Gå til innhold

wirrumsen

Medlemmer
  • Innlegg

    999
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av wirrumsen

  1. De skyldte ikke på føreren, de viste til at de hadde gjort sitt og han ikke. Det blir ikke mer åpenbart...

    Så hva skyldte de på da? Bilen? Nei. Eller var det veiskuldra/rekkverket som plutselig flyttet seg?

    Åpenbart er det, ja. Føreren sin feil. Enkelt og greit. Noe som er ganske åpenbart i artikkelen at Tesla også mener. Man skal ha temmelig tykke Teslabriller for ikke å kunne dra samme konklusjon. Du behøver ikke lese annet enn overskriften.

    • Liker 3
  2. Se på ett hvilket som helst assistanse system basert på radar, den vill ha advarsel om begrenset funksjonalitet ved stillestående objekter. Ellers hadde den bremset for skilt m.m.

    Tesla reklamerer for autopilotens fantastiske muligheter, og hevder selv at den hardware som finnes i bilene, og har vært i bilene siden AP2 ble lansert, skal være tilstrekkelig for full selvkjøring. Da må de jo også kunne ha systemer som nettopp skal kunne detektere stillestående objekter. Ikke sant?

    De gikk jo selv høyt ut og lovet en fullautonom tur fra New York til Los Angeles i løpet av 2017. Den ble det aldri noe av..

    • Liker 3
  3. Mens de fleste firmaer, om noe, begynner med å skylde på brukeren når det oppstår problemer, så er Elon Musk raskt ute på Twitter og gjør det straks klart, at brukererfaringen er notert og hvilke endringer som må gjøres.

     

    (Det virker jo forsåvidt som brukeren var skyld i ulykken, objektivt sett, men Elon Musk er likevel opptatt av hva som må forbedres)

     

     

    Elon Musk er opptatt av PR. 

    Og han vet at hanskerommet på enhver annen bil er mekanisk utløst. Ergo ville ikke denne bemerkningen kommet ved en kræsj med en annen bilprodusents bil. 

     

    Og Tesla har da mer enn nok av ganger gått MOT førere av Teslaer etter diverse kræsj, som for eksempel autopilotkræsj etc. Det som ikke passer Tesla, forsvarer de gladelig seg selv og henger ut kjøper/sjåfør. 

    Som for eksempel her: https://jalopnik.com/tesla-implies-latest-autopilot-crash-was-user-error-ag-1784209117 

    • Liker 3
  4. Men det som fanget var interesse og hovedgrunnen til at vi omtaler dette er at Elon Musk nå sier at de vil gjøre endringer basert på det denne personen forteller. Det er ikke vanlig og verdt en registrering.

    Jo, Hanne Løvik. Det er faktisk helt vanlig at andre bilprodusenter gjør endringer på bilene sine basert på erfaringer fra kræsj. Men de tvitrer ikke om det, og media skriver ikke om der. Der er forskjellen.

     

    Når det er sagt så er det vel grunn til å stille litt spørsmål også rundt denne kræsjen. Model 3 skal jo være så stappet med sikkerhetssystemer. Og likevel har ikke bilen registrert dem stillestående bilen den kræsjet inn i? Eller begrenset farten? Og hva med føreren? Fulgte han ikke med?

    • Liker 9
  5. Da har jeg fått koblet til Macbooken. Ikke mulig å få dratt ut bildene rett fra iphonen til Macbooken. Når jeg holder pekeren over området som indikerer Bilder og Video, hevder det at jeg har lagret 79,45 GB med bilder, og antallet er 13369 stk bilder og video. På iphonen har jeg under 400 bilder liggende etter å ha slettet hardt og brutalt. Så et eller annet er helt på trynet. Samme hvor mye jeg har slettet, av både apper og innhold, hjelper det null og nada. 

  6. 160 GB i icloud. Nå har jeg slettet 90% av alle bildene mine fra iphonen (og icloud), og ikke en eneste liten megabyte har blitt frigjort selv ikke etter to restarter! Genialt når det er avreise i hvert øyeblikk, og iphonen ikke vil la meg ta et eneste bilde... jaja, da blir speilrefleksen med på tur likevel.

