Gå til innhold

dolten

Medlemmer
  • Innlegg

    164
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av dolten

  1. Ikon skrev (5 timer siden):

    Hei, har nå etter 30+ år med "elkjøp utstyr" endelig bestemt meg for å gå til innkjøp av litt mer ordentlig utstyr. Endte opp med en UDMP som skal erstatte altibox sin FMG boks. Har lest denne threaden ca. 2-3 ganger nå og en eldre her 1 gang.

    Jeg har noen spørsmål:

    - Har noen erstattet FMG med UDMP? Det jeg lurer mest på er om fiber inngangen på FMG'en kan tas ut eller ikke? Hvis jeg ser på baksiden så ser det ikke ut som det er like lett som på VMG(som er nevnt her), så er jeg da nødt til å bestille en tranciever module til UDMP, eller er det mulig å bruke FMG'en sin?

    - Jeg må flytte fiberboksen(Den boksen som fiberkabelen fra gata går inn i) Slik jeg har skjønt det, så trengs spesial utstyr til dette, så det må jeg få noen som jobber med det til å gjøre. Har jeg skjønt rett?

    - Jeg har sett på den kabelen som er lenket til her i denne tråden(OS2 9/125 LC-SC Singlemode Fiber Optic Cable Simplex 10m (33ft) - Yellow - FS.com) og da i tillegg til stikkord: "Blåfiber" så er det jo nok at forkortelser og ukjente(for meg) ord i bruk. Hvilke forkortelser/ord er viktige ift. å få tak i en riktig fiber kabel hvis jeg vil prøve å finne en kabel hos en norsk leverandør for å sikre meg raskere levering?

    Altibox burde vel gå fint å erstatte mediakonverter boksa mot en enkel sfpnmodul. Usikker på om dei bruker modul eller fast kobling, har ikkje jobbet med altibox på 8år, og da var det ikkje modul slik som mange bruker no. Berre ta bilde av FMG boks og pluggen i begge ender, så ser eg lett kva du trenger. Husket eg brukte berre samme bølgelengde og km spec på sfp modul til svitsjen min når eg hadde altibox. 

    Er berre å bestille en fiber/tele montør på samme måte som du bestiller elektriker, er ikkje vits å tenke på du skal styre med dette sjølv, da det tar tid å lære og utstyret er for dyrt for en enkel jobb. Får du en pris på 900kr timen+mva eller billigere, ville eg gått for dette. 

     

  2. Meste går av sfp 1,25gbps single modus wdm (singelfiber) 1310/1550(litt usikker på den, men sjekk på utstyr frå altibox). Sjølv har eg både brukt frå fs.com cisco frå fiberworks og sfp frå fiber leverandør har eg plukket frå ruteren og den fungerer fint, håper det er så enkelt for deg også. Om du må bestille sjekk hvilke pluggtype du har, ellers må du ha ny fibersnor.

    Post gjerne bilder når du har utstyret ditt, har ikkje sett Altibox utstyr på 6år. Så er litt utdatert sjølv. Men kan hjelpe meir når eg veit kva utstyr du får.

  3. J-en skrev (45 minutter siden):

    Hei

    Jeg prøvde å kople Cisco SG200 rett i medieconverteren VLAN 101 og 102 Tagged. Fra switch 101 Untagged til Altibox STB. Fra switch 102 untagged til UDM Pro. Fikk hverken liv i TV eller internet. Men kan det være fordi Zyxel hjemmesentralen og mitt utstyr ikke har samme mac adresse? Alternativet til å klone er å vente en stund før man kopler til det nye utstyret?

    SG200 støtter IGMP Snooping men må jeg konfigurer dette på et vis i routeren?

    Hadde SG300-20port og det du beskriver fungerte fint mot altibox uten å clone mac adressa. Har du sg200-8port så er du begrensa til 16vlans og normalt ikkje fungerande med 102/101, berre for sikkerhets skyld nevner dette. Kan linke konfig bilder om eg får gravd det fram seinare.

  4. Theo343 skrev (1 time siden):

    Selv fikk jeg beskjed om at alt arbeid fra montør faktureres med 990,- som minstesats da alle feil på linja ved huset ikke er leverandørs skyld.

