Gå til innhold

ofo

Medlemmer
  • Innlegg

    23
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av ofo

  1. 34 minutes ago, Dovreekspressen said:

    11 MW tilsvarer effektbehovet for 10 eneboliger?! ? Jeg har 3x40 A TN inn i mitt hus. Ca. 28 kW max. Det er ganske langt opp til 1,1 MW.

    Se der, der burde det ringt en bjelle! Takk skal du ha.

    https://www.ssb.no/energi-og-industri/statistikker/husenergi

    Da får vi selvsagt et noe høyere antall hus, selv med betydelig nedskalert effekt på ladeuttakene.

     

     

    • Liker 1
  2. 22 minutes ago, qualbeen said:

    Jeg har selv ladet på ladeområdet til Bygarasjen (plan 2, nærmest Ado), og kan fortelle deg at disse relativt få plassene virkelig ikke tilbyr 10kW! 

     

    Eksempelet var helt fiktivt for å illustrere effektbehov ved utbygging. 

    Mener uansett ikke at det er kun hydrogenbiler som er løsningen, ganske langt der ifra. Men å si at elbiler, ene og alene er løsningen på en grønn bilpark/ transportsektor, blir etter min mening helt feil. Det drømmes om eventyrlige ladehastigheter, batteripakker som kan romme milevis med rekkevidde og ladepunkter rundt en hver krok, og at overgangen til elbiler ikke vil gi noen form for konsekvenser eller konstnader for samfunnet. Samtidig viser en lite evne til å se de positive sidene ved dagens hydrogenteknologi, og heller ikke ser at det også kan skje teknologiske fremskritt og konstnadsreduksjon på det området.

    Begge teknologiene er etter min mening levedyktige, spesielt gjelder dette i utlandet, men også for lille Norge.

    For min del, så blir det nok elbil så lenge jeg bor slik at jeg kan lade hjemme, og aller helst uavbrutt.?

     

    • Liker 2
  3. 46 minutes ago, qualbeen said:

    Derfor: flere stolper for saktelading ved gateparkering og p-hus, takk!

    Hvor mange sakteladere tror du vi kan vi plassere ut rundt om i det ganske land, for kostnaden av en hydrogenfyllestasjon pr by/tettsted?

    En elektrifisert bilpark som er 90% basert på saktelading, skal ikke påvirke nettet vårt i særlig grad. Dersom en husstand bytter ut tre-fire panelovner med én varmepumpe, har du allerede fått strømoverskudd nok til å fullade to biler – uten at komforten i huset endres.

    Mulig det vil fungere i Norge, hvor vi kun er 5 millioner mennesker fordelt på 385.000 kvadratkilometer. I resten av Europa derimot, for ikke å snakke Asia. 

    Tror kanskje det vil være problematisk i Norge også. Til eksempel, så kan vi ta Bygarasjen i Bergen. Den har ca. 2200 parkeringsplasser. Dersom hver og en av de bygges ut med lav-effektsladere på 10kW, og vi til en hver tid har 50% dekning på plassene, så vil effektbehovet til Bygarasjen økes med 11 MW. Det tilsvarer effektbehovet til 10 eneboliger (basert på tall fra SSB 2012), og da snakker vi altså om kun et parkeringshus. Ta gjerne en kontroll på matematikken.

    Hva med kosten for å bygge ut og drifte hvert enkelt ladepunkt som skal installeres i gatene og parkeringshusene? Er ikke akkurat gratis det heller.

    Til sammenligning, så vil det være behov for langt færre hydrogenstasjoner, og på et mye mindre areal. Samtidig som mengden energi som kan fylles per besøk er i en helt annen klasse.

     

  4. 57 minutes ago, qualbeen said:

    Hæ? 

    Du er bekymret for om vi har nok strøm til å ha en elektrisk bilpark, men stilling ingen spørsmålstegn til om vi har nok strøm til en hydrogen-drevet bilpark? Dette henger jo ikke på greip. Hydrogen dukker ikke magisk opp rett inn i tanken. Det må produseres. Produksjonen er svært energitung. 

    Det koster oss et sted mellom 3 og 4 ganger så mye strøm å kjøre en mil med hydrogen, enn en mil med ren batteri-elektrisk bil. Dersom man har enormt energioverskudd, så trenger ikke det alene være et problem. Men dersom vi har et svært energioverskudd, så forstår jeg ikke redsel for at bilparken skal besøke dedikerte ladestasjoner – stasjoner som jo tross alt er satt opp på logiske plasser hvor nok strøm er tilgjengelig.

