Gå til innhold

Centrux

Medlemmer
  • Innlegg

    304
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Centrux

  1. Finnes det noen regel som sier noe om hvor lang tid politiet har på seg på å behandle en straffesak eller om det finnes en grense for hvor lenge man kan vente på å få en dom før saken er foreldet?

    Ble nysgjerrig da jeg hørte en som snakket om saken sin som sa at hvis han ikke blir dømt innen 2 år etter straffeforholdet, så går saken bort? Kan godt være han tok helt feil

  2. Dama er miljøterapeut og trives med det.

    Hun jobber "hands on" med mennesker hele dagene hver dag og liker følelsen hun får av å hjelpe mennesker med konkrete problemer og få se at hennes arbeid øker livskvaliteten til de hun jobber med.

     

    Det krever tålmodighet og et stabilt humør.

    Hvilken utdannelse har hun i grunn?

  3. Det er veldig vanskelig å få jobb som fysioterapeut. Kjenner nå to som tar videre utdannelse som lege og sykepleier. En jobber i hjemmesykepleien. Mitt inntrykk er at det er vanskelig, i alle fall i Bergen. 

    Det jeg har hørt også dessverre, men samtidig er det jo noen som får jobb..er vel akkurat denne problemstillingen som gjør ting så vanskelig..vil ikke utdanne meg til arbeidsledighet, men vil jo samtidig velge noe jeg kan trives med

  4. Hoi!

    Har kommet til en alder av 25 og vil gjerne ta høyere utdanning, men er så utrolig usikker på hva som bør falle på 1.valg når tiden kommer!

    De studiene jeg har tenkt på er fysioterapi, sosialt arbeid, ergoterapi og økonomi og administrasjon. 

    Grunnen til at jeg opplever så stor tvil er at jeg pga. alder og familiesituasjon ikke har mulighet til å velge "feil", altså velge en utdanning hvor jeg ender opp arbeidsledig, og jeg leser jo mye forskjellig om de ovennevnte studieretningene. 

    Det er kanskje fysioterapi som frister mest, men her florerer det jo av uttalelser (mange kanskje litt foreldet) om dårlige jobbmuligheter og lønnsvilkår, så dette skaper jo usikkerhet. Har ikke noe ønske om å jobbe i Oslo, så gjør egentlig ikke noe om jeg må flytte til litt ruralt område, men det er jo viktig at det faktisk finnes noen jobbmuligheter.

    Sosialt arbeid virker en del tryggere, spesielt som mann, men jeg er redd for å havne i en jobb hvor jeg ikke trives. Vet rett og slett ikke om jeg hadde trivdes som konsulent i NAV-systemet f.eks. 

    Øk.ad er egentlig et studie jeg stiller meg helt nøytral til. Tror ikke det er noe jeg brenner for (har jo ikke prøvd det skikkelig, kan jo hende at interessen spirer når jeg først har kommet igang med studiet), men det virker helt okei. Tror jeg skal fint klare å gjøre det bra og komme meg gjennom det studiet, og det er vel (til tross for automatisering osv) ganske ålreite jobbmuligheter innen øk/ad? 

    Lurer på om noen kjenner noen innen de forskjellige retninger og kan si litt om hvordan det er? Eventuelt kan dele litt erfaringer og tips?

    Er så utrolig lei av å ta dårlige valg, og føler ikke at dette er et valg jeg klarer å ta helt alene. Trenger litt tips fra andre! 

  5. Tror du gjør lurt i å satse på fiskeoppdrett, dette er et marked for fremtiden (i motsetning til olja). 

    Det er vel helst når man er ung, fri og frank at man tar slike lengre turer utenriks ja, for det kan jo bli litt vanskelig for fruen hjemme å være alene i mange måneder..spesielt hvis dere har barn i tillegg. 

    Hvis du tar førstegangstjeneste i sjøforsvaret / marinen og havner på båt, så vil du få fartstid ja. Men nøyaktig hvordan denne fartstiden kommer deg til nytte vet jeg faktisk ikke, for du får jo ikke fartstid som dekksoffiser (styrmann/kadett) når du er i førstegangstjenesten..men du får fartstid som kan telle inn på din totale ansiennitet vil jeg tro :) 

  6. Centrux, vet du om det er noe fordell å starte på mindre båt eller større båt? Siden på mindre båter pleier det å være bare overstyrmann og kaptein elns. Mens på større er der vell 2,1 styrmann så overstyrmann også kaptein.

