Gå til innhold

Elgmus

Medlemmer
  • Innlegg

    25
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Elgmus

  1. Heisann! Jeg har nå klart meg uten stasjonær PC i snart 15 år, men kjenner at det er på tide med bra spill-PC nå. Bygde selv for snart 20 år siden, og kan godt gjøre det igjen, men det er ikke et must så lenge det ikke er mye å spare på det.

    Jeg ser for meg en pakke som inneholder alt jeg trenger. Har sjekket litt på power.no og komplett.no og sett at de har litt salg om dagen, men jeg er helt ute av det, så aner ikke hvor de har gjort sine besparelser på "ferdigpakkene"

    Jeg ønsker meg en PC som er stillegående. Som takler det meste sv spill. Og som kan oppgraderes uten at kabinettet trenger å ta halve rommet.

    Den må gjerne se ganske beskjeden ut, da jeg ikke trenger et lysshow hver gang den starter.

     

    Så oppsummert:

    -Stillegående

    -Bra spillytelse

    -"beskjeden" å se på

    -god/grei skjerm inkludert i oppsett

    Pris ca 15-20

     

    Setter stor pris på svar og ønsker eller alle en god dag/natt!

  2. Hei.

    Som tittelen hinter om, er det på tide med en ny TV etter at min pålitelige Hitachi42" begynner å dra på årene (snart 10 år)

    Jeg er på utkikk etter en TV som er best på fotball, meget god på filmer og meget god/god til ps4 spilling.

    Jeg vil gjerne ha en TV som er holdbar i mange år(fremtidsrettet), da jeg synes det er kjedelig å bytte for ofte.

    Har tittet innom både Samsung og Sony, men helt åpen for forslag.

    Jeg har chromecast, ps4, altibox 300/300 og iPad (som jeg caster litt fra)

    Sitter nå cirka 2-3 meter fra tv'n og det er relativt lyst i stua.

     

    Jeg vurderer selvfølgelig å følge med på black-friday tilbudene, men tenkte kanskje å søke noen råd her på forhånd, så jeg kan være godt forberedt.

     

    Prisklasse altså 10-20 k

     

    Gode svar belønnes med et smil:)

  3. 1 stikk pr enhet, så slipper du skjøteledninger

     

    Jeg ville valgt TV fremfor projektor, da det er enklere å ha med å gjøre. Samt kommer med smart-TV funksjon slik at du slipper chromecast og andre type media bokser.

     

    Lyd trengs det mer info enn klart fremfor høyt, da alt for det meste kan spille høyt, og rent på lavere nivåer. Hva skal det for det meste brukes til, og gjerne hvilke type høyttalere du ønsker og mengden. Her kommer også type musikk man ofte lytter til inn også

     

    Er det i hovedsak film/spill, så ville jeg valgt Klipsch, som er en moro høyttaler, som kan spille meget bra på det meste av høyttalere. Deres nye series som kom i år får også ekstremt mye skryt for kvaliteten til prisen.

    Takk for svar.

    Inntrykket er at fler og fler velger bort prosjektor i forhold til tv, av de grunner du nevner.

    Lyden er ikke det viktigste for meg. Det er absolutt viktig, men altså ikke det viktigste. Vil helst ikke ha høyttalere som tar mye plass. Gjerne så små som mulig, uten at lyden blir skadelidende. Type musikk er rock pop og litt hardrock når kona er borte. Blir nok uansett mest spilling, noe film og musikk.

     

    Skal sjekke ut Klipsch.

     

    Takk igjen, ha en god helg!

  4. Som tittelen beskriver, skal jeg innrede en kjellerstue om et års tid. Det vil si at jeg har litt tid på meg til å planlegge. Huset er nytt og det holder på og bli bygd.

     

    Hva bør jeg tenke på tidlig i prosessen? Strømuttak, tv-uttak og annet.

     

    Stuen er forholdsvis kvadratisk og er ca 25m2. Altså ikke veldig stor.

     

    Budsjett 20-30 tusen

     

    1. Bør jeg velge en prosjektor eller en tv?

    2. Bør være barnevennlig

    3. Klar lyd foran høy lyd (rekkehus)

    4. Skal se sport og spille ps4 (pc et annet sted)

    5. Er det noe vits med mediaboks lenger? Tenker på chromecast fra iPad o.l

  5. På oppkjøring, kan man da spørre om hvor man skal kjøre, feks: "inn her?", "til høyre i rundkjøringen", osv, eller blir man strøket da? Takk for hjelpen smile.png

    Mye jobb i det siste, så dette er muligens i siste liten?...

    Men ja du kan be sensor reptere en tilsigelse. Du kan spørre om hva du vil, men sensor skal ikke svare på noe som er direkte hjelp til kjøringen din. Hvor du kjører er ikke så viktig, som hvordan:)

    Håper det gikk veien, eller går veien hvis det er forestående!

