Gå til innhold

Wafflebutt

Medlemmer
  • Innlegg

    19
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Wafflebutt

  1.  

    Bruk kildene gitt opp. Det finnes masse informasjon i mediemøter 2 også. 

    Internasjonal mediehistorie finner du både i boka, og oversikt på nettet. Google er din venn. 

    Medieideologer finner du på side 156 - 158. 

     

    Les kapittel 4 om Etikk og informasjon. Der bør du finne masse om interessenter og interessegrupper. Og om lobbyvirksomhet på side 41. Og som sagt Google er din venn, fant blant annet dette:

     

    "I innlegget før forklarte eg korleis informasjonsbyrå jobba for å spreie og gi informasjon til folket. Slik informasjon er ikkje alltid påliteleg fordi maktpersonar med ulike interesser kan ha distribuert og produsert informasjonen for å fremja deira eigne interesser. Mektige personar kan vere med å påverke korleis informasjon informasjonsbyråa skal publisera for ein organisasjon eller for eksempel styresmaktene. Slike maktpersonar kan også påverke ved lobbyverksemd. Bedrifter som har fått kritikk for noko kan eksempel gå ut i media og produsere og distribuere ein tekst som er vridd på og kanskje på randen av sann. Dei lyg ikkje, men skriv teksten slik at dei framstår betre utan å lyge. Da styrer dei informasjonen etter eigne interesser."

     

    Håper dette hjelper!

    Jeg sliter selv med den siste "Relevante virkemidler og fagbegrep knyttet til produksjon" så kan ikke hjelpe deg der. 

    Lykke til! 

     

     

     

     

    Det hjalp, takk! 

     

    Fortsatt litt usikker på "Hvordan produksjon og distribusjon av informasjon kan bli styrt og kontrollert av ulike interesser". Kan jeg trekke inn f.eks. Nord-Korea/Russland som styrer stort sett alle mediene?

  2. Me tipser om desse:

    via: https://journalistikkampanjen.wordpress.com/skoleopplegg/. 

     

    Bli gjerne med på live nettmøte med oss her: https://connect.uninett.no/ndlamik. To MIK-lærarar svarar på spørsmål, og flinke elevar hjelper kvarande heile dagen. 

     

    Tusen takk! 

  3. Tema: Journalistrollen

     

    I forberedelsen skal du utforske temaet ved å sette deg inn i:

    -        Internasjonal mediehistorie etter 1900

    -        Hvordan produksjon og distribusjon av informasjon kan bli styrt og kontrollert av ulike interesser

    -        Medieideologier

    -        Relevante virkemidler og fagbegrep knyttet til produksjon

     

    Eksempler på tekster som gir relevante perspektiv på temaet:

     

    -        «Hva er journalistikk?», Forskningsrådet (http://www.forskningsradet.no/prognett-fripro/Nyheter/Hva_er_journalistikk/1253967576237?lang=no)

     

    -        «Journalistrollen i endring», NDLA (http://ndla.no/sites/default/files/journalistrollen_i_endring.pdf)

     

     

    -        «Farlig, men viktig oppdrag», Adresseavisen 22.08.2014 (http://www.adressa.no/meninger/leder/article10042269.ece)

     

    Hvordan forbereder man på det her egentlig? S.O.S. Skjønner ikke hva læreren mener med "Hvordan produksjon og distribusjon av informasjon kan bli styrt og kontrollert av ulike interesser"

  4.  

     

    Du må ikke kjøre så fort at du bremser før alle svinger, det blir rykk og napp-kjøring og det liker ikke medtrafikantene dine særlig godt heller.

     

    Men hva hvis det er vingete oppoverveier som jeg ikke vet er vinglete eller ikke etter toppen da? Pleier å senke farten før jeg kommer på toppen, men må likevel bremse fordi det kommer en brått sving

  5.  

    Da strøk man oppkjøringen på torsdagen da :( Vi kjøre stor sett i smale og svingete veiene som hadde mindre enn 6m veibredde, pluss så var jeg ganske nervøs og syntes at sensoren min likte meg ikke mye (fikk bare en håndhilse, sa ikke mye til meg under kjøringen osv.) etter kjøringen spurte sensoren om hvordan det gikk, og jeg sa den gikk ganske greit. Han skrev noen punkter som jeg må øve på, og lurte på om dere har noen tips til de?

     

    - Kutter uoversikttige svinger

    - For langt mot venstre foran bakketopper

    - Ustø kurs

    - Flere ganger på og utenfor kantlinje (se punkt 2(?))

    - Ikke god nok fartstilpasning

    Eks - for fort inn mot kryss

    - Enkelte ganger over fartsgrense

    Godt mulig det menes helt andre ting:

    1. Ikke vant til større svinger på uvant veibredde

     

    2-4: Ikke vant til veibredde, husker jeg fikk samme problemet en gang da jeg kjørte min første gang før året fra flyplassen og ut av Trondheim. 1.5 med veldig bred vei. Brukte vel en hel uke på å bli stødig på posisjonen etterpå, for landevei.

    Prøv å få i vei en del landeveiskjøring, og finn ut hvordan du skal gjøre det. F.eks hyttetur eller sverigetur om du vil ha unskyldning.

     

     

    5: Farttilpassing er ikke kjørefarten, men hvor god du er til å senke farten uten å bruke bremsene, ofte så tidlig som mulig. F.eks senke farten 100 meter før kryss, nok til at du kan trille den siste biten, eller så lenge før fotgjengerovergang at du slipper å stoppe.