    Det kommer jo helt an på hva du vil, sant? Hva er målet ditt?

     

    Har du en drøm om å havne på plattform eller jobbe offshore, så begynner du ikke på fiskebåt for å si det sånn. 

     

    Vil du jobbe utenriks, reise og farte mye osv (med påfølgende lange perioder ombord)? I så fall kan handelsflåten/stykkgodsskip/passasjerskip/tankskip/gasstankere (LPG/LNG) osv være noe å overveie..

     

    Så det kommer vel helt og holdent an på hva du interesserer deg for og hva du vil :) Kan være veldig greit å bruke kadettplassen din som en inngangsbillett til det rederiet / det type skip du kunne tenkt deg å arbeide videre på 

     

     

  7.  

     

     

    Det var mange spørsmål, kan svare på litt:

     

    I din posisjon finnes det bare en logisk vei å gå dersom du vil bli skipper, og det er høyskole. Å skulle gå VGS på nytt + lærlingtid for å få fagbrev som matros, eventuelt 5 år i praksis og så fagbrev, for så å ta fagskole hadde bare vært unyttig rett og slett.

     

    Så skal du bli styrmann/kaptein, hyv deg på nautikk på høyskolen. 

     

    Man kan diskutere frem og tilbake om forskjeller mellom de som har gått yrkesvei vs. høyskole osv, men hva er vitsen? Når du etter endt studium kommer ut, får fartstiden din og gjør en god jobb, så driter folk ganske langt i hvilken vei du har gått tidligere. 

     

    De som har gått yrkesfag og som lærling vil selvsagt ha litt mer praktisk erfaring fra dekksarbeid og kanskje et mer nyansert bilde av hvordan arbeidet utføres på et skip - fra topp til tå - men også de som går høyskoleveien får sin tid på dekk med opplæring.

     

    Hvor lang tid vil det ta å bli kaptein? Du vet vel selv godt hvor lang utdanningen er, og deretter er det fartstid det går på for å løse ut papirer. Nøyaktig hvor lang tid det tar å bli kaptein er imidlertid helt umulig å si, for det avhenger av så mye mer enn bare din kompetanse. Det må jo først og fremst finnes en ledig stilling som kaptein for at du kan bli kaptein. Er du innad i et rederi, vil du "stå i kø" for å rykke opp, og må bare være tålmodig egentlig. 

     

    Men jeg vet også om en kar som begynte på en liten fiskebåt og fikk stilling som overstyrmann der veldig kort tid etter endt utdanning, så det avhenger rett og slett. 

     

    Arbeidsmarkedet for sjøfolk er konjunkturutsatt, noe som vil si at det alltid vil være svingninger. Nå er industrien ganske langt nede, men tror den vil gå litt opp igjen..og så kanskje ned igjen? Hvem vet?

     

     

    Takk for meget utfyllende svar. Jeg er helt enig at den eneste veien for meg er gjennom høgskoleutdanning. Lurer litt på hvilke høgskoler/ universitet burde jeg se på i landet? Hva med å studere i utlandet? evt jobbe i utlandet? Er det "mer" penger å hente der? Eller er det best å holde seg til Norge? Kan det være noe fordell å kombinere andre utdanninger med nuatikk. Hva med f.eks MBA? I tillegg så ser jeg på utdanning.no at man kan ta master innen ledelse av krevende maritime operasjoner og maritim ledelse. Gir disse master utdanninger meg noe fordell på veien til å bli kaptein? Fordi jeg vil gjerne gjøre alt mulig som kunne skille meg ut fra andre kandidater eller gjort veien min til kaptein kortere. Bekalger for at jeg stiller så mange spørsmål, men det er så mye som er uklart.