  6. Rundkjøring:

     

    Tre inn/utkjringer, ikke utkjøring til venstre sett fra situasjonen jeg vil beskrive.

    ...

    Rundkjøring er merket med skilt at man skal holde høyre for å svinge til høyre men holde til venstre for kjøring rett fem.

     

    Når to biler da komme side om side og begge skal rett frem... hvem har da vikeplikt?

     

    Bil til venstre bytter felt, bil til høyre skal ikke være der men skal egentlig ha svingt av.

     

    En stor utfordring med rundkjøringer er at det ikke ble laget regler i forhold til rundkjøring den gang det kom, men man valgte å bruke eksiterende regler og tilpasse de etter rundkjøringer. Dette kan i mange tilfeller skape utrygghet og forvirring. Rundkjøring kan være genialt, hvis alle vet (og vil) gjøre det riktige.

     

    I tilfellet du beskriver så er utgangspunktet at man ikke skal kjøre på tross av oppmerking/skilt, så bil som velger høyre felt skal fullføre høyresvingen sin for å skape minst mulig sjanse for konflinkt. Samtidig skal bil som ligger venstre (inn mot midten) ha en fart som gjør at ham kan unnverge sammenstøt. Jeg lærer alltid bort at man skal ta en kontrollsjekk i speil/blindsone ved feltskifte ut av rundkjøring.

     

    Blir det et sammenstøt vil jeg da si at bil til høyre har mest skyld..

     

    Men dette er kun min mening. Har ikke sett noen særlige saker på dette, da det sjelden er personskader, og da mer sjelden man hører om slike ulykker.

     

    Å lære bort hvordan man skal kjøre i en rundkjøring kan være en utfordring, da det er mye hensyn som skal tas, og noen lærebøker opererer sågar med helt latterlige utsagn som:

    "Husk å ta hensyn til lokale skikker... " - dette er noe av det mest idiotiske jeg har lest i en lærebok, da det i praksis vil si at du ikke kan kjøre riktig første gang du kommer til nevte rundkjøring.

     

    Et viktig tips til alle som sliter med rundkjøringer er å dele opp situasjonen. En rundkjøring består ofte av et gangfelt, vikeplikt som bør komme fra venstre og et nytt gangfelt.

     

    Til slutt vil jeg oppfordre statens vegvesen ( som sikkert er her inne og leser litt... ) til å merke alle rundkjøringene bedre enten ved skilting eller oppmerking.

  7.  

     

    Drister meg til svar da det alltid er artig å se hvordan ens tolkning av loven er i forhold til en person hvis jobb er å tolke regelverket :D

     

    http://www.lovdata.n...321-0747-0.html

     

    § 7. Vikeplikt

     

    4. Kjørende som kommer fra parkeringsplass, holdeplass, torg, eiendom, bensinstasjon, gågate, gatetun eller liknende område har vikeplikt for annen trafikant. Det samme gjelder den som kommer fra gårdsveg eller annen veg som ikke er åpen for alminnelig ferdsel, eller som svinger inn på kjørebanen fra vegens skulder.

     

    § 8. Kjørefeltskifte

     

    1. Kjørende som vil skifte kjørefelt, har vikeplikt for kjørende som befinner seg i det felt det skal kjøres inn i eller som først må krysses.

    Tilsvarende gjelder den som vil kjøre ut fra vegkant eller på annen måte endre kjøretøyets plass i sideretning.

     

    § 12. Forbikjøring

     

    1. Forbikjøring skal skje til venstre. Likevel skal følgende gjelde:

    a) Når forankjørende svinger til venstre eller tydelig forbereder slik sving, skal forbikjøring skje til høyre.

    d) Kjørende i kjørefelt som er forbeholdt bestemte trafikanter, kan kjøre forbi til høyre for kjøretøy i annet felt.

     

    2. Før forbikjøring skal kjørende forvisse seg om at

     

    a) vegen er fri for hinder på tilstrekkelig lang strekning framover,

    b) den forankjørende ikke har gitt tegn om forbikjøring,

    c) ingen bakenforkjørende har begynt å kjøre forbi ham,

    d) det åpenbart lar seg gjøre å komme inn i trafikkstrømmen igjen uten å forstyrre den.

     

    Satt sammen, og gitt din tolkning av situasjonen over vil jeg si følgende:

     

    § 1. Definisjoner

    1. I trafikkreglene forstås med:

    a) Veg: Offentlig eller privat veg, gate eller plass (herunder opplagsplass, parkeringsplass, holdeplass, bru, vinterveg unntatt merket løype for beltemotorsykkel, ferjekai eller annen kai som står i umiddelbar forbindelse med veg) som er åpen for alminnelig ferdsel.

