Gå til innhold

espenso

Medlemmer
  • Innlegg

    20
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av espenso

  1. Av 3 personer jeg kjenner som har fullført bachelor og ikke gått videre til master, så fikk 2 seg jobb før de var ferdige, og har godt betalte jobber og 1 person jobber med flytting av møbler :p Er veldig få som kun fullfører bachelor her på NTNU, så vet lite om hvordan mulighetene er. Generelt sett er arbeidsmarkedet veldig bra for tiden, så alle som er engasjerte og gjør det over middels på skolebenken får seg jobber.

  2. Hei!

     

    Sivilingeniørgraden eksisterer fortsatt i beste velgående.

     

     

     

    På Universiteter kan man opprette en mastergrad i hva som helst, så lenge de oppfyller kravene til en mastergrad. Navngivning av mastergraden er også opp til universitetet selv, så lenge det blir "Master i ...".

     

    På NTNU, som forvalter sivilingeniørutdanningen i Norge, har man løst dette når man gikk over fra en 4,5 år lang sivilingieniørgrad, til en fem år lang mastergrad, ved å kalle masteren "Master i teknologi/sivilingeniør". På engelsk blir tittelen "Master of Science".

     

    Det er mange krav internt på NTNU til hva man kan kalle en sivilingeniørgrad, og jeg regner med at de andre universitetene i landet følger disse. Blant annet skal alle ha 4 mattefag + statistikk + fysikk/kjemi + innføring i IT + teknologiledelse.

     

    Sivilingeniørgraden er en mastergrad, og ikke en egen gradsbetegnelse, akkurat som at sykepleier er en bachelorgrad og ikke en egen gradbetegnelse. Det er i begge tilfellene umulig å kalle seg hverken sykepleier eller sivilingeniørgrad uten å ha tatt en grad som er en sykepleier eller sivinggrad.

     

    Sivilingeniør (og høyskoleingeniør) er en beskyttet tittel, men ikke ingeniør:

    http://www.lovdata.no/for/sf/kd/td-20051216-1574-004.html

     

    mvh,

    Espen Skarsbø Olsen

    Studentkontakt IDI NTNU

    • Liker 3
  3. Hei!

     

    Informatikk på NTNU ligger på gløshaugen. Er snart ferdig med 6 år på studiet, og kan absolutt anbefale det.

     

    Her lærer du om utvikling av programvare, og kan fordype deg i alt fra databaser til 3D-grafikk og arbeidsmetoder i team som jobber med programvare. Vi har ingen fag innen drifting av datasystemer lengre, så om servere og slikt interesserer deg mer enn utvikling, så burde du dra til HiST.

     

    Vi har muligheten til å ta imot folk, så det er bare å stikke innom etter påske!

     

    mvh,

    Espen Skarsbø Olsen

    Studentkontakt IDI NTNU

  4. Om du mangler fysikk ved opptak til bachelor her, så kan du gjennom bachelor informatikk ta de samme matematikkemnene og fysikken som sivilingeniørene tar og etter fullført bachelor kan du da søke deg inn på toårig master i datateknikk og bli sivilingeniør.

     

    Tar du 3 + 2 så får du master, du blir ikke dermed sivilingeniør. Det kan du kun bli ved å ta 5-årig integrert løp. Eller har NTNU fjernet all mening med tittelen?

     

    Til TS: Angående bruk av navnet "informatikk" på et studium så finnes det ikke noen standard for det, og det kan være stor variasjon i innhold på ulike studiesteder. Det indikerer absolutt ikke at fokus ikke er på programutvikling. Det beste du kan gjøre er å høre med folk som har gått de ulike studiene.

     

    Hei!

     

    Sivilingeniør betyr følgende:

    5 år høyere utdanningen innen teknologi

    Brei realfaglig grunnutdanning (matematikk + fysikk)

    Brei innføring i fagområdet

    god fordypning innen en spiss på fagområdet

     

    NTNU har i veldig mange år tilbydd 2-årig påbygning til sivilingeniør for ingeniørstudenter fra høyskolene. Det er nå åpnet for at studenter som internt på NTNU har oppnådd samme kompetanse som en på de tre første årene på datateknikk, kan få ta en påbygning til siving datateknikk. Dette kommer i tillegg til at man fortsatt tilbyr en generell 2-årig master i informatikk.

