Gå til innhold

code

Medlemmer
  • Innlegg

    1 117
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av code

  1. Kan være et interessant spørsmål. Jeg tror jeg alltid se meg selv som norsk, uavhengig av hvor jeg bor, hvilken statsborgerskap jeg har eller kultur jeg følger. Samme inntrykk har jeg av mine svenske venner som kom til Norge i tenårene, som forsatt ser seg selv som svenske.

     

    Er et tema jeg har tenkt på selv, da det kan være relevant iforhold til innvandring, og sett flere mene de er like norske/amerikanske/japanske som alle andre da de har opphold seg i landet en lengre periode.

  2. Jeg føler dette kan til en hvis grad være normalt. I tyveårene begynner man å forme sin vennekrets til mennesker med tilsvarende interesser og standard. Når man da beveger seg inn på dating senen vil man møte personer som besitter helt andre standarder enn seg selv. For heterofile vil dette da bare gi innsyn hos det motsatte kjønn, slik at man kan få et negativt syn om en gruppe mennesker. Kan derimot garantere at det finnes vel så mange menn som du ville reagert tilsvarende negativt på.

     

    Det er derimot lov å ha standarder. Men passe litt på dobbel standarden. Det at du aktivt er ute etter å ligge rundt, men reagerer på andre med lettere syn på sex virker noe hyklersk ja. Men det finnes vel flere eksempler på hvor mennesker ønsker å holde sin partner til høyere standard enn seg selv, uten at de må være kritikkverdig.

     

    Er enig at hvis man har vært på date men en person opp til tre ganger, er det mangel på respekt og høflighet om den personen uten videre slutter all kontakt og ignorerer meldinger.

     

    Det kan være at for personer med annerledes standard/kresne ikke vil ha mest suksess på utesteder og dansegulvet. Da dette kan fort være hitt and miss til de grader. Og kanskje et forsøk vil være å prøve andre fronter for dating.

  3. Hvis du ikke bruker Geforce Experience til noe veldig viktig, anbefaler jeg å slette programmet. Gjorde selv en ukes tid tilbake å benchmarket cs:go fps med forskjellige setting og tips/tricks jeg fant på nett. Å slette Geforce Experience var en av de tingene som tjente meg noen gode ekstra fps.

  4. Jeg anbefalte det jeg ville valgt. Er det så veldig vanskelig for deg å heller ta den samme SSD-en bare i en mindre størrelse?

    Du tenker nok alt for mye på dette. Det er bare en PC. Kjøp det du vil ha, bygg den og bruk den. Bare DU kjenner dine behov. Kanskje er det du bygger perfekt for ditt bruk, selv ville jeg nok hatt litt mer. Søk på de komponentene folk har anbefalt her, bruks prisjakt.no eller prisguide.no og sett opp en liste. Ofte lønner seg å mikse og matche litt mellom forskjellige butikker for å få billigst. Men husk, ikke spar deg til fant :)

    Takk for svar.

     

    Problemet ligger vel i at internt viste jeg at det sekundet maskinen går over 8000-9000 kr sulter jeg, og må avslutte data jakten. Men ønsket ikke å oppgi dette beløpet da jeg håpet folket kunne ta utgangspunkt i en pure-gaming maskin med utgangspunkt i de spesifikasjonene jeg hadde oppgitt. Om folket da kom frem til en dyrere data enn denne prisen, og dere prøve å skape den billigste dataen dere greide til disse spesifikasjonene ville jeg utsatt prosjektet. Problemet startet vel heller da forslagene overhodet ikke tok utgangspunkt i spesifikasjonene eller hva målet med selve datamaskinen var. Kan muligens skylde på meg selv pga. dårlig kommunikasjon og skrevet først post.

     

    Du har nok også rett i at jeg selv vet hva jeg trenger/ønsker, men kan forsatt ikke spørre mor om datamaskin(Da jeg har interesse av det, ønsker jeg gjerne at du forklarer hva jeg sa, eller måten jeg uttrykte meg på som indikerte at jeg skulle være halv-retard når det kommer til data, og fikk deg til å komme med det utsagnet, gjerne på PM).

     

    Må dessverre spare meg til fant. Vil ikke få noe særlig bedre råd de neste årene heller.

  5.  

    snip...

    Jeg tror du overtenker litt her nå.

    Jeg pleier alltid å ta i litt når jeg bygger så jeg vet at det holder noen år. Forskjellen mellom 9 og 13 tusen er veldig lite, men kan skape irritasjon for deg i bruken av maskinen. Og en 500 gb SSD for 1500 er rett og slett et røverkjøp. Når du begynner å legge inn en 8-10 spill finner du fort ut at det tar plass. Ett spill kan fort ta 60-70 gb. Du sier at du sparer 850 på å velge en 120 gb SSD, det vil jeg si er feil. Du får en bitte, bitteliten SSD som snart er full. Bare windows tar 30-40 gb, da har du igjen 70 gb av 110 effektive. Nei du får ikke høyere fps av SSD men du får kjappere loading. Å velge 290(X) foran 970 da er du rett og slett dum, eller fanboy. Kanskje kaldt på rommet ditt? Vet ikke helt. Alt bærer preg av at du vet ganske lite. Og her får du råd av folk som vet mer enn deg. Hvorfor da overse de rådene du får? Aldri skjønt folk som spør om råd, for så å overse rådene de får. Da kan du like gjerne spørre din mor om hva du skal ha i PC-en din.