    Var litt bastant beskjed å få, da sikkert 50% feil eg finner på vanlig FTH er knytta mot endeutstyr og terminering måte. Kan variere frå område til område og bruk av entreprenør. Glad vi har greie leverandører på det område vi bur i, til og med Telenor bryr seg mest om å få kunden opp å gå igjen, enn skyldspørsmålet.

    Er uansett verdt å flytte fiberen, da du får så mykje meir plass til å bygge homelab og fylle på enda meir seinare. Så prisen vil ikkje være så gale med tanke på du vil nok få titusen av kr nettverk utstyr over tid der.

     

     

    Sisteavsnitt var ment til henrikrox

    • Liker 1
  5. henrikrox skrev (26 minutter siden):

    Hei

    Har fått en del UniFi utstyr som ikke passer seg i stua. Vil flytte hvor fiberen kommer inn i huset. Det går fra en boks ute og går inn i stua, der den går inn i fiber converter. 

    Er det mulig å gå rett fra denne boksen og borre hull inn i garasjen og så koble den direkte på min UDM-Pro?

    Vet ikke hvordan jeg får dratt kabelen igjennom huset, er ikke fiber snora med connector ganske feit. 

    IMG_3252.jpeg

    Om du berre borrer 1stk 8mm hull inn til garasjen og melder i fra om feil på linja di da fiberkabelen din har fått en klem på seg og gradvis blitt ødelagt bak utstyret ditt. Og spør montør om han/ho berre kan slenge inn en ny kabel til garasjen istede for stua, så vil det nok gå bra om du seier du fikser klipsinga av kabelen sjølv. Da trenger han berre å slenge ut en ny kavel til uteboks og skjøte den, maks 20min arbeid når hullet er ferdig borret. Og kjenner ingen montører som vil klage inn og fakturere kunde istede for leverandør, da det er eit herk å gå den ruta. 

    Den ærlige vegen vil koste deg mellom 1500-2000kr for jobben med skjøt og ny kabel, og utrolig lang ventetid på å få jobben utført kontra å melde inn feil på utstyret.

    Om montør har borret stort nok hull =10mm, burde du greie å fiske ut pluggen. Normalen er 6-8mm hull.

     

     

     

  6. Habla Møberg skrev (38 minutter siden):

    Tusen takk for en glimrende post!

    Den SFP-modulen du lenker til er tilsynelatende til en Cisco. Er du sikker den er ment til UDM Pro?

    Har tatt bilde av mitt oppsett. Skal jeg ta vekk den "boksen" (hva den nå heter?) til venstre, og bruke den adapteren du lenker til? Eller bare bruke den boksen jeg har?IMG_20210708_182115.thumb.jpg.2b7250d64513e3d29abf4b16c29a1a59.jpg
     

    Hei, er berre å bruke samme sfp modul på Ubiquiti utstyret. Er berre Cisco som er ekstra kresen på dette, og det har meir med om sfp modulen er satt kompatibel enn merke. Sjølv fungerte det for meg å bruke samme sfp modul som du har som går inn i ruter på en gammel Cisco svitsj sg300, den ser litt annen ut, men meiner på det er først å klemme fiber snora på ruteren og dra den ut forsiktig og ikkje skitne til tuppen(vask med sprit, og tørk av med noko som ikkje loer, om du har fettet den til).  Deretter dra en metallring bak, så får du nok ut den sfp modulen med å dra den ut. 

    Skal ikkje klage på LC konektorer på fiber, har hatt det en del enklare, med å trekke den kontra SC plugg i ett trangt rør på en sentral, alt til sitt bruk, og greit for duplex da.

    Ellers ser det ut som du vil ut av straumskapet ditt for å komme til UDM pro'n, da må du ha en del lenger singel modus SC/UPC til LC/UPC patchesnor.

     

     

     

     

     

     

     

     

    • Liker 1
  7. Hei, er sikkert urelevant tilhovedspørsmålet til trådstarter, men mange søker på google og finner denne tråden angående UDM Pro, så derfor vil eg svare på det mange lurer på angående fiber direkte i SFP+WAN2 porten(port10). Eg har Tela/Get nå, men fungerer like bra med Altibox, da eg hadde det tidligare.

    Ja det fungerer fint å bruke SFP+ port 10 i UDM Pro og få internett frå her, så eg skal beskrive enkelt korleis du utfører dette på splitter ny UDM Pro. TV kan du utelukke å kjøre gjennom UDM Pro på denne måten. Dette gjelder berre for internett VLAN Altibox/Telia-Get.

