Gå til innhold

jente91i

Medlemmer
  • Innlegg

    20
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av jente91i

  1. Sitter å jobber med forsøk 10.1 Identifikasjon av noen vanlige plaster (fra kjemien stemmer 2). Men jeg forstår ikke helt hva aceton gjør med plastene? Vet at aceton er et sterkt løsemiddel, men hva direkte er det som får acetonet til å oppløse enkelte plaster med ikke andre? Ser at det er de to plastene med høyest tetthet som reagerer med acetonet, har dette noe betydning?

  2. Jeg skal ha muntlig eksamen i kjemi 2 på mandag. I fylket har de eksamensform med 45 min forberedelsestid. Er det noen som allerede har hatt muntlig kjemi eksamen? Har dere noen tips til meg? :) Tenker både i forkant og under selve eksamen.

     

    Gruer meg veldig til det ukjente temaet, da det var dette som ødela for meg i biologi muntlig. Hva er det viktig å ha stålkontroll på, og er det noe som er mindre viktig?

  3. Hei! Skjønner hva du tenker, men på en slik norsk eksamen er det jo lov med alle hjelpemidler, unntatt kommunikasjon og internett. Wikitaxi er en NEDLASTET fil, og du kan nesten sammenligne det med å drege med seg et helt bind med leksikon. Det er fullt lovlig å innhente de hjelpemidlene man vil i forkant av eksamen, og så lenge man ikke bruker kommunikasjon eller internett under selve eksamen så er det heller ikke juks.

     

    Utrolig redd for å bruke programmer som ,wikitaxi. Tror det kan oppfattes som juks av mange eksamensvakter. Usikker på om skolen min vet hva det innebærer. Og om de ikke vet det, er det vel sannsynlig at det å bruke programmet vil oppfattes som juks.

  4. Takk, dette var veldig hjelpsomt! Skal skrive det ut og ta med på eksamen :)

    Jeg kopierer fra et kompendiet om retorikk og skriving.

     

    Å analysere betyr å kommentere de enkelte delene av teksten, både innholdet og formen. En analyse skal inneholde eksempler fra teksten du jobber med.

    Å drøfte betyr å granske et problem eller en sak fra flere sider, gjerne ved å trekke fram både årsaker og konsekvenser. Den som drøfter, diskuterer de ulike sidene på en balansert måte, men lar også sin egen mening komme til uttrykk.

    Å greie ut om eller å gjøre rede for betyr å vise kunnskap om et emne ved å forklare det grundig.

    Å presentere betyr å gjøre noe kjent for andre på en interessant måte.

    Å problematisere betyr å stille kritiske spørsmål eller drøfte en sak.

    Å sammenlikne betyr å peke på likheter og forskjeller, for eksempel mellom to tekster, både når det gjelder tema, innhold, budskap og form (språkbruk, sjanger, oppbygging og retoriske virkemidler)

    Å ta stilling til betyr at ditt standpunkt, ditt syn på saken, er i fokus. Du bør også se saken fra flere sider før du oppsummerer og skriver en konklusjon.

    Å tolke betyr å finne fram til kjernen eller meningen i teksten.

    Å vurdere betyr at du på faglig grunnlag skal finne verdien av noe.

    Å ta utgangspunkt i betyr at du skal bruke oppgitte tekster eller lærestoff for å si noe om egne oppfatninger om et bestemt tema.

     

    Kanskje dette hjelper litt med å forstå hva oppgavene spør etter?

  5. Hei! Jeg skjønner at det er ny ordning i norsk skriftlig, slik at det ikke lengre er sjangeroppgaver ved eksamen. Men jeg skjønner ikke helt hva dette innebærer. Er det slik at vi kan få i oppgave å skrive en informativ tekst, en argumenterende tekst, en resonnerende tekst eller en kreativ tekst? Noen som har en god forklaring på forskjellen mellom informere, argumentere og resonnere? Og de standard diktanalyse, tekstanalyse oppgavne som alltid har vært tidligere ved eksamen, hva vil de gå under? Er så redd for å bomme på oppgavebesvarelsen på grunn av noe slikt! Jeg fant dette på udir.no:


    Informative, argumenterende og resonnerende tekster

    Informative, argumenterende og resonnerende tekster er teksttyper som viser til hva som er formålet med teksten. Til eksamen kan elevene få oppgaver som ber dem om å


    • informere ved å presentere, forklare eller gjøre rede for et faglig emne
    • argumentere ved å grunngi og forsvare synspunkter og meninger
    • resonnere ved å drøfte ulike sider ved en sak for å kunne ta stilling, eller reflektere over et emne eller en problemstilling
    Hva er kreative tekster?