     

    Overtenker kanskje, men forskjell på 4000 kr er data og ikke data. Det er ikke veldig lite for alle, det er faktisk 2 mnder med mat på et fattig student budsjett. Absurd at du i hele tatt kan si det med sånn sikkerhet.

     

    En ting er å føre en diskusjon på hvorfor en del er bedre enn en annen, det er helt greit. Men jeg stopper ikke å tenkte og bare hører på alt alle sier uten grunn. Har mye data bakgrunn selv(bachelor innen data, og holder på min andre bachelor innen data nå), og er ikke helt retard. Hvis en person sitter på et budsjett og starter tråden med at han føler kanskje SSD blir for dyrt, så er det liten grunn til å anbefale en 1500kr SSD når jeg trengte en OS drive. Også nevnt tidligere at jeg spiller veldig få spill, og muligens eneste som vil ende opp på en evt. SSD ville være OS/Fallout 4. Hvis man hele tiden skal gå for det dyre som nevnt tidligere så blir det alt for dyrt. 

     

    Du kom med et godt innlegg på en pakke som er høyst aktuell, men må forsatt få lov til å stille spørsmålstegn til SSD forslaget da det går så langt utenfor spesifikasjonene mine, samme gjelder 6000 kr forslaget til en annen bruker. Det at jeg senere spurte spørsmål om PSU må være akseptabelt. Setupen trenger faktisk ikke mere enn 550W. Hvorover hvis det hadde blitt forklart at eneste PSU som finnes som er noe tess er 750W+ så kanskje jeg hadde akseptert det. Derimot så er det ikke alltid enighet blant dere "eksperter" hvor f.esk alle som skriver om samme tema på sider som overclock.net / tomshardware / linustechtips mener en 750W er totalt overkill, og XFX 550W av Seasonic blir nesten eksklusivt anbefalt rundt 550-650W. Uten da å faktisk ha veldig mye greie på PSU selv, hvordan skal jeg da ta deres ord for godt uten noen gode argumenter/forklaringer? Fra midt standpunkt er begge 80+Gold, begge er fully modular, men XFX er 500kr billigere.

     

    970 vs. R9 290X diskusjonen kommer fra samme sted, personlig liker jeg faktisk Nvidia bedre, men om og om igjen leste jeg både på reviews, og researchen jeg gjorde på overclock.net / tomshardware / linustechtips sist uke at når det kom til pure preformance på stock vant R9 290X på 1080p, derimot så vant nesten eksklusivt 970 på 1440p og 4K husker jeg rett.

     

    Man kan ikke ta ting som god fisk på alle forum, og det vet jeg godt når man leser andre forslag. Det å argumentere, eller så fall forklare hvorfor en anbefaler en del er vel ikke mye å forlange?

    • Liker 1
  6. Det er utrolig hvor lite penger man faktisk kan leve på, og du legger selv merke til hvor mye du har å rutte med. Personlig syntes jeg 2500 kr går an, men da må det planlegges. Selv om det ikke er veldig sunt så har jeg den vanen at lørdags morgen går jeg i butikken og kjøper godis, dette er eneste jeg spiser på lørdag. Samt å drikke en Urge. Kjøper bevist godis for rundt 60-70kr og koser meg med det resten av dagen. Kanskje ikke verdens beste tips men ^^

     

    Du får ikke studentrabatt såfremt det ikke er noe nytt siden jeg gikk på VGS. Da måtte man ha studentbevis og det får man kun fra universitet/høyskole ved betalt semesteravgift.

    Jeg fikk studentbevis når jeg gikk på VGS i 2005/2006.

    Er 100% sikker da dette var kortet jeg brukte for å lage falskt legitimasjon for å kjøpe røyk.

     

    Edit: Tydeligvis er det mulighet for at det heter elevbevis og ikke fungerer som til studentrabatt.

    Hadde kontaktet skolen for å spørre om hvordan dette fungerer. Skal sies jeg brukte dette "elevbeviset" for å få studentrabatter.

    • Liker 1
  7. Da lurer jeg på en ting, om du har formening med det du vil ha, hvorfor spør du oss da? PS ikke vont ment, men du skriver om budsjett. Hva er det, kan ikke huske å ha lese at du har nevnte det, kanskje jeg er blind?

    Men ikke spar på gpu om du vil ha spille maskin, heller ikke på psu. Psu er den som du har lengst i en pc. Så velg en bra en. Evga 750 er nevnt. Finnes bedre men da koster det flesk.

    Husk du for det du betaler for :yes:

    Kanskje jeg formulerte meg noe dårlig, men har ikke en formening om hva jeg VIL ha, jeg har en formening på hvordan flere av delene presterer, og cirka hva som trengs, men usikker på detaljene.