  7. Problemet mitt nå er at jeg ikke har tid til å gjøre en reinstallasjon nå. Reiser til USA i morgen, og da blir det håpløst å skulle sette i gang noe.

     

    Men så er problemet at iphonen rett og slett er full. Selv med all verdens sletting av apper og innhold og bilder og videoer, så viser den like fordømt at lagringen er full. Og jeg pinges flere ganger hver dag om at jeg må frigjøre lagringsplass. Ikke får jeg installert nye apper heller. Og ikke får jeg lastet ned offline-kart på Google Maps (som hadde vært VELDIG kjekt når jeg nå drar på tur).

     

    Hadde bare Apple hatt en skikkelig filbehandler i stedet for "vi vet best, og du skal bare trykke og være fornøyd", så hadde det vært mulig å forstå mer av hvor ting er, eller hva som faktisk fyller opp plassen.

  8. Har du prøvd å resette telefonen fullstendig? Til fabrikkinnstilling?

    Hvordan ligger det an med skader, fukt etc? Fått mye støt ved fall o.l?

     

    Som ozone skriver, og jeg skrev i siste avsnitt, så er jeg etter hvert godt vant med å nullstille/sette tilbake til fabrikkinnstilling. Hadde meg ei nullstilling og fullstendig reinstallasjon litt etter påske, og måtte gjøre det på nytt i sommer da iphonen bråbestemte seg for å dø. Fikk da byttet til ny, og benyttet anledningen til å starte med en clean install.

     

    Den har alltid ligget i deksel, og har aldri vært mistet i bakken. Fukt har den heller ikke vært utsatt for annet enn normal dagligdags aktivitet.

     

    Neste gang Apple kommer med oppdatering til nytt iOS skal jeg vente noen måneder før jeg lar meg friste til oppdatering.

  9. Jeg har en iPhone 7 plus med 128 GB lagringsplass. Den er nå i ferd med å drive meg til vanvidd etter at jeg oppdaterte til iOS 11. Pr nå er det iOS 11.1 som ligger inne.

     

    - Kræsj. Støtt og stadig opplever jeg at apper plutselig fryser, og jeg må restarte. Av og til skjer det et par ganger pr dag, andre ganger et par dager mellom hver kræsj. Hver kveld har jeg som rutine at jeg lukker alle apper.

    - Kalkulatoren. Totalt ubrukelig. Så får vi håpe at neste oppdatering fikser dette.

    - Kameraet/kameraappen. Bruker ofte opptil 10 sekunder før det endelig er klart til å ta bilder/video. Ofte må jeg trykke både to og tre og fire ganger før den endelig tar bilder eller starter video.

    - Mail. Når det ligger flere mail i en konversasjon, er det håpløst å skulle svare på en av de. Inniblant svarer den på riktig mail, og andre ganger svarer den bare automatisk på siste mail. Og ja, jeg vet at jeg må åpne den mailen som skal svares på.

    - Lagring. Her er største problemet. Jeg har som sagt 128 GB tilgjengelig (sånn ca). Og det skulle jo normalt sett ikke være noe problem. MEN jeg varsles flere ganger hver bidige dag om at lagringen er full, og jeg må slette. Jeg har avinstallert en haug med apper. Jeg har kuttet ned offline playlists til et minimum. Jeg har reinstallert og nullstilt iMovie, DJI Go etc, slik at bibliotekene i disse ikke opptart unødige gigabytes. Jeg har slettet alle store vedlegg på meldingene. Jeg har satt det slik at telefonen avinstallerer automatisk de minst brukte appene. Og jeg har på innstillinger på Bilder valgt at den skal optimalisere iphone-lagringen. Men det hjelper ikke.

     

    Iphonen sender automatisk samtlige bilder og videoer jeg tar, rett opp i skya (icloud). Og straks den har gjort det, slettes originalen fra telefonen, slik at jeg må laste den ned igjen når jeg skal se på bildet få minutter senere. Ergo skulle det ikke være dette som fyller opp lagringsplassen. Dette gjelder også samtlige bilder og videoer jeg finner i Bilder-appen. Alt må lastes ned for at jeg skal kunne se noe annet enn et stillbilde på video eller et blurry bilde. I går brukte jeg også noen timer på å slette en haug med bilder, samt alle videoer med lengde over 20 sekunder. Men hjalp det på å frigjøre lagringsplass? Neida...