     

    Veg, definisjonen inneholder 'holdeplass'. Gitt det jeg husker (uten referanse) om holdeplass, så kan den kun benyttes til av, og påstiging/lasting av private kjøretøy, samt offentlig transport. Det skal ikke være forbikjøringsfelt eller parkeringsplass. Siden den derimot er definert som 'veg' vil jeg gå ut fra at regler gjelder holdeplass som all annen offentlig vei.

     

    Om holdeplass er alminnelig veg, så gjelder de følgende siterte regler. Da vil det i dobbel forstand være vikeplikt når personen i blå bil skal ut av holdeplass igjen. For det første er det definert direkte at trafikk ut fra holdeplass har vikeplikt (unntaksvis buss i hastigheter <=60). I tillegg er holdeplass definer som 'veg', ergo skifter man i praksis fil når man svinger ut av holdeplass. Man har alltid vikeplikt ved filskifte. Vel, unntaksvis ved fletting og påkjørsel fra akselerasjonsfelt. Men disse har spesielle retningslinjer.

     

    I tillegg har ikke blå bil sørget for at veien forover er klar slik at man ikke er til hinder for annen trafikk.

     

    Hva skyldspørsmålet gjelder velger jeg å ikke stole på noen, og kjører personlig med kamera i dashbordet ALLTID, UANSETT. Nettopp av den grunn da jeg fikk skyld av forsikringsselskapet og tapte 200.000 da de mente jeg hadde kjørt i en person bakfra (han mistet grep og spant rundt forran meg (på tofelts motorveg, forskjellige filer)). Teknisk sett så foretar blå bil feltskifte (ut fra hva jeg kan tolke) og er derfor skyldig. I dobbel forstand da det skjer under en forbikjøring som ikke er i følge regelverket.

     

    Så får heller kjørelærer rette meg om jeg tar feil, og så skal jeg ikke ta mer plass i tråden.

     

    Etter an lang dag på jobb med mye rart i trafikken, så er det rett og slett godt å se et så velformulert og gjennomtenkt svar. Stiller meg 100% bak dette.

     

    Kan dog legge til at hva som virker logisk for oss ikke alltid er det for et forsikringsselskap. Har sett skylddeling i noen saker, hvor det for meg var ganske klart at utfallet burde være noe annet. Misstenker dette kan skje oftere i saker hvor begge parter har samme selskap, da begge må betale egenandel.. Har dog ikke veldig belegg for å ha denne teorien, så ta den med en klype salt.

     

    Første jeg gjør hvis det har vært en ulykke er å skaffe vitner og legetimasjon på den andre part. Nekter den andre part å oppgi identitet, så ringes politi.

    Det hjelper lite at du føler du gjorde alt rett, hvis du ikke kan bevise det. Spesielt hvis den andre part sitter med samme følelse:)

     

    Halsoy: Kunne jeg spurt hva slags kamera du har innstallert? Vurderer dette selv.

  8. Den gang jeg tok lappen hadde jeg en kjørelærer som var nyutdannet. Dette tror jeg resulterte i at jeg måtte ha en del flere kjøretimer enn kompisen min som hadde en mye eldre lærer. Virket som han skulle være veldig grundig og gjøre "alt etter boken." Ikke at det er noe galt i det, men han virket veldig firkantet og rett og slett litt usikker på seg selv også. Er dette noe du har merket/hørt noe om?

     

    Det kan nok gå begge veier med en nyutdannet lærer. Du kan også risikere å kjøre opp for tidlig, da den nyutdannede læreren ikke helt vet hva som kreves ved en førerprøve. Da kan det fort bli mer kostbart og mer tidkrevende. Men som du skriver, er nok det vanligste å være litt mer møysommelig i starten av en karriere som trafikklærer. Mange er rimelig flinke helt fra starten av og har litt talent. Andre må bruke mye tid på å bli bedre lærere. Så har du desverre en del, som kanskje burde gjort noe annet. Er vel som de fleste andre yrker på det området.

     

    På trafikklærerskolen er det lagt opp til en del praktisk øvelse med elever. Da tar man seg god tid til alle øvelser man skal igjennom, og øver så man skal være skikket til å gjennomføre gode kjøretimer etter endt utdanning.

     

    Et annet aspekt er hvor vanskelig det kan være for en nyutdannet lærer, å vite hvor grensene går i forhold til sikkerhet. Er man ny kan man risikere å ville være "snill" og ikke bremse elevene før de har fått prøve å rette feilen selv.

     

    Husker godt min første elev og følelsen av å "være litt ute å kjøre"..

