Gå til innhold

Snætt

Medlemmer
  • Innlegg

    14
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Snætt

  1. Hei Melchior

     

    I og med at du er lege og greier så kan jeg jo spørre deg hvor lenge man kan forvente at det skal være knepping/problemer med arrvev.. Kirurgen sa at dette kunne ta år...

    1-2-3-4-5 år eller hva?

    Er ganske sår og irritert rundt kneet, noe jeg stadig føler forverres ved tung styrketrening.

    jaja.. Får trøste meg med at jeg ennå ikke er pensjonist og at det går an å lege uten å løpe maraton og trene maks styrke.. :)

  2. Når det gjelder hevelse så har jeg den samme erfaringen som deg. Røk korsbånd for 6 år siden. Da var det stor hevelde som tok tid å få ned. Trente og stod i med ustabilt kne i fire år før jeg fikk en stygg veidning/karatespark i kneet ved innetrening. Samme smertene, men ingen hevelse.

    Mitt råd er uansett å oppsøke spesialist tidligst mulig om man får til det. Jeg var hos ortoped to ganger og fulgte det offentlige kjøret med venting månedsvis på MR, og det var ikke smart. Ortopeden klarte ikke si hva som feilet kneet, utrolig nok. Mr var ikke tydelig på skaden. Trente da med ødelagt kne for lenge med påfølgende vridning. Det første til langdistansekne, ødelagt menisk, og garantert avrevet korsbånd.

    Via helseforsikring på jobb fikk jeg ny MR i løpet av to dager og så dro jeg til Ringvollklinikken og spesialist der hvor skaden ble påvist etter første sjekk og jeg fikk operasjon påfølgende uke.

    Desverre kan ikke alle ortopeder idrettsskader, så evt. forsikre dere at ortoped fastlegen henviser dere til kan slike skader.

    Det samme gjelder opptrening og fysio. Je var så heldig å kjenne en fysio som har jobbet på NIMI med knær i noen år og som er idretssspesialist. Uten tvil et godt og heldig valg..

    Lykke til! :-)

  3. Hei

     

    Mistenker at kneppingen kan være arrvev.

    Min erfaring ett år etter operasjon er at det er mye lyd i kneet når jeg bøyer det. Det knepper av og til på innsiden av kneet ved arrvevet, som om det havner under kneskålen/sener for så å poppe ut.

    Jeg er ingen lege, men mistenker at du kan gi det litt mer tid før du tar tak i den bekymringen din.

  4. Jaja.

    Da var besøket hos ortoped ferdig.

    Fikk beskjed om at alt var normalt. Smerter rundt arrvev skulle vel mer eller mindre ignoreres og det skal ikke dempe hvor mye man belastet kneet(kan evt teipe)

    Det vil forsvinne over tid. Kunne prøve forsiktig med fotball og kjenne etter hvordan kneet reagerte. Kan kombinere balanseøvelser for hofter med ren styrke sammen med økende innsats på fotballbanen.

    Jeg må vente pga skulder, men du kan sikert starte nå.

  5. Hei igjen. Jeg jobber faktisk selv om jeg svarer deg kjapt :-)

    Jeg tror nok at dette med arrvev og knepping med tid til forsvinne. Jeg er ikke toppidrettsutøver og kan ikke legge maks med tid ned i trening, så derfor tar det tid å bil bra.

    Denne kneppingen og det lille ubehaget jeg har gjør at kneet tidvis gir etter noe lettere enn mitt friske kne. Om det er mentalt eller fysisk betinget vet jeg ikke.

    Når det er sagt så tåler kneet mye mindre enn tidligere. Det blir lett småbetent..

    Har planer om å løpe halvmaraton i mai, så jeg må bare blir bedre i beinet!!

     

    Jeg kjenner også mye etter, men det er blitt en vanesak med litt vondt i kneet. Hadde mye mer smerter i kneet før operasjonen, så det er helt OK. Nå er det mer ubehag enn smerter som faktisk er mindre plagsomt.

     

    Skal faktisk på kontroll i dag på Ringvollklinikken hos kirurg i forbindelse med skulderoperasjon jeg hadde før jul. Da skal jeg også ta en ekstra sjekk på kneet. (har helseforsikring via jobben så jeg booker tid etter behov)

     

    Jeg har ikke startet med fotballtrening. Mulig jeg prøver meg på kunstgress før vinteren er over, men jeg trenger nok noe mer muskelmasse før jeg kan guffe på for fullt. Det er nå hva jeg føler, men jeg får klar beskjed om det i dag.

