Gå til innhold

Kjella79

Medlemmer
  • Innlegg

    34
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Kjella79

  1. Når man ser på minimum frame rate skjønner man at dette er idioti, du kommer aldri over 25 FPS selv med en 1080 Ti som betyr at det vil være skikkelig kjipt og hakkete å spille noe annet enn Civilization. Selv om snittytelsen kan være oppe i 85% (36 vs 42 med 1060 @ 2560x1440) er 17 vs 27 på minimum en enorm forskjell. Og det hjelper ikke å skru ned oppløsningen, på 1920x1080 er det 19 vs 38.

     

    Trenger du ytelsen på farten, kjøp en spill-bærbar. Trenger du ikke ytelsen på farten, kjøp en spill-PC. Hvis du på død og liv ikke kan ha en "vanlig" laptop men må ha et flatbrød i møter er vel det jobb-PCen og da kan du vel like greit ta med en personlig laptop også? Det har jeg gjort på pendler-oppdrag...

  2. Om 10 år kan dette prosjektet ha utviklet seg til noe levedyktig. Tenk deg en ny kjede som satser på konseptet:

    Nå driver jo disse med akkurat dette konseptet i dag, bare med menneskelige sjåfører. Utkjøring koster i dag 39-199 i Oslo, så det er jo eventuelt deler av denne kostnaden som forsvinner. Og kanskje blir det aktuelt i mer grisgrendte strøk der du fort måtte betalt mange hundre for en "mat-taxi". Inntrykket mitt er likevel at folk som har vanskelig for å komme seg ut heller vil ha skyss til og fra butikken og treffe litt folk der fremfor å isolere seg enda mer, jeg vet på Frosta der vi har hytte er det en slik bestillingstjeneste, faste dager/tider med oppsamling som lever litt i grenselandet mellom buss og taxi. Pizzabud derimot går nok en utrygg fremtid i møte...

  3. NRK bør gjøre et valg: Enten er de en betal-TV til for de som vil se på, eller så er de en allmennkringkaster som tjener en viktig samfunnsfunksjon vi alle betaler for uansett i hvor liten eller stor grad vi faktisk bruker som f.eks. biblioteket eller offentlige parker. I det siste tilfellet er det rettferdig at folk betaler etter evne, over skatteseddelen. I det første tilfellet bør det være et abonnement man kan si opp, ikke som man blir indirekte påtvunget av å ha hus eller smarttelefon.

     

    Jeg er ikke for å legge ned NRK helt. Men det er ikke 90-tallet lengre og vi har et bredt medieutvalg i Norge. De burde slutte å sende sport og lett underholdning og konsentrere seg om "kjedelige" men samfunnsnyttige ting som lokalnyheter, debatt, dokumentarer, forbrukermagasinet, reklamefri barne-TV osv. og la de komersielle aktørene bestemme om det er Robinson eller Paradise Hotel eller 71 grader nord eller Farmen som er "in" nå. Hvis folk vil se fotball, la de betale selv. Hvis folk vil se langrenn, la de betale selv. Det er tull og tøys at det er en viktig samfunnsoppgave som man MÅ kreve penger for på linje med skoler og veier og sykehus.

    • Liker 1
  4. Hva er en kvanteprikk? Dette var et nytt begrep for meg i det minste, men så har jeg ikke fulgt så nøye med på skjermer de siste årene heller.

     

    Veldig små partikler som sender ut lys konsentrert rundt en bestemt bølgelengde. I dag brukes de som filter, dvs. du sender inn hvitt baklys og får ut farger omtrent som farget glass i et vindu. I forhold til vanlige LCD-skjermer tenk på det som at du får flere, renere fargestifter enn RGB.