     

    1.Få tak i en SFP modul tilhørande din fiber, takk til trådstarter for den store "Altibox tråden om hjemmesentralen" her bruker ontheroad og brukeren Franze for delene eg linker:

    https://www.fs.com/products/40459.html Fiber patchesnor

    https://www.fs.com/products/39135.html SFP modulen skal inn i WAN2 port 10

    https://www.fs.com/products/48488.html Adapter mellom patchesnor og kabel frå altibox

    Koble sammen dette med fiberen frå din Fiber leverandør skal eg ikkje legge meg opp i da det finnest utallige måter en fiber er terminert, så patchesnor kan variere etter behov, og det kan være du berre trenger å kjøpe en SFP modul tilpasset den patchekabel du har idag. I mitt tilfelle har eg 19" patchepanel for fiber da eg like greit terminerte en 12Fiber frå gateskap sjølv. Men absolutt ikkje behov å ha eit panel for berre en fiber.

    2.UDM Pro setup

    -Koble til straum og koble til internett på port 9(internett frå en eksisterande ruter eller via bridge frå bærbar pc med mobilt nett.

    -Installer app på mobilen og kjør den vanlige setupen der for å legge inn UDM Pro på din Unifi brukar

    -Etter dette kan du berre logge inn via "unifi.ui.com", dette er anbefalt da det er enklare grensesnitt enn appen og fleire val.

    -Sett deretter opp VLAN som visst under altibox=102 og Telia(get)=202, dette kan sjølvsagt variere, du kan få infoen frå din Fiber leverandør på dette med litt masing. Det viktigaste er å berre forandre WAN2 interface i innstillinger

    -VLAN ID, er einaste innstilling du trenger å forandre for å få den på nett. Sjå vedlagte bilder i min post for bedre forklaring kor det er i menyen.

    -Bruk deretter port 1-8 for internett tilgang(bruker port 1 sjølv, tenker det er samme for dei andre pga default oppsett).

    3.Port forwarding

    -Dette er viktig å huske på da du nyttar WAN2 (egentlig failover port, håper å kunne bytte den med port 9 etterkvart), her må du også nytte WAN2 på portforwarding valget, ellers fungerer dette ikkje.

    Kom gjerne med spørsmål, er berre første dagen min med en splitter ny UDM Pro leke😀. Byttet min Edgerouter Lite og Edge svitsj oppsett, da eg har for dårlig tid til å vedlikeholde det eg hadde og for enkelt å ha alt samlet i Unifi miljøet med Akesspunkta mine. Min neste jobb nå er å få konfigurert alle VLAN i nette mitt tilbake med brannmurer og nettisoleringer etc..

     

    VLAN på UDM Pro. v 6.1.71

    2125304213_VLANsetup1.thumb.png.1716614e949d7e6e0ea2257a0259987b.png

    VLAN på UDM Pro. v 6.1.71

    1804663425_VLANsetup2.thumb.png.678dab7c0f9c332d3934dba924551597.png

    Port forwarding på UDM Pro. v 6.1.71

    1274326999_PortforwardingpWLAN2.thumb.png.52abbd12fde4369197745ad4d2badbbc.png

    • Innsiktsfullt 4
  8. Moderat bruk av Nintendoen, varer nok joysticken en del lenger, husker under å fullføre fleire større titler at eg måtte bytte joystikkene på alle kontrollene pga den irriterende drifting sjølv med kalibrering og luft på boks blåse vekk som kunne ha påvirket dei. 

    Prøvde nokre rimelige joysticks frå ebay, men endte med å bruke Veanic frå amazon.com, da dei første eg bestilte ikkje holdt mål, nokre av dei har ikkje fungerande thumbstick knapp.

    Om du er noko oppadgående på å bytte enkle ting som batteri på tlf, kan du veldig enkelt bytte dei joysticken uten verktøy, da alt du trenger følger med dei pakkene du bestiller frå amazon, Vil nok aldri finne på å kjøpe lite versjonen pga dei joystickene. Har Switch Pro kontroller og er godt fornøgd med denne, og har hatt den over 2år i aktiv bruk, men sjølvsagt er du avhengig av joycons på mange av titlane som sosial spilla.

