Gå til innhold

GodMorgenNorge

Medlemmer
  • Innlegg

    69
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av GodMorgenNorge

  1. invester noen av pengene inn i aksjefondet igjen. da er ligningsverdien 80 eller 70% av det den er verdt? husker ikke helt dette i farten.
    Eller kjøp en primærleilighet da er vel ligningsverdien 35%

    Stordalen og co tar jo opp lån til meget gunstig rente og bruker det til å kjøpe aksjer eller eiendom selv om han har cash. Da synker ligningsverdien hans på papiret og han skatter mindre.

    Hvis du får et lån med effektiv rente på 2,5% rente og inflasjonen er 2,5% så taper du ingenting ved å betjene lånet. Du får til og med fradrag på skatten på de små rentene du må betale.

  2. La meg gjøre et forsøk:

    2 mill investert - beste markedsrente per i dag uten bindingstid/produktpakker er 3,45%.

     

    (2.000.000 x 0,0345 = 69.000 kr)

    27% skatt av fortjeneste (69.000 x 0,27 = 18.630)

     

    inflasjonsmål til norges bank er 2,5% - (2.000.000 x 0,025 = 50.000)

     

    Formueskatt etter bunnfradrag (1.000.000 x 0,01 = 10.000)

     

    Da blir det fortjenesten i kroner minus kapitalskatt, minus formueskatt og minus inflasjon

    69.000 - 18.630 - 10.000 - 50.000 = tap på kroner 9.630 per år.

     

    Penger i bank er penger tapt, men du hører vel ikke de si det i reklamene til Dnb. Dessuten er jo beste innskuddsrenten til f.eks Dnb bare 3% og da kommer en enda dårligere ut.

     

    ------------

     

    La oss snu på flisen og se på lønnssomheten ved å låne til bolig.

     

    Statsansatte får en effektiv rente nå på 2,8% iflg finansportalen. La oss si lånebeløpet er 1.500.000

     

    1.500.000 x 0,028 = 42.000

     

    Skattefradrag 27%

    42.000 x 0,027 = 11.340

     

    inflasjonmål 2,5%

    1.500.000 x 0,025 = 37.500

     

    42.000 - 11.340 - 37.500 = -6.840

     

    Og det er derfor det har lønt seg å investere i bolig så langt, spesielt for statsansatte eller de som får store deler av lånet fra husbanken eller de som har lånt i lånekassen og bruker det på boligformål.

    Iflg regnestykket tjener en 6.840 kroner i året selv om boligprisene ikke øker i det hele tatt.

    Legg til skattefri utleie hvis en kjøper et hus med utleieseksjon og at boligprisene stiger og at ligningsverdien av primærbolig er 30% ifht formueskatt og en ser at å kjøpe seg hus i Norge er MYE mer lukrativt enn å ha penger i banken. Det er snakk om forskjellen mellom reellt tap og fortjeneste spesiellt på langsikt hvor en ser bort fra midlertidige krakk og korreksjoner.

    • Liker 1
  3. "Når det gjelder Spaniapensjonistene så er problemet at de er bosatt i Spania med enn 6 mnd, dvs at punkt 2 i vilkåret er oppfylt - man bor mer enn halve året i et annet land. Du er bosatt (derfor du må ha bosted og fast adresse) i Norge, men er på ferie mer enn 6 mnd av året (ikke fast bosted). Dette er i realiteten ikke kontrollerbart."

     

    Pensjonen fra folketrygden utbetales av NAV. NAV kontroll har adgang til å enkelt gjøre oppslag i valutaregisteret der det fremgår når du har brukt kortet ditt i utlandet.

     

     

    Når det gjelder valg av land for å pensjonere seg i så er dette noe som interesserer meg også. Slik som jeg har forstått det så er det en fordel å skatte til Norge hvis en er minstepensjonist fordi skattesatsen blir veldig lav. Dette kan en gjøre hvis en velger å bosette seg i et eu/eøs land.

    Ellers anbefaler skatteetaten følgende land hvis du har noen gang jobbet i det offentlige og du ønsker ikke å skatte til Norge:

     

    Bangladesh, Estland, Irland, Kroatia,

    Latvia, Litauen, Marokko, New Zealand,
    Pakistan, Russland, Spania og Tyskland
    Spørsmålet blir da om disse landene krever mer eller mindre enn 15% av pensjonen slik som Norge gjør.