    • Liker 1
  9. Hva er ditt syn angående automatgir og Cruse kontroll, (helst både privat og jobb)? =)

     

    Mitt syn ang automatgir i jobbsammenheng er at det kan være en fordel for en del mennesker å slippe å gire. Det kan også være en fordel for trafikklæreren å slippe og lære bort koblingsbruk til de som syns det er veldig ulogisk/vanskelig. En del sliter faktisk så mye med giring/clutsj at det virkelig stjeler fokus fra andre viktige elementer i trafikken. De aller fleste kan lære seg å gire, men for noen krever det langt flere repetisjoner. Dette har også en sammenheng med at vi er forskjellige, med forskjellige styrker og svakheter. En del kan slite en god del med motorikken. I tilleg har man alle de som av en eller annen grunn ikke har mulighet for å gire (fysisk umulig), hvor automaten er nøkkelen.

     

    Mitt syn på automatgir som privatperson er at jeg skulle gjerne hatt det, hvis jeg ikke måtte ha manuell i forhold til jobben. Mange vil sikkert hevde man gir fra seg litt kontroll ved å "lene" seg på automaten, men jeg har kjørt nok til å sette den ekstra komforten, den kan gi, enda høyere. Har ingen problem med at noen mener det er bedre med manuell.

     

    Ang cruise control i jobbsammenheng så har jeg det i bilen og den brukes av og til på langturer. Men det er kun når elevene har mestret fartstilpasning og kan holde en jevn fart i forhold til veiens videre forløp (som det heter så fint). Det skal ikke være en hvilepute, men et hjelpemiddel. Man bør dog være i bremseberedskap i gitte sitasjoner, da det lett kan gi deg en noe lengre reaksjonsevne. Reaksjonstiden vil være den samme, men det kan ta tid å flytte foten til pedalen.

     

    Privat så brukes cruise control på lengre turer. Men den skrus raskt av hvis jeg aner fare.

  10. Til ts:

     

    Hvordan er denne kjøreopplæringen for kjørelærere egentlig? Jeg hadde en kjørelærer som omtrent bare kunne fortelle meg ting ut av boka. Dvs. at hun ikke kunne noe teknisk om bilen og hvordan den var oppbygd (gir, cluth, koblinger osv.).

     

    Hun var rett og slett helt firkantet og eide ikke evnen til å tenke selv.

     

    Utdannelsen er to-årig i Norge og tar for seg bl.a bilteknikk. Mulig hun ikke var særlig interessert i dette?.. Men det er etter min erfaring, ingen nødvendighet å være syklig opptatt av bil, for å være en god trafikklærer. Vel så viktig å ha gode sosiale antenner, et visst pedagogisk talent og ikke minst en stor porsjon tålmodighet.

    Derimot burde man selvfølgelig ha en viss innsikt i hvordan er bil er bygget opp, og hvilke muligheter og begrensninger den gir.

     

    Et yrke som altså krever noen personlige egenskaper ikke alle innhar. Derfor er også en av mine fanesaker at alle som er missfornøyd, må bytte skole/lærer. (Hvis det er mulig da...)

     

    • Liker 2
  11. Spørsmål til TS angående blinking:

     

    Jeg er mye i trafikken og observerer veldig ofte at bilistene blinker feil.

    I forbindelse med at du skal krysse en vei er det ofte et retardsjonfelt (er det riktig begrep?). Dette er atskilt fra veien med stiplet linje, dvs du foretar et feltskifte for å komme inn i dette feltet.

    Jeg ble stående en dag å observere hvordan bilistene oppførte seg her. Uten å overdrive så kan jeg si at godt over halvparten av bilistene som svingte av startet blinkingen ETTER de var kommet inn i feltet.

    Ifølge min logikk så er dette fullstendig feil. Når du allerede er i dette feltet så indikerer du jo at du skal over veien, blinking er unødvendig. Du skal starte blinkingen 5 sekunder FØR du svinger over i feltet.

     

    Hvorfor er det så mange som feiler på dette feltet? Er det kjørelærerne som ikke gjør jobben sin?

     

    Kommer ikke til å ville forsvare alle trafikklærere, men akkurat her er nok de fleste enige med deg ang tegngivning. I et retardasjonsfelt er det hensiktsmessig å blinke før du foretar feltskifte som du sier. Virker desverre som det er flere som tror tegnet skal på for egen del. F.eks sette på tegnet idet man foretar et feltskifte o.l.

    Tegnet er til for å varsle de rundt deg hva som skal skje. Virker som du har skjønt dette, men en undersøkelse gjort noen år tilbake, ga litt interessante resultater.

    Først ble det spurt om hva som irriterer i trafikken, og da kom manglende tegngivning høyt opp. Videre kom det frem at veldig mange av de som svarte at manglende tegngivning var irriterende, var også tilbøyelig til å droppe å gi tegn selv...

