Gå til innhold

kromatisk aberrasjon

Medlemmer
  • Innlegg

    8
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av kromatisk aberrasjon

  1. mr. papp skrev (13 timer siden):

    Litt usikker på om jeg ville kalt en bil i nær-millionklassen uten ryggekamera, adaptiv CC og innfellbare speil for «godt utstyrt» 🤔 Da må det være mye annet snacks som ikke nevnes...

    Enig. Man kjøper ikke bil i denne klassen uten ryggekamera og adaptiv CC. Da må man her ut med en mill. 

    Flotte biler både denne og Taycan, men har en 2015 modell Tesla S 85D og tar en tur til Østerrike/Italia minst en gang i året. Etter 5 år har jeg så langt samlet betalt kr 6.500 i service og opplevd svært lite problemer. Mindre enn på Audi Q5 som jeg hadde før. Det siste året har bilen fått gratis oppgradering til 4G, og fikk nettopp melding fra Tesla at eMMC-kortet i MCU nå blir gratis byttet fra 8 GB til 64GB for å hindre funkjsonsfeil på berøringsskjermen (som nå har 8 års garanti).
    Er derfor strålende fornøyd slik jeg har det. Hvis jeg skal bytte bil må rekkevidden være bedre på nybil enn den jeg har i dag. Det er et minimumskrav. Etter de tester jeg har sett av Taycan så har den ikke det. Porsche/Audi/BMW/VW ligger ca 5 år etter Tesla i utvikling når det gjelder strømforbruk. I tillegg er kombinasjonen av det godt utbygde nettverket av Superchargere, gratis lading og Teslas Navigasjon med innebygde laderåd så god at jeg kvier meg sterkt til å legge ut på langtur i noe annet. Tesla S er en fantastisk avslappende bil å kjøre på Tyske Autobahn.
    Jeg har alltid ønsket meg Porsche, men må nok vente en 4-5 år til rekkevidden/strømforbruket blir bedre og ladenettverket bedre utbygd. Hvis jeg i det hele tatt skal bruke så mye som nærmere en mill på bil. For det er mye penger.

    • Liker 6
  2. KjeRogJør skrev (4 timer siden):

    Joda, å pakke en sterk el-motor under dekslet til en fossil sådan går sikkert bra.

    Dette er tenkt til en rib til fiskeoppdrett, og begrenser markedet. Aner hvorfor...

    Oppdrettere som vil profilere seg i miljøsammenheng(ligger i tiden), og kan ha forutsigbarhet med tanke på fartsområde og ladeinnfrastruktur er sikkert betalingsvillige nok.

    For dette kan bli lite egnet for "ut på tur" folket.

    Unntatt de som har tenkt å bare bruke båten på faste områder, og faste turmål.

    Kjedelig og dyrt(?)

    Dette handler om batteri og lading for n-te gang.

    Ja da, rekkevidden kunne vært bedre. Men hva så? Et sted må man begynne. Dette er bare starten. Tror du utviklingen innenfor batteriteknologi vil stå stille i årene fremover? Som vi lærte på Ingeniørhøyskolen: Alt er mulig. Det umulige tar bare litt lenger tid!
    For 15 år siden var jeg i en lignende diskusjon på foto.no. En av nestorene på forumet der hevdet at det ikke var mulig å lage en bildebrikke på mer enn 8 Mpixels (Canon hadde nettopp lansert sitt imponerende speilrefleks proffkamera Canon EOS 1Ds med pris på kr 45 tusen). Det var fysisk umulig, hevdet han, hullene til hvert pixel ville bli for små til at tilstrekkelig lys ville slippe inn (bildebrikken var på 24x36mm). Han var skikkelig sta, ble litt ufin og snakket nedlatende til en fersking på forumet som meg. Men jeg hevdet det motsatte. Nå har vi mobilkameraer med bittesmå bildebrikker med mye større oppløsning. Det har vært en enorm utvikling.
    Slik vil det gå med batteriteknologien også. Man må få snøballen til å rulle, skape etterspørsel, finne et marked. Så er man i gang. Joda, målgruppen vil bli smal i starten. Og så vil den gradvis bli større etterhvert. Om fem-ti år har man batterier med dobbel tetthet av det man har i dag. Da bytter jeg med glede ut den 4-takts Yamaha 150HK som sitter bakpå vår Yamarin 61CC (21 fots skjærgårdsjeep som planer lett i 12-13 knop og har toppfart på 48 knop). En bråkebøtte (bortsett fra på tomgang og i dorgefart), men en fantastisk båt. Tenk å suse ut en speilblank Geirangerfjord tidlig en morgen - nesten helt lydløst! Høre lyden av fossene i fjellsidene, fuglesangen og bare et lite sus fra vannet mot båtsiden....
    Jeg brukte båten nesten hver dag sist sommer (når været var sånn ok). Men hvor langt kjørte jeg i gjennomsnitt? Tja, når jeg tenker etter så var det mellom 5 og 10 nautisk mil (tur/retur Geiranger - De Syv Søstre/Brudesløret). Kunne derfor fint ha byttet til elmotor i dag, egentlig! Fysj, nå fikk jeg noe skikkelig lyst til å sjøsette båten. Bra våren er like rundt hjørnet! :)

    Ps: Hvis Evoy trenger en prøvekanin så er det bare å si ifra!

