Gå til innhold

Valagar

Medlemmer
  • Innlegg

    67
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Valagar

  1. Tidligere i dag fant jeg frem mitt gamle favorittspill, Red Alert, for å utnytte siste del av ferien til å gjøre noe jeg sjelden får tid til ellers - å spille. Min maskin, en bærbar Fujitsu Siemens Amilo, så naturlig nok ut til å klare spillet uten merkbare problemer, inntil skjermen plutselig byttet ut mitt normale spillbilde med et sammensurium av farger og mønstre. Jeg forsøkte å komme meg ut av spillet uten hell, og fant ingen annen løsning enn å slå maskinen av og på.

     

    Etter dette fant jeg, noe overraskende, ut at ingenting var bedre! Jeg får ikke opp skjermbilde i det hele tatt, det siste jeg ser er følgende:

     

    "Skjermbilde" av normal oppstart

     

    Prøver jeg å starte i sikkerhetsmodus fungerer maskinen utmerket, rent bortsett fra at annenhver "kolonne" på skjermen er svart, slik som dette:

     

    "Skjermbilde" i sikkerhetsmodus

     

    Jeg kan vel derfor gjøre alt man ellers kan i sikkerhetsmodus, det er bare betydelig vanskeligere.

     

    Noen som kjenner igjen dette problemet? Er noe galt med hovedkortet? Skjermkortet? Eller er dette bare et driverproblem? Og finnes det noen måte jeg kan fikse dette uten å plassere maskinen min bakerst i Kompletts 4-6-uker-kø? Å være uten datamaskin i sommeren er frustrerende, men når studiene tar i gang igjen og jeg ikke har tilgang til andre maskiner blir det plutselig helt håpløst!

     

    På forhånd takk for alle svar!

  2. Her kommer et veldig enkelt eksempel som kanskje hjelper litt, selv om det ikke akkurat kan kalles noen tutorial:

     

    public class MMLPanel extends JPanel implements MouseMotionListener {
    
       /** Konstruktør
          * Gjør ikke noe annet enn å fortelle at panelet skal
          * "lytte på seg selv". Du kan selvsagt bruke en annen
          * klasse som mousemotionlistener i stedet for, den må
          * bare implementere MouseMotionListener
        */
       public MMLPanel() {
           
           this.addMouseMotionListener(this);
           
       }
       
       /**
          * Denne oppdateres hver gang musepekeren har beveget
          * på seg. Dette skjer OFTE, så det er ikke anbefalt at du
          * skriver ut noe hver gang den har beveget seg, slik jeg gjør;)
        */
       public void mouseMoved(MouseEvent e) {
           
           System.out.println("Musepekeren befinner seg nå på: (" + e.getX() 
                            + "," + e.getY() + ")");        
       }
    
       // Ubrukte metoder fra MouseMotionListener
       public void mouseDragged(MouseEvent e) {}
    }
    

  3. Når du instansierer en ny ArrayList vil den opprette en Object-array med plass til 10 elementer (eller det du måtte oppgi i konstruktøren). Du kan også oppgi hvilken type array du vil ha ved å skrive ArrayList<String>, da vil det opprettes en tilsvarende stor String[].

     

    Når du så legger inn nye elementer vil det kontrolleres at det er plass i tabellen. Hvis tabellen er full økes kapasiteten slik:

     

    int newCapacity = (oldCapacity * 3)/2 + 1;

     

    Gir du startkapasitet 10 og legger til 11 elementer har du altså en tabell med plass til 16 elementer. Fyller du opp den økes tabellen til 25, og så videre. Den gamle informasjonen kopieres over.

     

    Dette er egentlig ikke et svar på spørsmålet ditt, svaret er vel ganske enkelt at dette begrenses av hvor mye minne Java får lov til å bruke, men det er alltid kjekt å vite litt om klassene man bruker, selv om de er ferdiglaget!

  4. Det er veldig enkelt å lage en jar-fil

    Det er enkelt å lage jar-filen, ja, men ikke alltid like enkelt å få den til å fungere. Dersom du bruker bilde-, lyd-filer eller lignende, skriver til og fra filer eller andre eksterne kilder vil det måtte gjøres enkelte små forandringer for å få det til å fungere i en jar-fil.

     

    Her står det litt om det som må gjøres:

    http://tdt4100.idi.ntnu.no/notater/jar.php

     

    For øvrig er det også mulig å lage en jar-fil nokså enkelt via Eclipse, høyreklikk på prosjektet og velg export, så får du vel opp en veiviser.

  5. Jeg vil for øvrig anbefale alle å besøke Joel Spolskys egentlige blog, som ligger på http://www.joelonsoftware.com . Han skriver svært godt, og har ofte fornuftige tanker å bidra med å tillegg. Spolsky har tidligere jobbet i Microsoft, og driver nå et eget softwareselskap.