    Fint at en hydrogenbil kan kjøre 50-60 mil før den må fylles igjen. Det er absolutt flott og bra. Dette er jo nesten like bra som en toppspekket Tesla Model S (610 km WLTP)! Forskjellen er bare at elektriske biler med stort batteri i praksis «aldri» trenger å besøke en hurtiglader. De kan i stedet oppsøke sakte-lader (gjerne hjemme i egen garasje) som etterfyller kun det antall kWh forrige tur krevde.. (Typisk er par-tre timer ~10A)

    PS: Har selv en eldre Leaf, og her snakker vi rekkeviddeangst! Litt over 100 km klarer den, før den takker for seg. I hverdagen aldri noe problem: vi kjører jo ikke 10 mil pr dag. Men skal man på helgeutfart eller enda værre – ferietur – kreves det litt planlegging. Jeg må i det minste vite at det finnes en hurtiglader i nærheten.

    Er ikke overhode bekymret for om vi har nok strøm i nettet, men derimot nettets evne til å dekke ladeeffekten som det vil være behov for ved en mye større elbilpark. Spesielt om vi skal ned på ladehastigheter på 10 minutter som nevnes flere steder. Med hydrogen, så kan det bygges større produksjonsfabrikker hvor nettet er sterkt, og så kan den distribueres ut til forbrukere uten å påvirke nettet i tettbygde strøk. Overskuddsvarme kan brukes til mye forskjellig, og det samme kan oksygenet. Selvsagt, så vil dette påvirke effektiviteten negativt, men det vil være ubetydelig i et større perspektiv.

    Og ja, jeg er klar over at energieffektiviteten til elektrolyseapparatene og brenselcellene kunne vært bedre, men dette vil bedre seg (på samme måte som med kapasiteten til batterier). Det samme vil også prisen på hydrogen. Tilsvarende vil prisen på elektrisitet, eller snarere nettleie, skyte i taket dersom vi må ruste opp hele nettet for å kunne takle en bilpark bestående av kun elbiler.

    Som jeg nevnte i forrige innlegg, så er også et av hovedprobleme at ikke alle har mulighet til å lade hjemme, selv ikke i Norge. Da hjelper det ikke mye at elbilen har rekkevidde på 600km.

  5. Ta en kikk på denne:

    Er mye gode argumenter for at elbilen blir vinner i Norge, men ikke nok til å avfeie hydrogen fullstendig. Et problem som elbilen alltid vil bære med seg er lading. Både når det gjelder hastighet, kapasitet og tilgjengelighet. Det er jo ikke slik at alle i Norges land, eller verden forøvrig, har mulighet til å lade elbilen sin hjemme. Det å kun belage seg på bruk av ladestasjoner er vel ikke veldig aktuelt slik bildet er i dag, og kanskje enda mindre aktuelt i fremtiden om ikke utbygging av ladestasjoner akselereres. Hvor mange ladestasjoner vil det egentlig være behov for dersom hele den norske bilparken blir elektrisk? Ved utgangen av 2018, så var det ca. 2,7 millioner registrerte personbiler (inkl. ambulanser, kombinerte biler og bobiler) i Norge (SSB). Blant disse, så var ca. 200.000 elektriske. Ved inngangen til 2020, så har tallet økt til 260.000 (elbil.no), men fremdeles så utgir det bare 10%. I dag er det ca. 18 elbiler pr. ladestasjon (elbil.no). Om vi skal beholde det samme forholdet, så vil det bli behov for ca. 140.000 nye ladestasjoner ved en fullelektrifisering. Disse skal samtidig fordeles utover hele Norge, men plasseres selvsagt spredt etter befolkning. Hvordan skal vi egentlig dimensjonere strømnettet for noe slikt? Med hydrogen, så vil vi aldri ha behov for det samme forholdet, ettersom tanken fylles med 500 - 600 km på ca. 10 minutter.

    Og når det gjelder energieffektiviteten og verdikjeden til hydrogen, så er vel det på lik linje med batteriene til elbilen, gjenstand for kontinuerlig forbedring. Slik at bildet trolig vil se langt bedre ut fremover.

    Når det gjelder fremskritt i batteriteknologi, så er dette også fremskritt som hydrogenbiler vil dra nytte av.