     

    Ang. PSU så har jeg aldri kjøpt dårlig PSU, men jeg mener 750W er overkill til setupen. Watt =/= Kvalitet. Kan kjøpe samme kvalitet PSU med 550W eller 650W til en billigere penge tipper jeg, men forsatt ha samme kvalitet og spare penger. Folk kan komme med mot argumenter selvfølgelig, og skape en diskusjon på hvorfor setupen trenger 750W istedet for 550/650 for eksempel. Diskusjonen rundt R9 290X vs. 970 hadde en bra utvikling derimot.

     

    Skrev ikke hva budsjettet er da jeg heller ønsker å finne ut hva som trengs for å spille fleste spill på high/ultra på 1080p ~60fps. For så å ta avgjørelsen etterpå om det er noe jeg ønsker å kjøpe.

     

    Målet med tråden var, kanskje igjen dårlig forklart av meg, var å skape en datamaskin til en så billig penge som mulig(på et budsjett) som kjørte de fleste spill på 60fps på high/ultra. Jeg mener at 750W, i7, 16GB, SSD til 1500kr ikke er nødvendig for å få til dette.

     

    Om jeg går for pakken din til 6000kr og:

    970 3500kr GPU

    750W 1300kr PSU

    500GB 1500kr SSD

    350kr Vifte,

    ~600 kabinett.

    Da er det 13250 kr.

     

    Hvor mye fps taper man realistisk på 1080p hvis man istedet går for:

    Andre pakken, 3850kr. (CPU/RAM liten påvirkning i spill, sparer 1000kr)

    R9 290 2900kr.

    120GB SSD 650kr. (Bortimot ingen påvirkning på spill, sparer 850kr)

    600 Kabinett.

    350kr vifte.

    700 PSU. (Usikker på hvor mye jeg realistisk vil spare)

    Da er det 9050 kr.

     

    Hvor mye fps tjener man på disse 4200 kronene ?~1-5 fps?

     

    Eksempel på 1080p avarage fps benchmarks på R9 290 fra Tom's Hardware:

    Metro: Last Light: 68.7
    BF 4: 66.7
    Crysis 3: 60.5
    The Elder Scrolls V: Skyrim: 125.7 (Samme motor som Fallout 4, spillet jeg hovedsaklig ønsker å spille)
    Arma III: 59.0
    Tomb Raider: 74.8

     

    Dette kortet ligger rundt 60 fps på de fleste nyere spill, noen kanskje litt gamle. R9 290X som ligger VELDIG likt stock med GTX 970 ligger henholdsvis: +1,9 | +2,2 | +0,6 | -0,4 | +0,9 | 0.9 fps iforhold til R9 290, på disse seks spillene ligger 290X i gjennomsnitt 1 fps høyere enn sin bror 290.

     

    Altså high-end spesielt på 1080p så koster hver fps mye, derfor jeg føler jeg kan spare penger på å legge meg helt nede på 60 fps merket, om jeg senere om noen år må spille nyere spill på high istedet for ultra kan jeg overleve.

     

    Vet ikke om budskapet kommer helt frem, og jeg vet også at det kan virke som jeg kverulerer noe veldig, men prøver bare å skape en diskusjon. 

  8.  

     

     

     

    @RRhoads: Hvorfor 750W? Kan ikke se at denne setupen trenger så mye power. Greit nok at jeg aldri hadde planlagt å gå for en dårlig PSU, men heller en sikkerlig 550W eller 650W enn en midt på 3 over kill 750W. Tatt utgangspunktet at jeg faktisk ikke trenger så mye power? Hører også alle sier: Ingen grunn til å gå for 6GB? Er dette fordi det er samme pris som 8GB?

     

    Fordi den er helt stille ved oppsettet ditt. Viften vil ikke gå rundt. Prisen er heller ikke ille. Den EVGA-en som jeg foreslo er ikke det jeg vil kalle en midt på treet PSU. Det er en kvalitets PSU med 7 års garanti.

     

    Når det gjelder å gå for 6GB eller 8GB. Prisen er ganske lik, og det er greit å kjøpe et kit på 8GB, så har man mulighet til å oppgradere senere.

     

    Enig i hva du sier ang. RAM, tok utgangspunktet i 8GB da prisforskjellen er så liten, tviler på jeg trenger noe oppgradering med det første også. Hvis ikke Windows 10 sitter på noe muffins.

    Jeg forklarte meg også litt dårlig, når jeg sa midt på 3 mente jeg heller generelt, og ikke den PSUen. Men 750W er overkill til en singel-GPU+i5 setup. Tror jeg skal greie å få like bra kvalitet 550W-650W PSU til billigere penge, da dette er en budsjett data til 1080p. Samt at jeg har sakt fra meg det at jeg ønsker å futurepoofe. 

     

    Ønsker interessert hvorfor 970 over 290X?

     

    Ok. :) Skal ikke tvinge på deg den strømforsyninga :p

    Sjekk denne tråden, der er det mange anbefalinger: https://www.diskusjon.no/index.php?showtopic=1569444

     

    Når det gjelder minne, så er det vanskelig å vite hvor mye man trenger i fremtiden. Fallout 4 kommer kanskje til å kreve ganske mye hvis man bruker en del mods. Igjen, jeg ser ingen grunn til å gå for 6GB når prisforskjellen er så liten. Hold deg ihvertfall til 2 eller 4 brikker, slik at du får dobbel minnekanal.