     

    Hvis de får det til slik at partiklene selv sender ut lys slik som OLED beholder du alle fordelene med kvanteprikker men får perfekt sortnivå uten soner fordi de slipper baklyset, bedre farger siden filtrene på baklyset ikke er 100% og lavere strømforbruk fordi du ikke bruker energi på å skape lys du blokkerer igjen. Samtidig som de (trolig) beholder lysstyrken og levetiden som sammen med prisen er ulempen med OLED.

     

    Dette er virkelig en Ole Brum "ja takk, begge deler" teknologi dersom de kan få det til, det vil ligne litt på kinoprojektorer basert på lasere men som i dag koster sykt mye. Men en ting er å lage en "QLED" i labben, om de kan få ~8 millioner inn i en UHD-skjerm til fornuftig pris gjenstår å se.

    • Liker 3
  5. Fordi man må støtte hardwaren man kjører på med bios og kontrollere. Platformen som "alle" PCer kjører på er X86 platform. Skal man også begynne å lage ny spesialisert hardware blir det fryktelig dyrt.

     

    Det hadde vært ganske enkelt å lage en maskin med ARM CPU, den snakker de samme protokollene som PCIe, USB osv. så det er nok software-siden som er problemet. CPUen brukes jo faktisk til ganske mye...

    • Liker 1
  6. Altså 8K kamera finnes knapt i dag. Men >4K kamera for Hollywood-produksjoner har eksistert ganske lenge, det første var kanskje "Red One" i 2007 som hadde oppløsning på 4900x2580. Fotoapparater som tar mer enn 8 MP bilder (3840x2160) har jo vært vanlig lenge. Tenker meg at den som har en Nikon D800/810, Canon EOS 5Ds eller Sony Alpha A7R og tar 36-50 MP bilder gjerne hadde hatt en 33 MP skjerm å se de på, i dag får du maks rundt 15MP (5120x2880) på noen få skjermer. Du kan selvsagt zoome inn og ut for å redigere til det skal på trykk, men du får ikke sett hele bildet i full kvalitet på en gang.

     

    At det derfor finnes et proff-marked for 8K for å se på råfilm, fotobehandling og slikt tviler jeg ikke på. Kanskje også for spesielt bruk innen medisin, militæret - tenk f.eks. et levende 8K "situasjonskart" på et bord og lignende. Som forbrukerformat derimot er 4K omtrent den samme oppløsningen som på kino (de bruker DCI 4K, men er omtrent samme oppløsning) så det burde holde lenge. Spesielt når nesten alt annet forbedres med 4K BluRay (Rec.2020 fargerom, 10-bit farger, HDR, opp til 60 fps) tipper jeg at 8K blir litt som SACD og DVD Audio, vanlig CD var allerede så bra at ingen brydde seg.

    • Liker 1
  7. Det er likevel forvirrende at man "MÅ ha" 2 helt forskjellige 4K-standarder. Er ikke det unødvendig? Hvilken av disse to er oppløsningsmessig tro mot fortiden?

     

    Av de to, film. Film begynte som 1.375:1 på 20-tallet, første TV-sendingene var 1.33:1 (4:3) på 40-tallet, på 50-tallet kom brei-film med 1.85:1 (17:9) og 2.39:1 (21:9). Det siste er faktisk mer populært på kino. Når de skulle lage "brei-TV" på 90-tallet ble 1.78:1 (16:9) et kompromiss mellom filmindustrien og TV-industrien.

     

    Gamle TV-bilder fikk svarte striper på siden, gamle filmer hadde litt flere varianter der den enten fikk sorte striper over og under, de brukte deler av film-bildet du ikke så på TV som ekstra bakgrunn, de viste deler av bildet (pan&scan) og diverse triks, på 1.85:1-filmer er det knapt merkbart mens på 2.39:1 filmer blir det ganske tomt. Du kan se et eksempel her:

     

    http://narniafans.com/2011/04/blu-ray-com-reviews-the-dawn-treader/#sthash.rwRC8cfY.dpbs

     

    Så egentlig for film skulle vel standarden gjerne vært 21:9, dvs. 5120x2160 ikke verken 4096x2160 eller 3840x2160. Men da ville alt vanlig 16:9 innhold fått ganske store svarte striper på siden...

