Gå til innhold

kiise

Medlemmer
  • Innlegg

    11
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av kiise

  1.  

    Fasit til eksamen i MET 3590 Metode og økonometri (8. mai 2015) ved Handelshøyskolen BI:

     

    Gjøres tilgjengelig før kl. 20 fredag 8. mai 2015. Oppgavene 29 og 35 strykes pga. feil. Dette vil det tas hensyn til i fastsettingen av karakterskalaen. 

     

    Står på its learning  :) 

     

     

    Greit unødvendig å lage et eget dokument kalt "fasit eksamen 8. mai" for å informere om det :p

  2.  

     

     

    Nå ble det veldig mye kluss med hva som er på forholdstall, intervall osv. Noen som har en formening som de er veldig sikre på? :)

    Målenivå er en egenskap ved variabler, og målenivået bestemmer hvilke statistiske teknikker vi kan bruke for å analysere våre data. Hvilket målenivå ulike variabler befinner seg på, finner vi ved å se på egenskapene til verdiene på variablene. Vi opererer med fire typer målenivå:

     

    Nominalnivå:

    Når dataene faller i kategorier uten ordning

    Eksempel: Nasjonalitet, yrke, studieretning, kjønn

     

    Ordinalnivå:

    Når dataene kan ordnes i en bestemt rekkefølge, men avstanden mellom dataverdiene ikke har mening.

    Eksempel: Utdanning, rangen til militære, karakterer

     

    Intervallnivå:

    Når dataene kan ordnes og avstanden mellom dataverdier er meningsfull. Ikke et naturlig nullpunkt.

    Eksempel: Årstall og temperatur

     

    Forholdstallnivå:

    Har i tillegg til de over et naturlig nullpunkt: Brøker har også mening.

    Eksempel: Priser, tid, vekt, lengde

     

     

    Ja, jeg er klar over forskjellene på de ulike målenivåene :) Nå tenkte jeg mer på hva man har kommet frem til utifra variablene i caset. Ble litt frem og tilbake litt oppe i tråden her, så ble litt usikker jeg som flere andre ;)

     

    Ganske sikker på at dette er rett:

     

    kommunenavn:           Nominal

    m2pris:                        Forholdstall 

    omsetninger:               Forholdstall

    innbtot:                        Forholdstall

    til29:                            Forholdstall

    til39:                            Forholdstall

     

     

    Sikker på at m2pris er forholdstall og ikke intervall? m2pris er jo "gjennomsnittlig kvadratmeterpris til solgte boliger i kommune i". Skal denne variablene ha "et naturlig nullpunkt" må vel boliger selges til null kroner, noe som ikke henger på greip etter min konklusjon. Eller hva tror dere?

  3.  

    Noen som har gjort eksamen høst 2014?

     

    Stusser litt på oppgave 9 hvor fasiten sier at feilleddet til modellen er homoskedastisk (dvs. ikke heteroskedastisk) på vanlige signifikansnivåer, altså at alternativ a) er riktig.

     

    Testverdien er 25,77, mens verdiene til F0,1, F0,05 og F0,01 (altså på 10-, 5- og 1% signifikansnivå) med Df1 = 2 og Df2 = 97, ligger alle mellom 2-4. 

     

    Dvs at Testverdien (25,77) > kritisk verdi (2-4), noe som bør tilsi at svaralternativ d) "Feilleddet til modellen er heteroskedastisk på alle de vanlige signifikansnivåene", hvis jeg ikke har misforstått?

    Hvilket utsagn er galt?

    Det er så irriterende, man glemmer fort at det står "galt"

     

     

    Ja, herregud! :p Takk skal du ha :)

  4. Noen som har gjort eksamen høst 2014?

     

    Stusser litt på oppgave 9 hvor fasiten sier at feilleddet til modellen er homoskedastisk (dvs. ikke heteroskedastisk) på vanlige signifikansnivåer, altså at alternativ a) er riktig.

     

    Testverdien er 25,77, mens verdiene til F0,1, F0,05 og F0,01 (altså på 10-, 5- og 1% signifikansnivå) med Df1 = 2 og Df2 = 97, ligger alle mellom 2-4. 