     

    Jeg tar det punktvis igjen :) 

     

    Har du mulighet til det - velg høgskolen i Ålesund..denne har tipp-topp moderne simulatorer, godt undervisningsopplegg, godt rykte og du får alle kursene du trenger, også DP-kurs (dynamisk posisjonering) som er et veldig stort pluss om du vil offshore / ut i olja :)

     

    I forhold til andre utdanninger er det egentlig ingen som vil gi deg et særlig fortrinn for å bli kaptein, og dette er fordi du trenger kun de to årene på fagskole (eller tre år på høgskole) + fartstid for å få de papirene som er nødvendig. Vil du derimot gjøre noe annet enn å bli kaptein, kanskje få deg en administrativ stilling / lederstilling på land eller på plattform eller noe, så er det absolutt ikke dumt å bygge videre på bacheloren eller eventuelt ta noen emner innen ledelse/økonomi ved siden av :)

     

    Er ikke noe fordel å studere utenlands, vil faktisk si at det beste du kan gjøre er å studere i Ålesund, da det maritime miljøet der står veldig sterkt. Har du senere en tanke eller drøm om å komme utenriks og reise litt rundt, så skal ikke dette være noe som helst problem. 

     

    Tror ikke jeg har noen gode tips ellers til hvordan du kan skille deg ut annet enn jobb hardt, få gode karakterer - vær nysgjerrig, aktiv og gjør en god jobb når du går ut som kadett og senere som styrmann, så vil du få gode referanser og du vil fort jobbe deg opp den rangstigen :)

     

    Jeg må også gjenta dette om at hvor fort du rykker opp i gradene er veldig avhengig av hvilken type båt du begynner å jobbe på. Begynner du f.eks. innen fiske på litt mindre båter hvor du kanskje bare har en overstyrmann og kaptein ombord vil det være naturlig at du raskere får en høyere stilling enn hvis du begynner på en kjempestor båt hvor du kanskje må først begynne som 2. styrmann, så 1. styrmann, så overstyrmann og til slutt kaptein. 

     

    Bare å stille så mange spørsmål du vil, hyggelig å kunne hjelpe! 

     

    PS: vet at høgskolen i Ålesund har et litt høyt snitt (er vel høyere enn andre skoler som tilbyr samme utdanning i alle fall), så om du ikke kommer inn der så er det ikke game over liksom, men det er en liten fordel om du står med et solid karakterkort derfra, ettersom de fleste i den maritime næringen vet at Ålesund utdanner dyktige sjømenn. 

     

    Mener ikke å drive med reklame forresten da jeg verken er fra Ålesund eller har utdanning derfra selv, men vet av erfaring at kandidatene derfra er ettertraktet :)

     

    Meg høgskolen i Ålesund da mener du vell NTNU. Fordi jeg kan ikke finnne Høgskole i Ålesund. I tillegg så ser det ut som at jeg ville komme gangse greit inn. Utifra utdanning.no i allefall. Der står det at man trenger 42.6 studiepoeng for å komme inn meg førstegangsvitnemålet, og jeg er rimelig sikker på at jeg kommer ut av vgs med studiepoeng godt over det. Hva med å ta en master ledelse i krevende maritime opperasjoner mens man jobber, kan det funke? Lurer litt på tjener man noe særlig som kadett eller jobber man gratis?

    Ser på utdanning.no ar man skal ha 12 månader effektiv fartstid før man utøser den første sertifikatet. Vil det si at man må ha 12 månader tilsammenlagt tid på båt? Og etter det får man førte sertifikat? Hvis man har jobbet på båt fra før av, telles det med? 

    Når det gjelder de ulike sertifikater til båt... Hvordan er systemet der? Hvor langt tid må man seile for å få den høyeste sertifikat eller den som gir mulighet å seile på hvilke som helst båt? Fordi jeg skjønner utdanningsprossenen, men det som er mest uklart for meg er tiden etter høyskolen når man er kadett og deretter videre, der man opparbeider seg de ulike sertifikatene. Her ble det en del spørsmål og litt rot. Håper du skjønner hva jeg lurer på... Setter stor pris for hjelpen. 

     

    Ja, er vel NTNU nå :)

     

    Om du kan ta den masteren mens du er i jobb kan jeg ikke svare på, det spørsmålet kan du stille til utdanningsinstitusjonen..vet ikke om studiet er fulltid slik at du må "være der" i to år, eller om det er tilpasset for å fungere med turnus..

     

    Mange kadetter arbeider nå gratis siden oljekrisa og dårlige tider, men tidligere var det vanlig å få en liten sum i lønn..som regel ikke helt det store, men kan være alt fra 10-20 utbetalt i måneden..