    Men det er jo synd å måtte vente til pensjonsalder før en "får lov" til å oppholde seg i utlandet uten at en avkorter pensjonen sin. Jeg savner også noen gode svar på dette.
    En løsning kunne jo vært å melde seg opp på et bachelorstudie innen noe svada som sosialantropologi. Da får en leie en rimelig studenthybel i storbyene til ca 3000kr per måned. Da har du den norske postboksen og du kan reise rundt ja til og med reise på utveksling og komme inn i det sosiale miljøet på en fjern destinasjon. En har også tilgang til store akademiske ressurser og du kan fordype deg i økonomi, investering, filosofi, psykologi osv både her i Norge og i utlandet. Og du har et svar på spørsmålet "hva driver du med da?". Jeg bare tenker høyt her, men dette er da vel mulig? Jeg har vært student ved et lærested i 2 år nå og ikke møtt opp til en eneste forelesning eller eksamen. Institusjonen ser ikke ut til å bry seg.
  4. Det lønner seg å tenke mot strømmen og ikke følge bjellesauer.
    Hvis rådet og oppfatningen er at du må vente og heller kjøpe om et år og folk følger det så kommer prisene til å synke i et år fremover og så når alle skal kjøpe stiger prisen til værs. Derfor er rådet mitt å holde et øye på finn.no og se etter leiligheter som er interessante og så legge inn bud som er på grensen til skambud for å teste hvor villig selger er til å selge. Det er her du kan gjøre deals. Men kjøper du om et år når alle andre kjøper får du ingen deals.

    Nå er volumet/tilbudet av boliger veldig godt i annenhåndsmarkedet slik at det er gode sjanser for å finne akkurat den leiligheten som passer deg. Kjøper du for å bo i flere år fremover og ikke spekulere så har disse marginale prissvingningene ingenting å si. For du skal være eksepsjonelt god eller ha gullhår et visst sted for å time markedet.
    Husker godt når jeg syns 300kr for bitcoin var for dyrt og jeg ville vente til prisen sank. Det skjedde ikke.

    • Liker 1
  5. Et ord: Mersalg.

    Kundebehandlerne blir målt på hvor mange ekstraprodukter de klarer å prakke på deg. Du har nesten den beste offentlige forsikringsordningen i verden gjennom folketrygden. Men har du lyst til å donere penger til banken er det ditt valg. Sjekk likevel Forbrukerombudet sin side: finansportalen.no for å sammenligne og finne den beste forsikringen.

  6. Du kan søke så mange ganger du vil. Når du får innvilget nødhjelp så gjelder vedtaket for en kort tidsbegrenset periode. Skulle du søke på nytt om nødhjelp mens du nettopp har fått innvilget nødhjelp, si en dag tidligere så vil jeg regne med at du får avslag, dette fordi det som oftest er spesifisert i vedtaket at nødhjelp skal brukes til mat og at pengene skal vare gjennom den spesifiserte tidsperioden.

     

    Anbefaler at du søker om sosialhjelp, møter opp på NAV for å ha en samtale med gjeldsrådgiver og eventuelt inngår en avtale om vergemål gjennom fylkesmannen eller bankforvaltning gjennom NAV. Nav eller vergen kan hjelpe deg med å inngå en nedbetalingsplan med dine kreditorer eller å supplere opp inntekten din hvis du ligger under norm- dog etter en individuell vurdering.

    Når du går på AAP og du søker nødhjelp og NAV mener at du har tilstrekkelig med pengen fra AAP for å klare deg så kan NAV søke om refusjon av nødhjelpen i AAPen din. Men det spørs om de gidd bryet hvis det bare gjelder småpeng. Du kan regne med at neste gang du søker om nødhjelp så får du matkupong, dette fordi du har vist at du ikke klarer å spare pengene til å kjøpe mat gjennom hele perioden. Søker du og får innvilget sosialhjelp får du nok også trolig utbetaling oftere enn 1 gang per måned av samme grunn.