    Kreative tekster er ikke én teksttype, men et samlebegrep. Det kan innebære å fortelle og dikte, eller å reflektere og prøve ut tanker. I opplæringen leser elevene svært mange tekster som viser språklig kreativitet, både skjønnlitteratur og ulike former for sakprosa.


    Noen av langsvaroppgavene til eksamen ber om en kreativ tekst. Disse oppgavene er mer åpne for individuelle løsninger enn de tidligere essay-, novelle- og kåserioppgavene.

  6. Hei! Jeg tar opp norsk skriftlig som privatist nå i vår. Problemet er at jeg har prioritert kjemi 2 fremfor norsk, så nå må jeg forberede meg veldig godt på kort tid... Hva vil dere si er viktigst å øve på før eksamen? Føler jeg må prioritere ganske riktig for å ha sjans å gjøre det greit... Se på språkhistorie og litteraturhistorie, grunnlovsjubileumet++, få på plass gode maler for analyse av dikt, tekster osv, samt skriving av artikkel. Jeg har aldri vært særlig god på de "frie" sjangrene, så tenker at det ikke er vits å øve på essay, kåseri, novelle etc, for jeg kommer uansett garantert til å velge analyseoppgaven/artikkel. Hva trur dere?

     

    Wikitaxi er forresten genialt! Last ned både engelsk og norsk versjon så er du sikret :-)

  7. Jeg skal også ha kjemieksamen i morgen :-) Gruer meg litt, da jeg trenger minst 5, og er redd jeg ikke kan nok dessverre :-(

     

    Uansett, hva er viktig å kunne om forbrenningsreaksjoner? Sluttproduktet er alltid CO2 og vann. Og ved ufullstendig forbrenning kan også C, sot, og CO, Kullos, dannes. Hvorfor er det slik at det blir mindre energi av ufullstendig forbrenning? Og hvorfor er dette mer miljøskadelig enn utslipp av CO2?

     

    Lykke til i morgen! :-)

  8.  

    Sliter skikkelig med å forstå buffere... Er det noen som vet om en god tutorial eller kan forklare dette på en god måte? Vet ikke helt hva det er jeg ikke skjønner, men får bare ikke grep på det :( Har lest kapittelet og prøvd å forstå, men når jeg skal gjøre eksamensoppgaver så skjønner jeg plutselig ingenting. Noen som kan hjelpe?

    Er det prinsippet bak en buffer, eller mer spesifikk fremgangsmåte på utregninger du trenger?

     

    Kom med en oppgave, og vis hva du har prøvd. Så kan vi peile deg inn på rett spor. :)

     

    Trur det er prinsippet bak jeg ikke egentlig skjønner... F.eks denne eksamensoppgaven jeg har prøvd å løse. På hver av deloppgavene har jeg prøvd å svare noe, men dette blir bare feil og ikke slik som fasiten sier. Lurer spesielt mye på deloppgave d). Skjønner ikke helt hvordan pH-verdien påvirkes av at vi f.eks tilsetter for mye syre eller base. Forvirrede meg :confused:

     

