Gå til innhold

Goonar

Medlemmer
  • Innlegg

    25
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Goonar

  1. Hei.

     

    Hadde oppkjøring nå nylig. Var jæævla stressa med alt, fikk ikke sove skikkelig osv haha! 

    Men sensor så at jeg var jævlig nærvøs, å spurte om han skulle snakke mye, ha radio på eller at det skulle være helt stille i bilen. Jeg sa at han måtte bare snakke hull i huet på meg. Det funka.

    Men med en gang jeg tok av fra vegvesenet så ble all stress borte, jeg konsa kun om kjøringa. 

    Klarte kvele motoren 1 gang, og fikk 1 feil på sikkerhets spm, som var å sjekke lyshorn og lydhorn. Minuset var at jeg ikke gikk ut å sjekka langlysa, jeg bare slo dem på, å så refleksjonen i en trailer foran, så always step outside for å se om BEGGe lysa funker :)

    Fikk rute som handlet mye om utkjørsel og innkjørsel på motorveg, så var ganske enkelt egentlig.

     

    Besto med glans sa sensor, og tok meg i hånda å gratulerte meg. 

     

    Så jeg tror egentlig ikke noe på at sensor stryker folk for å kvele bilen.

    Jeg spurte også om det var stryk grunnlag, og det var det ikke!.

    Jeg tror de som skriver at dem kvelte motoren og strøk, gjor en anna stor feil.

     

    Lykke til til dere som skal ta lappen, det er ENKLERE enn dere tror! :)

     

    EDIT: Glemte helt å si at en god kjemi/tone med sensor har MYE å si. Så vær blid å hyggelig. Min var heldigvis veldig hyggelig, å det var en Fredag jeg kjørte opp :)

     

    Gratulerer!!  :)

     

    Det har ingenting å si om du kveler bilen. Det teller ikke overhodet, så sant ikke det skjer i en farlig situasjon (jeg klarte å gjøre det i en rundkjøring en gang, heldigvis bare på en kjøretime). Derimot gjør det jo noe med en selv - man blir superstressa, og det leder jo gjerne til flere feil.

  2. Kjør slik du pleier, så er det du selv som stryker deg eller består, avhengig om du kan reglene eller ikke. Ikke noe annet.

     

     

    Dette er bunnlinjen. Du er trent opp til å kjøre slik kjørelæreren mener du bør kjøre for å stå på en oppkjøring, og kjører du slik på oppkjøringen så skal du stå.

     

    Drit i alle "tips" og "triks" og "gjør ditt og datt". Problemet med slike er at de gjerne passer for den personen som skriver det, men ikke nødvendigvis for alle andre. For eksempel kan noen skrive at det bare handler om å kjøre seint. Det er et godt tips for en som ofte kjører litt for fort, men for en som kjører akkurat passe så er det et særdeles dårlig tips.

     

    Når alt kommer til alt så har jeg kun to tips:

    1) Drit i alle tips du leser (ja, jeg ser paradokset), og kjør slik du er vant til å kjøre.

    2) Gjør alt du kan for å slappe av på oppkjøring. Her vet folk selv hva som passer best, om det er å drikke en energidrikk, cola, spise sjokolade, sette på yndlingsmusikken sin i bilen eller whatever... Smil, hils hjertelig og få en god tone med sensor fra begynnelsen, så blir det mer avslappende atmosfære i bilen.

  3. Hei jeg hadde oppkjøring den 6.11.14 på Billingstad, denne dagen så var jeg veldig klar og oppkjøring men så skjedde det følgende :

     

    Jeg fikk 2 sensor på oppkjøringen en var elev sensor og andre var lærer kanskje, 2 sensor i bilen gjorde meg veldig nervøs men så tenkte jeg samme det nå må jeg bevise at jeg kan kjøre.

     

    sikkerhetsspørsmål var om dekk og slitasje det gikk fint men til slutt så fikk jeg STRYK og da ble jeg så forbannet på han sensor eleven, dette er hans forklaring på hvorfor jeg fikk stryk.