     

    Jeg tror det er fornuftig å kjenne etter og prøve litt med forsiktig jogging, litt småfinter på joggeturen etc.

    Du kan jo sjekke hvordan kneet reagerer på det etter løpeturen. Funker det greit kan du evt. bli med forsiktig på trening for å se hvordan det går.

     

    Spennende og skummelt å tenke på å belaste kneet fullt ut igjen..

  6. Hei

     

    Det er riktig som du sier med graftet. Jeg opererte meg i februar 2012, men allerede nå hørte jeg av min fysio som er idrettsspesialist, at det er endret praksis slik at det er vanlig å høste graftet fra hamstring pga mange pasienter klager over smerter i og rundt kneskål etter det er høstet som på meg.

    Arrvev og problemene rundt det utarter seg i form av høye knepp i kneet på indre side når jeg bøyer kneet samt en følelse av å ha to knuter av tråd på hver side av kneskålen. De er ikke vonde i seg selv, men det blir ømt ved belastning, særlig knestrekkøvelse med tunge vekter.

    Det føles som å ha et mildt konstant press på hver side av kneskålen. Denne densasjonen gjør at jeg oppfatter kneet som ustabilt, selv om det er, som nevnt i forrige innlegg, helt stabilt. Dette hjelper og forsvinner nesten helt når jeg teiper kneet.

    Jeg får også problemer og smerter i knehasen når jeg bøyer kneet. Ingen anelse om hva det er annet enn av tøying ikke funker og at jeg ikke kan sitte på hul på kneet pga smerter.

    Nb: mulige skrivefeil pga dette er skrevet på telefon.

  7. Hei.

    Du har gjennomgått ca. den samme operasjonen som meg.

    Jeg også er veldig glad i fotball. Jeg har vridd beinet to ganger ved spill av fotball, begge ganger innendørs.

    Nå er det ett år siden jeg opererte kneet og det er ikke bra ennå. Jeg trener vekter og styrke 2-3 ganger i uka, men kneet har ikke tålt stor belastning. Jeg tror det er først nå jeg kan legge mye vekt på kneet. Arrvev har skapt trøbbel for meg ved trening, noe også uttak av graft på fremsiden av kneet har gjort i form av betennelse rundt kneskål og smerter ved overgang kneskål/muskulatur/sener.

    Jeg har også runners knee, noe som gjør at kneet føles ustabilt, selv om det faktisk er 100% stabilt.

    Vanskelig å stole på kneet etter en slik operasjon. Jeg tror jeg sakte men sikkert jeg må starte med forsiktig fotballtrening for å få en følelese av hva kneet tåler.

    Jeg ser for meg at jeg nok ikke er oppe og går for fullt før til sommeren.

    Tålmodighet er en dyd :-)

    Lykke til!!

  8. Du skal nok endre øvelser etter en tid.

    Det viktigste i starten er å få musklene aktive igjen. Når den fasen er over skal man fokusere på styrke med tunge vekter og 7-8 rep.

    Selvfølgelig så sant kneet tåler det.

    Jeg ble operert av Trygve Kase og han sa at vi "normale" som ikke trener oss ihjel må beregne ett år, hvis ikke mer før vi blir bra.

    Mitt kne er stabilt etter elleve mnd, men det er fortsatt ubehag med arrvev i kneet samt noe irritert rundt kneskål.

    Trener du overkropp kan du stå på knærne for å herde kneet slik at det tåler mer.

    Jeg følger det regimet og i kombinasjon med en del sykling med grei motstand så kommer det mer muskler og ditto bra kne.

    Har tatt et par tester og operert kne skal klare ca 90% av friskt bein i styrkeøvelser før man kan si det er ok å trene andre krevende idrettsgrener.

    Jeg sjekket dette ved å kjøre maksstyrke i beinpress samt ett benis lengdehopp.

    Håper dette var av nytte.

  9. Hei

     

    Siste post ble litt feil.

    Det er nå ett år siden operasjonen min og det er ikke oftere enn hver 4.uke jeg har hatt fysio, ofte sjeldnere. Hadde regelmessig oppfølging de to-tre første mnd, så ble det sjeldnere.

    Dette kommer av kunnskap jeg har tilegnet meg om trening via fysio samt program fysio har gitt som jeg skal følge.

    Jevnt over trener jeg kun sykling samt benpress og leg extention/framfall med tunge vekter.