     

    Så da undres jeg fælt på hva i all verden som sluker plassen. I følge iphonen så utgjør bildene ca 35% av plassen, og apper litt over 60%. Når jeg summerer alle appene kommer jeg frem til 42 GB, dvs langt under 60%. Og når bildene og videoene ikke ligger lagret på telefonen med annet enn et thumbnailbilde; hvorfor mener da iphonen at bildene og videoene opptar over 40 GB???

     

    Og en ting til: når iphonen umiddelbart laster opp og sletter originalen, rekker ikke Onedrive og Google Foto å gjøre backup av bilder og videoer før det bare er thumbnailen igjen. Og de henter jo ikke originalene fra icloud. Ergo ser jeg nå at jeg ikke har fått gjort noe backup til disse på ca en måned. Jepp, bedre med trippelbackup enn singelbackup!

     

    Så da blir det vel bare å bite i det sure eplet (!) og begynne helt på scratch for tredje gang i år, og håpe at det ordner seg. Og jeg må vel bare innse at jeg da er sikret å bruke tilnærmet hele helga på å finne frem apper, logge meg på, og sette opp alt på nytt. Igjen.

  10.  

    Du har rett på en måte. Dette er en veldig tungvint måte å gjøre det på. Men samtidig så gir det en veldig ryddig app. Kamera appen på LG er jo et hav av innstillinger og menyer.

    Men det krever jo bare ett enkelt ekstra ikon på skjermen for å tas inn i kamerainnstillingene. Blir ikke mer uryddig av det.

  11. Enkelt å endre på kamerainnstillingene/velge riktig i forhold til høyere skuddtakt? Skal vi se:

    - ut av kameraappen

    - finne frem til Innstillinger-appen

    - scrolle seg (langt) ned til Kamera-valget

    - velge "Kamera"

    - endre på "Ta opp video" og/eller "Ta opp sakte film"

    - endre på Formater (Plassbesparende eller Mest kompatibel)

    - navigere seg tilbake til Kamera-appen

     

    Det er enkelt å være enkel på Apple-produkter. Men så snart man vil bestemme litt mer selv, blir det tungvint.

  12. Jeg bruker både Macbook og Windows-laptoper om hverandre. Macbook (eller annet med MacOS) er for all del gode maskiner. Men jeg er selv i ferd med å kvitte meg med Macbooken nå, og kommer ikke til å kjøpe nyeste nye av Macbook. Grunnen er at jeg rett og slett føler de er utdatert for min bruk.

     

    Min bruk går på bilde- og videoredigering, og mye office (onenote, word, excel og powerpoint, og litt access). Grunnen til at jeg føler Macbook er utdatert er rett og slett fordi de mangler touch-skjerm. Etter å ha hatt Microsoft Surface Pro en stund, er jeg helfrelst på touch enten i form av fingerbruk eller bruk av penn/stylus. Greit at pekeplaten på en Macbook er stor og god, men den er ikke i nærheten av like rask og god i bruk som en god touchskjerm.

     

    Så nå ryker Macbooken til fordel for en Surface Book.

    Når man i tillegg skal være handicap'et med adaptere i fleng til Macbook Pro av seneste utgaver (hvor de ikke har andre porter enn USB C) ble valget ekstra enkelt.

    • Liker 1
  13. Men som du sier blsk0p, parkeringsbulker og andre skader... Det er noe med det da... Når du skal levere bilen tilbake..

     

    Det er absolutt noe med parkeringsbulker og andre skader, ja. Men det finnes en norm for hva som regnes som normal slitasje og hva som er unormal slitasje.

    Jeg har levert inn tre leasingbiler. Ingen av de var perfekte ved innlevering. Skraper etter sko/stein på innstegslistene i dørene, noen småriper her og der, noen små parkeringsbulker. Men jeg har aldri fått noe krav om å betale for dette, selv om jeg ikke kjøpte bil av forhandler etterpå.

     

    Har du derimot større riper, skraper, bulker, kantkjørte felger etc, så vil det bli krav ved taksering. Du kan da velge å selv utbedre dette før du leverer inn bilen. Eller prute ned kravet.

