Gå til innhold

onec

Medlemmer
  • Innlegg

    11
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av onec

  1. Hadde spilt minecraft et par timer i creative mode, og bygget ganske mye på samme sted. Når jeg gravde en tunnell nedover falt jeg plutselig å døde... Jeg respawna da på et helt nytt sted, og det jeg lurer på er hvordan jeg kommer meg dit jeg var eller om det er en tapt sak å finne tilbake til det stedet.

     

    Tror det kan variere fra verden til verden. Noen ganger respawner du nærme der du bygde, andre ganger ikke. Prøv å se litt rundt. Siden du er i creative mode burde ikke det være så vanskelig siden du har flymod.

    Må man vente helt til det blir dag, eller går det an å skru på lyset/gjør om til dag? Er vanskelig å orientere seg når det er mørkt hele tiden.

     

    Hvor stort er egentlig "minecraft-brettet". Vil det være vanskelig å finne tilbake til der jeg bygget?

     

    Hvis du vil skippe natten, sett ut en seng og høyreklikk på den.

    Minecraft brettet er veldig stort.

     

     

    Fant ut stedet via MCedit.

    Hvor er det jeg finner denne sengen, ser den ikke i inventory ?

  2. Hadde spilt minecraft et par timer i creative mode, og bygget ganske mye på samme sted. Når jeg gravde en tunnell nedover falt jeg plutselig å døde... Jeg respawna da på et helt nytt sted, og det jeg lurer på er hvordan jeg kommer meg dit jeg var eller om det er en tapt sak å finne tilbake til det stedet.

     

    Tror det kan variere fra verden til verden. Noen ganger respawner du nærme der du bygde, andre ganger ikke. Prøv å se litt rundt. Siden du er i creative mode burde ikke det være så vanskelig siden du har flymod.

    Må man vente helt til det blir dag, eller går det an å skru på lyset/gjør om til dag? Er vanskelig å orientere seg når det er mørkt hele tiden.

     

    Hvor stort er egentlig "minecraft-brettet". Vil det være vanskelig å finne tilbake til der jeg bygget?

  3. Jeg syntes ikke man skal presisere at strøm ikke er farlig så lenge den ikke passerer hjerteregionen. Strømgjennomgang kan føre til store ødeleggelser innad i kroppen.

     

    @Onec: Det viktigste å huske er at strømmen alltid tar den letteste veien. Hvis du er isolert fra jord, og tar på en kabel med begge hendene - så vil heller strømmen gå i kabelen hvor det er tilnærmet 0 motstand. Derfor kan både kråker og linjeoperatører stå på kablene.

     

    Ok, men er det sån at mesteparten(99%) av strømmen går i leder men jeg får bitte litt i meg, eller går 100% i den lederen som har mindre resistanse en meg.

  4. selv om du er isolert fra jord så vil du kjenne strømmen. den vil ikke være en farlig strøm da den ikke passerer hjerteregionen.

    I eksempelet "fuglene som sitter på høyspentlinjer" var jo begrunnelsen til at de ikke ble stekt at de ikke var nær jord eller annen leder. Skulle de ikke da "kjent strømmen", men ikke dødd siden den ikke paserer hjertet? Og når de kjente strømmen hadde de vel ikke blitt sittende ettersom volten på høyspentlinjene er såppas høy?

     

     

    Slik som

    , men det virker ikke som han "kjenner strømmen" slik jeg gjorde(når jeg tok på 230V leder, og hadde ingen forbindelse til jord), selv om dette er 1000 ganger så høy spenning.
  5. Det vil nok gå masser av strøm i den kabelen. Litt mer enn hovedsikringen på et alminnelig hus vil tåle, så det blir nok et lite smell med påfølgende mørke.

     

    Hvis du teorietisk sett kopler opp denne kabelen, hvilket altså vil medføre en litt for stor strøm enn bra er, så kan du regne ut hva denne blir ved hjelp av ohms lov U = R*I, eller ved å snu litt på den I = U / R og da havner vi på rundt 100 Ampere. (En hovedikring for en bolig kan være på for eksempel 63 Ampere.)

     

    Skal vi så bruke effektformelen til å regne ut effekten, så har vi P = U * I = sånn omtrent 230 * 100 = 23.000 W = 23 Kw, altså litt for mye for ledningnettet og strømregningen.

     

    Når det gjelder dette med å ta på en spenningsførende leder. Hvis man er 100 % isoler så kan man i teorien det, men det bør man ikke på noen måte eksperimentere med, for er man bare litt uheldig så kan det medføre at man får en dødlig strømgjennomgang. Kun 30 tusenedels ampere av strøm (mA) gjennom kroppen kan være dødelig.

     

     

    Er det en grense for hvor mange ohm det må være før det går strøm, ellers går det jo ikke at en leder kun er spenningsatt(ingen strøm)ettersom det alltid vil være en liten resistanse uansett type leder.

     

    Si vi har et hus som har en sikring for hvert enkelt rom.

    Jeg skal trekke en kabel fra stue-sikringen til en stikkontakt. Kabelen fra sikring til stikkontakt er 10meter, noe som vil si at lederen har en resistans på 0,23 ohm. I=U/R 230/0,23= 1000Amper.

    Hvordan gjøres dette? Tviler på at man setter opp en 1000A sikring..

     

     

    Angående formel så lette jeg etter formel for effektap ikke effekt. Det var en spesifikk formel, men husker den ikke helt det var noe slik: spenningstap * totalresistanse i kretsen * I^2(I i annen)

  6. Hvis man ser på fuglene så hender det nå og da at de setter seg på en strømførende leder. De får ikke strøm i seg eller i beina på grunn av at de berører kun en leder. Klarer de å komme i kontakt med to ledere eller en leder og jord, så "smeller det".