    Mulig det har noe med våre iboende egoistiske sider å gjøre. Selvinnsikent er tydeligvis heller ikke alltid tilstedeværende.

  12. Heisann! Jeg har hatt sertifikatet i snart to år nå, på denne tiden har jeg kjørt mye. Inkluderer lange turer både innlands og utlands. Jeg føler at jeg har vokst enormt på disse to årene, og kan ikke sammenlikne med hvor flink jeg var like etter jeg hadde fått lappen. (Forøvrig er jeg ikke glad i fart, men heller følelsen av å ha full kontroll over kjøretøyet, men dette er i så fall ikke viktig). Har et par spørsmål, som kanskje du kan svare på =)

     

    1. Hva er forskjellene på en nyutdannet sjåfør, sammenliknet med en person som har hatt sertifikatet i 10 år / yrkessjåfør.

     

    2. Hva er "veien" videre, hvordan kan en fortsette å forbedre sin egen kjøring?

     

    3. Et veldig konkret spørsmål på slutten :p Hvordan forbedrer man sin egen rygging, jeg rygger konsekvent når jeg skal parkere, uansett hvor vanskelig det er. Klarer fortsatt ikke naile parkeringen på første eller andre innkjøring.

    Har du noen tips til hvordan bli virkelig god til å parkere, og rygge generelt?

     

    Hei.

     

    Flott å høre at du vil bli så flink som mulig. Hadde alle hatt denne selvinnsikten hadde nok trafikken vært et enda hyggeligere sted å ferdes.

     

    1. Et noe generelt spørsmål, som er litt vanskelig å svare på uten at jeg blir generaliserende. En person som begynner å kunne kalle seg erfaren som du skriver, vil i større grad ha klart å automatisere både det tekniske ved å behandle bilen samt selve trafikkbildet. Dette gjelder selvfølgelig ikke alle, da mange desverre opplever sitt høydepunkt i karrieren som sjåfør, den dagen de kjører opp..

    Fallgruven for en som har kjørt en del, er at man kjører "på gammel vane". Altså man har kjørt den samme veien til jobb tusen ganger, så hvorfor skal noe være annerledes idag?.. Man tillater seg selv å bli sløv, og man er fornøyd så lenge det går bra. Man kan også lett la det utvikle seg uvaner og ikke se det selv, før det er for sent.

    En nyudannet sjafør bør være ganske godt inne i regelverket og heller ikke ha utviklet store uvaner. (Tenker da på høy fart og generelt dårlig kommunikasjon i trafikkken)

    Må nok desverre svare deg at dette er veldig personavhengig, hvor en person kan dra mere kunnskap ut av et år med kjøring, enn en annen klarer i løpet av et langt liv.

     

    2. Et herlig spørsmål:) Her kan jeg dele noen konkrete råd og gi deg muligheten til å opparbeide deg noen verktøy. For det første må man alltid strekke seg etter og oppfatte en situasjon så tidlig som mulig. Man bør vite hva det faktisk betyr at man har vikeplikt, altså verken hindre eller forstyrre og man bør jobbe med fartstilpasning.

    Et triks vi bruker på trafikklærerskolen som gir trening i dette og som er særdeles nyttig, er å lære seg å snakke mens man kjører. Altså snakke om det man ser. Eks. Jeg ser et gangfelt, vei fra høyre, fartsgrense 60 km/t og forkjørsvei. Jo tidligere din hjerne får starte og bearbeide dette jo bedre blir resultatet. Hvis du syns det er litt rart å sitte å snakke kan du gjøre det inni deg, men det gir ikke helt samme effekt. Flere elever som bruker dette på sin oppkjøring også, da de blir meget fokuserte og faktisk mindre nervøse. Hjernen klarer rett og slett ikke tenke på at man er nervøs. Dette er tungt arbeid og bør ikke vare i alt for lange perioder. Men kommer du til en ukjent by og føler at ting er kaotisk er det som sagt et veldig nyttig verktøy.

     

    3. Noen konrete råd er å ta livet med ro under rygging. Still opp bilen slik at du gjør det enklest mulig for deg selv. Skal du rygge til høyre inn i en luke, tenk at ditt høyre bakhjul skal inn i luka. Så motsatt ved venstresving. Prøv å ha kontroll på alt som skjer rundt deg og husk at du har vikeplikt. Rygging er en øvelse som krever en del trening så bare fortsett, så skal du se at det "løsner"

     

    Håper det var nogenlunde svar på spørsmålene dine. Selvfølgelig andre ting og, men da begynner det å bli en avhandling snart:)

     

    (Skriver forøvrig på en ipad til tider, og da blir det fort en del skrivefeil desverre..)