  7. til ts: Hvis du ikke visste om kontoen med pengene så har jo du ikke gjort noe galt. Du har fylt ut søknadsskjemaet etter beste evne. Men jeg skulle jo tro at en konto du har med masse penger på kommer frem på selvangivelsen/ligningen og at du burde ha sett det der. Det kan være uaktsomt.
    tror sjansen for at NAV finner ut av dette er tilnærmet null da de har utrolig mye annet å gjøre på og de har ingen mistanke mot deg som skulle rettferdiggjøre videre undersøkelser.

     

     

    Du kan ikke skylde på sosialtjenesten for "dårlig research" -- eller forventer du at sosialtjenesten skal ringe rundt til alle landets banker og spørre om du tilfeldigvis har konti der (noe som vil stride mot taushetsplikten deres, fordi det avslører at du har søkt om sosiale ytelser)?

     

    Når han søkte om sosialhjelp skrev han også under på at NAV kan innhente informasjon f.eks fra skatteetaten for å hente ligningen. Se under punkt 6 i søknadsskjemaet.

    http://www.velferdsetaten.oslo.kommune.no/getfile.php/helse-%20og%20velferdsetaten%20%28HEV%29/Internett%20%28HEV%29/Dokumenter/Forenklet_sosialhjelp.pdf

  8. Les AAP brosjyren, besvar spørsmålene i meldekortene etter beste evne (eventuelt legg ved informasjon som du mener kan være relevant) og vent på utbetaling.

    Skulle du få utbetaling og hvis det i ettertid viser seg at du ikke hadde krav på pengene så får du nok beholde de uansett hvis du følger rådene over. Du må ha handlet med forsett eller uaktsomhet for at de skal kunne kreve pengene tilbake.

  9. Jeg støtter TS fullt ut jeg. Trygdesystemet er for godt og alle politiske partier har fredet sykelønnen. Folk (mis) bruker systemet over en lav sko og da syns jeg det er fair at vi andre også får ta del i staten sin gavepakke.

     

    Innfør karensdager, forlenget arbeidsgiverperiode og 70% i sykelønn. AAP er jo under 70% og folk klarer fint å leve på det. Er drittlei av at staten syr puter under armene på folk.

     

    Hva om oppfattes som depresjon er høyst subjektivt og er et forhold mellom personen og fastlegen. Da syns jeg vi bør begynne å gi folk incentiv for å stå i jobb selv om en er litt deppa en periode. 100% lønn under sykmelding motiverer meg bare til en ting: Å bli hjemme fra jobb og få betalt.

    • Liker 2
  10. Sykmeld deg. Og så sier du til nav at du ønsker å friskemelde deg til arbeidsformidling. Altså at du er arbeidsufør til å jobbe i den nåværende jobben din, men ikke til ethvert yrke. Se §8-5 i folketrygdloven. Da får du betalt 100% sykelønn i 3 måneder som du kan bruke til å finne deg en annen jobb.

     

    Værstingene er gamle damer og rusmisbrukere. De lærer av vennene sine i hvordan å misbruke nav systemet. Og i den sammenheng er du en liten fisk som imotsetning til mange andre faktisk ønsker å komme tilbake til arbeidslivet.

    Bruk energien din på å finne en skikkelig jobb, og ikke på å jobbe for de som sparket deg.

    • Liker 2
  11. Er du klar over hvor kjipt det er å jobbe som resepsjonist? Dårlig lønn, ingen karrieremuligheter, lavest på rangstigen, skift/nattarbeid osv osv.

    Ta heller et 3 ukers regnskapskurs (nav betaler hvis du går arbeidsledig en stund) og få en kontorjobb uten skiftarbeid, mye bedre betalt, karrieremuligheter osv osv.

  12. Det går fint. Når du går til legen forteller du hvilket arbeidsforhold du ikke kan jobbe i. Han skriver så navnet på arbeidsgiveren og yrke/stilling som du er sykmeldt fra i den øverste delen av sykmeldingen din.

     

    0 problem. I den andre jobben kan du bare jobbe som normalt.

    Du kan også gå til legen og få en avventende sykmelding. Det er en slags trussel til arbeidsgiver om at hvis de ikke tilrettelegger arbeidet ditt så kommer legen til å gi deg en normal 100% sykmelding.