     

    En sivilingeniørgrad er på engelsk rett og slett "bare" en master of science. På norsk er det fulle gradnavnet "master i teknologi/sivilingeniør". Legg merke til /sivilingeniør som er lagt til på slutten. Det er fortsatt en beskyttet tittel som kun kan oppnås med en sivinggrad. (takk til MisterIT som også påpekte dette)

     

    Informatikk betyr mye forskjellig rundt omkring i landet. Institutt for informatikk i Oslo har en mye bredere definisjon enn NTNU, der de i Oslo har nesten alt innenfor IKT under informatikk, har man på NTNU kun utvikling av software.

     

    mvh,

    Espen Skarsbø Olsen

    Studentkontakt IDI NTNU

  5. Hei!

     

    Om du skal ta en master, så anbefaler jeg deg å ta en sivilingeniørutdanning innen datateknikk på NTNU. Da har du en femårig integrert mastergrad, og kan fordype deg innen alt fra kunstig intelligens til spillteknologi og datamaskinkonstruksjon.

     

    Det er også mulig å ta en bachelor i informatikk på NTNU om du ikke er så glad i matematikk (sivilingeniørgraden har 5 rene mattefag), og deretter bygge på med en master i informatikk. Fordypningmulighetene er de samme, men du blir ikke en sivilingeniør siden du mangler matematikken.

     

    Både datateknikk og informatikk har veldig gode linjeforeninger, som arrangerer fadderuker, bedriftspresentasjoner, turer til Åre og Tallinn og kurs i aktuell teknologi.

     

    Arbeidsmarkedet er vedlig bra, og over 90 % av de som går master her har jobb før de er ferdige. Arbeidsmarkedet er har et voksende behov for den kompetansen man får her på NTNU, så det blir ikke nød for dem med en master fra NTNU de nærmeste årene.

     

    Trondheim er også en fantastisk studieby, med Samfundet, NTNUI og UKA som gode eksempler på hva studentene i Trondheim får til.

     

    Noen lenker:

    http://nyitrondheim.no/ - Nettside for deg som er ny student i trondheim

    http://abakus.no - Linjeforeningen for datateknikk ved NTNU

    https://online.ntnu.no/ - Linjeforeningen for informatikk ved NTNU

    http://www.ntnu.no/studier/bit - praktisk info om bachelor i informatikk

    http://www.samfundet.no/ - Studentersamfundet, utested, restaurant, kino, festhus, radio, avis, og mye mye mer

    http://www.ntnui.no/ - NTNUI, Norges største og mest allsidige idrettsforening

    http://www.uka.no/ - en fantastisk festival

     

    mvh,

    Espen Skarsbø Olsen

    Studentkontakt IDI NTNU

  6. Hei!

     

    Om du ønsker å ta høyere utdanning innen programmering etter VGS, så anbefaler jeg at du tar det alternativet som gir deg muligheten til å ta matematikk R1 + R2 og fysikk 1. Da kan du gå rett inn på ingeniørstudier, som utgjør ca halvparten av studiene med programmering i Norge.

     

    Pass i alle fall på at du har muligheten til å ta matematikk R1, det er veldig få IT-studier som ikke krever minst det.

     

    mvh,

    Espen Skarsbø Olsen

    Studentkontakt IDI NTNU

  7. Hei!

     

    Mine erfaringer fra NTNU har vært veldig gode. Arbeidsmengden er grei og studiemiljøet er fantastisk. Her har du en linjeforening som driver med mye, et frivillig miljø på Samfundet som ikke har sin like i Norge, Norges største idrettslag i NTNUI, en fantastisk fireukers festival annenhvert år kalt UKA og en by som år etter år blir kåret til landets beste studieby. Jeg vil absolutt anbefale å studere på NTNU etter snart 6 år her.

     

    Om du mangler fysikk ved opptak til bachelor her, så kan du gjennom bachelor informatikk ta de samme matematikkemnene og fysikken som sivilingeniørene tar og etter fullført bachelor kan du da søke deg inn på toårig master i datateknikk og bli sivilingeniør.