    Trener også mye stabilitet i hofte.

    Opererte skulder pga gjentagende luksasjoner (skulderen ute av ledd ca 10 ganger), så det satt en demper for treningen.

    Har i tillegg runners knee som vanskeliggjør trening da dette ikke skal belastes stort.

    Tren hardt og jevnt, men ikke slik at smertene sitter i.

    Jeg har problemer med arrvev i kneet samt smerter på framsiden der de tok ut graftet..

    Andre med liknende erfaring?

  10. Hei

     

    Jeg ser nok at jeg har noe å tilføre denne diskusjonen.

    Selv røk jeg fremre korsbånd og ødela ytre del av menisken i venstre kne ved inne trening i fotball for 6 år siden.

    Skaden skjedde ved at jeg hadde all vekt på stambeinet(venstre) i en takling og motspiller taklet i knehøyde samtidig som jeg vred beinet. Smertene kan beskrives som intense etter jeg hørte et høyt smell i kneet.

     

    I etterkant av operasjonen gikk jeg til fastlegen som ba meg ta det rolig med fotballtrening. Det ble ikke tatt MR. Som alternativ til fotball startet jeg å jogge en del. Etter hvert fikk jeg smerter i venstre ytterkant av kneet, noe som viser seg å være "runners knee". Dette kom pga overbalestning på ustabilt kne samt at jeg ar løpt med feil sko (jeg overpronerer på høyre bein).

    Jeg tenkte ikke så mye på dette og startet med fotball igjen. Kneet var umåtelig ustabilt og etter ca 4 år vred jeg kneet igjen i en lignende takling i inne fotball.

    Det var først da jeg tok dette videre via MR og via ortoped.

    Min erfaring er at fastlege og standard ortoped som det henvises til, nødvendigvis ikke bør ha kunnskap om idrettsskader. Med MR som viste skade i kneet samt to konsultasjoner hos ortoped, så klarte han ikke å påvise med sikkerhet at fremre korsbånd var røket. med 2-3 mnd ventetid per konsultasjon samt det samme på MR, så var dette tidkrevende.

     

    I løpet av denne frustrerende perioden anskaffet min arbeidsgiver seg helseforsikring, noe som åpnet for at jeg kunne ta dette løpet privat.

    Jeg fikk ny MR etter 2 dager og konsultasjon hos Trygve Kase etter 14 dager. Han påviste røket fremre korsbånd etter første fysiske kontroll av kneet uten bruk av MR bildene som forelå. (Det er vanvittig hvor stort forskjell det er på spesialister og de som ikke er det).

    Uansett så fikk jeg operasjon en uke etter konsultasjon.

    Operasjonen ble utført og den gikk bra. Det var noe komplikasjoner i etterkant, men dette har gått seg til. Operasjonen ble utført februar 2012.

     

    Opptrening har vært i samråd med fysio og styrke er nå god, men ikke god nok i henhold til hva fysio sier. (tester skal være på ca 90% av frisk side på visse tester.)

     

    Det som jeg opplever med mitt kne etter 10 mnd er at jeg har stivt kne på morgenene når jeg våkner. I tillegg har jeg små smerter ved innstikkene på fremsid av kneet. (arrvev)

    Jevnt over er korsbåndet jo på plass og det er mer stabilt, men jeg føler ikke at det er 100% da jeg opplever en følelse av svik når jeg belaster høyre kne og presser venstre kne ut mot venstre..

     

    I tillegg har jeg smerter på ytterside venstre kne, som kan være menisk, men som også kan være runners knee... Det er litt slitsomt å ikke vite hva som forårsaker smertene. jeg har fått et treningsopplegg for å kvitte meg med runners knee, men pga en skulder som lukserer(går ut av ledd), kan jeg ikke gjøre de øvelsene som må til for å se om runners knee er årsaken til smertene. Dette er da frustrerende.

     

    Generelt kan jeg si at det er godt å ha fått et fremre korsbånd, men at opptrening og småsmerter i kneet i lang tid må påberegnes. Man skal ikke ta lett på en slik operasjon da det er en ganske omfattende operasjon.

     

    Har dere spørsmål om mine opplevelser er det bare å svare på denne tråden, så skal jeg svare så godt jeg kan.

     

    Nå har jeg en nyoperert skulder som skal stabilisere denne, når den er god nok skal jeg forsøke å trene bort runners knee (om mulig), hvis ikke blir det menisk operasjon til våren :-)

     

    Lykke til!

×
×
  • Opprett ny...