Gå til innhold

annaaaa

Medlemmer
  • Innlegg

    20
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av annaaaa

  1. Satt ca 2 timer uten å skrive, kom i gang til slutt. Skrev en 2 siders novelle, oppgave 5 (?). Er utrolig misfornøyd med egen innsats (perfeksjonist) og irritert over at fantasien skal sette grenser for hvordan jeg får vist frem mine kunnskaper ifaget...

     

    Må også nevne at jeg blir sur og på randen til å gråte når folk spør hvordan det gikk. Vil ikke snakke om det...

     

    Samme her på en måte, jeg begynte på nytt med en ny oppgave klokken 11..

  2. Selv bruker jeg en bok som heter "Nynorsk på 123" Veldig enkel å forstå, og er veldig lett å bruke. Den er laget av Are Kalvø tror jeg. Den hjalp meg med å få 5+ på tentamen :D kommer med veldig enkle og greie tips om hvordan man skal gjenomføre eksamen for å få toppkarakter :) Anbefales! (kanskje litt i seneste laget)

     

    Bra tips! :thumbup: Men kom litt sent ja, har ikke noe mulighet til å få lånt den nå.

    Vet du om noe lignende på nett?

     

    http://www.nynorskse...123nynorsk.html

     

    tegneserie for å lære nynorsk, mye fornuftig og enkel å forstå

  3. Skrev oppgave 5, men føler jeg bommet litt.... Det sto reflekter rundt hvorfor noen mennesker har behhov for å lage en livsløgn. Skrev om hvorfor og når men det ble ikke for og mot. Skulle jeg hatt det? :hmm: Hva gjorde dere andre som skrev oppgave 5?

     

    Hovedpoenget er jo hvorfor vi har behov for å ha livsløgner;) Selv skrev jeg litt om det er rett eller galt på slutten da! Men husk at det er ikke det oppgaven spør etter:)

     

    Skrev og om det på slutten! :D

    • Liker 1
  4. Vil bare minne på at gode skildringer er viktig. Det som alltid funker bra er å beskrive sansene. Altså; hva ser du, hva hører du, hva føler du, hva smaker du osv.

     

    Siden vi mest sannsynlig kommer til å skrive en oppgave om noen som lyver (eller noe lignende), så er det jo et tips å bruke den ene artikkelen i forberedelsesheftet som inspirasjon (Kroppsspråket og mimikken som avslører løgner.) Her står det signaler på løgn, blant annet:

     

    •Hyppigere blunking – eller mye mindre blunking enn vanlig.

    •Stirrer deg inn i øynene. •Svetting, hvitning i ansiktet eller rødming, tørr munn, hyppigere svelging og endret pustefrekvens er alle tegn på stress.

    •Reagerer med raseri hvis du stiller direkte spørsmål om det du tror er løgn.

     

    Hvis vi da skriver om en person som lyver til oss, kan man jo da gjøre det om til "Han begynte å blunke. Mer hyppig enn vanlig. Svetten rant som en foss, og han ble hvit i ansiktet. Var han syk, eller var det noe han ville skjule for meg? Jeg spurte han om det var noe galt, noe han ville fortelle meg, men endte opp med å skjelle meg ut foran hele klassen." (Bare for å ta et eksempel)

     

    Ellers vil jeg anbefale en side for de som ønsker å øve litt på substantiv, verb osv.:

    http://språkrådet.no/nb-NO/Tema/Skole/Nynorsk.nett.no/

     

     

    Ønsker alle lykke til i morgen! :D

     

    Takkk der hjalp du meg MYE!

  5. Er det noen som vet om en bra side med nynorske grammatikkregler? :-)

     

    http://nynorskoverse...nynorsk-regler/

     

    Valgte å skrive et kåseri i oppg. 5. Gikk helt greit. Tror ikke det gikk bedre enn mitt forrige kåseri. Jeg tror ikke jeg får høyere enn 5.