    • Liker 4
  3. Grunnene til at det er mindre elbiler i distriktene, f.eks i Skjåk der det nesten ikke er en eneste elbil, er flere. Gjennomsnittsalderen på bilparken i distriktene er høyere. I Skjåk er den faktisk 18,2 år! https://www.tv2.no/a/11005150/
    Gjennomsnittsinntekten er lav, man har lav utdannelse, høy gjennomsnittsalder, de fleste lever av jordbruk. De unge flytter vekk og folketallet går ned. Bygdedyret lever godt: Man skal ikke skille seg ut, ting skal være som det alltid har vært. Dermed kjøper man Toyota eller Subaru med firhjulstrekk. Elbil blir utenkelig. For det ville kreve at man tenker nytt.
    Den rake motsetningen er å ta en tur på NTNU. Tror man finner veldig få elbilhatere blant unge data- og elektroingeniørstudenter f.eks :) 

    • Liker 7
    • Innsiktsfullt 2
  4. clink skrev (4 timer siden):

    Om man får 15% lenger rekkevidde med Elbil så bør det samme oppnås med diesel eller bensinbil også (med forbehold om variasjon på forskjellige biler pga fasong og aerodynamiske forskjeller).

    Hva sies om 150 km ekstra rekkevidde for bensinbil? Kjekt...

    aerohelmet.jpg

    Man får ikke samme effekt på fossilbiler. Dette fordi fossilbiler ikke er like energieffektive. Bare litt over 30% av energien i bensin og diesel går til fremdrift. Resten går bort i friksjon, varme og støy. Derfor har luftmotstand og rullemotstand mer å si for en elbil. 
    Dette er også grunnen til at Tesla har så stort forsprang på de tradisjonelle bilfabrikantene (f.eks VW, BMW og Mercedes) når det gjelder rekkevidde på elbiler: de har lagt ned mer ressurser i forskning på å gjøre bilene mer energieffektive. Men de andre vil vel komme etter. Får vi håpe.
    Bare for å nevne det: I den store vintertesten i Motor fikk Norges mest solgte bil så langt i 2020 Audi E-tron 50 til å kjøre bare 260 km på en lading. Den dyrere Audi E-tron 55 klarte 340 km, mens nye Mercedes gikk 307 km. Til sammenligning oppnådde Tesla S 470 km. Det sier litt om hvem som har gjort leksa si når det gjelder energieffektivitet.

    • Liker 5
  5. @kromatisk aberrasjon

    Her kommer et nytt moment i forhold til energipriser: du betalte ikke noe for strømmen som gikk med til denne turen. Dvs., den var vel inkludert på hotellregningen uten at du så den.

     

    For meg blir dette problematisk, fordi folk ikke får noe forhold til energibruken sin, eller hva energien faktisk koster. Bensin og diesel betaler du per liter, strømmen hjemme betaler du i henhold til forbruk avlest på måleren din. Når du tanker elbilen, blir alt helt merkelig. DU så ikke noe til strømregningen på hotellet, mens de som tanker på de nye ladestasjonene betaler for hvert minutt de er tilkoplet. På denne måten ser ikke folk hva energien koster, eller hvor mye de har brukt.

     

    Når ting er gratis, eller du ikke ser prisen, blir forbruket deretter. Dermed blir ikke energiøkonomisering et tema og DET er ikke bærekraftig.

     

    Dette skal du ihvertfall ikke være redd for! Som nybakt eier av en elbil har jeg blitt mye mer miljøbevisst. Dette gjelder også kjøringen. Dette skjer automatisk. Man blir opptatt av å spare strøm. Det blir rett og slett gøy! Men innimellom må man selvsagt trykke litt på gassen også... ;-)

     

    Til alt annet enn ferieturer og langkjøring lader jeg hjemme. Og for å si det sånn: Selv om jeg nå, utenom Østerriketuren, har kjørt 13000 km på 10 måneder og ladet 90% hjemme, ser jeg omtrent ikke på regningen at jeg nå lader elbil også. Samtidig har jeg spart samfunnet fra å brenne opp 1300 liter diesel (1800 mil, 0.7 l/mil).

     

    Til dette med energiøkonomisering: Når du kjører rundt i din diesel eller bensinbil så utnytter du bare 30% av energien som er i drivstoffet. I beste fall. Og da har jeg ikke tatt med energien som går til spille, og forurensningen, ved raffinering.

    Med elbil er utnyttelsesgraden over 90%. I tillegg har elbilene regen som fører til at man nesten aldri har bruk for bremsepedalen, man lader batteriet isteden. Dette er spesielt viktig på Vestlandet der jeg bor med mye opp og ned kjøring.

    For meg som elektroingeniør er dette alene et avgjørende punkt for at diesel- og bensinteknologien er, for å sitere min lærer: "gamlehjem".

×
×
  • Opprett ny...