  8. Jo lengre bak, jo mer svada.... AMD prater og prater opp både arkitekturer og teknologier, men jo mer skuffende de leverer desto større blir løftene om at neste generasjon, rett rundt hjørnet skal være en knallsuksess. De får skambank av Intel, de får skambank av nVidia, taper penger så det suser og har $17 millioner i egenkapital igjen.

     

    Og hvis du hører på de selv sier de at all R&D går til andre ting enn "commodity products", dvs. CPUer og GPUer til den vanlige forbruker. Dette her er vel bare svada for å forklare hvorfor de ikke lanserer noen brukbare grafikkort på 20nm, "vi venter på 14nm" yeah right.... De er konk før den teknologien er klar.

  9. I stedet for å betale 50 til 100 kr pr måned for lav hastighet ( kanskje 5-10 mbit )

     

    Det er ikke realistisk å betale så lite, du har en kabel som skal vedlikeholdes, utstyr i begge ender og alt av service/support/fakturering. En montør som må bytte noe som er defekt eller en liten gravejobb og tusenlappene flyr fort. Det forsvinner 100-150.000 kunder i året fra fasttelefon, det er et digert kobbernett som skal vedlikeholdes for stadig færre kunder. Og det er særlig kundene i byene der folk bor tett som forsvinner.

     

    På den andre siden har du fiber som er dyrt. Kabelen koster mer og tåler mindre, utstyret koster mer og det å terminere fiber er komplisert. I tillegg så har kobbernettet den fordelen at det ligger der, fiberselskapene må grave opp og legge nytt fra bunnen av. Det blir ikke billig av å strupe hastigheten til nesten ingenting. Jeg synes fiber absolutt er verdt det, så jeg betaler gjerne. Så får nå de som ikke vil ha fiber betale for hva kobbernettet koster...

    • Liker 6
  10. Å ha tre separate nett er bortkastede ressurser, man burde hatt statlig infrastruktur, og leverandrøer som konkurrerte på like vilkår om å leve tjenester på infrastrukturen.

     

    Infrastrukturen er jo nesten hele konkurransegrunnlaget i et mobilnett. I eksemplet her har Tele2 gitt opp fordi de ikke kan bygge 4G-nett, det sier jo sitt. Med samme master og samme linjer vil tilbudet bli 99% likt og det hjelper ingenting å bytte selskap for å få bedre dekning, hastighet eller kapasitet. Alle selskapenes tilbud vil i praksis være prisgitt ett statlig selskap som kommer til å bli sulteforet på samme måte som f.eks. Jernbaneverket. I tillegg kommer all sidrompa-heten som kommer av å være uten noen som helst form for konkurranse. Ingen kommer til å bry seg om kunden for kunden er fanget hos de, uansett. Dessuten hvis alt skal drives av samme infrastruktur er det sannsynlig at alt går ned når det først går ned, som er mye verre enn at halvparten er uten telefon. Inkludert nødsamtalene, som nå har stor redundans fordi de bruker hvilket som helst nett som er tilgjengelig.

     

    Og hvis du tror du kan klare å regulere et slikt selskap til å drive effektivt, lykke til. Alle slike organisasjoner skyver kunden foran seg, hvis du kutter i budsjettene så blir servicen dårligere fordi så mye koster det og så mye "må" det koste. Kutter du i politiet henlegger de flere saker inntil hylekoret krever at de må få mer penger. Kutter du i skolen blir undervisningen dårligere inntil hylekolet krever at de må få mer penger. Kutter du i helsevesenet går ventetidene opp inntil hylekolet krever at de må få mer penger. "Beviset" på at det går an å gjøre det billigere og mer effektivt ligger i konkurranse. Det der koster 399,- i måneden? Konkurrenten deres leverer det samme for 349,- så da går jeg dit. Det skjer veldig lite innovasjon inntil det skapes et press om det. Eller rettere sagt, det er veldig mange som skal tegne fine planer. Men når det kommer til å skjære gjennom og sørge for leveranser, er det ingen med foten tungt på gasspedalen. Det er det i det private der de skal tjene penger, selv om det kan gå litt over stokk og stein noen ganger.