     

    Websiden som ble vist frem over er for noe han kaller Project Aardvark, et trainee-program for unge programmerere som skal jobbe hos hans selskap i sommer. Disse skal utvikle et fullstendig kommersielt program i sin periode hos Fog Creek. Det hele skal i tillegg filmes, og fremgangen skal legges ut på nettet underveis.

  6. På NTNU avsluttes første semester i programmering med å lage et lite spill, grupper på 3-5 bruker et par uker (som regel!) på å lage et spill med 500 kodelinjer +. De fleste av disse konseptene bør det jo være mulig å lage på egen hånd for treningens skyld:

     

    http://tdt4100.idi.ntnu.no/prosjekt/spill/

     

    Personlig har jeg valgt, mer eller mindre, å følge spillhistorien. Da får du en fin progresjon. Start med et helt enkelt Pong-spill, som bare krever helt elementær trigonometri, meget enkel "collision detection" og knapt noen grafikk i det hele tatt. Deretter går du over på spill som "Space Invaders", som krever litt mer animasjon og "collision detection", før du ka begynne på f.eks. Pacman, Tetris, Breakout e.t.c.

     

    Det gjelder å komme inn i spilltankegangen, når du først begynner å få tak på den rette måten å tenke blir det fort fart i sakene!

     

    Lykke til!

  7. Ser ut til at du er godt i gang, og det ser bra ut så langt. Men én ting reagerer jeg litt på. Jeg er i ferd med å fullføre faget Objektorientert Programmering på NTNU, og med en del erfaring har jeg underveis hjulpet en del som er blanke på programmering. Noe jeg da erfarte var at de sliter veldig med å forstå dette:

     

    public class HelloWorld 
    { 
      public void run() 
      { 
         System.out.println("Hello World!"); 
      } 
       
      public static void main(String [] args) 
      { 
         HelloWorld mittProgram = new HelloWorld(); 
         mittProgram.run(); 
      } 
    }

     

    Vår foreleser valgte også å gjøre det på denne måten, og jeg fikk mange spørsmål fra folk som hadde problemer med å forstå dette med at en statisk main-metode instansierer et objekt av klassen den selv ligger i.

     

    Personlig foretrekker jeg å begynne med å instansiere et objekt av en klasse som ligger i en egen fil, slik at man slipper problematikken med statiske metoder og instansiering av "seg selv".

     

    Dere andre kan jo si hva dere synes, det er selvsagt ikke sikkert at de jeg har pratet med er representative for det norske, java-lærende folk ;)

  8. Jeg jobber med et lite prosjekt nå, og underveis fant jeg ut at jeg hadde bruk for et panel / komponent jeg rett og slett ikke vet hva heter i Java. Derfor hadde det vært supert om noen kunne hjelpe meg med å finne dette. Komponentet ser ut som det til venstre:

     

    http://korganizer.kde.org/images/screenshots/preferences.png

     

    Jeg ønsker å ha en horisontal variant, der brukeren kan velge ett av flere bilder. Det valgte bilde må forbli markert inntil brukerne velger et annet bilde. Dette komponentet skal videre legges inn i en JTabbedPane, slik at man kan velge mellom flere "mapper" og videre bilder. Det skal ikke skje noe når man klikker på et bilde, annet enn at dette blir markert, og at jeg får tilgang til hvilket bilde brukeren har klikket på.

     

    Dersom dette finnes i Java håper jeg noen kan hjelpe meg med å finne ut hva det heter og hvor jeg finner det, finnes ikke et slikt panel takker jeg for forslag til hvordan jeg kan komme rundt problemstillingen på andre måter. Poenget er altså at brukeren kan velge ett av flere bilder, og jeg foretrekker å slippe bruk av standard radioknapper.

  9. Min universitetsutdanning innebærer opplæring i Java, og jeg har derfor begynt så vidt å kikke på hvordan dette programmeringsspråket fungerer, og i den forbindelse er det en ting jeg stusser litt på.

     

    Alle høyskoler og universiteter ser ut til å ha Java som sitt primære språk. Og jeg har også hørt at det er Java som er det heteste språket når det gjelder nyansettelser av programmeringskyndige personer (motbevis meg gjerne!). Men hvordan fungerer distribusjonen av slik programvare?

     

    Når jeg kompilerer java-programmer, enten direkte via Java SDK eller Eclipse, ender jeg opp med class-filer. Disse kan igjen kjøres ved hjelp av java-oversetteren. Men alle har jo ikke den liggende, og jeg har aldri sett programvare som leveres i form av class-filer! Dessuten har programmene jeg har laget endt opp med et veldig karakteristisk brukergrensesnitt, noe jeg heller ikke kan huske å ha sett. Det virker også "skummelt" å sende class-filer rundt omkring med mindre du vil dele kildekoden, ettersom denne enkelt kan finnes ved hjelp av en Java decompiler.