     

    GTX 970 har bedre ytelse i BF4:  http://www.tek.no/artikler/test-gainward-geforce-gtx-970-phantom/163741/5

     

    GTX 970 og R9 290X har egentlig ganske lik ytelse. 970 er bedre til noe, og 290X er bedre til andre ting. GTX970 trekker omtrent halvparten så mye strøm. Kanskje ikke så viktig ved første øyekast, men da kan man spare penger på å gå for en mindre strømforsyning.

    Personlig, så gikk jeg for GTX 970 for en måned siden da jeg oppgraderte. Har hatt ATI/AMD siden 2005, så jeg er ikke noen nVidia fanboy. :) Det hadde seg helt enkelt slik at jeg GTX 970 kom best ut i de spillene jeg spiller. Det var også bedre ytelse/watt som spilte inn. Det var også mye av grunnen til at jeg har holdt meg til ATI/AMD så lenge.

     

    Igjen takk for svar.

    Grunnen til jeg kanskje kan virke noe aggressive er at jeg har allerede en formening om deler og hva som trengs, og må ha noen til å utfordre hva jeg allerede tror. Da hjelper det lite med at noen bare skriver navnet på 5 deler :)

     

    Spiller heldigvis ikke BF lengre, men kan være interessant å vite hvilke andre spill 970 går av med seieren. Strøm/varme er jeg ikke så bekymret for, tenker også på å OC en 290. 

     

    Men sitter også med en følelse at man ikke trenger 290X eller 970 for å kjøre high/ultra uten AA på 1080p med ~60fps.

    Sitter egentlig å spiller relativt få spill, og kan se for meg at Fallout 4 er det eneste spillet jeg kommer til å spille neste par årene som i hele tatt trenger litt guffe.

     

    På et z97 er det en to eller fire memory moduler man bruker. To eller fire for dual channel (og det krever identiske moduler).

    Da går det ikke opp med 6GB.

    Takk for svar, blir 8GB RAM.

  9. Ja du har rett, beklager, googlet litt ekstra. De jeg snakket med hadde -60 sp, og var akkurat i en slik situasjon at de fikk lån, dermed var det sånn at for inntjening av studiepoeng måtte skje utenfor de obligatoriske 60 poengene hvert år.

     

    Står følgende på lånekassens sider:

    "Slik får du rett til ny støtte:

    Dersom du tek utdanning utan støtte frå Lånekassen, kan du hente inn forseinkinga og dermed få rett til ny støtte. Når forseinkinga er redusert til maksimalt 60 studiepoeng eller tilsvarande, kan du få støtte frå semesteret etter at du har henta inn forseinkinga."
  10.  

     

    @RRhoads: Hvorfor 750W? Kan ikke se at denne setupen trenger så mye power. Greit nok at jeg aldri hadde planlagt å gå for en dårlig PSU, men heller en sikkerlig 550W eller 650W enn en midt på 3 over kill 750W. Tatt utgangspunktet at jeg faktisk ikke trenger så mye power? Hører også alle sier: Ingen grunn til å gå for 6GB? Er dette fordi det er samme pris som 8GB?

     

    Fordi den er helt stille ved oppsettet ditt. Viften vil ikke gå rundt. Prisen er heller ikke ille. Den EVGA-en som jeg foreslo er ikke det jeg vil kalle en midt på treet PSU. Det er en kvalitets PSU med 7 års garanti.

     

    Når det gjelder å gå for 6GB eller 8GB. Prisen er ganske lik, og det er greit å kjøpe et kit på 8GB, så har man mulighet til å oppgradere senere.

     

    Enig i hva du sier ang. RAM, tok utgangspunktet i 8GB da prisforskjellen er så liten, tviler på jeg trenger noe oppgradering med det første også. Hvis ikke Windows 10 sitter på noe muffins.

    Jeg forklarte meg også litt dårlig, når jeg sa midt på 3 mente jeg heller generelt, og ikke den PSUen. Men 750W er overkill til en singel-GPU+i5 setup. Tror jeg skal greie å få like bra kvalitet 550W-650W PSU til billigere penge, da dette er en budsjett data til 1080p. Samt at jeg har sakt fra meg det at jeg ønsker å futurepoofe. 

     

    Ønsker interessert hvorfor 970 over 290X?

  11. Du trenger ikke 16GiB med ram har selv i 8 i mine maskiner, men ddr 3 er billig. Hvorfor 4790, slipper du å klokke så mye og jeg har tro på at da blir din nye maskin ikke så fort gammel, slik tenker jeg. :)

    Takk for svar.

    Men når utgangspunktet er budsjett og gaming ser jeg ingen grunn til å gå for noen av delene, forskjellene på 4790 og 4690 på gaming er minimal, og trenger vel strengt tatt ikke å OC 4690K heller, bare gjør det av gammel vane og moro. Som nevnt tidligere, sitter jeg nå på 6GB RAM uten problemer, og har gjort det siste 4 årene og fulgt med på bruken. Hadde det faktisk kostet litt mere penger for RAM hadde jeg gått for 6GB igjen. Da faktisk 8GB nesten er på grensen til overkill til en gaming setup.