     

    1 Kjøremåten er ikke trafikksikker og tar ikke hensyn til andres behov.

    2 gjennomgående ikke god nok !!!

    3 Kjørte fort flere ganger forbi buss som blinket til høyre og jeg var på venstre side av bussen.

    ​4 Sensor måtte gripe inn selv om bussen stoppet for å slippe passasjerer ? Hvorfor skal han gripe inn når bussen blinker til høyre og har stoppet helt? hva faen.

    5 for fort over jernbane overgang. farten var jo 30 kmt og jeg kjørte mindre enn det.

    6 for fort i enkelte svinger og gasset på . det er jeg helt uenig på hvordan kan lyve bare sånn.

    7 Holder jevn fart i lange perioder, hvis farten er 60 kmt og det er lang vei hva skal jeg gjøre kjøre på 80 ?

    8 Litt for kort avstand til sykkelstien . Herregud

     

     

    Jeg spør dere er dette alvorlig feil som jeg har fått av en sensor elev? Mener dere at dette er riktig at jeg har fått stryk?

     

    Burde jeg klage på det og hjelper det noe?

     

    Tusen takk mvh Masih.

     

    Dette var da veldig detaljert, men det er litt vanskelig å mene noe om dette nå man ikke var der selv og så det.

    Men angående 7 og 8 så står det vel at du holdt ujevn fart (ikke jevn fart) og at du var for nærme sykkelist (ikke sykkelsti).

  4.  

    Får lage litt liv i den tråden her igjen da! :new_woot:

    Har oppkjøring om nøyaktig 1 måned og 11 daga, altså på bursdagen min den 17.12 klokken 09.30 og har vært så inni granskauen utålmodig siden jeg fikk vite oppkjøringsdatoen min for drøyt 1 måned siden.

     

    Har egentlig ikke så voldsomt mye kjøreerfaring, men har hatt 8 kjøretimer og kjørt litt privat også, har lært veldig fort og kan kjøre ganske greit tatt i betraktning når jeg startet å kjøre!

     

    Greia er det at jeg har oppkjøring midt i mørketiden her i Tromsø, og håpe for all del at jeg ikke vokner til snøstorm og null sikt :blink:

     

    Det jeg frykter mest på oppkjøringen som jeg har lest i denne tråden, er rett og slett sensoren. Jeg tviler ikke på mine egne kjørekunnskaper, men er redd for å få en såpass fæl sensor som har dårlig dag som skal stryke meg på bagateller, men håper jeg tar feil.

     

    Besto teorien for 1 måned siden også sånn ca, og har nå bare et par kjøretimer (inkl.veiledningstime) og Sikkerhetskurs på vei, så er man klar og gud på jord hvor jeg håper jeg består... Har liksom tenkt å handle julegaver uten å ta bussen til senteret!

     

    Er det noen her som har hatt oppkjøring i Tromsø og kan komme med tips sådan? :roll:

     

    Hoping for the best, but expecting the worst.

     

     

     

     

    Du skal ta disse som skylder på sensoren med en klype salt. Folk er aldri villige til å innrømme at de ikke er gode nok eller at de gjør feil, og da er det alltid mye lettere å skylde på sensoren. Men faktum er at sensoren gjør bare jobben sin, de sitter på med flere hundre oppkjøringer hvert år og har trening i å se hvem som er gode nok og hvem som ikke er det.

     

    Selvfølgelig finnes det drittsekker som bare ikke liker trynet på en, men de er det heldigvis få av.

     

    Det sagt - noen sensorer kan være mer stressende enn andre å ha ved siden av seg. Jeg blir fort stressa hvis kjørelæreren min er en feit, gammel gubbe med cowboyhatt. Da gjør jeg også lettere feil. Det er viktig å få en god tone med sensoren din. Smil og vær høflig og sørg for at du er den som tar initiativet til håndhilsen når du møter han.

  5. Så det og ikke klare sikkerhetsspørsmålet,er god grunn til å stryke deg? Trodde de la mer vekt på kjøringa. Dette hjalp ikke akkurat på nervøsiteten, hehe :)

     

    Hvis jeg var deg så ville jeg pugget svar på hvert spørsmål. Det er jo en av de tingene du faktisk kan forberede deg til. Man vet jo aldri hva som kan skje i trafikken...