  13. Fikk du snakket med de? Visste ikke at nav var åpne om lørdagene :p

    Når utbetalingen din kommer avhenger av hvor lang saksbehandlingstid det er og om NAV har alle opplysningene de trenger for å behandle saken din.

     

    Hvis saksbehandlingstid og dokumentasjon ikke er noe problem så kommer utbetalingen for den 30 nov trolig den 11. desember.

    Noen dager senere kommer utbetalingen for desember (det kommer tidligere enn normalt i desember pga julehøytiden). Sykepenger er skattefritt den første halvdelen av desember.

  14. Grunnen til at du ikke har hørt noe fra nav er fordi at etter utlysningsfristen er gått ut må de lage offentlig og utvidet søkerliste, lage intervjuguide, lese søknad og cv, velge hvem som skal inn på intervju, fikse lokale og medarbeidere til å delta på intervjuet, kalle aktuelle personer inn på intervju, avholde intervjuet, vurdere kandidatene, sende forslag til innstillingsmyndighet, vente til møte i tilsetningsrådet skal avholdes, lese vedtaket fra tilsetningsrådet (eventuelt om innstillingen ble underkjent pga div. formaliteter), ringe kandidatene om de ønsker jobben, lage skriftlig jobbtilbud sammen med hr og sende dette ut, vente på å få signert kontrakt i retur.

    Og DA kan de, hvis de ønsker, sende en standard fellesmail om at du ikke fikk jobben.

     

    Så med mindre noen som har blitt tilbudt jobben sier nei så tror jeg med stor sannsynlighet at du kan vite at du ikke har fått jobben. Dessverre.

  15. I hvilken forbindelse tilbyr NAV deg dette tiltaket? Hvilken ytelse går du på eller er du arbeidsledig uten krav på penger?

    Hvis du mottar sykepenger og går på yrkesrettet attføring får du nøyaktig det samme som om du hadde vært vanlig sykemeldt og ikke gjort noe som helst.

    Hvis du mistrives i jobben på tiltaket så er det ikke værre enn å si ifra til legen om at jobben går utover helsen. Da slipper du å jobbe :)

  16. Ok. Takk for opplysningen. Jeg har aldri avfeid informasjonen hr.brun. Jeg har bedt om å få tilgang til den. Det er vel rom for at forumveiledere kan bistå i å finne relevante rettskilder på jussforumet? Det jeg fikk i beskjed fra min diskusjons-motpart var: "At du ikke klarer å få tilgang til relevant dokumentasjon er ditt problem."

     

    Men såvidt jeg forstår nå etter å ha vært på lovdata.no så er dette en betalingstjeneste. Stemmer det?

    Jeg kunne jo selvfølgelig betalt for ad-hoc tilgang nå, men det virker lite formålstjenelig da diskusjonen angående dette temaet er opphørt når diskusjonspartneren min, krikkert har trukket seg tilbake.

    Men takk for info'en uansett.

  17. Ok hvis du ikke ønsker å diskutere mer så avslutter vi selvfølgelig diskusjonen. Avslutningsvis vil jeg likevel bemerke at skal det være noen vits i å diskutere så må dette skje på like premisser og vi må begge ha tilgang til samme informasjon, noe som vi åpenlyst ikke har.

     

    Er langt fra alle arbeidsgivere som har et loggføringssystem for fravær utover penn og papir. Og det er da vel ingen krav om at en arbeidsgiver skal betale for dyre personalsystemlisenser.

     

    "Les forrige side og møt deg selv i døra."

    Ja vel. Jeg leste forrige side, men ser ikke poenget ditt. Metaforer og sarkasme egner seg dårlig i nettdebatter.

     

    "Jeg sa "faktisk belegg"."

     

    Hvis du ikke tror på Velferdsdirektøren i nav sitt ord om at en gjennomsnittlig feilutbetaling koster 3000kr så er det lite jeg kan gjøre med det.

    Likevel tør jeg å påstå at min påstand om 3000kr er mer dokumentert enn din påstand om at "jeg har trukket tallet ut fra diverse kroppsregioner"...

     

    Vi får vel være enig i å være uenig da :)

  18. "I AN-sakene 2005/13, 2007/8, og 2007/35 har SMS vært godtatt som kommunikasjonsform."