  12. Takk for svar, men setter pris på litt mere ut fyldene svar.

    Setter pris på å bli gjort oppmerksom på pakke muligheter, viste jeg faktisk ikke var en ting.

     

    Ser alle sier 970, husker jeg krysset dette av listen da det konkurrerte med R9 290X og på alle tester jeg leste vant 290X bortsett fra når det kom til lyd og strøm nivå. Da dette ikke er noe jeg bryr meg særlig om så tenkte jeg R9 290X var bedre.

     

    @RRhoads: Hvorfor 750W? Kan ikke se at denne setupen trenger så mye power. Greit nok at jeg aldri hadde planlagt å gå for en dårlig PSU, men heller en sikkerlig 550W eller 650W enn en midt på 3 over kill 750W. Tatt utgangspunktet at jeg faktisk ikke trenger så mye power? Hører også alle sier: Ingen grunn til å gå for 6GB? Er dette fordi det er samme pris som 8GB?

     

    @Kjetil Lura: Hvorfor i7-4790K 16GB RAM? Er jo max overkill for hele setupen og penger i dass.

     

    @kremt Takk for vifte forslag, noen spesiell grunn til du never denne? Tar denne en 4690K opp til 4.5 uten å la det bli for varmt i idle? Trenger ikke 500GB SSD, overkill for en OS drive.

  13.  

     

     

    Synes du virkelig er slik i Norge ? Det er jo utrolig få som er virkelig fattige i Norge

     

     

    I norge er det mer et irritasjonsmoment å se 18åringer i BMW M3 og sjampisfest på instagram, men det er mye penger som sitter på få folk også her. Slik jeg ser det er det dog ikke noen enkel måte å fikse det på, setter en opp skatt på arv og eiendom flagger de som har penger ut.

     

     

    Samme inntrykk her: Det er VELDIG mange som har mye penger i Norge. Ikke bare de aller rikeste, men nærmest folk flest. Og så har man noen få helt på bunnen.

     

    Utdannelse lønner seg i alle fall ikke noe særlig i Norge. En med mastergrad tjener ikke særlig mer enn noen som sitter i kassa i en butikk. DET er urettferdig. Og igjen, en på NAV får jo omtrent like mye utbetalt som noen som jobber. Urettferdig, ja.

     

    Helt uenig at dette er urettferdig. Men er vel direkte feil også. Da de som jobber i kassen på butikk ofte har lønn nærmere 150 kr timen, noe IKKE de med mastergrad/siv.ing har.

     

    Men hvorfor skal det være så urettferdig hvis det hadde vært på denne måten? Det at jeg tar utdanning for å få meg en jobb er ikke for å tjene masse penger, eller tjene mere penger enn andre. Men for at jeg trenger utdanning for å jobbe innen det feltet jeg har interesse for, og faktisk ønsker å jobbe med.  Om butikk ansatte, trailer sjåfører og andre yrker som pleier å bli sett på som lav lønn jobber kunne fått økt lønn til det de med master/bachelor/siv.ing/ing grad har så er dette ikke noe problem?

  14. Tusen takk for svara, setter stor pris.  Det med strømmen må jeg sjekke ut. Men hvor mye vill det betalt i strømregning for en lite kjellerleilighet på ca.30 kvm? Også vett noen rabatt som gjelder for med som er 16 år? 

    Også hvor mye ville det sagt jeg trenger i inntekt i  mnd, er 10 000 kr nokk? Og har det noe gode eksempler på en budsjett for noen på min alder? 

    Jeg kan på ingen måte garantere hvor mye strømprisen vil komme på, men her hjemme jeg bor nå i sommeren, ~200 kvm hus har vi 800 kr i strøm pr. mnd, dette er da 3 mennesker.  

     

    Som tidligere nevnt var det cirka 300-450 kr i måneden i strøm når jeg bodde i sokkelleilighet i Tr.heim. Denne var på cirka 80 kvm og her bodde det 4 mennesker. I mot setting til her jeg bor i sommeren var det da 4 mennesker som lagde mat separat som tok mye strøm. Det var også i "kjeller" så det ble brukt mye varmekabler på rommene.

     

    10,000 kr pr.mnd burde være greit, usikker på om du må betale bøkene på VGS selv, men om du må det kan du fort se for deg noen ekstra utgifter i starten av skole året.

     

    De fleste av norges studenter lever på cirka 100,000 kr i året. Det tilsvarer 8300 kr i mnden. Disse universitet/høgskole studentene må kjøpe bøker hvert semester som er relativt dyrt. Så tror du skal greie deg fint med 10 lapper.

    • Liker 1
  15. På tide å tenkte på hvilke deler jeg skal ha da det er cirka 1 uke til jeg eventuelt bestiller.

     

    Planen er å først tenke på deler, for så se på prisen og ta avgjørelsen om det blir datamaskin eller ikke. Skal bruke en 1080p 60Hz skjerm, planen er overclocking. Har tastatur, mus og HDD, men trenger en HDD eller SSD til å ha Windows på. Ønsker heller ikke å kjøpe noe overkill, viktig å ta utgangspunkt at det er snakk om gaming på 1080p 60Hz. Kommer med spørsmål underveis ang. delene.

     

    Spiller som regel få spill, men skal kjøpe Fallout 4 når det kommer ut.