     

    Dvs at Testverdien (25,77) > kritisk verdi (2-4), noe som bør tilsi at svaralternativ d) "Feilleddet til modellen er heteroskedastisk på alle de vanlige signifikansnivåene", hvis jeg ikke har misforstått?

  5.  

    Sitat mafj01: "Noen som har testet testverdien for. Jeg får 0,778830 --> (0,0208/3)/(1-0,0208)/114-4). Jeg i denne tråden at noen loker helt sykt, så vil gjøre dette klart en gang: Hvis testverdien er UNDER kritisk verdi, vil det si at den IKKE er hetrosekdastisk (altså at feilleddet er homosekdastisk) Hvis noen mener jeg driver vranglære nå, så si ifra. Men har sett på eksempel fra eksamen høst 2014, oppgave 12:

     

    Der er testverdien 0,37 som er under kritisk verdi på alle signifikantnivåene. Fasit sier at feileddet er homoskedastisk."

     

    @mafj01 i de tre øverste avsnittene og @resten i alle:

     

    Ja, det er nok riktig som du sier. Det er litt forvirring på flere nivåer her, både når det gjelder hvilke oppgaver som diskuteres og hvorvidt det er heteroskedastisk eller homoskedastisk. For å oppklare totalt:

     

    Det er altså snakk om to oppgaver her, og det skaper rot. Disse lange sitatene gjør det ikke bedre. Er det ikke mulig å sitere selektivt?  

     

    Her er du forresten inne på oppgave K for å teste modell v) i I. Du bedriver ikke vranglære, og det er riktig at den ikke er heteroskedastisk.

    0,6379 eller 0,6404 (med 4 desimaler - som for øvrig er tilstrekkelig i følge fagansvarlig) er svaret som baserer seg på oppgave H for å teste modell v) i F. Det diskuteres altså to oppgaver her om hverandre.

     

    Jeg bruker nå 6 desimaler fremfor 4 på kalkulatoren for å legge en demper på konfusjonen (forvirringen om dere vil). Mener å erindre her at noen trodde at 0,6379 er feil, mens 0,6404 er korrekt, men det er altså bare desimaler som har "skylden":

     

    Oppgave H for å teste modell v) i F:

    ((0,0171-0)/3) / (1-0,0171)/(114-4)= 0,005700 / 0,008935 = 0,637941

     

    Oppgave K for å teste modell v) i I:

    ((0,0208-0)/3) / (1-0,0208)/(114-4) = 0,006933 / 0,008902 = 0,778814

     

    Feilleddene til modellene er homoskedastiske, ergo ikke heteroskedastiske. Vi beholder altså nullhypotesene i begge oppgavene iom. at testverdiene ikke er i forkastningsområdet. De kritiske verdiene (KV) er høyere, med andre ord. 

     

    Df1 = M=3

    Df2 = n-k = 114-4 = 110. Når man skal slå opp dette i tabellen så runder du ned til nærmeste verdi, altså 100, iom. at tabellen ikke har 110.

     

    PS! Påpek gjerne eventuelle feil, så redigerer jeg. Jeg skrev dette i all hui og hast. Det er kronglete å manøvrere seg rundt med disse årelange sitatene.

     

     

     

    Mtp k så leser jeg at den er definert som "antall estimerte parametre i modellen uten restriksjoner". Er dette 4 ettersom de 4 blir A1, A2omsetninger, A3potlaan og A4d80000? Altså at det er de tre variablene pluss konstantleddet?

     

    Jeg har alltid i så fall tenkt uten konstantleddet, at det da blir 3. Men regner med det da er feil?

  6.  

     

    Når vi skal estimere første modell i F: skal man da bare huke av for "suppress constant term", og sette m2pris som den avhengige variabelen, og la vinduet for de uavhengige variablene stå tomt?

    er dette hele oppgave F...? hva med ii?

     

    Du kan gå inn på "Statistics -> Linear models and related -> Linear regression" og gjøre det der, evt bruke kommandoene nedenfor

     

    ii) reg m2pris omsetninger

    iii) reg m2pris potlaan

    iv) reg m2pris d80000

    v) reg m2pris omsetninger potlaan d80000

     

     

    Er det riktig å huke av "suppress constant term" i oppgave F i), eller skal man ikke gjøre det?

×
×
  • Opprett ny...