    Oppgave 4
    Forbindelsen med trivialnavnet Tris brukes til å lage bufferløsninger. Faktaboksen inneholder opplysninger som du kan få bruk for når du løser denne oppgaven. Figur 9 viser strukturformelen til Tris og den korresponderende syren til Tris.
    pH i en løsning av Tris varierer med temperaturen. I denne oppgaven skal du gå ut fra at
    temperaturen er 25 °C.
    Faktaboks
    - Tris er et fast hvitt stoff med kjemisk formel (HOCH2)3CNH2.
    - Molar masse til Tris er 121,14 g/mol.
    - Kb(Tris) = 1,17 . 10-6 ved 25 oC.
    - pKa til den korresponderende syren til Tris er 8,07 ved 25 oC.
    - Konsentrasjonen til konsentrert saltsyre er 12 mol/L.
    (Får ikke til å legge til bilde av Tris og den korresponderende syren)
    a) Vurder om Tris er egnet til å lage en buffer med pH 7,0.
    b) Her er en metode for å lage 1 L Tris-buffer med pH 7,8:
    - Løs 24,2 g Tris i 0,3 L vann.
    - Tilsett konsentrert saltsyre til pH er lik 7,8.
    - Fortynn denne løsningen til 1 L.
    Forklar at dette er en bufferløsning.
    c) Skriv en reaksjonslikning som viser hvordan bufferen reagerer når du tilsetter noen
    dråper NaOH(aq).
    d) Vurder om det vil påvirke egenskapene til den ferdige bufferen dersom du:
    1) tilsetter for mye saltsyre og må regulere pH med natriumhydroksid for å få ønsket pH
    2) tilsetter for mye vann
    e) Du har 1,0 L Tris-buffer med samme pH og konsentrasjoner som i b). Beregn forholdet
    mellom konsentrasjonene av den basiske og den sure komponenten i denne bufferen.
    f) Beregn hvor mange mL 1 mol/L saltsyre du kan tilsette 1,0 L av denne bufferen før
    bufferkapasiteten er overskredet.
  9. Sliter skikkelig med å forstå buffere... Er det noen som vet om en god tutorial eller kan forklare dette på en god måte? Vet ikke helt hva det er jeg ikke skjønner, men får bare ikke grep på det :( Har lest kapittelet og prøvd å forstå, men når jeg skal gjøre eksamensoppgaver så skjønner jeg plutselig ingenting. Noen som kan hjelpe?

  10. Hei! For å klare opp i en eventuell misforståelse, så søker man ikke på 1. og 2.opptak slik som du sier, men man søker i førstegangskvoten og ordinær kvote. Dersom du velger å ta friår, så vil du automatisk når du søker på skole en gang i fremtiden, søke i BEGGE kvotene. Det vil si at du har sjanse til å komme inn i den kvoten som gir best utslag for deg. Dersom du tar opp fag eller lignende telles dette kun i ordinær kvote. Det samme gjelder alderspoeng. Det vil si at den poengsummen du har ut fra videregående vil bli stående i førstegangskvoten uansett hvilket år du søker, men hvis du skal forbedre fag/ønsker at alderspoengene skal telle med, så kommer dette under ordinær kvote. Poengsummen du trenger for å komme inn på studiet du eventuelt ønsker å komme inn på, vil som regel være en del høyere i ordinær kvote enn i førstegangskvote. Håper dette hjalp deg litt :-)

  11. Hei! Jeg trur oppgaven din er for kort dessverre. Du har skrevet godt om begge personene, men det fyller egentlig bare punkt 2 (2: some background information about the two people, their achievements and why you chose them). En introduksjon og konklusjon på bare en setning er dessverre alt for lite. I tillegg har du ikke svart noe som helst på punkt 3 og 4 (3: a comparison of how and why they made a difference og 4: a discussion about why you think their achievements are or were important). Forhåpentligvis har du svart grundigere på oppgave 1, for slik jeg ser det er oppave 2 såppas mangelfull at det sikkert ikke står til mer enn 2-3. Men du skal ha for en bra tittel :)

     

    Fasial, den 22 Nov 2013 - 15:56, sa:

     

    Jeg valgte oppgave 2B men er i tvil om jeg har besvart oppgaven riktig eller ei. Kan noen her inne lese besvarelsen og gi meg et svar på det :) takk på forånd
    2B
    Write a text comparing the lives and achievements of two people from English-speaking countries who you think have made an important difference in society.
    Your text should include:
    • an introduction
    • some background information about the two people, their achievements and why you chose them
    • a comparison of how and why they made a difference
    • a discussion about why you think their achievements are or were important
    • a conclusion
    Feel free to add your own points.
    Give your text a suitable title.