     

    CPU: Står mellom i5-4690K eller i7-4790K, men ser ingen grunn å gå for 4790K.

     

    CPU Vifte: Her er jeg blank, men lurer på hvor mye forskjell det vil være på lukket vannkjøling kontra luft, brått er jeg uheldig med 4690K og får en som nesten ikke klokkes, og trenger nesten bare stock viften. Mener det var kun 20% som fikk 4.5GHz eller mere, å tenker da at det er liten grunn til å gå til innkjøp på noe heftig vifte. 

     

    GPU: Her er det mye å velge mellom, og finner forskjellig tilbake meldinger på alt, står mellom R9 280X, GTX 770, R9 290, GTX 970, R9 290X. Føler ikke jeg trenger å gå høyere med en 1080p 60Hz setup. Men har også problemer med å finne ut om R9 280X og GTX 770 greier å kjøre nyere spill på 1080p 60+ fps på high/ultra (lite AA). Ønsker ikke å måtte sette Fallout 4 på medium når det kommer ut.

     

    RAM: Står mellom 6 eller 8 GB RAM, har selv nå 6GB RAM og har ikke vært i nærheten av å overstige dette, derimot er RAM så billig at jeg kan ta 2x4GB brikker. Usikker på klokke hastigheten, virker som 1600 funker bra, og at går man høyere så minster man catch hastighet. Men hørt det kan være greit å gå høyere om man skal overclock. Er litt blank her. Mere enn 8GB trenger jeg ikke.

     

    PSU: Blir mest sannsynlig ikke å kjøpe SLI/Crossfire senere, så trenger ikke futureproofing på PSU. Tenkte 550-650W, men har veldig lite greie på PSU. Hadde tidligere en veldig bra side med upartisk reviews som hadde wall of fame, hvor det ble postet de PSU'ene som var best i sin pris- og Watt klasse. Men finner ikke siden.

     

    SSD: Liten innvirkning på gaming, men merket jeg hatet livet når jeg spilte BF3 og BF4 en periode. Tenker kanskje noe av det samme kan skje i Fallout 4 uten SSD når det kommer til loading, men igjen kanskje det er bedre å spare disse pengene. Kan også lite om SSD når det kommer til hva som er bra og dårlig. Kan også sies jeg ikke hadde samme problemet i Skyrim, og Fallout 4 er jo en moddet skyrim motor mens BF er hemma EA.

     

    MB: Tenker Z97 er veien her, men igjen usikker på hva jeg skal se etter, 1150 er jo en selvfølge, og tror ikke jeg har noen stor grunn til å ha for miniATX.  Pleier som regel å gå for billigeste MB innen riktig chipset, da jeg som regel ikke trenger alle de rare ekstra tingene man får med dyrere motherboards, samt at jeg ikke trenger SLI/Crossfire støtte. Spiller det veldig stor rolle på overclocking hvilket Z97 chipset motherboard man går for?

     

    Vil oppdatere setup underveis:

     

    CPU:             i5-4690K   |   2.200,-

    CPU Vifte:

    GPU:

    RAM:

    PSU:

    SSD:

    MB:

     

    Total pris: 2.200

     

    Takk for alle svar.

  16. Dusjer i lunkent vann, klipper meg så jeg ikke trenger voks og er veldig fornøyd med sveisen, synes det blitt er litt koselig å ta oppvasken nå når jeg er blitt vant til det. Det tar maks 4-5 minutter da jeg vasker opp med en gang jeg er ferdig med å spise.

     

    Folk er bortskjemte nå til dags og er blitt vant til ting som er mer eller mindre unødvendige. Jeg forstår hvor du kommer fra, men jeg er uenig med at man ofrer velvære av å spare på "upopulære måter". De pengene jeg sparer bruker jeg på ting som gir meg mye mer velvære enn jeg "ofrer" :)

     

    Lykke til TS, håper du får det bra i ny leilighet :)

    Er helt enig at noen kan enkelt greie dette, det at du har funnet en hår sveis som passer deg uten stell er bare bra. Men tror ikke like mange har mulighet eller tørr å ta sjansen på dette. Da bruker jeg heller 150 kr to ganger i året. Det viktige er bare at jeg planlegger den utgiften. Både i militæret og det året jeg bodde i Oslo vasket jeg for hånd, så er vandt med å  gjøre dette. Gjør også det på kjeler, stekepanne og frokost asjetten. Men de tingene som ofte er mere stress tar jeg i oppvaskmaskinen.

     

    Men for meg handler det ikke at det er upopulært, eller koster penger, men det at jeg kan planlegge utgiften så den ikke kommer overraskende på meg. Men vi går litt offtopic her :) Som jeg hjelper til med, så vi får kjøre tråden tilbake.

    • Liker 1
  17.  

    Hva er studentrabatt? Jeg har aldri hørt om det. Hvor kan jeg finne mer informasjon? 

     

    Som regel sparer jeg mest penger på studentrabatten når det kommer til kollektiv trafikk, men ser at det er 100 kr billigere for 6x 30dagers ungdomsbillett kontra det å kjøpe 180 dagers studentbillett hos Skyss. Flere restauranter har ofte 10-15% hvis man er student. I Trondheim har flere frisører studentrabatt.