    Eller passer på at du har oversikten før du kjører forbi syklister, så du senker farten til du har oversikten.

    Men fartstilpassning kan også bety at kjørelærer merker det veldig godt at du er veldig ujevn på farten. Så jeg vet ikke hvilken som er det store problemet. Men begge 2 går bort med trening.

     

    Det er også et poeng om kjørelærer er veldig opptatt av hardere vinterkjøring, hvor man kan gå rett av veien med litt skrens. Mange som er veldig strenge pga vinterføre.

     

     

    6: Over fartsgrense går bort med litt trening.

     

    Fikk nettop vite ny dato på oppkjøringen, 12. desember kl 08:10. Noen som synes at jeg burde bytte? Eller er det lurere å kjøre midt i rushtiden? Er egentliig bare litt "små"byer spredt utover der jeg bor.

    Vis du får trent nok, og utbedret dine problemer, så holder det. Men, det er veldig vanskelig å dømme selv.

     

     

    Takk for svaret :) Har kjørt en del med pappa og han sier egentlig at jeg er klar. Skal ha et par kjøretimer en uke før oppkjøring for å høre hvordan det går

  6. Fart er så å si fasit på nesten alt i trafikken.

    Haha ja det har jeg lagt merke til. Problemet er egentlig at jeg sakner ned farten før en sving og ser at det er kø bak meg slik at jeg blir drinervøs....

  7. Fikk nettop vite ny dato på oppkjøringen, 12. desember kl 08:10. Noen som synes at jeg burde bytte? Eller er det lurere å kjøre midt i rushtiden? Er egentliig bare litt "små"byer spredt utover der jeg bor.

  8.  

     

    En viktig ting til, å gjøre feil er en ting, men å gjøre samme feil gjentatte ganger viser til for lite mengdetrening.

    Skjønner (y)! Synes du det er nok mengdetrening hvis jeg øver 2 timer i uka i 4 uker (lørdag og søndag)? Eller burde jeg kanskje øve litt mer gjennom en uke??

    Hva som er nok mengdetrening er alt for individuelt.

     

    Noen tar det raskt, andre ikkje. Det er derfor det er viktig at du kanskje repeterer litt med trafikklæraren din frem mot neste prøve. Ta i det minste en enkeltime (helst to) minst en uke i forveien. Har du god fartstilpassing, trafikkflyt og god presisjon over lengre tid, då får du helt sikkert en god tilbakemelding fra din lærer. Be han være obs på det du fikk tilbake fra sensor.

     

    Viser læreren din tvil, då bør du og spør om han vil anbefale å utsette prøven litt til. Stol på hans anbefaling.

     

     

    Skjønner, skal prøve å få kjøretimer med han etter jeg har tatt mørkekjøring den 29. I mellomtiden øvelseskjører jeg bare med fattern :)

    • Liker 1
  9. En viktig ting til, å gjøre feil er en ting, men å gjøre samme feil gjentatte ganger viser til for lite mengdetrening.

     

    Skjønner (y)! Synes du det er nok mengdetrening hvis jeg øver 2 timer i uka i 4 uker (lørdag og søndag)? Eller burde jeg kanskje øve litt mer gjennom en uke??

  10. Mye av disse feilene går på det samme, du holder deg ikke på riktig sted i veien, ikke kjør over midten eller over kanten. Men som andre har vært inne på, hva med litt mer trening? Høres kanskje ut som du trenger det før du får lappen?

     

    AtW

     

    Skal øvelseskjøre mer, har jo tross alt 4 uker på meg. Høres jo ut som jeg trenger mer trening. Gikk jo fra grunnkurs til oppkjøring i løpet av 2 måneder.

  11. Sensor har allerede avgitt resultat når han spør deg om korleis du meina sølv det gikk.

     

    Med andre ord endrer ikkje det du seier resultatet på prøven.

     

    Tipset mitt er å gå i deg sjølv og stol på hans tilbakemelding og fiks dei punkto.

     

    Oi, virkelig :o? Men det hjelper vel en del hvis du sier de feilene du gjorde og hva du burde ha gjort underveis i kjøringen da? Er mange som sier til meg at det å kunne se sin egen feil og si i fra til sensoren, hjelper på resultatet

  12. Å være klar over egne feil kan trekke deg opp, ja.

     

    Da skal jeg huske det til neste gang! :), problemet var at jeg var dritnervøs og kom ikke på noe etter kjøreturen. Sensoren var ikke gira på å snakke med meg for å si det sånn

  13. Vis lappen til kjørelærer slik at han/hun kan følge ekstra mye på det samt foreldrene dine om du øvelseskjører er jo et greit tips.

     

    Når du er på vei inn mot et kryss eller rundkjøring skal du ha oversikt lenge før du skal ut i krysset eller i rundkjøringen. Det skal ikke bli bråbrems eller noe liknende og man skal ikke kastes til siden.

     

    At du kutter uoverstiktlige svinger er jo veldig dumt, er ikke så mye å si på det :p Samme med at du er over fartsgrensen. Dog vet jeg ikke hvor mye det var snakk om? Er det et par-tre km over noen ganger så burde jo ikke det telles.

     

    Hadde vel 70 i 60-sonen i 5-6 sekunder, da jeg la merke til det gikk jeg ned til 60. Er det noen tips til hvordan jeg slutter å kutte uoversiktlige svinger? Tenker hele tiden av høyre siden av bilen er nær nok jeg..

×
×
  • Opprett ny...