Gå til innhold

Speider-gutten

Medlemmer
  • Innlegg

    483
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Speider-gutten

  1. Hallo godtfolk!

     

    Vi har alle hatt lærere av ulik kvalitet oppgjennom skolegangen våres, noen er fantastisk gode lærere mens andre så håpløse at de aldri burde blitt plassert i et klasserom med elever.

    Jeg hadde selv hele spekteret med lærere, fra en kjekk, givende, inspirerende, motiverende og utrolig lærer til en håpløs lærere som hverken kunne kommunisere med elevene, var ikke engasjert og kunne heller ikke faget til den graden at elever måtte opp på tavlen å rette på han under undervisningen. 

     

    Selv har jeg nå beveget meg i samme retning, går "lærerskolen" på universitetet samt er jeg leksehjelp i matte et par timer i uken. Planen er jo å gå ut å bli en slik fantastisk lærer, men det er jo ikke bare å være en god lærer.

     

    Det jeg lurer på, har du en lærer som har vært veldig god og som har satt et inntrykk på deg? 

    Kan du fortelle meg hva som gjorde/gjør den læreren flink? Oppførsel, fremlegging av nytt stoff, måten h*n snakker på, inspirerende eller noe annet du synes var flott med den læreren.

    Hvordan har h*n behandlet deg når du har hatt problemer med stoffet? 

    Hvordan har undervisning/lekser vært?

     

    Jeg spør siden jeg ønsker å bli en god lærer, men jeg har akuratt også kastet meg inn i leksehjelpjobben og fått smake litt på eplet.

    Selv har jeg alltid tatt matematikk ganske lett, har ikke hatt noen store problemer med å forstå det. Så når jeg nå skal forklare noe som jeg synes er kjempelett til noen som sliter med matte så går jeg litt raskt tom for ideer. Jeg hadde aldri det problemet at jeg måtte få det forklart på en, to eller tre måter når jeg ikke forso stoffet. Jeg forsto det på første forsøk eller etter et par ganger med regel i skriveboka.

     

    Hva var det læreren gjorde for at du forso stoffet? Hva gjorde h*n for at faget var kjekt og inspirerende?

     

    Jeg vil veldig gjerne ha historier eller konkreter fra dere som har hatt en slik lærer/episode.

    Dere står fritt til å ta med ting jeg abosolutt ikke bør gjør, altså oppførselen til en dårlig lærer. Men jeg håper på å få mest positivt ellers kan det vel bli en god del ting jeg får høre at jeg ikke bør gjør :tease:

     

     

    ....

    Jeg går mattelinjen på lærerskolen, har ikke noe norsk. Så jeg får beklage eventuelle skrivefeil, det er en god grunn til at jeg valgte matematikk ;) 

  2. Ja E4 selfølgelig, ser det når jeg zoomer inn på kartet. Øverst på google maps sto det bare "via E8" så da antok jeg at E4 var E8.

     

    Vestlandet oppover ser jo sånn sett raskere ut, men etter litt søking så var jo det endel timer ekstra. Akuratt det med ferjer tenkte vi litt på og, både i forhold til været men også at ferjer i lengden er ganske kjedelig.

     

    Okay så egentlig ikke så stor forskjell på E4 og E45 i tid, bare flere muligheter med E4. Da blir det nok E4 da.

    Andre som har erfaringer dere vil dele?

  3. Jeg og en kompis har sett for oss å kjøre Stavanger - Tromsø i midten av desember og lurer litt på ruten å kjøre.

    Vi har vel fortsått at det kommer til å være raskere å kjøre via Oslo og Sverige enn opp vestlandet og gjennom Norge.

    Kjører vi gjennom Sverige har vi to valg, innlandet (E45) eller via Østersjøen (E8).

    Snakket med noen jeg kjenner og de hadde kjørt via E8 siden det vistnok var en bedre vei og det gikk raskere enn E45, selv om det er i underkant av 6 mil lengre rute.

    Google maps sier derimot at E45 er en time kortere enn E8.

     

    Er det noen som har kjørt selv og kan komme med sin erfaring? 

     

    Ruten går jo også gjennom Finland, men det skal vel heller ikke være et problem å kjøre over grensen der?

     

    Vet nå ikke helt hvordan det vil være å kjøre opp der i mident av desember, er det en dum ide?

    Hvordan vil det være å kjøre opp der med tanke på snø/is?

     

    Alle innspill er bare kjekt, vi skal jo prøve å få dette til å bli så bra som mulig!

  4. Hva gjør du utenom på skolen da?

    Var 100% stillingen din tiltenkt å bli brukt på de to elevene, eller er du bare annsatt som ekstrapersonell?
    Jeg tenker at siden du er ufaglært og jobber 100% så er det akuratt det de kan bruke deg til, kasteball der det er behov. En lærer er syk så stepper du inn, en elev trenger ekstra oppfølging så da stepper du inn, klassen skal ut på ekskursjon og trenger 2 lærere og du stepper inn.

    Men jeg antar at det vil vel stå i kontraken din, det er vel det første stedet jeg ville sett.