    Hadde eg ikkje kjøpt switchen min brukt ville eg ha klaget inn ilag dere alle, men for meg koster det berre litt for bytting og 10min av min tid. Har alltids ekstra 2-4 sett på lager for bytting til andre nevøer og nieser, der foreldra aldri ville skjønne seg på å bytte joycons inn for reklamasjon, og det er både forståelig og urettferdig mot uskyldige brukere at Nintendo ikkje tar meir ansvar her.

    • Liker 1
  9. Skal innrømmet eg ble overrasket når eg fekk lagt denne Nest Secure inn i Google home minien, så fekk eg egentlig en ny google home mini grunna, den gjorde akkuratt det samme med Google assistant. Stusset litt over at eg ikkje husket den hadde mikrofon på speccen.

     

    Uansett så sparte eg å kjøpe en google mini til kjelleren, så for en ikkje paranoid bruker, så ser eg positivt på dette:). Forventer heller veldig lite av anonymitet når man putter ting på nett.

    • Liker 2
  10. Vil tru det er strømrelatert problem ut frå symptomane som i første omgang kan dekke det meste av spekteret. Om straumforsyninga er over/eller nær 5år, ville eg ha åpnet den og sjekket etter "bulete" kondensatorer, dei kan begynne å lekke og gradvis feile. Også defekt hovedkort gir straumsymptom feil, om det er defekt, etter min erfaring går straumforsyningene ein del oftare enn hovedkort om man sammenligna med lik kvalitetsnivå.

     

    Bilde eksempler på denne siden for fiks av PSU:

    http://electronics-diy.com/repairing-switching-power-supply.php

  11. Nå har prisen blitt endret til 9000... Men, går utifra at jeg får det som står i ordrebekreftelsen...

    Ble overraska sjølv når eg fekk prisvarsling til bare 7490,- på elkjøp/lefdal. grattis med å gjere eit fantastisk kjøp. Kommer garantert til å kjøpe denne rett over nyåret. Uansett godt å slippe gråimporten:D

  12. Enkel bildeserie for å forklare det visuelt det som er sagt tidligare:

    *Merk dette er bilder frå Win10pro

     

    1. Gå inn til nettverk og delingssenter --> klikk "Endre innstillinger for nettverkskort"

     

    2. Høgreklikk på trådløs nettverkstilkobling, velg "egenskaper". Deretter velg "Deling" tab'n, og huk av for tillat andre nettverksbrukere.." og velg den koblinga du skal dele den til, i mitt tilfelle Nettverkskortet mitt er kallt "Lokal tilkobling".

     

    3. Velg så både trådløs tilkobling og den tilkoblingen du vil opprette bro mellom. Og høgreklikk på det som er merka og velg "Opprett bro mellom tilkoblinger". 

     

     

    Mulig eg ikkje har oppfattet rett kva vei du ville gå, men i ditte eksemplet har eg gjort slik eg har på min egen bærbar, da eg ofte må koble til bro mellom to koblinger grunnet mangel på trådløse mottakere i stasjonære pc'r på min jobb. Om du ha trådløs via mobilt nett gjelder samme prinsippet istede for trådløs nett, velger du heller dette.

     

    Det som kan være bugga her, er på din bærbare vil ikkje vise at du er på nett, mens du er det. Og du må ha på DHCP/Auto ip innstillinger på din xbox for at dette skal fungere, ikkje statisk ip.

     

    Til sist mulig det er liten forskjell frå tidligare windows versjonar enn min Windows 10pro.

    post-269952-0-74571800-1511809298_thumb.png

    post-269952-0-29537800-1511809310_thumb.png

    post-269952-0-48559000-1511809315_thumb.png

  13. Er enige at Coilwhine ikkje betyr den er døende men endring i karekteristikken til enkelt komponenter kan føre til dette om det ikkje var slik frå starten. I mange tilfeller hjelper der å bytte ut gitte komponenter, men sjeldant eg har kommet over UPS som er så dyre at dette lønner seg, med dette problemet.

     

    Hører du en mekanisk harddisk hikker eller tikker og den enda fungerer, må du bare tenke å dra ut all data og slutte å bruke denne harddisken. Så i det tilfellet vil eg bruke lyd på som dødstegn, i og med risikoen bør man ikkje ta.

  14. Ser det er forskjellig på korleis overtakelse dokumenter inneholder, her har dei smurt på med masse unødvendig tekniske datablad for kabler og koblingsbokser for fiber og Telsis kursfortegnelser.

