Gå til innhold

Analytiker

Medlemmer
  • Innlegg

    11
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Analytiker

  1. Takk for hjelpen. Det vil altså være uaktuelt å benytte denne forbindelsen i sammenhenger der det ikke er en klar sannsynlighetsovervekt for at VPN-tilbyderen ikke vil utlevere brukerinformasjon til en part som spør etter dette.

     

    Jeg lurer dog fortsatt på - for dem som måtte ha svaret på dét - om UiB logger trafikk- eller innholdsdata på VPN-linjer. (Så vidt jeg forstår, rammes i praksis ikke VPN av datalagringsdirektivet.) Hvis jeg vet at slike data ikke loggføres eller evt. kun loggføres i kort tid, vil det være sikrere å bruke denne forbindelsen f.eks. i forbindelse med forskning eller aktivitet hvor deler av universitetets virksomhet kritiseres eller varsles om, uten bekymringer om at utro tjenere eller hackere kan få tilgang til informasjon jeg vil holde privat.

  2. Jeg ønsker å finne navn (og adresse) på en person som jeg kun kjenner nøyaktig fødselsdato, kjønn og bostedskommune til. Etter å ha brukt en god del timer uten å lykkes ved å bruke tilgjengelige ressurser og informasjon på nettet, lurer jeg på om jeg skal kontakte folkeregisteret. Jeg vil da be om å få en liste over alle personer som tilfredsstiller disse kriteriene. Det er antagelig ikke veldig mange.

     

    Det oppgis på siden lenket til ovenfor at man må ha legalt grunnlag for opplysninger, og at man som hovedregel ikke får utlevert opplysninger som ikke angår andre enn en selv. Jeg kan ikke se for meg hvilket legalt grunnlag jeg skulle ha for å få disse opplysningene. Det dreier seg om en person som jeg er blitt kjent med på nettet og som jeg ønsker å takke personlig for å ha hjulpet med meg noe.

  3. Tviler på at det er relevant om det blir loggført. Har de misstanker kan de kontakte UiB og få identiteten til deg som bruker du logger vel inn med skole brukernavn og passord så det blir ikke så vanskelig.

     

    Vil dette si at hvis jeg f.eks. laster ned opphavsrettsbeskyttet materiale, vil ikke VPN-tilkoblingen gjøre at IP-adressen som et evt. advokatfirma med konsesjon til slik overvåkning, får tilgang til, ikke kan brukes av UiB til å identifisere meg?

  4. Nå som den nye lovregelen om tillatt privat monitorering av IP-adresser snart trer i kraft, aktualiseres igjen et spørsmål jeg en stund har stilt meg selv: Logges "nettverksaktivitet" på den enkelte brukers VPN-nettverk hos Universitetet i Bergen, eller for den saks skyld andre høyere utdanningsinstitusjoner med dette tilbudet? Jeg har ikke funnet informasjon om dette hverken på området lenket til ovenfor eller i UiBs IT-reglement eller øvrige reglement. Jeg kunne naturligvis ha sendt e-post til kontaktpersoner som kunne tenkes å ha svar på spørsmålet, men hvis svaret skulle være at aktiviteteten faktisk logges, ønsker jeg ikke å ha rettet noen oppmerksomhet mot meg selv, i tilfelle personene jeg har henvendt meg til, har eller kan få tilgang til disse loggene. Jeg stoler ikke uten videre på at personer som evt. har tilgang til nettverksdata, ikke misbruker dette, når jeg ikke vet mer om hvilke regler som gjelder.

     

    Det er ikke bare med tanke på piratvirksomhet at dette spørsmålet er viktig. Jeg har en stund agert som om det å bruke UiBs VPN-linje gir meg ekstra personvern sammenlignet med kun nettoperatørens linje. Da er jeg sikker på at ingen kan se hvilke nettsider jeg har besøkt, hva jeg har lastet ned, etc., men det forutsetter altså at aktiviteten ikke logges av UiB.

  5. Med noenlunde jevne mellomrom, som regel daglig eller oftere, opplever jeg at virkemåten til mange av tastene på tastaturet forandres. Bindestrek (-) blir til høyrevendt skråstrek (/), pluss (+) blir til minus (-), eller bindestrek, for å være presis. Æ, ø og å kan ikke lenger brukes. Jeg må restarte programmet dette skjer i, for å løse problemet midlertidig - dette skjer nemlig i ett og ett program, så jeg kan f.eks. åpne notisblokk og kopiere et spørsmålstegn og lime inn i nettleseren, noe jeg av og til gjør.

     

    Jeg har ikke den fjerneste anelse om hva som forårsaker problemet, og den eneste beskrivelsen av problemet jeg fant på nettet, synes å relatere seg til et ganske annet grensesnitt enn mitt.

×
×
  • Opprett ny...