    TASK 2

     

     

    2B

     

     

    Even you can make a different

     

    There has been a lot of people who brought changes to the world and to the way of our living. As an example Mark Zukerberg he is the founder of Facebook and his creation has changed the life of millions around the world. 12 years ago, he was just a computer nerd who was studying at Harvard University. Socially he was troubled and did not have many friends but he was a genius, was good at computer programming, and made a social network for his university to make it easier for the student to get to know each other and hook up.

    As time passed on his network become more and more popular to a level that today millions of people around the world are members in his social network. Facebook connected many people together and lots arrangements happen on Facebook. It has come to a point that people use it to do revolution in some countries. The Arabic revolution that happened in Egypt was effected by the help of Facebook. That`s where people discussed and made arrangements for demonstration. Today there are at least 1.19 billion active users monthly on Facebook. And it has connected many people all around the world and they are connected by chatting talking and sharing pictures and even video conversations.

    Another example could be Abraham Lincoln who was probably the most influential president that United States has ever had! He never graduated from high school but as kid he used to walk 9 miles to school every day and he was known for his interest in engineering and mechanics. He was a republican who freed slavery and stood by what was right! He was the leader of north in the civil war against south and did not allow United States of America to separate and kept it as one country. He changed the way of living for Americans. Even though he was uneducated but he made it through and convinced people that he could lead the country and make the right and important decisions. United States of America owes its greatness to this man and some of his policies are still felt in the world that we are living.

    As conclusion we can say that no matter who we are and where we raised we can change the world.

     

     

  12. Hvertfall Luther King tenker jeg. Men det er ikke helt greit å si :-) Sikkert lurt å innhente litt informasjon om han i hvertfall.

     

    Sliter med disse diktene jeg... Prøver å finne noen analyser av disse på nett som kan hjelpe meg i gang, men finner ikke noe brukbart. Har noen funnet noe om disse diktene som de ønsker å dele?

     

    Med civil right, mener man fortell om personer som martin luther king, ghandi osv.

  13. Jeg tipper noe om Civil Rights Act hvertfall :-) Og kanskje noe som Ares NOR nevner over om hvordan man kan være en bedre person/hjelpende person på jobb eller privat. Er alltids en "løsere" oppgave å velge mellom på oppgave 2.

    Regner med at vi kanskje skal analysere dem eller sammenligne i første del. Men hva tror dere kommer på long answer task? Tror dere vi får noe som f.eks: velg en person som har gjort en forandring som OBAMA

  14. Oppgavetekst:

     

    Dette er en fortsettelse på oppgave 3 om strukturer fra øving 9... I denne oppgaven skal vi lage en persondatabase. Det innebærer å lage en fil som inneholder strengrepresentasjoner av personstrukturen fra øving 9.

     

    a) Lag funksjonen "serialize_person(person)". Funksjonen tar inn en personstruktur og skal returnere en tekstrepresentasjon av strukturen. Tekststrengen skal være på følgende format: <navn>#<dato>#<nummer>

    Her separerer # tegnet de forskjellige feltene. Tips: Skriv funksjonen serialize_date(date) som returnerer tekststrengen <dag>.<måned>.<år>.

     

    b) Lag funksjonen "deserialize_person(person). Funksjonen tar inn en tekststreng lik den du lagde i forrige oppgave. Den skal returnere personstrukturen som er lagret i tekststrengen. Tips: Skriv funksjonen deserialize_date(date) som returnerer en datostruktur. For eksempel deserialize:_date("20.05.1990") gir struct ('day', 20, 'month', 5, 'year', 1990).

     

    Her er to funksjoner jeg lagde fra øving 9, som kanskje kan være til hjelp:

     

    function print_date(date)

    fprintf ('%02i.%02i.%i', date.Day, date.Month, date.Year) ;

    end

     

    function print_person(person)

    fprintf ('%s ', person.name)

    print_date(person.date_of_birth)

    fprintf('%i', person.phone)

    end

     

    Har prøvd frem og tilbake med disse deloppgavene, og kommet frem til en kode jeg ikke får til å fungere... Er derfor interessert i å se om dere har noen forslag til hvordan å løse oppgavene :-) Kan eventuelt legge ved det jeg har kommet frem til, hvis noen ønsker det. Takk for hjelpa!

×
×
  • Opprett ny...