Gå til innhold

naxbat

Medlemmer
  • Innlegg

    23
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av naxbat

  1. Jeg går dog ikke på BI, men her jeg går UiT så er det slik at dersom du ikke leverer så får du F og får ikke mulighet til å konte og må ta faget på nytt. Men dersom du leverer og får F så har du da muligheten til å ta eksamen/hjemmeeksamen (som det høres ut som denne oppgaven er) på nytt igjen (med ny oppgavetekst)

     

    Husk !! det er bedre å levere inn det lille du har en å ikke levere noe i det hele tatt :)

  2. Men hva tror du når en ikke har skrevet oppgavenummer, men det likevel kommer godt frem hvilken oppgave du har valgt?

    snakket med norsk læreren min om det på torsdag, hun sa at det kommer an på sensor, noen få sensurere blir nokså provosert av det, men siden det kommer godt frem i teksten hvilken oppgave du har valgt så tror jeg ikke det blir noe problem :) (husk også at det er 2-3 sensorer, så sjansen for at dem alle er kjempe strenge på det er relativ lav)

  3. Min versjon av del a

    Analyse av vedlegg: ”Shit happens”, plakat fra Natur og Ungdom

     

    Førsteinntrykket mitt av reklamen er at den store overskriften var en veldig god måte å ødelegge et så fint bilde på. En nesten fullstendig klar og blå himmel blir trakassert av en forferdelig skrift og det engelske ordet ”shit”. Akkurat som at reklamen prøver å gi meg en slags amerikansk mentalitet, bare for en liten stund. Den forsvinner brått når man merker at ironi er brukt til å vise at skitt faktisk skjer.

     

    Det Natur og Ungdom prøver å fortelle oss, er at ingen ønsker at et så flott og majestetisk landskap som vi ser på bildet skal bli ødelagt. Vi kan fort tenke ”sånt skjer”, men det er langt fra så enkelt, da det er de norske fjordene er truet. En av våre største stoltheter.

     

    Man blir fanget inn av overskriften og ønsker umiddelbart å vite hva, hvor, når. Ved bruk av ordene ”norske” og ”fjorder” i samme setning blir vi fanget av vår egen romantikk til det pene landskapet som vi alle ønsker å være en del av.

     

    Idyll og harmoni er viktige ord bildet prøver å fortelle oss og teksten prøver å ødelegge. Hvordan kan vi ønske å ødelegge noe så vakkert? Ingen ønsker det i det øyeblikket de leser gjennom denne reklamen. Det som er den største utfordringen her, er å gi folk grunn til å støtte nettopp Natur og Ungdom.

     

    Reklamen inneholder en ungdommelig og moderne engelsk frase. Den er laget av ungdommer. ”Det er en god sak, men de er bare ungdommer” vil noen tenke. Og de mangler etter min mening et unødvendig omdømme for å få et kraftig gjennomslag.

     

    Føler at jeg gjorde det dårlig på kortsvar akkurat nå, veldig bra det du skrev :)

  4. Noen som har noen gode artikler/sider som omhandler menneskerettighetenes utfordringer?

     

    Føler selv jeg har god kontroll på stoffet, da jeg har brukt boken mye og tatt litt notater derfra nå, samtidig som jeg har fulgt god med gjennom hele faget.

     

    Sitter likevel igjen med det inntrykk at jeg mangler "det lille" som eventuelt skal heve oppgaven ytterligere. Tar gjerne imot tips der også.

     

    hadde en prøve i mars der hvor ett av spørsmålene var ''hvilke er de største utfordringene i arbeidet med å styrke menneskerettighetene i verden idag, slik du ser det''

    fikk 4+

    svaret: (er ikke den beste i norsk så kan være noe merkelige setninger ;) )

    2. Arbeidet med å styrke menneskerettighetenes stilling i verden i dag står ovenfor en rekke utfordringer, det er et faktum at en rekke stater bryter menneskerettighetene vær dag, i Kina og Nord-Korea eksisterer ikke ytringsfriheten, i en rekke ultra religiøse stater som Saudi-Arabia og Vatikanstaten så er kvinnen mindre verdt enn mannen.

    Et av de største bruddene å menneskerettighetene i verden i dag skjer i staten Syria i Midtøsten, der hvor presidenten Al Asad, der hvor det har siden den arabiske vår sin start pågått store demonstrasjoner mot han. Al Asad har rett og slett slaktet ned store deler av sin egen befolkning for å beholde makten, dette er et klart brudd på menneskerettighetene, og spørsmålet om man skal gå inn i staten og bryte den statlige suvereniteten, på lik linje som man gjorde mot Gaddafi i Libya i 2011 har flere ganger vært oppe i sikkerhetsrådet, men to av vetomaktene (Kina og Russland) der hvor begge har økonomiske avtaler med Syria har forhindret dette, opp til flere ganger.