    • Liker 3
  13. Har selv denne maskinen og både 7mm og 9.5mm disker passer. Selv har jeg en Crucial m4 som jeg er godt fornøyd med, men i dag hadde jeg kjøpt en Samsung 840 eller 840 PRO og du har råd til å betale litt ekstra. (du skal ikke ha mSATA format, de passer ikke).

     

    eks på disk som passer: http://www.prisjakt.no/product.php?p=1441706

     

    Maskinen har plass til to disker så om du har den vanlige modellen med kun en HDD har du plass til både SSD og HDD internt.

     

    Operasjonen er enkel, du trenger et lite stjerneskrujern, skru av bunnplaten, skru ut disk med ramme, skru disken ut av rammen, sett i SSD i rammen, sett disken på plass igjen. Ønsker du å bruke HDD'en internt trenger du 4 skruer som med rett skrugang og svært flatt hode, ellers passer de ikke, maskinen kommer allerede mend ramme for montering i den andre diskplassen, kun skruene som mangler.

     

    Mulig garantien ryker, det skal jeg ikke uttale meg om, men har du kjøpt maskinen privat har du fremdeles 5 års reklamasjonsrett, etter norsk forbrukerkjøpslov, som du beholder selv om du bytter HDD.

     

    Ønsker du å bruker gamle disken eksternt trenger du et 2.5" kabinett, anbefaler usb 3.0: http://www.prisjakt.no/category.php?o=produkt_pris_inkmoms&l=s130214671

     

    Setter stor pris på dette. Takk!

     

    Jeg har nok den modellen med 1 hd og har plass til en ssd. Jeg vil gjerne ha en "clean" win7 og hvordan gjør jeg det da etter at ssd er inne?

     

    Er du forresten fornøyd med din?

     

    Hej Mustage

     

    Du kan sagtens udbytte til en SSD, uden at det går ud over din garanti. HDD/SSD går under betegnelsen CRU, hos os. Hvilket står for "Customer Replacement Unit".

     

    Du skal dog være opmærksom på, at skulle der ske skader under udskiftningen, er disse naturligvis ikke dækket af garantien.

     

    Du kan finde hjælp til udskiftningen i manualen: ftp://ftp.dell.com/Manuals/all-products/esuprt_laptop/esuprt_inspiron_laptop/inspiron-17r-se-7720_Owner%27s%20Manual_no-no.pdf

     

    Med venlig hilsen

     

    Karina Hansen

    Dell | Social Media & Communities Professional

    Følg os på Twitter: @DellLytter

     

    Takk for svar. Kan dere kontaktes hvis jeg står fast i prosessen?

  14. En ting som irriterer meg fælt er trafikkskolebiler som kjører så utrolig sakte i trafikken. Jeg forstår at "eleven" er under en læringsprosess, men å kjøre i 20 km/t under fartsgrensen er da ikke god læring? Hvorfor er det ikke flere lærere som pusher litt på at å faktisk holde fartsgrensen er bedre enn å ligge under, spesielt når det er fine forhold og det er lagt til rette for "fartsgrense-kjøring"?

     

    Kjører mye i området rundt Kalbakken, og ser minst 4+ kjøreskolebiler daglig som gjør det samme.

    Hei.

    Som du selv sier så er eleven i en læringsprosess og det er en grunn for at vi kjører biler med skoleskilt. For å bedre sette deg inn i situasjonen så tenk deg at du aldri har vært i Paris og går rundt og skal finne frem til et spesifikt sted. Du går mest sannsynlig i et mer ujevnt tempo og litt mer ustabilt enn de "innfødte".

    På den andre siden er jeg helt enig at det ikke er hensiktsmessig å la eleven kjøre alt for sakte. Vi jobber en god del med dette, og da kanskje spesielt med "bekymrede" elever.

    Når det gjelder forbikjøringsøvelsen, så er vi nødt for å ligge et stykke under fartsgrensa, da man ikke har lov til å bryte den, uansett om man bedriver forbikjøring. Dette er jo noe alle vet, og følger:)

    Vi skal selvfølgelig ta hensyn og slippe andre biler forbi hvis det er mulig.

     

    Alle skal uansett følge paragraf 3 i veitrafikkloven om å være hensynsfull, aktpågivende og varsom.

    Husk på at vi er på jobb for å lære elevene noe som er komplisert og som innebærer risiko.

  15. Innspill ang. blink ved forbikjøring. Tar jeg feil når jeg påstar at man ikke blinker fordi man skal kjøre forbi, men at man blinker for feltskiftet som er nødvendig for å kjøre forbi? I såmåte skal man blinke for begge feltskiftene mener jeg.

    Hei du. Hvis et feltskifte er nødvendig for å foreta en forbikjøring så har du helt rett. Det finnes derimot situasjoner som ikke krever et feltskifte for å foreta en forbikjøring. Eks: to felt adskilt fysisk, og du skal forbi en syklist som ligger godt nok ute til høyre, slik at du trygt kan kjøre forbi.