     

    Trodde selv det var 6 måneder effektiv fartstid som nå var kravet, men om det er 12 mnd, så vil det si 12 mnd ombord på skipet, altså 2 år som kadett i 1/1 turnus. 

     

    Eventuell fartstid du har fra før tror jeg ikke teller med, for du skal ha en viss fartstid som kadett, altså i opplæring til å arbeide i styrehuset..

     

    Nøyaktig hvordan det er med sertifikatene og hvor lang tid alle tar osv er jeg litt usikker på faktisk, dette finner du nok på nettet en plass, eller så kan du ringe fagkontoret for maritim opplæring (maropp) eller noe :)

     

     

     

  8.  

    Det var mange spørsmål, kan svare på litt:

     

    I din posisjon finnes det bare en logisk vei å gå dersom du vil bli skipper, og det er høyskole. Å skulle gå VGS på nytt + lærlingtid for å få fagbrev som matros, eventuelt 5 år i praksis og så fagbrev, for så å ta fagskole hadde bare vært unyttig rett og slett.

     

    Så skal du bli styrmann/kaptein, hyv deg på nautikk på høyskolen. 

     

    Man kan diskutere frem og tilbake om forskjeller mellom de som har gått yrkesvei vs. høyskole osv, men hva er vitsen? Når du etter endt studium kommer ut, får fartstiden din og gjør en god jobb, så driter folk ganske langt i hvilken vei du har gått tidligere. 

     

    De som har gått yrkesfag og som lærling vil selvsagt ha litt mer praktisk erfaring fra dekksarbeid og kanskje et mer nyansert bilde av hvordan arbeidet utføres på et skip - fra topp til tå - men også de som går høyskoleveien får sin tid på dekk med opplæring.

     

    Hvor lang tid vil det ta å bli kaptein? Du vet vel selv godt hvor lang utdanningen er, og deretter er det fartstid det går på for å løse ut papirer. Nøyaktig hvor lang tid det tar å bli kaptein er imidlertid helt umulig å si, for det avhenger av så mye mer enn bare din kompetanse. Det må jo først og fremst finnes en ledig stilling som kaptein for at du kan bli kaptein. Er du innad i et rederi, vil du "stå i kø" for å rykke opp, og må bare være tålmodig egentlig. 

     

    Men jeg vet også om en kar som begynte på en liten fiskebåt og fikk stilling som overstyrmann der veldig kort tid etter endt utdanning, så det avhenger rett og slett. 

     

    Arbeidsmarkedet for sjøfolk er konjunkturutsatt, noe som vil si at det alltid vil være svingninger. Nå er industrien ganske langt nede, men tror den vil gå litt opp igjen..og så kanskje ned igjen? Hvem vet?

     

     

    Takk for meget utfyllende svar. Jeg er helt enig at den eneste veien for meg er gjennom høgskoleutdanning. Lurer litt på hvilke høgskoler/ universitet burde jeg se på i landet? Hva med å studere i utlandet? evt jobbe i utlandet? Er det "mer" penger å hente der? Eller er det best å holde seg til Norge? Kan det være noe fordell å kombinere andre utdanninger med nuatikk. Hva med f.eks MBA? I tillegg så ser jeg på utdanning.no at man kan ta master innen ledelse av krevende maritime operasjoner og maritim ledelse. Gir disse master utdanninger meg noe fordell på veien til å bli kaptein? Fordi jeg vil gjerne gjøre alt mulig som kunne skille meg ut fra andre kandidater eller gjort veien min til kaptein kortere. Bekalger for at jeg stiller så mange spørsmål, men det er så mye som er uklart.