     

    Nå handler det om å komme opp med en killer ide til i morgen. Skal skrive en del disposisjoner slik at jeg slipper å bruke tid på det i morgen :wee:

     

    Hva er egentlig disposisjon? Tanker?

     

    Jeg vil kalle det en slags oppskrift på en historie eller artikkel. Skriv fra begynnelse til slutt i stikkordsform. Hvilken konflikt skal det være? Hvordan starter det? Hvordan slutter det? Da slipper du sitte i morgen og ikke ane hva du skal skrive om. Har funket hver gang for meg så jeg skal minst ha to klar til i morgen :thumbup:

     

    Smaaart :wee: takktakk

  6. Er det noen som vet om en bra side med nynorske grammatikkregler? :-)

     

    http://nynorskoversetter.com/nynorsk-regler/

     

    Valgte å skrive et kåseri i oppg. 5. Gikk helt greit. Tror ikke det gikk bedre enn mitt forrige kåseri. Jeg tror ikke jeg får høyere enn 5.

     

    Nå handler det om å komme opp med en killer ide til i morgen. Skal skrive en del disposisjoner slik at jeg slipper å bruke tid på det i morgen :wee:

     

    Hva er egentlig disposisjon? Tanker?

  7. Noe av det jeg fant til nynorsktentamen som jeg bruker nå også, ikke jeg som har skrevet det, kan være nyttig å ha!

     

     

    Det som sensorer ikke liker er om du blander a - og - e - infinitiv! Bestem deg for å enten bruke e/a i slutten av infinitivene:) Har du begynt å skrive "å reise" og i neste setning skriver "å snakka" så har sensor allerede trukket deg ned på skalaen... Ler deg også hovedreglene for verb og substantiv!

     

    Verb:

    SLÅ OPP ALLE STERKE VERB OM DU ER USIKKER (sterke verb er de uten ending i presens, altså i nåtid, f.eks å eige. Det er "eig" i presens, dermed et sterkt verb som en bør slå opp om en ikke er bombesikker på at slik er det)

     

    Svake verb kan være a eller e verb, og en regel som stemmer i 95 % av tilfellene er følgende:

    Verbene som på bokmål i fortid (preteritum) har - et endelse, som f. eks jeg KASTET alle bøkene mine. KASTET = et - endelse og er dermed A - verb på nynorsk som betyr at verbet har en relativt lett bøyning:

    Å kaste/kasta - kastar - kasta - har kasta

    Andre verb: Å hoppe: På bokmål i fortid: Hoppet, dermed et A - verb på nynorsk: Å hoppe/hoppa - hoppar - hoppa - har hoppa.

     

    Det folk lett "brenner seg" på i nynorsk er at de tror at "alt" ender på - a, og skriver f. eks "eg meinar at...." MEN SLIK ER DET IKKE! NYNORSK HAR OGSÅ E - VERB!

    Nynorske e - verb er de verbene som IKKE ender på - et i fortid i bokmål, som f. eks å mene. Dette blir da på nynorsk: Å meine - MEINER - meinte - har meint

     

    Nå blir folk gjerne forvirret pga det med infinitiver, men der skal du ikke ta hensyn til om verbet er et a eller e verb. Der skal du bare være konsekvent og bruke enten a/e endelse. Man kan f. eks skrive å meina, og i neste setning skrive "eg meiner". Dette er fordi man da har valgt a - endelse i infinitiv, men man ikke gjøre noe med at "å meine" er et E - verb, og man er nødt til å skrive "eg meiner". ALTSÅ INFINITIV: DRIT i hvilken type verb det er, bare skriv lik ending på alle verbene i infinitiv! Jeg velger alltid e - endelse fordi jeg da tenker mer på hvordan skriver, og slipper disse dumme feilene der jeg skriver " eg meinar" fordi jeg er så vant til å skrive alle ord med a - ending:)

     

     