    Blink i hvertfall ut og blink tilbake hvis du har kapasitet til det. Mulig dette kom litt svakt frem i mitt forrige innlegg, men da presiserer jeg her nå at det er bedre å blinke en gang for mye enn for lite. Er ikke akkurat et samfunnsproblem at vi alle sammen bruker for mye tegn...

    • Liker 1
  16. Jada, skal være konkret og kortfattet. Du får svare på det du har tid til :)

    1. Situasjon: dobbel gul sperrelinje, en buss står på en liten busslomme på høyre side. Dersom du skal kjøre forbi må du krysse linjen. Skal du holde tilbake og vente til bussen kjører, eller krysse linjene?
    2. På oppkjøring, skal jeg kommentere ting jeg ser jeg gjør feil "mens jeg gjør feilen og rett etterpå" eller etter kjøringen når han spør meg?
    3. Skal jeg blinke inn igjen etter jeg har kjørt forbi noen? Alle vet jo at jeg skal inn igjen om jeg har blinket ut når jeg skal forbi.
    4. Blinke inn i rundkjøring om jeg skal til venstre, eller bare ut?
    5. Hvor sakte må jeg kjøre på en svært svingete og smal vei før jeg stryker? (Om du tar deg tid til å se på veien er det her: 60.460434,6.600527 omtrent
    6. På oppkjøring, kan jeg kutte oversiktlige svinger, enten i liten eller større grad?

     

    1. Her er nok teori og praksis ikke helt gode venner. Hold deg til teorien som sier at du ikke skal krysse en sperrelinje. Da gjør du ikke noe feil.

     

    2. Mitt råd til mine elever er å glemme det som har skjedd, og tenke fremover. Alt for mange får "følgefeil" da de henger seg opp i forrige situajson. Jo mer kapasitet du bruker på forrige situasjon, jo mindre har du til den som kommer. Må du si noe, så gjør det kortest mulig.

     

    3. Alle spørsmål ang blinklys bør snus på hodet. Er det en grunn for ikke å blinke? Uansett ved forbikjøring er det viktigste at du blinker deg ut så du varsler fare og sprer trygghet.

     

    4. Dette har vært en debatt i del år nå. Påbudt å blinke ut, annbefalt å blinke inn. Jeg lærer mine elever å blinke inn, da det sprer en ektra trygghet for de rundt.

     

    5. Fikk ikke opp linken, men generelt ang fart så bør du sikte deg inn mot fartsgrensa hvis forholdene ligger til rette for det. Hvis forholdene ikke ligger til rette for det bør du kjøre i forhold til sikt, føre, sted og trafikkforhold. Husk at en oppkjøring ikke handler om å kjøre perfekt, men ansvarlig.

     

    6.Litt vanskelig å svare på da sensorene selv har forskjellige meninger om dette. Da blir mitt råd; ikke kutt svingen, så gjør du ikke noe galt. Ofte er det en grunn for at du føler du må kutte og det er at du ønsker å kjøre litt fortere enn svingen "tillater".

     

    Håper dette var litt oppklrende og lykke til med oppkjøring!

    • Liker 1
  17. Hva slags kontroller utfører vegvesenet (evt andre trafikkorgner) ift kvalitetssikring av trafikkskoler og lærere?

    Innad i statens vegvesen har de en gruppe som går under det treffende navnet "kontrollgruppa". Dette er en gruppe som har som mandat og sjekke at alle trafikkkoler følger de gitte regler og at lærerne er kvalifiserte.

    Dette har desverre til nå omfattet mest å sjekke at vi bruker den tiden vi skal, og at det organisatoriske er i orden. Det skal være kontroll på innhold også, men til nå har det ikke vært høyest prioritert desverre. Som faglig leder ved en trafikkskole er det jeg som har ansvaret for at det faglige holder mål.

     

    Mitt råd, hvis du insinuerer at du ikke er fornøyd, er å bytte trafikkskole. Det er et generelt råd som gjelder alle. Selv om en lærer sier det er vanskelig/dumt å bytte, så er det faktisk slik at gresset kan være en god del grønnere på den andre siden. Viktig å ha en god kjemi med en du skal sitte sammen med i mange timer i en liten bil. Det kan både være hyggelig og morsomt å ta "lappen", og de aller fleste lærer best når de føler seg trygge og ivaretatt.

     

    Dagens siste svar fra meg da jeg skal tidlig på jobb i morgen.

  18. Kan jeg stille spørsmål som jeg lurer på ang hvordan jeg skal kjøre i gitte situasjoner i følge en trafikklærer?

    Du kan jo prøve. Men det kan fort bli vanskelig å svare på da jeg ikke kjenner alle kriker og kroker i dette flotte landet og en del er veldig lokalt.