     

    Du kjører billigere med tog. Billigere tannlege, vertøy på datamaskinen som Office pakker og Windows. Peppes pizza. Lens away om du bruker briller / linser. Yunkyard om du skal kjøpe noe tøy over nett.  Treningssenter. Listen er evig.

    http://www.studenttorget.no/studentrabatter/bergen

     

    Nå som du er ungdom vet jeg ikke helt hvilke tilbud du faktisk sparer på da.

    • Liker 1
  18.  

    Du skriver at du ikke er student, men lengre nede forteller du at du skal jobbe noe etter skolen?

     

    En smart start kan ofte være å finne et billigere mobil abonnement, her kan mange penger spares hver måned. Pass på å koble mobilen til Wifi, og ikke f.esk sitte på 3G på dass.

    Lære seg å kjøpe billig og lage ordentlig mat.

    Fryse ned hva du ikke bruker. F.esk: Firstprice ost er kun 1kg mener jeg å huske, mye billigere kg enn de andre, men må fryse ned så det ikke mugner. Lager en pose med saus? Frys ned da du alene ikke bruker 2,5-5dl saus pr. middag.

    Bare alene å ha dataen på hele dagen kan koste deg 150kr mnden. Om du slår av den om natten og når du ikke er hjemme kan dette være 50% av mnden, altså spare 75kr mnden på strøm der alene.

    Oppvarming er som regel veldig dyrt, om du har varmekabler i gulvet, pass på hvor mye du har det på.

    Tørkepapir og dass papir se på meter pris.

    Tror Rema som regel er billigst, men first price hos andre kjeder som Kiwi funker fjell.

    Ikke få en dårlig vane med å få til Bunnpris eller noe sånt selv om den er litt nærmere.

    Planlegg maten godt, ikke kjøp 1 pakke saus når du kan kjøpe 3 pakk. Ikke kjøp boil-in bag eller hurtig ris når du kan kjøpe firstprice 3kg pakke til brøkdelen av prisen.

    Hvis du får studielån pass på å ikke kast bort pengene du får i Januar og August, selv om det vil virke som du sitter igjen med kanskje 13,000kr denne mnden. Du trenger disse til legebesøk, tannlege, om dataen tar kvelden, og lignende.

    Prøv å selg skolebøkene, og kjøpe brukte bøker.

     

    Det jeg oftest glemmer selv er når jeg har 100kr å bruke hver dag, er den dagen jeg må kjøpe ny hår-voks som koster fort 150kr, så ligger jeg brått 1 og 1,5 dag etter på mat budsjettet. Eller den dagen jeg må kjøpe nye oppvasktabletter og lignende.

     

    Edit: En strømregning skal ikke overstige 1000kr pr.mnd for en liten hybel! Selv betalte jeg nå 1,400kr for 4mnder over vinteren(den perioden man bruker mest strøm).

    Jeg vil ikke regne meg selv som en student heller som en elev. Vist du skjønner hva jeg mener. Altså jeg går ikke på universitet eller høgskole, men på videregående.  

    Så sånne ting som studielån  du har nemt har jeg ikke tatt fordi jeg tenker det er unødvendig å ta det i så ung aldre.

    Jeg har aldri vært borti strømregning før så personlig vett jeg ikke hvor mye det koster, men det er det utleieregne sier. Og det jeg kommer til å leie er vell litt større enn en liten hybel ville heller sagt liten kjellerleilighet  med liten stova, soverom, kjøkken og bad.

    Takk for svaret :)

     

    Har selv ikke ekstremt greie på strøm, men der jeg har tidligere bodd, et var et 250kvm hus, hvor vi splittet regningen på 6, var det aldri i nærheten av den prisen. Der jeg bor nå, 26kvm leilighet er det ikke i nærheten av 1000kr. Og når jeg leide sokkel leilighet på 84kvm splittet vi regningen på 4, da ble det 1400 pr.pers over 4mnder. Så syntes 1000kr høres veldig mye ut.

     

    Får vel forsatt student rabatt hvis du går på VGS? Får studentbevis også? Får da studentrabatt.

    • Liker 1
  19.  

    Det jeg oftest glemmer selv er når jeg har 100kr å bruke hver dag, er den dagen jeg må kjøpe ny hår-voks som koster fort 150kr, så ligger jeg brått 1 og 1,5 dag etter på mat budsjettet. Eller den dagen jeg må kjøpe nye oppvasktabletter og lignende.

     

    Hårvoks er unødvendig, da klipper man seg heller med en sveis man ikke trenger voks for å se bra ut. La en venninne eller noe klippe deg, 2-300,- er mye penger for å fjerne hår. Det er dyrt å bruke oppvaskmaskin, tabletter er mye dyrere enn billig "zalo", maskinen bruker også mye strøm. Det er totalt unødvendig når man bare er en person. Man bruker også veldig lite varmtvann hvis man vasker opp for hånd og skyller med kaldtvann.

     

    Edit; Bruk sopekost istedenfor støvsuger. Dusj i kaldt (lunkent) vann og ikke lenge.