    Man kan trekke ut to viktige problemstillinger ved menneskerettigheter i Syria konflikten, nemlig den statlige suvereniteten og om økonomisk vinning:

    Statlig suverenitet: FN har slått fast at alle stater er suverene altså at alle stater er frie og at en annen stat skal ikke blande seg opp i forholden innad i den staten, men når en stat som for eksempel Syria eller Nord-Korea driver å torturer og slakter ned egen befolkning, kan da verdenssamfunnet stå å se på at dette foregår eller har vi et ansvar for å beskytte?, det FN kan gjøre for å forenkle denne situasjonen kan være å forandre på staters suverenitets prinsippet, skal det da stå at alle stater er suverene inntil et viss punkt, og hvem skal fatslå hvor dette punktet går ?

     

     

    Økonomiske interesser: globalismen har ført til at en rekke stater inngår flere og flere handelsavtaler med hverandre, men når et land som Kina som sitter er en vetomakt i sikkerhetsrådet vedtar en handelsavtale med en stat som bryter menneskerettighetene, la oss bruke Syria som et eksempel igjen, Syria og Kina har inngått en handelsavtale med hverandre som Kina tjener på, dersom det skulle bli vedtatt at man skal gå inn i Syria å fjerne Al Asad, så vil Kina tape økonomisk på dette. Et annet eksempel på at økonomiske interesser er et problem for menneskerettighetene, kommer til synet ved de bedriftens fabrikker i Kina, der hvor flere av de ansatte jobber under helt forferdelig forhold, og til en lønn som er på grensen til slaveri, dette er et klart brudd på menneskerettighetene og slaveri er i erklæringen forbudt, her har vi som enkeltmennesker et dilemma, skal vi godta at produktene vår er produsert under slaveforhold, bør vi egentlig føle oss medskyldige i menneskerettighetsbrudd for at vi skal få billigere iPhones?

    Analfabetisme: i en rekke stater som Somalia og Etiopia eksisterer det en stor analfabetisme, altså det at befolkningen i staten kan verken lese eller skrive fører til at befolkningen ikke vet om sine rettigheter, og den eneste måten de kan få informasjon på er gjennom muntlig tale, der hvor mye av denne talene ofte kan inneholde «hjernevasking» i en stat som for eksempel Nord- Korea har befolkningen siden de ble født fått indoktrinert de verdiene staten bygger opp på, slik at de ikke har kunnskap til menneskerettighetene.

    Økt nasjonalisme og FN motstand: i en rekke stater etter finanskrisen har det oppstått en øking i nasjonalismen og flere av statene har fått en økt motstand mot FN og de regionale menneskerettighets organisasjonene som for eksempel EU. Denne økingen i nasjonalismen finner vi primært i Øst-Asia, Kina. Japan og Sør-Korea, men også i Europa, i de krisetrengende landene som Hellas, og vårt naboland Sverige, der hvor Sverigedemokratene er fjerd størst.

  5. tok kontakt med NUPI igår, og de anbefalte at artiklene dems om ''Folkerett- menneskerettigheter'' og artiklene om '' Geopolitikk- stormakter'' kan være relevante til eksamen

     

    http://hvorhenderdet.nupi.no/index.php/Tema/Folkerett-menneskerettigheter

     

    http://hvorhenderdet.nupi.no/Tema/Geopolitikk-stormakter

     

    Siden temaet på eksamen er ''internasjonale Maktforhold og menneskerettigheter'' så kan oppgaven handle om hvordan verden beveger seg mot en multipolar verden (BRICS landene)

    • Liker 1
  6. Min Politikk og menneskerettighets lærer har selv sagt at hun har vært med på å lage eksamen, på tenamen fikk vi følgende spørsmål:

     

    1. redgjør den politiske situasjonen i Syria, og hvilken hensyn stater må ta stilling til når de vurderer en militær intervensjon

     

    2. drøft om hensynet til menneskerettigheter og konvensjonene skal verdsettes høyere enn kravet om statelig suvernitet

     

    siden læreren min selv var med på å lage eksamen så kan dette muligens være ett hint på at eksamen ikke blir om syria

×
×
  • Opprett ny...