    Vel, det hjelper lite når disse ikke er almenn tilgjengelig.

     

    "Denne absurde fascinasjonen din med at "påstand mot påstand" nå igjen. Domstolene (og NAV) behandler slike saker hele tiden. Du bør kanskje oppdatere deg litt på reglene om bevisbyrde og bevisproblematikk? Når arbeidstaker påstår noe annet er det den profesjonelle part som må forventes å dokumentere sine påstander - arbeidsgiver har en rimelig sterk egeninteresse i å dokumentere forsinkelser og avvik."

     

    Du kan ikke forvente at arbeidsgiver tar opp på bånd telefonsamtalene de får med sine ansatte. Å skrive notat/referat fra en samtale kan en selvfølgelig gjøre, også i ettertid, men da kan jo hukommelsen svikte litt.

     

    "Premisset for denne diskusjonen er at arbeidsgiver er villig til å lyve for å unndra seg ansvar for å utbetale sykepenger. Flytt målstengene tilbake dit du fant dem." Feil premisset er dokumentasjonskravene som stilles for å tvinge arbeidsgiver til å betale i arbeidsgiverperioden.

     

    "Ja. Jeg vet. Har en rekke kolleger som ser frem til endringen. Men tallet ditt har du nok trukket ut fra diverse kroppsregioner, for du har ikke påvist noe faktisk belegg for det."

     

    Les avisen http://www.dagbladet.no/2012/07/21/nyheter/innenriks/nav/22620073/

     

    Ellers ha en god natt :)

  19. Tja hva skal jeg si til slikt.

     

    "Ankenemnda er uenig."

    Dokumentasjon? Du skjønner vel at det er vanskelig å argumentere mot en slik udokumentert påstand? Som jeg sa i mitt tidligere innlegg så er ikke ankenemnda høyeste instans, nei langt ifra. Og vurderingen de har gjort i en enkeltsak skaper ikke nødvendigvis presendens i andre saker da 2 saker skjelden er lik.

     

    "Førstnevnte er korrekt. Arbeidsgiver bærer imidlertid risikoen for at arbeidstaker har fått korrekt informasjon om hvem som er rett person til å motta slike beskjeder, så en uetisk arbeidstaker kan si at vedkommende aldri har mottatt noen slik beskjed..."

     

    Da er vi igjen tilbake til påstand mot påstand. Og når NAV har tatt side i saken og krever penger fra arbeidsgiver sier det seg selv at vedtaket er feil og at arbeidsgiver ikke kan holdes økonomisk ansvarlig.

     

    "Holder for sannsynlighetskravet, fordi alternativene er usannsynlige. Hva, arbeidstaker ringte sjefen sin klokka halv åtte om morgenen for å koseprate litt...?"

     

    Er ikke usannsynlig at arbeidstaker ringer og sier han blir forsinket slik som jeg skrev i innlegget over- det skjer hver dag over hele norge. Eksempelet ditt om koseprat er en stråmann og usaklig da jeg ikke har påstatt noe av den slags.

     

    "Ah, bedrageri, thou wonderful master..."

     

    Det er ikke bedrageri hvis det innebærer riktighet.

     

    "Lykke til - trekk det for retten, tap saken, kom tilbake og tigg penger til saksomkostninger.

     

    Subjektiv påstand uten rot i virkelighet.

     

    "Korrekt. Med den foreslåtte lovendringen i § 22-15 der man øker grensen for når NAV vanligvis skal kreve penger tilbakebetalt vil det bli enda mindre vanlig å gjøre slik (fordi grensen for en til tre dagers sykepenger vanligvis ikke vil overstige 4R)."

     

    De fleste slike 8-22 saker gjelder faktisk tidsrom lengre enn 3 dager. Innkrevingsgrensen i dag er et halvt rettsgebyr, mens de estimerte kostnadene ved en tilbakekrevingssak ligger rundt 3000kr. Men uansett blir tilbakekrevingssaker med småbeløp nedprioritert per i dag. Sett i lys av NAV sine restanser og utfordringer vil en økning av tilbakekrevingsgrensen bli positivt imøtesett.

×
×
  • Opprett ny...