  6. Er det ofte sensor ber deg om å lukeparkere? Har oppkjøring snart og gruer meg skikkelig. Stryker du om du ikke klarer å lukeparkere liksom?

     

    Nei, i følge min kjørelærer så er aldri lukeparkering en del av oppkjøringen lenger.

    Du kan bli bedt om å parkere derimot, men det vil da være på en parkeringsplass eller i et parkeringshus.

    • Liker 1
  7.  

     

    Herreguud! Jeg besto med 0 feil!! :D er i ekstase!

     

    Gratulerer!! :)

     

    Hvordan var rattgrepet ditt?

     

    Takk!

     

    Jeg kjørte som jeg alltid har gjort, med en hånd oppå rattet og den andre løst nede. På lange strake strekninger kjørte jeg med begge hendene nede på rattet.

     

    Han påpekte ingenting om det under kjøringen/etterpå og jeg sa heller ikke noe om det selv. :) Så det der er vel helt opp til sensor om hva han velger å legge seg opp i.

     

     

    Da har nok sensor tenkt at rattgrepet ditt har gitt deg god nok kontroll slik at du kjører forsvarlig, og at stillingen derfor ikke er noe å pirke på.

     

    Heldigvis er ikke alltid sensorene så firkanta og stivbeinte som vi tror de kan være.

  8.  

     

    Off. Nå kommer jeg til å stryke pga håndplasseringen på rattet..

    Jeg øvelseskjørte i sted og forsøkte å holde hendene i 10 på 2, og jeg kjørte vnglete og JÆVLI.!! :(

     

    Men slik jeg skjønte deg så pleide du å holde begge hender på rattet, bare i en annen posisjon?

     

    I såfall vil jeg anbefale deg å gjøre slik du er vant med. Det er bedre at du føler deg sikker på kjøringen din fremfor at du vingler av gårde.

    Jeg kan ikke tro at "feil posisjon" skal være strykgrunn alene, så lenge du har kontrollen og faktisk har begge hender på rattet. Men pass som sagt på at du ikke hviler en arm på noe annet.

     

    Ja jeg holder jo for så vidt begge hendene på rattet. Men venstre hånden er bare slapt nederst. så er jo ikke akkurat ett ordentlig grep. hender jeg kjører med begge armene nede også, på strake strekninger. er det ok å holde lavt grep?

     

    hva mener du med å hvile armene på noe? når jeg holder lavt grep hviler jeg jo på en måte underarmen/albuen på lårene. er dette noe jeg bør unngå? jeg synes det er behagelig. kjører alltid slik med kjørelærer. han har ikke brydd seg/nevnt noe rundt dette. :/

     

     

    Det jeg mente med å ikke hvile armen betyr bare at du ikke må la armen "ligge"/hvile på noe.

  9.  

     

     

     

    Off. Nå kommer jeg til å stryke pga håndplasseringen på rattet..

    Jeg øvelseskjørte i sted og forsøkte å holde hendene i 10 på 2, og jeg kjørte vnglete og JÆVLI.!! :(

     

    Men slik jeg skjønte deg så pleide du å holde begge hender på rattet, bare i en annen posisjon?

     

    I såfall vil jeg anbefale deg å gjøre slik du er vant med. Det er bedre at du føler deg sikker på kjøringen din fremfor at du vingler av gårde.

    Jeg kan ikke tro at "feil posisjon" skal være strykgrunn alene, så lenge du har kontrollen og faktisk har begge hender på rattet. Men pass som sagt på at du ikke hviler en arm på noe annet.

     

    Ja jeg holder jo for så vidt begge hendene på rattet. Men venstre hånden er bare slapt nederst. så er jo ikke akkurat ett ordentlig grep. hender jeg kjører med begge armene nede også, på strake strekninger. er det ok å holde lavt grep?

