Gå til innhold

HJKL

Medlemmer
  • Innlegg

    97
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av HJKL

  1. Er det noen som kan hjelpe meg med denne oppgaven? Jeg skjønner ikke helt hva som skjer med klokkepulsen her. I fasiten skal Q1 bli 0, 0, 0, 1, 0... men jeg får 0, 0, 1, 0.....

    Alle utgangene er lave til å begynne med, men etter at Q0 (som begynner å toggle etter første klokkepuls) har blitt 1, blir ikke J1=K1=1 og Q1 toggler og går fra 0 til 1 ved neste klokkepuls (som er når Q0 går lav)?

     

    Legger ved bilde av oppgaven og fasiten.

    post-273705-0-85350500-1526924213_thumb.jpg

    post-273705-0-76242600-1526924221_thumb.jpg

  2. Hei! 

    Jeg studerer digitalteknikk og prøver å skjønne forskjellige tellere etc., men jeg skjønner ikke helt tidsdiagrammene. Er det noen som kan svare meg på hvorfor noen klokkepulser starter høy og noen lav, og hvordan dette påvirker kretsen? Hvordan vet jeg om den starter høy eller lav? Har dette noe å si i det hele tatt?

    Jeg forstår heller ikke hvorfor noen utganger endrer tilstand ved falling edge, mens noen endres ved rising edge. Hva avgjør om tilstandene endres ved falling eller rising edge? 

    Jeg legger ved noen bilder av de forskjellige tilfellene.

     

    post-273705-0-82711700-1526824972_thumb.jpg

    post-273705-0-88186300-1526824976_thumb.jpg

    post-273705-0-39975100-1526824982_thumb.jpg

  3. Hei! 
    Jeg har et kretskort fra en vindmølle hvor en del av komponentene har falt av. Beina er knekt så de kan ikke brukes, og jeg må derfor bytte komponentene. Problemet er at jeg ikke finner like komponenter, og ikke forstår merkingen på komponentene. Er det noen som kan hjelpe meg?

     

    Jeg legger ved bilder av komponentene. Den står altså "iC MMR .47k 400H" på den brune komponenten og "μ1j250" på den blå komponenten.

    post-273705-0-86197800-1523979286_thumb.jpg

    post-273705-0-14207900-1523979292_thumb.jpg

  4. Hei!

    Jeg kjøpte en relativt dyr pc for 10 måneder siden, og idag fikk jeg opp at batteriet ikke finnes. Det startet med at jeg fikk opp melding om at batteriet snart var tomt og at jeg måtte sette i laderen, men så var batteriet halvfullt igjen sekunder etterpå. Sånn blinket det noen ganger. Etter å ha satt i laderen kom "batteri ikke funnet" opp. 

    Jeg klarte å ødelegge den originale laderen for 2-3 måneder siden, så jeg ble nødt til å kjøpe en universallader. Den har samme effekt osv som den gamle, så den skal vel ikke være problemet?

    Det jeg lurer på er, hvis jeg leverer inn pcen der den ble kjøpt og leverer en universallader sammen med pcen istedet for originalladeren, vil jeg få reaksjoner på dette? Kan de skylde på universalladeren?

    Før jeg ødela originalladeren så blinket skjermen litt. Som om at det var litt endringer i spenningen eller noe sånt. Lysstyrken forandret seg litt. Dette har den gjort ganske lenge, og siden før jeg byttet lader. Så hvis dette kan ha noe med batteriet å gjøre, så er vell det verdt å nevne.

     

    Takk på forhånd! :)

  5. Hei!

    Jeg har fagprøve på mandag og tirsdag og har fått i oppgave å installere Windows Server 2012 på en kundes maskin. I oppgaven står det at AD skal settes opp i henhold til et organisasjonskart og at jeg skal lage en navne-policy for bedriften. Hva er en navne-policy? 

     

    Jeg skal også sette opp en nettverksskriver som alle brukere kan benytte seg av. I oppgaven står det at skriveren skal automatisk "deployeres" til klientene. Hva vil dette si?

     

    Det står også at skriveren skal gis lokalt navn i DNS og navnet er gitt. Hvordan gjør man dette?