    • Liker 1
  11. Jeg tvile sterkt på at FM stenger 2017.

     

    Kravet er at 50% skal bruke DAB, i dag er det 1,1 mill DAB og 8,5 FM-radioer så 1,1+8,5 = 9,6 millioner totalt. Halvparten er da 4,8 millioner så de må selges 4,8-1,1 = 3,7 millioner DAB-radioer - altså over tre ganger så mange som hittil er solgt totalt - de neste tre årene for at det skal skje. Selvsagt kommer ikke dette til å skje, selv nå når DAB-radiosalget har liksom "tatt av" er 40% FM. Selv om det økte til 100% ville de ikke nå målet om 2017, så ofte bytter vi rett og slett ikke radio. Så slapp av, det blir FM i alle fall til 2019...

    • Liker 1
  12. Spilling og video trenger 120 Hz men ikke 4K.

    Hvorfor til video? Der kommer jo bildene med en fast frekvens og det er vel ikke noe 120fps innhold tilgjengelig, kun 24-60fps. Nå går jo ikke 24 perfekt opp i 60 men jeg har forstått det sånn at de fleste skjermer kan gå i 24Hz modus hvis du skal kjøre en 24fps film i fullscreen. Hvis du ikke vil ha 4K 3D i 2x60Hz da, en til hvert øye men foretrekker ærlig talt 2D.

  13. Det bokførte regnskapet for selskapet var ikke minus 29 millioner, men minus 76 millioner - det første var bare resultatet av driften, men de har også masse gjeld som de betaler rente på. Lager (Inventory) gikk opp med 98 millioner, mens likviditeten gikk ned med 24% med andre ord de får ikke solgt det de produserer. Det gikk ikke like dårlig som markedet hadde trodd på forhånd men egenkapitalen sank med 13,5% og dette er fortsatt et selskap i krise, ett kvartal til som går like dårlig som Q4 2012 og AMD er konkurs. Kilde: AMDs finanstabeller, ikke pressemeldingen...

    • Liker 1
  14. Hva gjør deg og "SMB markedet" så spesielle? Jo dere definerer behov som dere egentlig ikke har. Svært mange norske bedrifter i SMB markedet har null behov for MS lisenser. Det er pappkaniner som deg som TROR dere er avhengige av MS Office som skaper slike dogmer.

     

    SMB-markedet er stort sett definert av å ha mikroskopiske IT-avdelinger og trenger standard løsninger som fungerer sammen med andre siden de er for små til å ha alt in-house. Har du 1000 ansatte så har du trolig tid til å sette av litt av en IT-persons tid til å spare 1000*x kr, men ikke når du er 20 ansatte og sparer 20*x kroner. Selv om du sparer 1000 kroner per hode så betaler 20k kanskje for en kompetent IT-person i rundt en uke (40*500 kr/t) når du inkluderer feriepenger, sykepenger, arbeidsgiveravgift, trygdeavgift og personaladministrasjon i tillegg til lønn. Det er ikke mye for å løse alt mulig ekstraarbeid du kan komme bort i over livssyklusen til en Office-versjon (3år? Kanskje 6?). Det er faktisk en av hovedutfordringene ved å jobbe i en SMB, å få nok tid til å drive med core business og ikke drive å fikle med alle mulige andre ting som f.eks. IT-løsningene dine.

  15. Har faktisk sluttet nesten helt med nedlasting etter at Netflix kom, hender kanskje er 1 sesong som mangler som må gå andre veier for og skaffe, men allikevel..