    Som flere påpeker, så burde Toyota uansett vært mer på "høgget" når det gjelder utbygging av infrastruktur. Hvorfor ikke alliere seg med Hyundai, Honda, Mercedes, osv.? Dette faller ikke på plass av seg selv, vertfall ikke med det første. Service-kostnader ved hydrogenbiler høres også litt skummelt ut mtp. sikkerhet som skal ivaretas. Er ikke bare-bare å trykkteste opp til 700 bar ?.

    Kjører selv elbil, og kan lade hjemme (heldigvis).

    Til Espen Olsen; Kan dere slutte å bruke slagord som selvladende biler? Forstår hva dere ønsker å formidle, men det fremstår mest som dette: https://no.wikipedia.org/wiki/Grønnvasking 

  6. Kan vel kanskje oppfattes som en "nag screen" ja, men det er jo også mer enn det. For meg så er det greit at det er en strømlinjet måte å bytte standard apper på. Om i tilfellet en dag skulle ønske å bytte tilbake igjen. Ettersom instillingsappen også er helt ny så er det greit å bli vist hvor disse instillingene ligger. Det at denne skjermen dukker opp gjør vel at det maks tar 2 sekunder ekstra å bytte standard nettleser.

     

    Jeg har gitt Internet Explorer og senere Edge en real sjangs.

    Det er populært å fremme påstander om at "MS suger", men siden jeg hovedsaklig har brukt Linux og Mac de senere år, ville jeg sjekke om disse produktene virkelig var så ille fremdeles.

     

    Når endelig Explorer begynte å bli brukbart, droppa de det, og laget Edge i stedet.

    Edge bærer fremdeles preg av å være på alfa- eller betastadiet.

    Windows 10 er den beste Windows jeg har prøvd, men jeg bruker fremdeles alternative nettlesere.

    Dette skyldes flere ting som ikke fungerer optimalt i Edge:

    * Hakkete scrolling i lange nettsider, inkludert lange tråder her i forumet.

    * Manglende støtte for plugins. Selv AdBlock som var innebygget uten behov for plugin i Explorer.

    * Nettsider som ikke fungerte, inkludert dette forumet. Logg inn-knappen manglet. Jeg måtte ta en omvei via en forumtråd for å kunne logge inn.

    * Noen ganger henger den i et minutt.

     

    Om Edge var den eneste nettleseren i verden, hadde jeg selvsagt overlevd å bruke den.

    Men den er den dårligste av de nettlesere jeg har prøvd.

     

    Det er dog håp. Den fungerte greit nok de gangene disse feilene ikke inntraff.

    Ikke best, men brukbart.

     

    Om Windows skal ha en "nag screen" som plager de som bruker alternativ software, vil jeg av prinsipp boikotte disse programmene.

    En slik maseskjerm høres ut som en jobb for EU.

     

  7. At ikke synking er på plass/ ikke fungerer har jo muligens noe med at mobil versjonen ikke er fullført enda?

     

    Jeg har egentlig ikke noe problem med dette, ei heller med Edge. Det er for det meste en fin nettleser, og den finpusses stadig.

     

    Det som imidlertid er skuffende er at den ikke har funksjoner som burde være standard på nye nettlesere; f.eks. støtte for "innstikk" og synkronisering. Det må jo være en fordel å bruke Edge mer enn at den bare "er der", og at den mangler slike basisfunksjoner er vanskelig å forstå. Den mangler også mulighet til å "pinne" tab'er, noe som det er vanskelig å slutte å bruke etter å ha brukt Chrome og Firefox.

     

    Jeg kan gjerne prøve Edge igjen, men da må de få på plass minimumskravene også. Jeg kjører nå Windows 10 Mobile på min Lumia 930, og selv om det er et aldeles glimrende OS (gud som jeg gleder meg til Continuum på 950) var det en enorm skuffelse at synkronisering av bookmarks, åpne tab'er, passord, etc enda ikke er på plass.

     

    Kom igjen, Microsoft! Skal dere lage et økosystem som fungerer, må det grunnleggende selvfølgelig være der!

     

  8. Men RuterBillett har du jo allerede, og nå om du skulle ønske så kan laste Android apper rett over. Litt kronglete er det nok ja, men er det lokale apper som du mangler, så funker det greit. SnapChat derimot er av en eller annen grunn knyttet tett opp mot Google tjenester så den fungerer ikke med mindre du legger inn Google Play Store og Google Play Services. Da kommer du hvertfall videre til vinduet hvor du legger inn brukernavn og passord, men lengre enn det kommer du ikke.