     

    Men slike skader vil du uansett få trekk for dersom du heller eier bilen og skal selge den privat. Kjøper kommer da garantert til å si at han vil ha så og så mye reduksjon i pris for skadene.

     

    Er man en person som tar normalt godt vare på bilen, og man får en grei leasingavtale, så er det en ypperlig mulighet for å få seg et forutsigbart bilhold fremover. Det kan føles bittert å vite at pengene man betaler inn, er et rent verditap som man betaler ut hver måned. Eier du bilen, vil du ikke se/oppfatte dette verditapet før den dagen du selger bilen. Litt psykologi her.

     

    Selv venter jeg nå på min fjerde leasingbil. Spesielt i dette "grønne" skiftet føler jeg at leasing er et tryggere valg enn rent kjøp.

    • Liker 3
  14. Nei verken ventilert eller massasje, dette er en billig bil så skjønner ikke helt forventningene. Tesla gikk vekk i fra ventilasjon i setene for en stund tilbake ellers hadde nok model 3 fått det som oppgradering. 

     

     

    Billig bil? Når ble 35 000 USD for en innstegsversjon med ikke altfor lang rekkevidde, helt uten avgifter, billig? Men det er en relativt rimelig inngangsport til elbilismen. Så får vi bare satse på at kvaliteten er langt bedre enn Model S og X.

    • Liker 1
  15. Har samme problemet på min. Utrolig irriterende. Hjalp ikke med factory reset. Leverte inn telefonen, fikk kranglet meg til ny. Samme greia der også. Skjer ca annenhver dag. Går jeg ut av kamera-appen og heller åpner en annen app som benytter kamera (for eksempel snapchat), fungerer de fint. Men går jeg tilbake til iphonens egen kamera-app, er fremdeles kameraet frosset. Så tydeligvis et eller annet i selve appen som ikke fungerer som det skal.

  16. Lære meg? Ser du ikke hva jeg skrev? Jeg fortalte om fortiden og sa at dette kan endre seg. Hva er problemet? Hva må jeg lære meg? 

     

    Problemet er at du liker svært godt å fremheve hvor lite du tapte på din forrige bil, og på den måten forsøker å lokke folk til å kjøpe seg ny Tesla basert på feil grunnlag. Godt mulig du ikke gjør det bevisst.

    Jeg vil heller oppfordre folk til å se forbi suksess-historier, og heller se litt realisme i det.

     

    P85D er en god pekepinn på hva som typisk vil hende med bruktprisene fremover. Og da er det også verdt å nevne at de fleste av disse P85D faktisk ble kjøpt til en langt lavere vekslingskurs (dvs har nytt godt av et par prisoppganger).

     

    At man har blitt advart mot solid verdifall siden første bilene ble solgt er korrekt. Kronekursen, og til å begynne med en voldsom hype, har sørget for at verditapet for mange har vært behagelig lavt.

    • Liker 3
  17. Ang Tesla blir for mye kan jeg si at jeg brukte ett sted mellom 3 - 4000 på min Tesla i 2015, da inkludert renter, utgifter ved transport, forsikring og avskrivning. Tesla er vell en av de bilene som har holdt seg best i pris siden 2013(foruten sjeldne samlerobjekter osv), men dette kan jo også endre seg. 

     

    Nå må du lære deg at historisk verditap IKKE er det samme som fremtidig verditap. De som kjøper en splitter ny Model S eller Model X nå løper en meget høy risiko når det gjelder verditap. Tidligere har de holdt seg bra i pris ene og alene pga dollaren som har styrket seg enormt mot norskekrona. Om du tror du inkludert verditap slipper unna med 3-4000 kroner pr måned på en ny bil, må du nok aller snarest ta til vettet og endre på budsjettet.

     

    Den typiske Model S koster vel et sted mellom 800 000 til 900 000 kroner nå, og Model X ytterligere noen kroner opp. Tror du virkelig at verditapet vil være minimalt? Håper ikke du lokker dine venner til å kjøpe basert på at de skal forvente 30 000 til 40 000 i årlig verditap?