     

    hva mener du med å hvile armene på noe? når jeg holder lavt grep hviler jeg jo på en måte underarmen/albuen på lårene. er dette noe jeg bør unngå? jeg synes det er behagelig. kjører alltid slik med kjørelærer. han har ikke brydd seg/nevnt noe rundt dette. :/

     

     

    Var det i dag du hadde oppkjøring? Hvordan gikk det?

     

    Imorgen kl 10.50 :hm:

     

     

    Lykke til!

  10.  

     

    Off. Nå kommer jeg til å stryke pga håndplasseringen på rattet..

    Jeg øvelseskjørte i sted og forsøkte å holde hendene i 10 på 2, og jeg kjørte vnglete og JÆVLI.!! :(

     

    Men slik jeg skjønte deg så pleide du å holde begge hender på rattet, bare i en annen posisjon?

     

    I såfall vil jeg anbefale deg å gjøre slik du er vant med. Det er bedre at du føler deg sikker på kjøringen din fremfor at du vingler av gårde.

    Jeg kan ikke tro at "feil posisjon" skal være strykgrunn alene, så lenge du har kontrollen og faktisk har begge hender på rattet. Men pass som sagt på at du ikke hviler en arm på noe annet.

     

    Ja jeg holder jo for så vidt begge hendene på rattet. Men venstre hånden er bare slapt nederst. så er jo ikke akkurat ett ordentlig grep. hender jeg kjører med begge armene nede også, på strake strekninger. er det ok å holde lavt grep?

     

    hva mener du med å hvile armene på noe? når jeg holder lavt grep hviler jeg jo på en måte underarmen/albuen på lårene. er dette noe jeg bør unngå? jeg synes det er behagelig. kjører alltid slik med kjørelærer. han har ikke brydd seg/nevnt noe rundt dette. :/

     

     

    Var det i dag du hadde oppkjøring? Hvordan gikk det?

  11. Off. Nå kommer jeg til å stryke pga håndplasseringen på rattet..

    Jeg øvelseskjørte i sted og forsøkte å holde hendene i 10 på 2, og jeg kjørte vnglete og JÆVLI.!! :(

     

    Men slik jeg skjønte deg så pleide du å holde begge hender på rattet, bare i en annen posisjon?

     

    I såfall vil jeg anbefale deg å gjøre slik du er vant med. Det er bedre at du føler deg sikker på kjøringen din fremfor at du vingler av gårde.

    Jeg kan ikke tro at "feil posisjon" skal være strykgrunn alene, så lenge du har kontrollen og faktisk har begge hender på rattet. Men pass som sagt på at du ikke hviler en arm på noe annet.

  12. Oppkjøring om 5 dager og har noen spørsmål!

     

    Dette med å "holde begge hendene på rattet". Er det seriøst en negativ ting å ha en hånd på rattet når man svinger, da gjerne en dyp sving? Det blir jo bare humpete mikke mus-kjøring om man skal holde begge hendene på rattet da? For det 2. ser det dumt ut å sitte med hendende i 10 på 2 posisjon, og det er jævli stressende og igrunn ikke NOE positivt. Jeg kjører med en hånd (høyre) på rattet oppe og venstre hånden slakt nede på rattet. er dette ok? Jeg kjører bra slik, og jævli kronglete og dårlig hvis ikke.

     

    Er det ok å ligge i eks 64 i en 60-sone? Jeg har forstått det slik av kjørelærer at sensorene godtar et avvik på 10%? Men gjør de EGENTLIG det? Og er dette kun innimellom? Jeg kan jo ikke tenke meg at det gir ett positivt inntrykk hvis du ligger i 55 i 50-sonen og 66 i 60-sonen hele tiden?

     

    Til slutt er jeg ikke alltid heldig med skarpe høyresvinger ut fra kryss og det hender jeg kommer litt oppå (en sjelden gang over) den gule stripen i midten, er dette ett sterkt minus så lenge det blir rettet opp i med engang jeg er kommet inn på selve veien? Jeg har bare så noia for å svinge for skarpt og havne på fortauskanten. haha!