    Men hvorfor fikk jeg støt når jeg tok på en spenningsatt leder?

    Jeg hadde på meg gummisko, så jeg var ikke i kontakt med jord, eller noen andre ledere enn den jeg tok på.

     

    Det er ellers bare en "lukket krets" som kan gi en vedvarende strøm. Når en enpolt bryter er av så er det spenning i hele kretsen, men det går ingen strøm. Derfor så er det fullt ut mulig å få strøm i seg fra en lampe eller et lyspunkt som er slått av, hvis den bare har en enpolt bryter. (Enpolt = Bare en leder blir brutt).

    Men trenger ikke kroppen i likhet med lampen, å få tilkobling fra 2 forskjellige faser for at det skal gå strøm? Jeg må derfor seriekoble meg selv inn i kretsen for at det skal gå strøm?

    Og vil ikke uansett totalresistansen til denne kretsen bli alt for høy med meg selv tilkoblet, til at lampen vil fortsette å lyse?

     

    Jeg forstår fremdeles ikke hva du mener med denne.

    Ingen elektronisk komponent "trekker" strømmen. Spenningskilden (dynamo/batteri) "skyver" eller "pumper" strømmen gjennom kretsen. Det må finnes en komponent eller en leder som strømmen kan gå gjennom.

    Må det ikke være en elektrisk komponent tilkoblet for at det skal gå strøm gjennom varmekabelen? Går det strøm så lenge lederen har resistanse i seg? Alle ledere har jo en liten resistanse i seg uansett.

  7. Hvis man er 100 % isolert så skal det ikke skje noe, men bare litt fuktighet og slike ting på beina kan/vil medføre at det går galt, så det bør man aldri prøve ut.

    Skjønte ikke helt. Jeg vil jo fremdeles få støt(strøm/spenning?)

    selvom jeg er 100% isolert fra jord(bakken?) Hadde ihvertfall på meg gummiski når jeg fikk støt fra 230V leder.

     

     

    Motstand i en varmetråd .. P = U * I, det behøves et spennigsfall og en strøm gjennom varmetråden for at det skal utvikles en effekt (varme). Hvis R er lik 0 så blir U også 0 og da blir varmeutviklingen 0. Varmetråden må ha en resistans for å virke.

    Skaper spenningfallet varme? Så det er mao bra for varmeutviklingen og ha en leder som har en høy resistivitet?

    Hvis jeg bruker formelen I=U/R så vil det gå høyest strøm hvis lederen har en resistanse på 0,1ohm. 230/0,1=2300A

     

    Ingen elektronisk komponent "trekker" strømmen. Spenningskilden (dynamo/batteri) "skyver" eller "pumper" strømmen gjennom kretsen. Det må finnes en komponent eller en leder som strømmen kan gå gjennom.

    Så hvorfor er det kun spenning i en vanlig kobberleder da, og ikke strøm før det blir koblet en komponent til kretsen?

     

    Parallellkretser kan regnes på to måter. Enten man regner ut strømmen i hver parallelle grein og så legger sammen, eller man regner ut "totalresistansen" og så bruker Ohms lov, så blir svaret det samme.

     

    Jeg vet hvordan man regner parallellkretser, men jeg tenkte mer på hvorfor man bruker motstandens egentlige verdi når man regner ut strømmen over hver enkelt motstand, og når du skal regne ut hovedstrømmen må du dele,så plusse med hverandre, for så og dele igjen, og få en totalresistanse som er mindre enn den minste motstanden.

     

    Jeg skjønner ikke hvordan totalresistansen kan bli så liten når hver enkelt motstand er mye høyere enn totalresistansen.

  8. Hei, går vg1 elektro og har noen spørsmål.

     

     

    Noen som kan gi meg litt klarhet angående strømgjennomgang gjennom kroppen?

     

    Når du får støt, går det strøm gjennom kroppen kroppen og ned til bakken, eller får du kun spenning

    på den kroppsdelen du berører med? Regnes kroppen som en elektrisk komponent som trekker strøm?

    Hvordan kan strømmen gå ned til jord når du har gummisko på deg, og derfor blokkerer veien ned til jord?

     

    Når jeg fikk støt fra 230V kjente jeg det kun i hånda jeg tok på lederen med.

    BILDE

    Det sies at hvis du holder to spenningssatte ledere i hver hånd vil strømmen gå gjennom hjertet ditt slik som tegningen til høyre.

    Men hvis du kun tar på én leder med venstre hånd, vil det ikke være sjangs for at strømmen går gjennom hjertet da også?

    Er iallefall slik det ser ut på tegningen til venstre.

     

     

     

     

    Varmetråd:

     

    Hvorfor er det nødvendig med motstand i en varmetråd?

    Er det fordi strømmen må arbeide seg gjennom motstanden, og dette fører til varmeutvikling?

    Jo mer motstand i en glødetråd, jo varmere vil den bli, hvis den blir utsatt for 230V?

    Hvilken elektronisk komponent er det som trekker strømmen, ettersom det må være en komponent i kretsen for at det skal gå strøm(?).

     

     

    Parallelkrets.

    Når vi skal regne ut strømmen i en parallellkrets, hvorfor bruker vi motstandenes egentlige verdi(antall ohm) når vi skal regne

    ut strømmen over hver enkelt komponent, men for å regne ut hovedstrømmen bruker vi totalresistansen som er mye mindre en hver enkelt motstand sin resistanse?

×
×
  • Opprett ny...