     

    Kjøper man ny Model S eller Model X nå må man være foreberedt på at man taper et sted mellom 100 000 og 200 000 kroner første året, kanskje også mer for de heftigste modellene. Og man må slett ikke være overrasket om man etter tre år får en salgspris på minst 300 000 kroner lavere enn hva man selv ga da bilen var ny.

     

    Husk at Model S i helt basic utgave koster over 600 000 kroner, uten vinterhjul. Da nærmer den seg tre-gangen i forhold til for eksempel en Ioniq.

    Med mindre man har et behov for mye langkjøring, eller behøver mye bagasjeplass, ville jeg da heller anbefalt en Ioniq. Har prøvd den selv, og synes den gir mye, mye mer for pengene enn en Model S.

     

    Btw, Tesla-Bjørn fikk rundt 400 000 for sin bil.

  18. Tusen takk for alle inputs! 

    Har prøvd å foreslå windows PC for dama selv, men det var hun ikke interessert i. Og jeg kommer nok til å kjøpe mac igjen selv når jeg en gang må bytte ut min 2011 MBA. Den har fungert myyyyye bedre og ikke minst lengre enn de 2 PCene jeg hadde i årene før, som begge ble betydelig tregere etter bare ett års tid. Selv etter at en kompis av meg som er dataingeniør tok i bruk alle triksene han visste om for å speede opp den første PCen var den ikke i nærheten av hvor rask den var da den var ny. 

    MBAen derimot, er nesten like kjapp som da jeg kjøpte den. Eneste gangen den blir treg nok til at det er et irritasjonsmoment er når batteriet er lavt. Det fungerer forøvrig også tålelig bra fortsatt, og jeg kan skrive/surfe i 3-4 timer før jeg må lade, kanskje mer også dersom jeg har et minimum av programmer oppe.

    Og det virker ikke akkurat som windows 10 er noen høydare, ut ifra venners erfaringer.

     

    Jeg er klar over at det finnes PCer med bedre specs til en lik/rimeligere pris, men jeg syns stabiliteten og brukervennligheten til Mac gjør det verdt de ekstra kronene, ihvertfall var det det da jeg kjøpte macen min. 

     

     

    Nåja, dette er nok mye en myte. Klart, kjøper du en Windows-laptop til 4000 kroner og sammenligner med en Macbook Pro til 18000 kroner, skulle det bare mangle at Macbooken varer lengre.

    Men ellers gjelder forutsetningen om at bruker du en Windows-laptop/PC som du bruker en Macbook, så er det minimalt forskjell hvor lenge de holder ut.

     

    Å kjøpe en 4-5 år gammel laptop er et sjansespill, uansett om det er en Mac eller Windows-basert. Skulle jeg gjort tilsvarende, ville jeg sørget for å få testet den før jeg eventuelt kjøpte den.

     

    Når det er sagt så skjedde det vesentlig mer utvikling på maskinvarefronten mellom 2005-2011, enn fra 2011- dags dato. Arbeidsoppgavene til laptop'ene er stort sett de samme nå som de var for 4-5 år siden. Behovet for økte ytelser er minimalt. For de som jobber med videoredigering, eller de som spiller de heftigste spillene er det selvsagt behov for oppgradering, men ellers står vi på stedet hvil.

     

    På jobb har jeg en jobb-laptop (HP) som jeg nå har hatt i 7 år. Inn og ut av docking flere ganger hver eneste arbeidsdag. Med på reiser. Med hjem nesten hver dag. Aldri vært et eneste lite hikk. Aldri vært noe som helst ytelsesproblemer. Ikke blitt et millisekund tregere med tiden. Batteriet er fremdeles det samme (men jeg får nå "bare" 6-7 timer med arbeid på det, kontra 11 timer da det var nytt). Aldri hatt en eneste formatering eller re-installering.

     

    Inntil i høst hadde jeg en liten og fin Acer fra 2008. Den virket også helt strålende, dog ganske treg etter dagens standard, til lynet tok livet av den.

     

    Nå har jeg en Surface Pro 3 som jeg kjøpte med det samme den kom ut. Null problemer. Null ytelsestap. Aldri behov for re-installering.