     

    Det er mulig dette er et dumt spørsmål, men burde det ikke være mulig å kompilere java-kode slik at man får en selvstendig, kjørbar fil (som .exe i Windows)? Hvordan gjør man i så fall dette?

     

    I hvilke sektorer brukes primært java? Jeg antar at det ikke lages spill og lignende, men språket må da ha en stort bruksområde med tanke på omfanget på utdannelsesplanet? Kan noen gi eksempler på større programvareprosjekter som er utviklet i Java, så alle mine fordommer forsvinner på et blunk?

     

    På forhånd takk for svar / oppklaringer!

  10. La oss si at jeg lager en side som skal inneholde en søkefunksjon som søker internt på siden, og derfor lager jeg en søkeboks. Denne søkeboksen skal gjøre det mulig å søke ved hjelp av stikkord internt på siden ved hjelp av Google sin intern-side-søk-funksjon: site:www.haram.folkebibl.no.

     

    Hvordan skal dette gjøres?

     

    Siden det gjelder er denne: www.haram.folkebibl.no

    Som dere ser er det en søkefunksjon der fra før, men denne støtter desverre ikke norske bokstaver, og blir dermed for begrenset.

     

    Føl fri til å komme med alternative løsningsforslag.

    Google web API:

    http://www.google.com/apis/

     

    Eksempel for PHP:

    http://www.devshed.com/c/a/PHP/Using-The-G...-APIs-With-PHP/

  11. Opera var aldri et alternativ. Ser stygg ut, fungere kjipt.

    Ser stygg ut? Jeg er sikker på at du er i stand til å finne noe du liker her:

     

    http://my.opera.com/community/customize/skins/

     

    73 skins som kan forhåndsvises direkte via nettleseren og fjernes om du ikke liker det du ser. Alle menyer tilpasser du slik du vil, med den størrelsen du vil ha, rekkefølgen du ønsker og de knappene du har behov for. Selv høyreklikkmenyen i nettleservinduet kan tilpasses til dine behov.

     

    Men for all del - Firefox er også en meget god nettleser.

  12. Det var databladet "Tekno" (som gikk konkurs for noen år siden), som i sin tid gjorde meg oppmerksom på den norske nettleseren Opera. Jeg hadde både Netscape og Internet Explorer inne, og brukte førstnevnte, men valgte å prøve ut dette norske programmet. Året var 1997 (mener jeg!) - og nettleseren het "Opera 3".

     

    Jeg falt umiddelbart for Opera, og har blitt der siden. Hvorfor? Jeg limer inn dette fremfor å skrive alt selv:

     

    http://www.opera.com/products/desktop/opera-ie/

     

    Etter Netscapes død har jo Mozilla og Firefox dukket opp, og sistnevnte er en meget god nettleser, som jeg selvsagt har lagt inn for å teste websider i. Men for meg har Opera blitt en del av Internett-opplevelsen, og det er virkelig her jeg hører hjemme.

     

    Jeg ser at enkelte klager over at reklamen må kjøpes bort, det synes jeg ikke er noe problem. Programmet koster ca. 300kr, og det går vel i underkant av halvannet år mellom hver gang en ny versjon må kjøpes. Det vil si at de 300 kronene varer omtrent 500 dager. Dersom jeg regner med at jeg er på nett i gjennomsnitt en og en halv time hver dag, blir dette 750 timer per lisens. Med andre ord betaler jeg omtrent 40 øre per time jeg bruker Opera. Det er neppe nettleseren min som velter neste måneds matbudsjett, for å si det slik.

     

    Ellers har det meste blitt nevnt før, og linken over oppsummerer det meste. Jeg har brukt omtrent hver eneste versjon av Opera siden den første 3.0-demoen fulgte med Tekno-CDen, og kommer nok til å bruke de kommende versjonene ganske langt fremover.

  13. Jeg er ikke sikker på om dette er helt rett tråd, men jeg prøver likevel, ettersom dette spørsmålet er litt "enkelt" for å få en egen tråd. Vet noen av dere om gode artikler om typografi på web? Jeg er spesielt interessert i å lese argumenter for og mot serif/sans-serif, venstrejustering kontra blokkjustering og lignende, gjerne med litt empirisk data som kan bekrefte hva folk liker når.

     

    Ettersom jeg ikke har noen opplæring på dette området følger jeg utelukkende min egen smak, men det hadde jo vært kjekt å vite hva andre mener om dette.

  14. Jeg vet ikke om dette er av interesse, men det er jo webrelatert. Her er litt statistikk jeg hentet ut i dag, fra siden fmnorge.com, som har mellom 2000 og 3000 unike treff per dag. Tallene viser en positiv trend for de som ønsker å se nettlesermonopolet veltet!