     

    I utgangspunktet ville jeg alltid holdt begge hender på rattet under oppkjøring, men jeg tror ikke det er noe problem om du holder dem i en posisjon som du er komfortabel med. Jeg har aldri hørt at "ti på to"-posisjonen er obligatorisk, så du kan sikkert holde dem litt forskjellig (obs: pass på å ikke "hvile" armen din på noe). Når du gjør en dyp sving så vil det være feil å holde begge hender på rattet samtidig, men du må jo fortsatt bruke begge hender dersom du skal klare svingen.....

    Om du holder bare èn hånd på rattet under store deler av oppkjøringen så vil det telle veldig negativt.

     

    Jeg ville ikke kjørt 64 i 60-sonen på en oppkjøring nei. Fartsgrensen er absolutt, og det å kjøre for fort er alltid ulovlig. Kjører du konsekvent 4-5 over fartsgrensen vil det telle negativt og kan i verste fall være grunn til stryk alene. Jeg har aldri hørt at sensorer gir 10 % slingringsmonn. Det jeg derimot har hørt er at dersom du krysser fartsgrensen så får du fem til ti sekunder på å bremse ned før de regner det som en feil. Men det er uansett ikke noe poeng i å bryte fartsgrensen, så jeg ville absolutt ikke gjort det på en oppkjøring.

     

    Når det gjelder å krysse midtlinjen så ville jeg ikke gjort det på oppkjøring heller. Dvs om du gjør det èn gang i en sving der du har god sikt og det ikke kommer biler imot så kan det være det ikke telles som en "feil", men dersom du gjør det ofte så vil sensor tenke at du en vakker dag kan komme til å gjøre det med biler imot og da kan det oppstå en farlig situasjon. Det er sånn sett mindre farlig å kjøre i grøfta enn å risikere en frontkollisjon, men gjør ditt beste for å holde deg innenfor kjørefeltet ditt.

  13. Er det i det hele tatt noen som noengang har strøket pga feil under sikkerhetskontrollen? Etter det jeg har erfart så er det ikke den man skal bekymre seg over.

     

    Du stryker ikke på den direkte, men det er jo dette med den evinnelige helheten. Er du helt blank på sikkerhetskontrollen så stryker du lettere på kjøringen.

     

    Og så skal du ikke undervurdere dette med å gjøre et godt førsteinntrykk, selv om det egentlig ikke skal ha noe å si. Svarer du helt bak mål på sikkerhetskontrollen kan sensor lett tenke "ja, her har vi en strykkandidat".

  14.  

    Hei har oppkjøring i Eigersund om ein måne, lurte på om noen av dere har noen tips eller erfaringer?

    Husk at det for det meste er høyreregel der. Og er du i tvil, stopp. Du stryker med en gang om du bryter vikeplikten. Skal du kjøre på den veien der det notoriske 'strykehuset' ligger, så kjør forsiktig forbi det. De fleste kjørelærere pleier å fortelle om nettopp det huset der.

     

     

    Hva er greia med det huset?

  15. Har oppkjøring på mandag om en uke og lurer på én ting:

     

    Har hørt at hvis man kommer til en rundkjøring der man bare kan kjøre til høyre og rett fram (altså to avkjørsler), skal man plassere seg til venstre hvis man skal rett fram. Stemmer det? :)

     

    Det stemmer, MEN i følge kjørelæreren min så aksepterte vegvesenet at man kunne legge seg i høyre også fordi det er såpass mange som ikke holder denne regelen at det kan skape uklare situasjoner.

    Men legger du deg i venstre felt i trearmet rundkjøring (og dersom det går vei til høyre) så er du sikker.

  16. høres bra ut. Når man har kjørt leng å sensorn si da kan du kjør tbake. Si han kor du ska kjør?

    Hvis han ikke sier noe så skal du bare kjøre rett frem (MEN ikke hhvis det er et innkjøring forbudt-skilt rett frem. Det må du selv være obs på og svinge unna).

     

    Sensor kan be deg finne en plass og snu. I såfall er det opp til deg hvordan du vil gjøre det (jeg kjørte inn en sidevei og fant en åpen plass der jeg snudde).