     

    Er litt merkelig at det skulle komme med printscreen av Telsis kursfortegnelser, er begrenset til mindre området, men er uansett ikkje meningen for allmenheten. Dette dokumentet har ingenting for allmenheten å gjere da dei tekniske bladene er ubrukelig for ende bruker.

     

    For å være ærlig ville eg bare foreslått denne topicen sletta, da dette dokumentet er ment til styret i sameie/borettslag for teknisk dok(einaste viktig er kart + samsvarserklæringen +måleprotokoll). Har ingen hensikt å legge på dette forumet, da det ikkje innholder noko teknisk info på Mediakonverter og ruter. Finner mykje av den infoen på andre forum.

     

    Og må legge til en liten/svær feil. Firma navnet er feil på samsvarserklæringen, er bare Eltel N. AS det heter dei siste 2-3årene. Sønnico var merga og kjøpt opp av Eltel året derpå(for 4år sidan ca).

  15. Det hadde vært interessant å se en skikkelig OC-sammenligning, f.eks. fra Sandy Bridge og til i dag. De gamle CPUene hadde større overklokkingspotensiale, som litt etter litt ofres for høyere standardfrekvens.

     

    Forbauser meg ikke et sekund om de som i dag sitter på en overklokket 3770k har tilnærmet null ytelsesøkning å hente på å hoppe fire generasjoner frem.

     

    Hei, det du hinter til går nok heilt tilbake til intel QX9650 som var populær rundt 2007. Link til en youtube video som tar opp dette emne om cpu innovasjonen til intel.

    https://youtu.be/jy1M0jkRWWk

     

    Frå linustechtips kanalen. Sjølvsagt er denne videoen satt ekstra på spissen og kjørt hardt på tester som gir litt boost til vinklinga av saken. Men ja gaming messig har det vært lite innovasjon for cpu da gpu er feltet fokus ligger mest på av dei to.

  16. Har denne sjølv, og kan nevne eit spesifikt problem område. Kombinasjon med ein M2 SSD samsung 950 pro og ikkje x264 eller extension støtta filformat til cpu, blir denne boksen så varm den henger og fryser seg heilt(gjelder mest 1080p og 4k innhold). Skjønt i dei dagene man streamer det meste er det lite eit problem, er uansett irriterande den ene gangen du har eit behov for dette. Har ikkje opplevd dette problemet med WoW for eksempel ved 1time speling+.

     

    Er overbevisst løysinga er så enkelt som å velge ein mindre rask M2 ssd og en type som er mindre kjent for å utvikle varme så mykje.

     

    Støymessig stemmer det testen seier, var litt uvant i starten men, lyden frå normal tv volum overdøver den veldig lett. Særlig når boksen står litt i skjul bak front høgtaler(godt med lufting rundt den).

    • Liker 1
  17. Kunne godt tenkt med en oppgradering snart, men tror jeg venter på Cannonlake. Kommer vel mot høsten 2017, så det skal jeg klare å vente på. 

     

    Om det er for desktop PC, ville eg nok venta for Coffee lake;) eller det navnet det kjeme til å få. Cannonlake er vel typisk krymping til 10nm og i først omgang ment for bærbare og nettbrett typen. Om det er high end oppgradering neste år, så er nok i-7-7serien veien å gå.

  18. Likte best stolpen i det gylne snitt enn senter. Perspektivet viser at du må ha tatt bildet i noke lik høgde her, altan eller liknande(kombinert med lav stolpe)?

     

    Idag er det heller vanlig med 1 bolt gjennom som har fleire anker punkt, slik at kablene blir på samme høgdenivå, enn det som visst på bildet. Oppheng er regulert av REN standarden, både E-verk og Telenor kan ha egne stolper(der begge tar plass blir kalt fellesføring),

  19. Hvis den kommer med hdmi 2.0 så skaffer jeg meg en.

     

    Hvis ikke så... nei..

     

    Min siste Nuc i haswell serien hadde displayport utgang, så 4K er muligt der, om det var ett ankepunkt? Har en Nuc i Sandy Bridge serien, litt mindre fornøgd nå som nyere videoformat krever mer av cpu og den vil hakke bildet når det blir for varmt og merkbar støy. Fekk nokre trøstesmå kjølepads for minne og msata i reklamasjon. Ellers elsker dei som media PC, grunnet WAF faktor som gjer slik eg får beholde dei på plass.

×
×
  • Opprett ny...