    Jeg skal også installere og konfigurere webserver. Bedriften ønsker en hjemmeside på serveren. I oppgaven står det "Endre WEB-tjenestens "standardside" til bare å inneholde bedriftsnavnet". Hva er standardside?

     

    Jeg har jobbet veldig lite med server tidligere, og har egentlig ikke peiling på server i det hele tatt. Jeg har satt opp en server før og gjort noen av disse tingene, men aner ikke hva mesteparten av det er. Kan ikke huske å ha installert webserver i det hele tatt. 

     

    Det står også i oppgaven at det vil settes en feil på serveroppsettet mitt på dag to (tirsdag), og at jeg må finne feilen og fikse det. Kan noen forklare meg litt om feilsøking og feilretting på server? Eller har dere linker til sider hvor det står om akkurat dette?

     

  6. Takk for svar! :) 

    Da skjønner jeg litt mer. Tror du at å fylle ut arbeidsordren er nok dokumentasjon da? I og med at det ikke står noe mer, og at vi ikke har lært noe annet. 

    Oppsettet på arbeidsordren ser slik ut:

    Kunde: Her er det utfylt med kunde.

    Apparat/anlegg: Her er det utfylt med apparat.

    Kontaktperson: Her er det utfylt med kontaktperson.

    Dato:

    Reisetid:

    Tekniker:

    Starttid:

    Ferdig:

    Arbeidstid:

     

    Feilsymptom: Her er det utfylt med feilsymptomene på apparatet.

     

    Rapport:

     

    Dato:

    Km: og Sum km:

    Timer: og Beløp:

    Varenr:, Benevnelse:, Antall: og Pris:

     

    SUM:

    MVA:

    Totalt:

     

    Jeg skjønner egentlig utfyllingen av materiell og timer nå, men hva skriver jeg under Rapport? Er det hva jeg har gjort og om feilen er fikset og slike ting?

    I en jobbsituasjon ville man gitt kunden den utfylte arbeidsordren etter oppdraget? Ville man tatt en kopi til seg selv isåfall?

  7. Hei!

     

    Jeg har fagprøve i dataelektronikerfaget mandag og tirsdag i neste uke. Fikk utlevert prøven igår og holder nå på med planleggingsdelen. I papirene mine står det en beskrivelse av fagprøven, og jeg har litt problemer med å skjønne hva det betyr. Det står følgende:

    Situasjonsbeskrivelse:

    Du er ansatt i et firma som lærling. Firmaet driver med salg, prosjektering og service av alt elektronisk utstyr. Firmaet opererer med følgende priser uten mva på service:

     

    Arbeid:

    1.påbegynte time     500,-

    Kilometertakst          3,50,-

    Materiellkostnader    50,-

     

    Kalkulasjon av delepris:

    Kalkulasjonsfaktor/nettopris

    5/under 10kr

    3/11kr-50kr

    1,8/51kr-100kr

    1,6/Over 101kr

     

    Skal jeg bruke dette i oppgavene? Det står ikke noe om dette verken i gjennomføringsdelen eller dokumentasjonsdelen. Jeg har fått utlevert 6 arbeidsordre som er fylt ut med den foreløbige informasjonen. Navn på kunden, kontaktperson og feilsymptomer. Ellers står det på arbeidsordren dato, reisetid, tekniker, starttid, ferdig, arbeidstid, rapport og nede på arbeidsordren kan jeg fylle ut prisen per time, hvor mange timer jeg har jobbet og helt tilslutt er det en materialliste med varenr. benevnelse, antall og pris. 

    Jeg har aldri jobbet i en bedrift og skal ta fagprøven i skolen. Har derfor ikke fylt ut en arbeidsordre før. Tror dere det er meningen at jeg skal fylle ut disse tingene og isåfall hva er relevant å ha med? Det står for eksempel kilometer og sum km i tabellen med timespris. Vil dette si at jeg skal skrive hvor mange kilometer jeg har kjørt til å fra kunden og bruke prisen fra prislisten (3,50,-)?

    Hva betyr kalkulasjon av delepris? Er dette noe jeg må bruke i oppgaven? Isåfall, hvordan bruker jeg det?