     

    Jeg tar det punktvis igjen :) 

     

    Har du mulighet til det - velg høgskolen i Ålesund..denne har tipp-topp moderne simulatorer, godt undervisningsopplegg, godt rykte og du får alle kursene du trenger, også DP-kurs (dynamisk posisjonering) som er et veldig stort pluss om du vil offshore / ut i olja :)

     

    I forhold til andre utdanninger er det egentlig ingen som vil gi deg et særlig fortrinn for å bli kaptein, og dette er fordi du trenger kun de to årene på fagskole (eller tre år på høgskole) + fartstid for å få de papirene som er nødvendig. Vil du derimot gjøre noe annet enn å bli kaptein, kanskje få deg en administrativ stilling / lederstilling på land eller på plattform eller noe, så er det absolutt ikke dumt å bygge videre på bacheloren eller eventuelt ta noen emner innen ledelse/økonomi ved siden av :)

     

    Er ikke noe fordel å studere utenlands, vil faktisk si at det beste du kan gjøre er å studere i Ålesund, da det maritime miljøet der står veldig sterkt. Har du senere en tanke eller drøm om å komme utenriks og reise litt rundt, så skal ikke dette være noe som helst problem. 

     

    Tror ikke jeg har noen gode tips ellers til hvordan du kan skille deg ut annet enn jobb hardt, få gode karakterer - vær nysgjerrig, aktiv og gjør en god jobb når du går ut som kadett og senere som styrmann, så vil du få gode referanser og du vil fort jobbe deg opp den rangstigen :)

     

    Jeg må også gjenta dette om at hvor fort du rykker opp i gradene er veldig avhengig av hvilken type båt du begynner å jobbe på. Begynner du f.eks. innen fiske på litt mindre båter hvor du kanskje bare har en overstyrmann og kaptein ombord vil det være naturlig at du raskere får en høyere stilling enn hvis du begynner på en kjempestor båt hvor du kanskje må først begynne som 2. styrmann, så 1. styrmann, så overstyrmann og til slutt kaptein. 

     

    Bare å stille så mange spørsmål du vil, hyggelig å kunne hjelpe! 

     

    PS: vet at høgskolen i Ålesund har et litt høyt snitt (er vel høyere enn andre skoler som tilbyr samme utdanning i alle fall), så om du ikke kommer inn der så er det ikke game over liksom, men det er en liten fordel om du står med et solid karakterkort derfra, ettersom de fleste i den maritime næringen vet at Ålesund utdanner dyktige sjømenn. 

     

    Mener ikke å drive med reklame forresten da jeg verken er fra Ålesund eller har utdanning derfra selv, men vet av erfaring at kandidatene derfra er ettertraktet :)

  9. Det var mange spørsmål, kan svare på litt:

    I din posisjon finnes det bare en logisk vei å gå dersom du vil bli skipper, og det er høyskole. Å skulle gå VGS på nytt + lærlingtid for å få fagbrev som matros, eventuelt 5 år i praksis og så fagbrev, for så å ta fagskole hadde bare vært unyttig rett og slett.

    Så skal du bli styrmann/kaptein, hyv deg på nautikk på høyskolen. 

    Man kan diskutere frem og tilbake om forskjeller mellom de som har gått yrkesvei vs. høyskole osv, men hva er vitsen? Når du etter endt studium kommer ut, får fartstiden din og gjør en god jobb, så driter folk ganske langt i hvilken vei du har gått tidligere. 

    De som har gått yrkesfag og som lærling vil selvsagt ha litt mer praktisk erfaring fra dekksarbeid og kanskje et mer nyansert bilde av hvordan arbeidet utføres på et skip - fra topp til tå - men også de som går høyskoleveien får sin tid på dekk med opplæring.

    Hvor lang tid vil det ta å bli kaptein? Du vet vel selv godt hvor lang utdanningen er, og deretter er det fartstid det går på for å løse ut papirer. Nøyaktig hvor lang tid det tar å bli kaptein er imidlertid helt umulig å si, for det avhenger av så mye mer enn bare din kompetanse. Det må jo først og fremst finnes en ledig stilling som kaptein for at du kan bli kaptein. Er du innad i et rederi, vil du "stå i kø" for å rykke opp, og må bare være tålmodig egentlig. 

    Men jeg vet også om en kar som begynte på en liten fiskebåt og fikk stilling som overstyrmann der veldig kort tid etter endt utdanning, så det avhenger rett og slett. 

    Arbeidsmarkedet for sjøfolk er konjunkturutsatt, noe som vil si at det alltid vil være svingninger. Nå er industrien ganske langt nede, men tror den vil gå litt opp igjen..og så kanskje ned igjen? Hvem vet?

     

  10. Er det noe forskjell på å sløye og bløgge fisk? Slik at når man bløgger, så kutter man strupen og tømmer fisken for blod, mens når man sløyer, så tar man ut all innmaten/tarmer osv?