     

    Kan jeg stille spørsmål som jeg lurer på ang hvordan jeg skal kjøre i gitte situasjoner i følge en trafikklærer?

    Det krever nok at du er veldig presis og kortfattet :)

  19. Helt ærlig, selvom en elev klarer seg helt utmerket og er klar for oppkjøring, tar dere en time til med h*n for å tjene litt ekstra f.eks? Eller er dere alltid ærlige? :)

    Det varierer nok fra lærer til lærer. Men har man nok å gjøre (som de fleste har) så er det ikke lønnsomt. Det mest lønnsomme er at eleven kommer inn, kjører effektivt igjennom alt obligatorisk og består den praktiske prøven.

    Blid og fornøyd og sprer det gode ryktet :)

  20. Hei folkens!

     

    Jeg har en Dell inspirion 7720 se og har vært veldig fornøyd med denne bærbare maskina.

     

    Nå er det på tide å bytte til en ssd og da trenger jeg litt assistanse.

     

    Tenkte kanskje noen kunne gi meg råd i forhold til hvilken ssd som passer (blir godt ytnyttet i denne maskina) og hva jeg bør kjøpe for å bruke hd som ekstern disk.

     

    Som dere sikkert skjønner har jeg begrenset med kunnskap om dette og trenger det inn med teskje.

     

    Er det en enkel jobb for en som har bygget en pc for 10 år siden?

     

    Ser for meg at jeg vil gjøre dette ganske billig og trenger ikke stor kapasitet. Da jeg har nok med den eksterne disken.

     

    Et siste spørsmål: Ryker garantien his jeg gjennomfører dette?

     

    Dette er meget mulgi svart på før men jeg er som sagt litt treg:)

  21. Hei:)

     

    Meget mulig dette finnes her fra før, men tenke å starte en tråd hvor man kan få svar/råd fra en trafikklærer.

     

    Bakgrunnen for dette er at det florerer en del feilinformasjon her på formumet.

     

    Det jeg ser for meg at jeg kan/vil svare på er generelle råd til øvelseskjøring, førerprøve, kjøretimer, hva man bør forvente av opplæring og diverse annet.

     

    Ha forståelse for at jeg ikke vil snakke negativt om kollegaer, svare på saker basert på indisier, eller ha mulighet for å være veldig aktiv her da jeg jobber fulltid.

     

    Litt om meg og min kompetanse: 6 år som trafikklærer i Oslo, utdannet ved høgskolen i Nord-Trønderlag og tatt etterutdanning som faglig leder ved trafikkskole. Driver egen trafikkskole og det har jeg gjort i flere år.

     

    Er det flere trafikklærere her inne så er det bare å bidra!

    • Liker 6
  22. Hei alle:)

    Akkurat gått til innkjøp av en Asus G35sx og kunne tenke meg å høre med andre som har maskinen eller kjenner den. Har noen utfordringer og trenger virkelig hjelp!

    Hatt maskinen en ukes tid nå og mye er bra men som sagt så har jeg noen utfordringer. Jeg pleide og ha litt peiling på diverse datautstyr, men siden jeg ikke har jobbet med det på over 10år er jeg helt "ute".

     

    Lister det opp utfordringene for ordens skyld.

     

    1. Bilde er meget uskarpt. Føles nesten som jeg ser 3d bilde uten og ha 3d briller.. Hvis jeg surfer nettet så er det som om alle bilder er tatt av samme fotograf med det samme elendige kameraet. Meget dårlig oppløsning. har oppdatert til nyeste driver men fortsatt samme problem. Noen forslag?

     

    2. Finnes det noen gode måleprogram og hvis ja, hva bør jeg forvente i resultat på denne maskina?

     

    3. Fulgte med masse drittprogram. Skulle gjerne hatt en "ren" windows med det mest nødvendige. Bør jeg bare slette program eller kan jeg få tak i det i kraft av at jeg kjøpte windows med pc'n?

     

    4. Hvilken antivirus bør jeg innstallere og er det noe annet jeg "må" ha?

     

    5. Av og til er pc'n fryktelig treg. Min 7 år gamle acer er jo mer stabil. Noen forslag?

    Spiller for det meste heroes 6 om dagen og det er vel ikke alt for krevende??..

     

    Håper virkelig noen tar seg tid til å hjelpe da jeg har forsøkt å kontakte Dustin Home, men får til svar at jeg må sende inn pc'n. Det vil jeg selvsagt gjerne unngå.

     

    Skriv gjerne også hvis du ikke kan svare, men har samme pc så vi alle kan dele erfaringer:)

     

    På forhånd takk

    - Mathias

×
×
  • Opprett ny...