     

    Jeg er også litt usikker på planleggingsdelen. Det som står i papirene er: Lag en skriftlig plan for hvordan du vil utføre arbeidsoppdragene. Planen bør inneholde: 

    - En enkel fremdriftsplan for hva du vil gjøre

    - Valg av instrumenter og spesielle verktøy

    - Spesielle forholdsregler

     

    Jeg har foreløbig skrevet en planleggingsdel på 7 sider, med forside, innholdsfortegnelse, beskrivelse av hver arbeidsordre, utstyr/verktøysliste til hver arbeidsordre, fremdriftsplan for mandag og tirsdag og forholdsregler. I beskrivelsen av arbeidsordren har jeg skrevet litt om problemet kunden hadde med apparatet, hva symptomene tydet på og hva jeg vil sjekke når jeg starter med gjennomføringsdelen. Høres dette bra ut? Tror dere det er nok? Hvor detaljert skal man egentlig skrive en planleggingsdel?

     

    På VG3 har vi ikke jobbet så mye med dokumentasjon. Vi måtte ha dokumentasjon med på eksamen, men da var det nok å kvittere på arbeidsordren at jobben var gjort og legge til en faktura. Denne arbeidsordren var også veldig enkel. Det var navn på kunde og tekniker, feilsymptomer og kvittering for utført arbeid. Men jeg trenger kanskje ikke en egen faktura når det er materialliste og timesliste i arbeidordren? Eller?

    På papirene mine står det under Dokumentasjonsdel/Evaluering følgende:

    Begrunn skriftlig eventuelle endringer (avvik) i forhold til planen din. Vurder utførelsen av eget arbeid. Pek på det du er fornøyd med og det du kunne gjort annerledes. Med bakgrunn i arbeidsplanen, gjennomføringen og dokumentasjonen har prøvenemda anledning til å stille spørsmål og be om en mer utfyllende redegjørelse.

     

    Det står egentlig ikke noe om dokumentasjon i det hele tatt. Men hvorfor står det da i situasjonsbeskrivelsen oversikt over priser?

     

    Takk på forhånd for svar! :)

  8. Hei! Jeg lastet ned et musikkprogram fra nettet for en stund tilbake. Det het LMMS, tror jeg. Jeg brydde meg selvfølgelig ikke så mye om å sjekke at det var fra en sikker utgiver og se under installasjonen at det ikke kom noe med når jeg installerte programmet. Nå har jeg fått et kinesisk program på PC'en og det kommer opp små vindu hele tiden, hvor det står masse på kinesisk. De er vanskelige å lukke for jeg vet jo ikke hva det står, og hvis jeg trykker på noe så kommer det opp et nytt vindu med noe annet. Jeg har vært inne på kontrollpanel og prøvd å avinstallere programmet, men da kommer det opp et vindu med tekst på kinesisk så jeg aner ikke hva jeg skal trykke på. Jeg har prøvd å trykke på alt som gikk an å trykke på, men ingenting funket. Teksten går ikke an å kopiere, sånn at jeg kan lime dem inn i et oversettingsprogram. Og jeg har også prøvd en app hvor jeg tar bilde av skriften og den klarte å oversette en setning, men resten klarte den ikke å oversette. Jeg var også inne i mappen Programfiler (x86) hvor jeg fant en mappe med masse filer med kinesiske navn. Når jeg prøvde å slette en enkelt fil eller hele mappen kom det opp at jeg ikke hadde tilgang til å slette filene. Og det sto ett eller annet om at jeg måtte være administrator for å gjøre det. Jeg var logget inn på administrator-kontoen da, men jeg er tydeligvis ikke administrator alikevell.. Jeg fikk også beskjed når jeg prøvde å slette filene at jeg ikke kunne slette de fordi de var åpne. Jeg prøvde da å åpne oppgavebehandler for å lukke de, men når jeg prøvde å klikke avslutt oppgave fikk jeg beskjed om at jeg ikke hadde tilgang. Det var flere av dem og noen av dem fikk jeg lukket, men de åpnet seg igjen av seg selv med en gang jeg hadde avsluttet de. Jeg har også prøvd å kjøre en scan med MalwareBytes Anti-Malware, men det funket heller ikke.

    Noen som vet hva jeg kan gjøre med dette? Hvordan kan jeg få det fjernet?:)

×
×
  • Opprett ny...