     

    Noen lenker:

    http://nyitrondheim.no/ - Nettside for deg som er ny student i trondheim

    https://online.ntnu.no/ - Linjeforeningen for informatikk ved NTNU

    http://www.ntnu.no/studier/bit - praktisk info om bachelor i informatikk

    http://www.samfundet.no/ - Studentersamfundet, utested, restaurant, kino, festhus, radio, avis, og mye mye mer

    http://www.ntnui.no/ - NTNUI, Norges største og mest allsidige idrettsforening

    http://www.uka.no/ - en fantastisk festival

     

    mvh,

    Espen Skarsbø Olsen

    Studentkontakt IDI NTNU

  8. Hei!

     

    Som DownGoat sier så er ikke språkene i seg selv så viktige, men prinsippene som ligger bak er viktigst. Som objekt-orientering, å skjønne algoritmer, hvordan parallellprogrammering funker og ligende.

     

    Jobbmulighetene er veldig gode. Her på NTNU i Trondheim har de fleste jobb før de er ferdige på skolebenken, og noen jeg kjenner har hatt opp til fire jobbtilbud å velge blant på en gang.

     

    Dumt du er skeptisk til Trondheim. Vi har det beste studiemiljøet i landet, og er ett av de sterkeste IT-miljøene i landet sammen med UiO og NITH.

     

    mvh,

    Espen Skarsbø Olsen

    Studentkontakt IDI NTNU

  9. Hei!

     

    Om du vil jobbe med elektronikk (lage datadeler, tver, satellitter eller lignedne), så er elektronikk linjen for deg. Om du vil jobbe med å lage datasystemer så er datateknikk linjen du burde velge.

     

    Fysmat er en linje som fokuserer veldig på matematikk og fysikk i 5 år. Du kan på matematikkdelen velge å delvis fordype deg innen programmering, men da med fokus på matematikken i programmering.

     

    Nano er noe du kan drive med om du velger andre linjer som fysmat, elektronikk eller lignende. Nano var en linje de lagde for å synliggjøre fordypningen som allerede eksisterte i mange linjer.

     

    mvh,

    Espen Skarsbø Olsen

    Studentkontakt IDI NTNU

  10. Hei!

     

    Vil si at det meste av informatikk på NTNU er ganske teoretisk. De eneste veldig praktiske informatikk-emnene på NTNU er "Kundestyrt Prosjekt", "Kretsteknikk" og "Objektorientert Programmering". Ellers er det stort fokus på teorien, ofte eksemplifisert med praksis.

     

    Om du liker den amerikanske modellen, så anbefaler jeg deg å se på informatikk bachelor hos oss. Der har man en hovedprofil på ca 90 stp med litt valgfrihet som du må ta, og ca 90 stp med nesten helt valgfrie emner. Da kan du for eksempel velge å fordype deg i alt fra krypto-matematikk til psykologi til mer informatikk. Det kan se ut som at graden er strengt bygd opp, men siden nesten ingen av emnene innen informatikk har forkunnskapskrav, så kan du selv velge rekkefølge og når du vil ta emnene (med forbehold om at emnene som regel kun går på høst eller vår, og at rekkefølgen er satt opp grunnet anbefalte forkunnskaper).

     

    Håper det ga deg litt mer svar, spør gjerne om du lurer på noe mer.

     

    mvh,

    Espen Skarsbø Olsen

    Studentkontakt IDI NTNU

  11. Hei!

     

    Jeg vil anbefale å ta noe som gir deg full studiespesialisering med full fordypning i matematikk og fysikk 1. Dette gir deg mange flere valgmuligheter når det gjelder studier, da ikke alle tilbyr Y-vei. For eksempel tilbyr ikke NTNU Y-vei.

     

    Mulige studiemuligheter:

    - Studiespesialisering

    - TAF (taf.no)

    - Hva som helst av yrkesfag + påbygning til generell studiekompetanse

     

    Når det gjelder jobbmuligheter, så er etterspørselen akkurat nå veldig stor. Her på NTNU får så godt som alle jobb, og over halvparten har jobb høsten før de er ferdige.