  17. Hei da kjøre æ opp om 15 tima :o å selvfølgelig kom snøen å glatta. Kjøre opp i trondheim. Tips te mæ? Kan man ligg 5 eller 10 under fartsgrensa om du føle det e glatt og uoversiktlig. Eller kan du stryk på det???

    Det er bare positivt, for det betyr at du kan ta det mer med ro og kjøre senere enn du vanligvis ville gjort. Godt sagt av en over her: Kjør så du føler du har stålkontroll. Ikke fortere, ikke senere.

  18. Får en ikke lov til å ha med seg kjørelærer i bilen på oppkjøring? Hvorfor?

     

    Det har du lov til. Du kan til og med ha ham i forsetet.

    Oppkjøringen er ordnet slik at kandidaten skal føle seg mest mulig trygg. Derfor har du lov til stort sett alt; du kan ha det så varmt du vil i bilen, høre på hav du vil (ta gjerne med spilleliste), prate så mye du vil osv.

     

    Eneste kravet er at sensor må være med i bilen.

  19. Vet ikke om noen andre har sagt det tidligere, men kjørelæreren ba meg "kjøre så seint at det blir enkelt". Hjalp mye for meg iaf.

    Ellers er det som alle andre sier bare å prøve å være rolig og ikke stresse, så går det naturlig etterhvert.

     

    Det kan være dette var et godt tips for deg, hvis det er sånn at du normalt sett kjører litt for fort, men det er ikke sikkert det er et godt tips for andre.

    Det er faktisk en del som stryker fordi de kjører for sent og dermed blir til hinder for trafikken.

  20. Nå blander du saman fleire ting. Dette må du ikkje fortelle til sensor under oppkjøyring, då dette er feil.

    Den gule midtstripa har ingenting med fartsgrensa å gjere.

    Vanlige korte striper betyr at: Kjørefeltlinje kan overskrides når det skjer i samsvar med trafikkreglenes bestemmelser.

    Lange striper betyr at: Gul varsellinje angir at sikten fremover er for kort til vanlig forbikjøring. Hvit varsellinje angir fare ved å skifte kjørefelt.

    Heiltrukka sperrelinje betyr at det er forbudt å krysse linja.

     

    Det finnes også kombilinjer med både korte og lange strek, men dette betyr berre at det er forskjell på kva side av streken du er på. Du skal følge den linja som ligger nærmast deg.

     

    I tillegg så finnes det ei stripplalinje der dei korte strekane ligger veldig tett, denne merkinga er brukt for å angi kvar kjøyrefelta går i f.eks vegkryss, rundkjøyringar, osv.

     

     

    Bestemmelsane for generelle fartsgrenser er definert slik:

    "Dersom ikke annen fartsgrense er fastsatt ved offentlig trafikkskilt, må det i tettbygd strøk ikke kjøres fortere enn 50 km/t, og utenfor tettbygd strøk ikke fortere enn 80 km/t. Departementet kan delegere til regionvegkontoret, politiet eller kommunen å avgjøre om et område skal regnes som tettbygd strøk etter denne lov, og kan fastsette grensene for det tettbygde strøk."

     

     

     

    Enkelte plasser så kan det være eit visst samsvar mellom vegmerkinga og fartsgrensa, som f.eks at i tettbyggde strøk der det er automatisk 50-sone så kan det være stripplalinjer sidan forbikjøyringer er uproblematisk når farta er så lav.

    Men det blir heilt feil å berre anta at fordi vegen er oversiktlig så er det 50 sone. Eller kanskje enda værre, anta at fordi vegen er så uoversiktlig at det er lagt ned sperrelinje betyr at du kan kjøyre i 80.

     

     

    Kilde:

    FOR 2005-10-07 nr 1219: Forskrift om offentlige trafikkskilt, vegoppmerking, trafikklyssignaler og anvisninger (skiltforskriften), Kapittel 11. Vegoppmerking.

    LOV 1965-06-18 nr 04: Lov om vegtrafikk (vegtrafikkloven), § 6. Fartsregler.