    Har svært vanskelig med å bestemme meg for om jeg skal kjøpe en Windows-mobil igjen etter å ha hatt både 925 og 930.

     

    Selv om jeg tidligere ikke brydde meg så mye, så begynner jeg å kjenne meg skikkelig lei av app-gap. Spesielt de lokale appene savner jeg - jeg ville heller hatt RuterBillett enn Snapchat, selv om jeg selvsagt ikke ønsker å måtte velge mellom dem overhode. Ikke minst, så begynner jeg å bli lei av at WM føles uferdig. Det er for mange små kuriøsiteter og problemer som jeg etter hvert bare har lært meg å leve med - deriblant en skikkelig rotete settings-meny, flermeldinger som ikke dukker opp i de individuelle meldingstrømmene og kjedelig få fliser med noen aktivitet på dem. Kanskje blir alle disse problemene løst med WM10, men jeg har en vag følelse av at jeg har kjent på dette håpet før, uten at stort skjedde.

     

    Problemet mitt er at hvis jeg ikke skal kjøpe Windows-mobil, så må det bli en iPhone eller Android. Jeg hadde iPhone i mange år, før jeg til slutt gikk lei, men Android klarer jeg bare ikke å like tross iherdige forsøk.

     

  9. :) der ja, takk for hjelpen ofo. WP 8.1 minner meg litt om ios 3.0, begynte å bli bra men det var en del mangler. Men er virkelig imponert av wp 8.1, ser stor potensiale der, tror microsoft kommer til å gjøre det bra på denne platformen, enkel og grei os. Ser likheten med iphone og mange ting er bedre enn på iphone. Og med 8.1 var det veldig enkelt å emigrere fra ios til wp

    Bare hyggelig! Lykke til :)

  10. tommyb, den 08 Mai 2014 - 14:20, sa:

     

    ofo, den 08 Mai 2014 - 12:23, sa:

     

    tommyb, den 08 Mai 2014 - 11:38, sa:

    Jeg tror ikke MS i øyeblikket har planer om å satse på et OS så lettdrevet at det passer i dette formatet.

    Det er akkurat det de har.

     

     

    Kilde?

     

    Det jeg har sett er at de uttaler de skal ha færre operativsystemer enn nå, og det virker som WinRT skal slås sammen med/overta for Windows Phone. Noe de kan gjøre først nå som hardwaren har blitt sterk nok..

     

    Beklager sent svar...det er riktig som du sier at Windows Phone og WinRT skal slåes sammen. Akkurat hva dette innebærer er vanskelig å si for mye om, men på #BUILD i år ble det lansert en ny platform for små dupeditter, kalt "InternetofThings". Søk det opp :)

  11. locoboy, den 11 Jul 2014 - 10:17, sa:

    Hei.

     

    Har etter mange år gått fra iphone til Nokia lunia 930 med Windows 8.1. Stortsett fornøyd med valget men lurer på en ting. Når jeg går i store og apps som koster penger så under betaling har jeg valg å betale via telefonregning, problemet er at det er ingen kode på det trykker man på Telenor ikonen så er betalingen fulført, har ordne kode til lommebok men det hjelper heller ikke, noen tips?

    Heisann! Fornuftig valg du har tatt :D Når du åpner butikkappen så trykker du på de tre prikkene nede til høyre, deretter på instillinger. Da får du opp et valg om å legge til Pin-Kode for kjøp og aktivering. :)

  12. Jeg har akkurat gått til innkjøp av en Samsung Aktiv S med Windows 8 på.

    Merket etterhvert at jeg hverken kunne laste ned snapchat eller instagram, siden dette er en app til Andriod telefoner.

     

    Noen som vet om måte det er mulig og få disse appene på? Eller noe nytt om det kommer til windows phone etterhvert? :)

    Mulig det kommer etter hvert, var i kontakt med Snapchat for noen uker siden uten å få noe positivt ut av det. Send de gjerne en e-post! Når det gjelder Instagram så kan du laste ned enten Instagraph eller Itsdagram, begge fullverdige Instagram-apper. Litt kjipt dette med apper til Windows Phone for platformen er ellers veldig bra. Ser dog ut som om ting begynner å ta seg opp. :)

     

    http://www.snapchat.com/# ---> Technical Support ---> My Device is Incompatible

    • Liker 1
×
×
  • Opprett ny...