     

    mvh,

    Espen Skarsbø Olsen

    Studentkontakt IDI NTNU

  12. men har fått en større interesse i samspillet mellom datamaskiner og den virkelige verden og da innen områder som robotikk, HCI (Human computer interfaces) og brukervennlighet, ubiquitous computing o.l. har også hatt en stor interrese for alt romrelatert over en lengre tid, også grunnen til at jeg endte opp i wales da det foregår mye spennende innen det området her.

     

    Hei!

     

    I en mastergrad innen "Systemarbeid og MMI" på NTNU har vi flere emner og gode veiledere innen både HCI/MMI og ubiquitous computing. (blant andre Dag Svanæs og Monica Divitini). Jeg vil anbefale deg å ta kontakt med Erik Langbakk på IME-fakultetet angående opptak. Det kan hende at du må ta noen ekstra emner for å kvalifisere til opptak, men om du karaktermessig ligger godt an til opptak så får man ofte ta emnene man mangler, samtidig som man "tjuvstarter" på mastergraden. Dette kan du høre med Erik om.

     

    mvh,

    Espen Skarsbø Olsen

    Studentkontakt IDI NTNU

  13. Jeg vil anbefale en bachelorgrad i informatikk på NTNU. Da har du store muligheter for en mastergrad i utlandet, og store muligheter for utveksling i løpet av bachelorgraden.

     

    Med en bachelor i informatikk på NTNU kan du ta mange IT-fag, og ha stor sjanse for å oppnå eventuelle fagkrav på mastergradene i utlandet. I tillegg har NTNU flere samarbeidsmastergrader med universiteter i Europa.

     

    mvh,

    Espen Skarsbø Olsen

    Studentkontakt IDI NTNU

  14. Jeg har hørt at datateknikk liksom er den prestisjetunge utdanninga innen dette feltet i Norge, men jeg kan ikke tenke meg å ta dette studiet bare på grunn av at CV'en min vil se litt bedre ut.

    Hva er det du snakker om da? Siv.ing datateknikk ser ikke penere ut på CVen enn en Master i Informatikk fra UiO. Ifi har ikke bare et godt studiemiljø, men er også ganske ettertraktet i arbeidsmarkedet. Hvis ikke markedet forandrer seg ekstremt innen du er ferdig vil du ikke ha noe problem i det hele tatt å få en jobb med en master fra IFI, Det er alt for få med høyere utdanning innen IT i Norge, så jobb finner du nesten uansett.

     

    Sivilingeniørutdanning er mer prestisjefullt enn en master fra UiO, det er rett og slett løgn å si at det ikke ser bedre ut på CVen. Noen av selskapene der ute har i mange år kun ansatt sivinger fra NTNU, og har kun det siste begynt å se på personer fra UiO og NITH. Jeg sier ikke at utdanningen er bedre, det vet jeg lite om, men å si at tittelen ikke teller er feil. I dagens marked får alle med IKT-utdanning jobb, og flinke folk får alltid jobb uansett hvor de går, men sivilingeniører er fortsatt mer ettertraktet. Det kan ha noe med at sjefene i flere av disse selskapene selv gikk på NTNU og ser etter med en bakgrunn de kjenner.

     

    Selv anbefaler jeg informatikk eller datateknikk i Trondheim pga det fantastiske studentmiljøet i Trondheim. Trondheim er gang på gang blitt kåret til Norges beste studieby. Faglig sett vil du få ca samme utbytte ved NTNU eller UiO etter det jeg har hørt, bare ikke velg UiS eller noen av de andre nye universitetene.

     

    mvh,

    Espen Skarsbø Olsen

    Studentkontakt IDI NTNU og masterstudent i informatikk (ikke siving)

  15. TMM4230 anbefales av mange. IT1603 vil jeg personlig anbefale, og selv om pensum er gammelt, så er konseptene fortsatt fullt brukbare. I tillegg kan det anbefales å ta ekstra mattefag i dette semesteret om du planlegger å søke deg inn på master innen komplekse systemer eller spillteknologi.

     

    mvh,

    Espen Skarsbø Olsen

    Studentkontakt på IDI og Undass IT1603

×
×
  • Opprett ny...