    Lurer også på om noen har tips for å lære å filetere fisken?

  11.  

     

    Du må ha 2p også.

    har bestått i 2P. det er bare 1P jeg fikk stryk i. det er det eneste faget.

     

    det eneste faget jeg mangler er 1P, men står at det ikke gir generell studiekompetanse i kunnskapsløftet. jeg er bare redd at jeg ikke får studiekompetanse selv om jeg tar eksamen og består den

     

    Det som menes er at 1P alene ikke gir generell studiekompetanse, men hvis du allerede har bestått 2P er det ingenting å tenke på

    • Liker 1
  12. Hvilke IT-utdanninger på bachelornivå er spesielt aktuelle for en med kun generell studiekompetanse?

    Da tenker jeg på hvilke utdanninger som har godt rykte og som vil gi gode muligheter for en god jobb i etterkant? Vil gjerne ta en bred IT-utdannelse som gir meg mulighet til flere ulike IT-stillinger rundt om i landet og som gir gode jobbmuligheter framover.

    Noen tips?

  13. Jeg har verken dame eller barn. For meg er turnus helt topp.

    Folk forsvinner ofte fra båt til rigg eller til land for å tilbringe mer tid med familie.

    Dette er individuelt fra person til person. Noe bedre svar kan jeg ikke gi deg.

    Er nok individuelt ja, men hva er det man kan håpe på å få på land etter arbeid på sjø?

  14. Noen som har jobbet på sjøen enten på båt eller rigg som kan si litt om hvordan er å jobbe turnus i flere uker av gangen og litt om hvordan det lar seg kombinere med familie og kjæreste osv? 

    Vurderer å jobbe på båt selv, men er redd for at jeg kommer til å angre og gå glipp av mye på hjemmefronten

  15. Noen som har erfaring med å studere eller jobbe som ergoterapeut og som vil dele litt tanker og informasjon?

    Er det lett å få jobb i dette yrket? Hvordan er mulighetene for utvikling og lønn osv?

  16. Takk for gode svar.

     

    Hun fra vikarbyrået ringte meg og fortalte at hun hadde fått beskjed om at jeg hadde ødelagt noen deler, og jeg fikk beskjed med en sur tone om at det må jeg IKKE gjøre, som om jeg gjorde det med vilje.

     

    Sa klart i fra før jeg begynte der om at jeg aldri har skrudd pcer før, men at jeg var villig til å lære det. Hun sa at det er best at vi finner noe annet til meg, så jeg får altså ikke sjansen til å forbedre meg.

     

    Jeg hadde ikke fått noe beskjed fra sjefen på firmaet, og ble heller ikke fortalt om hva jeg kunne ha gjort annerledes. Har ikke fått noe ordentlig opplæring. Hun fra vikarbyrået sa at jeg kan møte opp på jobb som vanlig i morgen, men uten å få betalt. Har de lov til det?

     

    Trodde jeg skulle få lenger enn 1 uke, og selvtilliten fikk en stor knekk nå... :(

    Hvor er det du jobber egentlig? Høres ut som en jobb jeg kunne tenkt meg å gjøre selv :) 

     

     

    • Liker 1
  17. Undrer litt over noe angående dette og jeg snakker bare ut ifra min litt snevre forståelse nå, så gjerne rett meg hvis jeg tar feil.

    Det sies at kausalitetsprinsippet er et aksiom ettersom man kan observere at en hendelse (x) etterfølger en annen hendelse (y) gjentatte ganger, og med nok observasjoner av dette uten unntak kan vi akseptere dette som en regel eller fakta, til tross for at vi ikke vet om det alltid har vært sånn eller om det kommer til å fortsette å være sånn i framtiden - altså vi aksepterer det som en regel uten bevis. 

    Et teorem derimot er visst noe som er bevist å alltid være gjeldende, uforanderlig, og som nærmest kan kalles en naturlov, men hvordan kommer man fram til dette? Hvordan vet vi at dette er noe som alltid har vært og alltid vil være gjeldende i motsetning til aksiomet? Pytagoras læresetning var eksempelet jeg fant om teorem. 

    Noen som vil oppklare?

×
×
  • Opprett ny...