Gå til innhold

Bjarne.Aarsheim

Medlemmer
  • Innlegg

    5
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Bjarne.Aarsheim

  1. Noen som har fasit på disse spørsmålene? (Evt resten av oppgavene som ligger ute og)

    Oppgaver aksjer

     

    Oppgave 1

    Anta at en person krever 5% avkastning før skatt. Ved investering i aksjefond betales et etableringsgebyr på 2% og et årlig forvaltningsgebyr på 2%. Det kreves ikke innløsningsgebyr. Forutsett videre at investeringsperioden er 10 år.

    a) Hvilken avkastning må aksjefondet oppnå for at investor netto skal oppnå 5% avkastning før skatt? Det kreves ikke stor nøyaktighet ved besvaring av spørsmålet.

    Anta at skjermingsrenten i aksjonærmodellen er 2,5% og at fondet ikke betaler utbytte.

    b) Hva oppnår investor i avkastning etter skatt gitt at avkastningen før skatt er 5%. Skattesatsen er 28%. Hvor høy er effektiv skattesats?

     

    Oppgave 2

    Ved investering i et strukturert produkt er man garantert å få igjen innsatsen om 5 år. Dette skjer ved at en betydelig del av det investerte beløpet plasseres på en innskuddskonto i bank der det forrentes med 5%. En del av det investerte beløpet plasseres dessuten på innskuddskonto for å dekke de årlige kostnadene på 1% av investert beløp. Også disse pengene forrentes med 5%. Resten av det investerte beløpet investeres i kjøpsopsjoner. I tillegg til det investerte beløp betales det 3% etableringsgebyr.

    Anta at hele investeringen pluss etableringsgebyret lånefinansieres til 6% rente. Årlig rente tillegges lånebeløpet og betales først når lånet forfaller om 5 år. Du kan videre legge til grunn at investeringen skjer 01.01 i år 1 og at de årlige kostnadene betales ved hvert års slutt.

    a) Hva taper du i verste fall om 5 år på produktet?

    b) Hvor høy årlig avkastning må kjøpsopsjonene gi for at man ikke skal tape på investeringen?

     

    Oppgave 3

    a) Definer effektiv skattesats på avkastningen på plasseringer/investeringer

    b) For personlige skattytere er den effektive skattesatsen 28% på avkastningen på bankinnskudd. Finnes det finansielle investeringer/plasseringer der den er mindre enn 28%?

    c) Finnes det investeringer der den effektive skattesatsen kan bli negativ? Svaret skal begrunnes.

     

     

    Oppgave 4

    Jørgen Mohus har kr. 100.000 som skal plasseres i det norske aksjemarkedet. Jørgen har 5 års horisont for investeringen. Han forventer at Oslo Børs vil gi en årlig nominell avkastning på 7%. Se bort fra skatt i denne oppgaven.

    a) Første alternativet for Jørgen er fondet KLP AksjeNorge Indeks II. Dette er et fond som følger indeksen tett. I følge finansportalen.no er gebyr og forvaltningshonorarstrukturen som følger: tegningsgebyr 0,5%, innløsningsgebyr 0,5% og forvaltningshonorar 0,2% årlig. Dersom vi antar at forvalterne i KLP leverer samme avkastning før gebyr og forvaltningshonorar som indeksen på Oslo Børs, hva er forventet sluttverdi etter gebyr og forvaltningshonorar for investeringen?

    b) Andre alternativ er Storebrand Vekst. Dette er et fond som er mer aktivt forvaltet. I følge finansportalen.no er gebyr og forvaltningshonorarstrukturen som følger: tegningsgebyr 3%, innløsningsgebyr 0,5% og forvaltningshonorar 2% årlig. Dersom vi antar at forvalterne i Storebrand leverer samme avkastning før gebyr og forvaltningshonorar som indeksen på Oslo Børs, hva er forventet sluttverdi etter gebyr og forvaltningshonorar av investeringen?

    c) Storebrand Vekst er et mer aktivt fond enn KLP AksjeNorge Indeks II. Det er nesten ingen akademisk litteratur som viser at aktive fond slår indeks. Likevel har Storebrand-fondet høyere gebyrer og forvaltningshonorar enn KLP-fondet. For at Storebrand- fondet skal gi samme sluttverdi etter gebyr og forvaltningshonorar som KLP-fondet, må Storebrand- fondet før gebyrer og forvaltningshonorar gi en meravkastning i forhold til indeksen. Hvilken meravkastning i forhold til indeks må Storebrand-fondet gi årlig (i prosent) for at alternativene er like etter gebyrer og forvaltningshonorar? Anta fremdeles at KLP-fondet gir samme avkastning før gebyr og forvaltningshonorar som indeksen på Oslo Børs.

     

     

    Oppgave 5

    Cecilie kjøper 1.000 aksjer i Telenor. Kjøps og salgspris er kr. 105,60 og kr. 105,40. Hun selger aksjene dagen etterpå. Kjøps- og salgspris er kr. 107,60 og kr. 107,40. kjøps- og salgsomkostninger til megler (kurtasje) er kr. 49 pr. transaksjon. Se bort fra skatt i hele oppgaven.

    a) Anta at Cecilie egenkapitalfinansierer investeringen, hva er prosentvis egenkapitalavkastning?

    b) Anta at Cecilie lånefinansierer halvparten av investeringen til en årlig rente på 5%. Hva er nå prosentvis egenkapitalavkastning?

     

     

     

  2. Dette er egentlig veldig enkelt.

    Her må du finne avkastningen på egenkapitalen og gjelden ved hjelp av KVM, og deretter sette dette inn i wacc-formelen.

     

    Feks: rEK = 0,08 * 0,72 + 1,5 * (0,14 - (0,08*0,72)

    Så gjør du det samme med gjelden og deretter setter du inn i wacc.

     

    Takker! forstod det nå. Var ikke så galt alikavel!

     

    Sliter forsåvidt med denne oppgaven og:

     

    Opplysningene nedenfor danner utgangspunkt for oppgave 19 og oppgave 20:

    Et selskap planlegger å investere i nytt produksjonsutstyr. Salgsinntekten antas å bli kr

    10 000 000 per år. Variable kostnader forventes å bli kr 2 000 000 per år. Faste betalbare kostnader (ikke inkludert avskrivninger og renter) er kr 600 000 per år. Investeringen vil medføre avskrivninger per år på kr 500 000. Selskapet har delvis finansiert investeringen med gjeld, totalt 50 mill kroner til årlig rente 6 %, med faste årlige avdrag og med endelig forfall om 20 år. Selskapets skattesats er 30 %. Arbeidskapitalen antas ved utgangen av hvert år å utgjøre 10% av omsetningen samme år.

     

    De får en skatt på -1.215.000 som jeg ikke helt forstår hvor kommer ifra. Hva regnes skatt ut av på kontantstrøm til egenkapital?

  3. Markedsverdien på egenkapitalen i AKANTUS AS er på 12 mill kr, mens den bokførte (= regnskapsmessige) egenkapitalen er på 4 mill kr. Gjelden er på 22 mill kr. målt ved både markedsverdier og ved regnskapsmessige verdier. Selskapets gjeldsbeta er 0,2, mens egenkapitalbetaen er 1,5. Forventet avkastning på markedsporteføljen er 14 %, den risikofrie renten er 8 %, og skattesatsen er 28 %. Hva er selskapets totalkapitalkostnad etter skatt?

     

    Noen som vet hvordan man gjør denne? Har sett på fasiten men er så mange formler jeg aldri har sett før, så sliter litt.. Vår eksamen 2011

×
×
  • Opprett ny...