     

     

    Det var det Snylter nevnte over her jeg siktet til. Den korte gule midtstripa som er fra 50 km/t og under er ikke til å ta feil av. Det er først over 50 at forskjellen mellom lange og korte streker markerer om det er trygt å kjøre forbi.

  21. Har snart oppkjøring, ja! Gru-gleder meg!

     

    Fylkesveien jeg svinger av fra har fartsgrense 30. Men greit, kanskje det er 80

     

     

    edit: rådført meg med familien. Er 50 opp der, er litt hus oppover der.

     

    Nå vet jeg ikke hvordan det ser ut på den aktuelle veien, men et generelt tips er å se på midtstripene hvis du er usikker på om det er 50 eller 80.

    Er det korte striper (husker ikke hvor mange meter) så er det 50, mens lange striper betyr at det er 80.

     

    Om det ikke er midtstripe på veien så må du bare se på omgivelsene. Hvis det kun er skog og villmark er det 80, uansett hvilken fartsgrense du kom fra.

     

    Men dersom det er hus der så ville jeg uansett kjørt som om det var 50 på oppkjøringen. Det er lettere å forklare til sensor at du valgte å tolke fartsgrensen som 50 på grunn av husene. Da viser du en risikoforståelse som du ikke viser dersom du freser forbi i 80.

  22. Fordi jeg ikke har tid pr. nå.

     

    Og når jeg flytter til Oslo, så TRENGER JEG IKKE bil. Og har ikke mer tid da heller til å reise ned hit.

     

    Jeg tok lappen i slutten av mai, og jeg er 29 år.

     

    Jeg "trengte heller ikke lappen" fordi jeg selv bodde i en mellomstor norsk by med ok kollektivtilbud og så var jeg student så jeg hadde uansett ikke råd til bil.

     

    Etter jeg var ferdig utdannet så gikk det opp for meg hvor lite gjennomtenkt det var at jeg ikke tok lappen da jeg hadde sjansen; mange jobber som var relevante for min utdannelse krevde sertifikat. Jeg måtte tilslutt bite i det sure eplet og ta lappen - som alle andre.

     

    Nå vet jeg ikke hvem du er og hvilke planer du har i livet, men hva med når du blir etablert og får barn? Det er en smule upraktisk å skulle levere ungene i barnehagen med trikk og buss før du busser videre på jobb.

     

    Alt i alt er det veldig greit å ha lappen, for du vet aldri om du kan få bruk for det i fremtiden. Kanskje du ikke skal bo i Oslo heller resten av livet, men bosette deg i en forstad eller i en mindre norsk by? Da må du iallefall ha både bil og lapp hvis du skal kunne fungere. Eller kanskje du vil bytte jobb en gang i fremtiden, men ikke kvalifiserer som søker fordi mange jobber du vil ha krever lappen?

     

    Det er også et argument, som noen har vært inne på, at det blir bare dyrere og dyrere å ta lappen. Stadig flere kursopplegg blir obligatoriske, og disse koster gjerne rundt 10 000 kr hver. Hadde jeg tatt lappen for 10 år siden hadde jeg spart kanskje 20 - 30 000.

  23. Her var det mye liv. :)

     

    Var ute å kjørte litt privat nettopp og fokuserte mest på kryss. I den forbindelse har jeg ett spørsmål:

     

    Når det er gangfelt like før krysset, har man lov til å stå på det så lenge man ikke hindrer noen eller er det fyfy? Dette krysset er forsåvidt ganske uoversiktlig og det er vanskelig å se om det kommer en bil uten å kjøre langt nok frem, så man er nesten nødt til å stå på gangfeltet.

     

    Det du gjør da er å først se om det kommer fotgjengere, slipp forbi alle innen rimelig avstand og når det er klart så kjører du så langt frem at du har god sikt begge veier. Om det da skulle komme en fotgjenger mens du venter så gjør ikke det noe; du har uansett ikke noe valg så sant du ikke skal buse rett ut i et kryss uten sikt, og det er mer no-no enn at den stakkars fotgjengeren må vente noen sekunder :)

     

    Det er flere slike kryss i sentrum av Kristiansand, og det var slik kjørelærerne mine fortalte meg jeg skulle gjøre det. De eneste gangene jeg fikk kjeft var hvis jeg ikke så godt nok etter fotgjengere før jeg slurte meg frem.