     

    Det er veldig mange ting man kan spare penger på som folk som klager over dårlig råd ikke gjør fordi det er "ubehagelig", "flaut" eller "tar for mye tid". Å låne ting er også greit så lenge man leverer tilbake :)

     

    The Pirate Bay istedenfor å ha Netflix eller leie film/ serier :ph34r:

     

    Uenig i bortimot alt du sier her.

    TPB og billig frisør bruker jeg men.

     

    Klipper meg ikke sånn at jeg er utilfreds, dette vil påvirke resten av hverdagen.

    Timen jeg har før skolen er viktig for meg, og denne skal være så bra som over hode mulig, dusje i små kaldt vann er ikke noe jeg kommer til å gjøre med det første. Enig at å ikke bruke oppvaskmaskinen kan være en måte å spare penger, har derimot en der jeg bor, så kjøper heller billige tabelletter enn å bruke mye fritid på oppvask.

     

    Lettere sakt, jeg prøver til minst grad å ofte velvære.

    • Liker 1
  20. Jeg kjøper aldri brød siden jeg HATER det, men klarer likevel å leve på i underkant av 2000,-. Spiser heller ikke noe müshli, frokostblanding eller knekkebrød.  Alle matutgifter deles riktig nok med samboeren, men klarte å bruke rundt 1500-2000,- også før da jeg bare handlet til meg selv. Jeg kjøper veldig sjeldent noe mat ute på byen eller i kantina, da, og øl og dyre husholdningsartikler er ikke regnet med.

     

    Til frokost spiser jeg nesten utelukkende middagsrester, og av dagligvarer så handler jeg ofte de rimeligste alternativene. Hver mandag så er det første jeg gjør å sjekke appen som heter Mattilbud, og gjør alltid store innkjøp 1-2 ganger i uka hvor det fort går 600-800 kroner. Kjøper aldri Salma eller biff, men hender jeg kjøper parmesan og litt dyre sauser. Kjøper aldri jalla dopapir.

    Jeg tipper disse turene på 600-800 kr, som blir rundt 4200 kr i mnden er til både deg og kona/mannen, og ikke den perioden du kjøpe kun til deg selv? Forsatt blir det et gjennomsnitt på 2100 kr uten at jeg skal si det er veldig langt unna det du sa med 1500-2000 kr.

     

    Personlig føler jeg også det er lettere å kjøpe mat til 2 personer. Frysing av mat blir mye styr når alt av mat man kjøper idag er ment til flere enn en person.

  21. Du skriver at du ikke er student, men lengre nede forteller du at du skal jobbe noe etter skolen?

     

    En smart start kan ofte være å finne et billigere mobil abonnement, her kan mange penger spares hver måned. Pass på å koble mobilen til Wifi, og ikke f.esk sitte på 3G på dass.

    Lære seg å kjøpe billig og lage ordentlig mat.

    Fryse ned hva du ikke bruker. F.esk: Firstprice ost er kun 1kg mener jeg å huske, mye billigere kg enn de andre, men må fryse ned så det ikke mugner. Lager en pose med saus? Frys ned da du alene ikke bruker 2,5-5dl saus pr. middag.

    Bare alene å ha dataen på hele dagen kan koste deg 150kr mnden. Om du slår av den om natten og når du ikke er hjemme kan dette være 50% av mnden, altså spare 75kr mnden på strøm der alene.

    Oppvarming er som regel veldig dyrt, om du har varmekabler i gulvet, pass på hvor mye du har det på.

    Tørkepapir og dass papir se på meter pris.

    Tror Rema som regel er billigst, men first price hos andre kjeder som Kiwi funker fjell.

    Ikke få en dårlig vane med å få til Bunnpris eller noe sånt selv om den er litt nærmere.

    Planlegg maten godt, ikke kjøp 1 pakke saus når du kan kjøpe 3 pakk. Ikke kjøp boil-in bag eller hurtig ris når du kan kjøpe firstprice 3kg pakke til brøkdelen av prisen.

    Hvis du får studielån pass på å ikke kast bort pengene du får i Januar og August, selv om det vil virke som du sitter igjen med kanskje 13,000kr denne mnden. Du trenger disse til legebesøk, tannlege, om dataen tar kvelden, og lignende.

    Prøv å selg skolebøkene, og kjøpe brukte bøker.

     

    Det jeg oftest glemmer selv er når jeg har 100kr å bruke hver dag, er den dagen jeg må kjøpe ny hår-voks som koster fort 150kr, så ligger jeg brått 1 og 1,5 dag etter på mat budsjettet. Eller den dagen jeg må kjøpe nye oppvasktabletter og lignende.

     

    Edit: En strømregning skal ikke overstige 1000kr pr.mnd for en liten hybel! Selv betalte jeg nå 1,400kr for 4mnder over vinteren(den perioden man bruker mest strøm).

    • Liker 1
  22. Festlig historie om en norsk millionær, bekjent av familien som dessverre ikke lengre er i livet.

     

    Hver gang denne personen så noe reklamert som: "Alt på stativet 100 kr" , tok han med seg hele stativet til kassen med en 100 lapp i hånden for å se den ansattes reaksjon.  Endte opp med de endret måten de reklamerte for, ble tydeligvis lei til slutt.

    • Liker 8
×
×
  • Opprett ny...