     

    Tja hvis du er fornøyd med å ligge over en sesong bak og få den i jallakvalitet, men da er du snart nede på det norsk TV leverer. Har du jo gått "andre veier" så har du jo allerede sesongen når den kommer på Netflix. Prøvde Netflix en måned men med den råtne kvaliteten på det meste - spesielt hvis du skal spille av fra PC - så holdt den ikke engang som arkivløsning. Det var jo sånn at selv om de hadde det jeg ville se, så ville jeg ikke se det på Netflix når det finnes så mange andre, bedre versjoner tilgjengelig.

     

    HBO hørtes jo bra ut på reklamen men ikke klarer de å levere verken HD eller surround til vanlige abbonnenter og det gjenstår nå å se om de faktisk klarer å levere en stabil og fungerende tjeneste der serier faktisk legges ut mindre enn 24t etter sending i USA. Skulle de klare å levere 1080p m/surround innen 24t så kanskje det blir et abbonnement der, på tross av at de oppfører seg som arrogante sirkusklovner.

     

    Inntil da får jeg vel fortsette som jeg forsåvidt har drevet med en stund, last ned først og kjøp BluRay'en i ettertid hvis det virker verdt pengene. Greit nok at man burde betale for seg men gidder ikke se på ting som er dårligere enn det man kan laste ned gratis.

  16. WD red er enkelt sagt green disks (variable spin rate / intellipower) med TLER , som WD RE diskene. De har utviklet og testet firmware isammen med qnap ,synology og andre nas produsenter. De som ikke vet bakdelene med ulike raid og manglende TLER - anbefaler jeg å google litt.

     

    Genialt. Rebuild FAIL var grunnen til at jeg sluttet med RAID5 og gikk over til ren JBOD med flere kopier av det som er viktig. Med røde disker kanskje jeg skal prøve på nytt, gjerne med RAID6 men jeg ser kontrollerne for det er fortsatt veldig dyre...

  17. Er det noen seriøse merker som egentlig lager så dårlig kameraer at en med litt peiling ikke kan ta knallbilder egentlig? Blåser i hva andre velger eller hvorfor og fatter ikke hvorfor det skal være en greie heller egentlig.

     

    Er vel kanskje motsatt, er ikke Canon eller Nikon bra nok for de aller fleste? Kjent merke, greie produkter, selvsagt er en del folk som skal være l33t og si ting som "en million fluer kan ikke ta feil, dritt er best" men det å kjøpe "mainstream" produkter betyr vel bare at man mener man har "mainstream" behov. Dessuten om man skal legge ned mange tusen i linser så er det kanskje lurt å investere i et merke som man er sikker på har en high end og som kommer til å være der om 5-10 år også. Kunne gjerne tenkt meg en Nikon D800 jeg...

  18. Jasså? Hva er det Peter Sunde har gjort som er så fantastisk for oss? Jeg har ikke brukt TPB spesielt mye, og i the scene så er TPB "ingenting" og tilfører heller fint lite (om noe) materiale. TPB har vært piratkopieringens ansikt uttad, men selve piratkopieringen foregår i bakgrunnen.

     

    TPB har vært store deler av forskjellen mellom noe et par nerder driver med og noe over 50% av unge i Sverige - og sikkert noe lignende i Norge - driver med. Kan like gjerne si at Diamond Rio skapte MP3-spilleren, Microsoft skapte tablets og at Apple ikke har tilført noe av de en dritt... jo, forskjellen på noe ingen bruker og noe alle bruker.

     

    Scenen er greit nok, den har vært der siden den gang FTP var det store "fildelingsprogrammet" en gang i forrige århundre og kommer sikkert til å være der i fremtiden. Men ser du på de mange, mange tusen av seeds som finnes på TPB-torrents skjønner du at det er der volumet er, selv om innholdet stort sett kommer fra scenen. Det er også private trackers som gjør mye selv, som ikke regner seg selv om del av scenen.

×
×
  • Opprett ny...