  24. Jeg hadde første oppkjøring forrige mandag, og gud så nervøs jeg var.

     

    Etter å ha svart greit på sikkerhetskontrollen begynte jeg kjøringen med en stor blunder. Kjørelæreren hadde rygget bilen inn for meg fordi jeg måtte løpe inn på trafikkstasjonen for å betale gebyret, så den stod i revers da jeg begynte å kjøre (på den girstaken kan du ikke se forskjell på om den står i første gir eller revers) og naturlig nok begynte bilen å gå bakover da jeg skulle kjøre fremover (!). Heldigvis oppdaget jeg feilen i tide og fikk bremset. DA begynte endelig turen. Puh.

    Neste blunderen gjorde jeg bare minutter etterpå da jeg skulle inn i en trafikkert rundkjøring. Jeg kom litt for fort inn og måtte brått bremse for å ikke bryte vikeplikten. Ingen god begynnelse akkurat.

     

    Men så løsnet det. Nervene roet seg og jeg "glemte" at jeg hadde oppkjøring. Klarte å slappe av og da kjørte jeg mer som jeg gjorde til vanlig.

     

    Jeg tror oppkjøringsruten jeg fikk var blant de mer krevende her i Kristiansand. Først ble jeg ført langt ut i ingenmannsland (Høvåg) der jeg fikk beskjed om å finne et sted å snu. Den oppgaven gjorde meg usikker og jeg fikk etterpå beskjed om at jeg hadde fomlet en del her. Jeg svingte tilslutt inn på en liten skogsvei der jeg fant en grusplass ved siden av en bygning og snudde derfra.

    Ellers inneholdt ruten både stoppskilt, parkering med rygging, påkjøringsfelt på motorvei uten fletting (altså vikeplikt), bakkestart, kollektivfelt og selvsagt en haug av rundkjøringer.

     

    Men bortsett fra de første par blunderne og snu-operasjonen gikk det hele veldig bra. Kjørte mer eller mindre som normalt og klarte å avpasse farten i de kritiske situasjonene. Jeg var heldigvis så kjent at jeg visste om alle fellene på ruta; blant annet var det et sted jeg skulle svinge til høyre i et uoversiktelig lyskryss. Dersom du legger deg i høyre felt etter krysset legger du deg rett i kollektivfeltet, noe som vil gi direkte stryk. Dette visste jeg, og jeg la meg i venstre felt.

    En annen "felle" jeg fikk, men som ikke hadde noe med ruta å gjøre, var et fotgjengerfelt der det stod et ubesluttsomt reisefølge som ikke klarte å bestemme seg for om de skulle over eller ikke. Jeg stoppet, og de prøvde å vinke meg forbi. Det nektet jeg plent å gjøre, for jeg visste at det ville bli regnet som en feil. Heldigvis gikk de tilslutt.

     

    Flere ganger underveis var jeg sikker på at jeg hadde strøket, men jeg hadde bestemt meg for at jeg skulle fortsette å kjøre rolig som normalt og løse hver situasjon på best mulig måte. Etter vi hadde parkert og oppsummert kjøreturen kom sensor med de forløsende ordene "Prøven er bestått".

    Wohoo!

     

    Så det ble med første og eneste oppkjøring for min del. Men jeg har kanskje en fordel av at jeg er litt eldre enn de fleste. Jeg tok lappen som 29-åring :)

     

    Mine tips: Slapp av (jada, lettere sagt enn gjort), kjør som normalt og bruk fornuft i hver situasjon.

    Ikke kjør saktere eller raskere enn du er vant med fra kjøretimene. Ta det heller rolig fremfor å gamble på å rekke små luker. Se deg mye rundt og orienter deg. Lykke til alle andre :-)

×
×
  • Opprett ny...