     

    Og jeg har en Macbook Pro Retina 13 fra i høst. Ei heller noen problemer på den. Dog føles den faktisk tregere enn Surface Pro 3, selv med raskere prosessor (2,6 GHz mot 1,9 GHz, begge i5). Like stor SSD, og samme mengde RAM.

    Macbook'en har sine fordeler, og Surface Pro'en har sine fordeler.

     

    Så et "hot tip" til slutt: prøv gjerne en Surface Pro (3 eller 4). Eller finn en god deal på en 2012-2013 Macbook Pro (retina?), prøv den, og kjøp.

  19.  

    Bose QC30 byttet jeg etter å ha prøvd de en gang, for det halskjedet  der gjorde de så lite behagelig at jeg ville foretrukket en kabel. Bose Soundsport er de jeg har brukt mest i høst og har vært greit fornøyd med, men kabelen bak nakken er til hinder under trening. Lydkvaliteten er heller ikke bedre etter mine ører.  

     

    Jeg har også Bose SoundSport. Vil tippe jeg har brukt de ca 60-70 timer på diverse treningsøkter til nå. Løping, løfting, hopping, ski etc. Aldri hatt noe som helst problem med at kabel har vært til hinder. Men så klipser jeg de fast til t-skjorte eller genser når jeg bruker de med den klipsen som følger med. Da sitter de på plass. I tillegg har Bose vært eksepsjonelt flink til å unngå at kakk etc i ledning ikke forplanter seg som ulyd inn i øret.

     

    Det eneste jeg ikke liker med SoundSport, er at de stikker litt ut av øret, som gjør det nærmest umulig å bruke de under lue nå på vinteren. Der ser jeg for meg at AirPods kanskje kan gjøre nytten. Men i og med mine ører ikke akkurat er malen som Apple har brukt for designet av sine EarPods og AirPods, regner jeg med at de ikke vil være noen match for meg. EarPods har nemlig en lei tendens til å falle ut av mine ører.

  20. Var det ikke 10.2 som skulle gi bedre batteri på 7 (plus)? Her har det blitt verre etter 10.2 ble installert! Før oppdateringen var det stort sett mellom 40 og 60 prosent igjen på batteriet når jeg la meg på kvelden. Nå har det de siste par dagene vært fra 10 til 30 prosent. Bruksmønsteret er det samme.

     

    Men det har blitt færre kræsj etter oppdatering. Det er positivt.

  21. Testet nylig en Model S for en kamerat som ikke hadde muligheten til å teste da han bor langt unna. En relativt normalkjørt sen 2014-modell med "autopilot" og ellers godt utstyrt. Her er mine betraktninger og funn:

    - Motoren lager ulyder. Selger hadde fått byttet motor (eller drive unit som det vel heter) to ganger allerede. Nå var det muligens atter en runde i vente

    - Mye bråk fra vindusviskerne, selv om de var tilnærmet helt nye

    - Skurring fra en av høyttalerne

    - Knirk i panoramataket

    - Panoramataket lukket skjevt

    - Knepping i rattet

    - Kald trekk fra det lille trekant-vinduet i førerdøren

    - Knirk i understellet ved kjøring på ujevnheter

    - Bremsene tok ufattelig dårlig. Selger mente at de var oppgradert til "Nordic package".

    - "Autopilot" er vel og bra. Men krever at man følger nøye med. Kjørte på firefelts motorvei, og bilen ville plutselig dra oss rett i autovernet på venstresiden.

    - Spotify falt ut jevnt og trutt. Var visst bare sånn det var, ifølge selger

     

    Vi gjorde også en stopp på en supercharger for å få det testet (og siden selger ikke hadde rukket å lade bilen). Ankom med ca 10% igjen på batteriet. Et par plussgrader ute. Bilen og batteriet forholdsvis varm etter at selger først hadde kjørt 5 mil hjem fra jobb, og deretter rett ut på kjøretur sammen med meg. Må si jeg ble skuffet over ladehastigheten. Etter 15 minutter, til tross for at det ikke var noen andre på lokasjonen, hadde det økt til 30%. Da hadde vi til gjengjeld prøvd to av pumpene, siden den første ikke ville virke.  

     

    Det var også noe annet pirk på bilen.

    Ble ikke noe kjøp for min kamerat denne gangen.

    • Liker 2
×
×
  • Opprett ny...