    Mye flere regler her: https://www.diskusjon.no/index.php?showtopic=956501 :)

  8. Hvis det er noen som trenger litt hjelp med noen forskjelige ord / dialektord eller noe sånt, så har jeg en liste jeg har redigert som jeg kommer til å bruke imorgen. :p Håper at jeg får respons! :) Jeg har hørt man får mere pluss ved å bruke avanserte ord! ;)
    Tror dette blir en kjempe bra ressurs for meg på eksamen. Ettersom mange av ordene jeg sier jeg med mer trykk på, slik at jeg også i blandt skriver de på nesten samme måte som jeg sier de.

     

    Vi blir anbefalt å bruke så mange av begrepene innenfor temaet som mulig. Dette viser at vi har kompetanse :wee:

     

    Har du noen flere eksempler:D?

     

    Manipulatoren: Vedkommende lyver for å oppnå noe. Han vil ikke bare imponere, men lyver for å gjøre deg interessert. Han gjør seg kanskje sårbar for å få sympatien din og har en strategisk plan med det hele. I motsetning til lystløgneren, er han kynisk beregnende.

     

    Lystløgneren: Han lyver for å skape interesse. Han vil bli beundret for det han forteller, og det starter gjerne som uskyldige løgner på pauserommet eller i familieselskapet. En lystløgner lider av mytomani. Dette innebærer at en person, mer eller mindre, lyver tvangsmessig – det vil si uten at det finnes en tydelig årsak til løgnen.

     

    Narsissisten: Narsissisten harfellestrekk med psykopaten. Vedkommende har et forvridd virkelighetsbilde og vet ikke egentlig selv at han lyver. Han mangler evnen til å vise respekt og empati og blir gjerne oppfattet som selvopptatt. Vedkommende har en alvorlig personlighetsforstyrrelse.

     

    Vet egentlig ikke om dette er begreper, men lurt å ha med om man skal beskrive en løgner :p

     

    Takk:D

    • Liker 1
  9. Hvis det er noen som trenger litt hjelp med noen forskjelige ord / dialektord eller noe sånt, så har jeg en liste jeg har redigert som jeg kommer til å bruke imorgen. :p Håper at jeg får respons! :) Jeg har hørt man får mere pluss ved å bruke avanserte ord! ;)
    Tror dette blir en kjempe bra ressurs for meg på eksamen. Ettersom mange av ordene jeg sier jeg med mer trykk på, slik at jeg også i blandt skriver de på nesten samme måte som jeg sier de.

     

    Vi blir anbefalt å bruke så mange av begrepene innenfor temaet som mulig. Dette viser at vi har kompetanse :wee:

     

    Har du noen flere eksempler:D?

  10. Debattartikkel: blir det rett oppbygging slik?

     

    - overskrift - fakta + fange interesse

    - innledning - si noe om det som skal komme? En problemstilling?

    - hoveddel - fakta, argumenter for og mot, underbygge argumentene

    - avsluttning - konkludere, oppsumere, svare på problemstillingen

     

    Skal debattartikkelen være objektiv eller kan/skal jeg si min mening? Skal argumentene for stå først også alle argumentene mot?

    • Liker 1
  11. Har dere noen tips å komme med om hva som kunne vært underpunkter i en artikkel om løgn og sannhet? Føler selv at det er mye lettere med løgn, enn sannhet.

     

    Hvorfor vi velger å lyge?

    - lettest, rykter, skryting, ensomhet, for å ikke såre, for å fremstå bedre, det betyr ikke noe, det er sett på som greit, for å få fordeler, for å ungå straff og konsekvenser osv..

     

    Er det alltid rett å si sannheten? Er det greit å lyge når det ikke skader noen? Er det greit å lyge i noen spesiele situasjoner?

     

    F.eks. når det gjelder å fortelle noen at de skal dø snart?

    - Det snakket vi om i klassen

    • Liker 3
×
×
  • Opprett ny...