     

    msie.png Internet Explorer - 82.7%

     

    opera.png Opera - 12.0%

     

    firefox.png Firefox - 3.5%

     

    mozilla.png Mozilla - 0.4%

     

    safari.png Safari - 0.2%

     

    netscape.png Netscape - 0.1%

     

    konqueror.png Konqueror - 0.0%

     

     

    Disse tallene er faktisk ganske fine i seg selv, men det som gleder meg langt mer er denne grafen jeg lagde:

     

    browser.jpg

     

    Forskjellen ser kanskje liten ut på grafen, men den er markant! Internet Explorer har sunket fra 94,6% i januar til 82,7% i november, mens Opera i samme periode har steget fra 4,4% til 12%! Firefox ble for første gang registrert i november, med en oppslutning på 3,5%, mens Mozilla taper en del her (naturlig nok). Safari og Netscape ligger stabilt på 0.1%.

     

    Tallene ser selvsagt ikke representative, ettersom mine brukere i all hovedsak er datainteresserte gutter mellom 13 og 25, men jeg håper trenden er mer representativ. Andre som har større sider med tilsvarende statistikk?

     

    Det har vært mange medieoppslag rundt problemene med MSIE i det siste, og dersom denne trenden fortsetter kan vi håpe den får noen positive følger for oss webmastere!

  15. Jeg er på jakt etter et rimelig webhotell... Har kikket litt på:

     

    1. www.hostean.no

    2. www.hostean.com

     

    [...]

    Ser ut som om man får fryktelig mye båndbredde for pengene i alle fall, men ettersom man gjerne får omtrent det man betaler for frykter jeg at noe ikke er helt som det skal. Hvis noen har erfaring med dette webhotellet er jeg også veldig interessert i å høre på hva dere har å si!

     

    Et annet spørsmål - jeg ser at enkelte webhoteller opererer med "fri trafikk". Vet noen hva dette egentlig innebærer? Jeg regner med at de fort blir kranglete om jeg bruker 150GB trafikk per måned, men som regel står det ikke annet enn nettopp fri trafikk, og at man må vise hensyn til de du deler linje med.

  16. Den vanlige teknikken for å beregne denne typen verdier på kalkulatorer og datamaskiner er vel å bruke et Taylor-polynom som tilnærmer verdien. Lager man et Taylor-polynom med et høyt nok antall ledd kan man finne ganske eksakte verdier for slike tall uten å utføre mer kompliserte regneoperasjoner enn de helt grunnleggende.

     

    Eventuelt kan man lage en rekursiv formel som bruker Newtons metode til å tilnærme verdien. Jeg vet ærlig talt ikke hva som blir enklest.

  17. Er vel ikke noe problem å bruke en *.ini-fil som database. Kan igrunn bruke nesten hva som helst, er meget populært å bruke *.txt.

     

    Et problem som oppstår med filer som dette, er at de kan leses uten å kjøres gjennom f.eks. php, dvs at andre kan lese vital informasjon som passord o.l., og ikke minst bruke databasen på sin egen side.

     

    Manualen på php.net -> file_open osv er stedet å starte da :)

    Dersom man skal hente ut informasjon fra .ini-filer er det unødvendig å begynne med file_open o.s.v. Funksjonen du leter etter er array parse_ini_file ( string filename [, bool process_sections])

  18. Faren min sliter med et problem på PCen sin, nemlig at alle vinduer som åpnes i MSIE dukker opp i minimal størrelse, det vil si at man bare ser et par centimeter av tittelen og de tre standardknappene øverst til venstre. Vinduet må forstørres hver gang, og det ser ikke ut til at programmet "husker" at det skal åpne nye vinduer i maksimal størrelse.

     

    Litt flaut å ikke fikse dette, men etter flere år med Opera har jeg null peiling på MSIE eller vinduer generelt. Antar at det bare er en lur innstilling, så jeg takker for alle forslag til hvordan dette ordnes.

  19. Jeg driver en side som for øyeblikket har to domenenavn, et nytt og et gammelt. Det nye skal brukes heretter, men fortsatt er det mange som bruker det gamle i linker, søkemotorer og så videre. Selve siden fungerer utmerket, det eneste problemet er PHPbb-forumet. Cookie-innstillingene tillater bare ett domenenavn, og dermed vil det ene alltid kreve session-id og alt det tullet der, noe som er veldig irriterende.

     

    Jeg kommer til å ha så mange treff på det gamle domenet fremover at jeg ikke vil la en av dem "lide", derfor leter jeg etter kreative løsninger. Har noen forlsag?

     

    På forhånd takk for alle gode råd!

×
×
  • Opprett ny...