  5. Sesjon 1 er en nettbasert spørreundersøkelse om medisisk tilstand, fysiske mål, ønske om avtjening, evt hvilken avdeling osv.

    Dette er obligatorisk.

     

    Etter det er det to muligheter, enten får du beskjed om å komme på sesjon 2 (fysisk og mental test) eller (som jeg) får du pent beskjed om at "du rakk desverre ikke opp i konkuransen" og slipper alt videre.

     

    Hva som skjer under sesjon 2 (som er obligatorisk vist du blir innkalt) er jeg litt usikker på. Men det er ett sett av fysiske tester, og en samtale med en offiser. Har vel også hørt at det er en liten IQ test av et eller annet slag underveis. 

     

    Men som sagt, det var kun meg. Hva som sjer videre på sesjon 2 og evt innkalling vet ikke jeg siden jeg ikke ble kalt inn til sesjon.

  6. Det har vært en "mann" som har født barn.

    Han og konen klarte ikke å få barn, men så var det sånn at han egentlig var en hun. 

    Altså, Ola som er mannen var egentlig født Kari. Men Kari likte ikke å være jente, hun ville heller være gutt. Så hun gjennomgikk en kjønnsoperasjon og ble til Ola.

     

    Når da konen til Ola ikke kunne få barn. Da falt oppgaven på Ola som fortsatt hadde i bunn og grunn en kvinnelig anatomi (byggestener) og mulighet for å føde barn.

    På den måten fødte Ola et barn. 

     

    Edit:

    Ja nå var det en rett før meg. Men det er samme mannen "Twinflower" refererer til som jeg snakker om.

  7. Jeg tror din, og min situasjon er litt annerledes. Du bestå P1, og deretter tok du R1 som privatist. Jeg dermed, har ikke bestått T1 (grunnlaget mitt, som du besto), og ønsker å ta S1 og T1 samtidig neste år.

     

    Bare en liten rettelse, 1P er ikke teorigrunnlag for R1. 1P er bare viderføring av ungdomsskolepensum. 

    1T er grunnlag for både S og R matte.

     

    Men noen er flinke i matte og har ikke noe problem å gå rett på R1.

     

    Nivåene, fra lett til vanskeligst: 1P, 2P, T1, (T2 - veldig uvanlig), S1, S2, R1, R2.

    S1 + S2 = R1.

    Tar du S1 og S2 får du R1 pensum fordelt ut over 2 år. 

     

    Det som er relevant for deg, er at 1T legger grunnlaget for S1 og S2. Du kan gå rett på S1, men vist du skal ha mest mulig utav det (siden du strøk på 1T) bør du gå gjennom 1T pensumet før du begynner deg ut på S matte. 

     

    Det er hvertfall min anbefaling.

  8. Så vidt jeg har forsått det så er ike 1T er krav for å ta S1.

    Men S1 bygger på 1T kunnskapen.

    Du kan nok gå rett på S1, men det kommer nok til å være vanskelig.

    Se for deg å gå rett fra 8 klasse til 10 klasse på ungdomsskolen for en "normalelev". Det kan gå, men det krever ekstra jobbing for å holde nivået oppe.

    Du kan jo selfølgelig jobbe med 1T som privatist, uten å ta eksamen i det. Da får du grunnkunnskapen og du er klar til S1. 

     

    Det finnes mange gode sider som kan hjelpe deg der.

    NDLA

    Campus Inkrement

    Matematikk.net

  9. Jeg går GLU nå, og det jeg har fått vite var at karakterkravet kun gjald for de som hadde P matte. Hadde du T, S eller R matte kom du over minstekravet uansett. Så lenge du ikke strøk selfølgelig.

    De som begynner i 2016 har vel fått et økt krav til 4 i matte. Men såvidt jeg vet så gjelder de samme reglene, minimum 4 i P matte eller ståkarakter i noen av de andre mattefagene.

     

    Du kan jo ta kontakt med HiST så kan nok de gi deg et helt bekreftende svar.

  10. Husk at grunnskolelærerutdanning har obligatorisk oppmøte på minumum 70%.

    I tillegg så er prasksisperiodene (ca 6 uker hvert år de to første årene) 100% obligatorisk oppmøte.

    Det er sånn det fungerer på UiS, antar at det er nasjonale føringer for det.

     

    Med tanke på eksamner så har studenter jeg har gått med endt opp med å bare måtte konte den ene av 2 eksamner som havner på samme dag. De sa det var greit, og da fikk de litt ekstra tid til å øve før eksamen. Men da satt de med eksamensøving gjennom juleferien, noe de ikke var så veldig begeistret for.

     

    Noe erfaring selv har jeg ikke, men jeg tenkte å hive meg på siden jeg lurer på om jeg skal gjøre det samme neste år. 

  11. Til studiene kjøpte jeg i fjor en Chromebook, enkel lett og billig med enkle skriveprogrammer og mulighet for å surfe på nett. Ikke noe mer avansert jeg trenger på uni. Hjemme har jeg en macbook på ørten kilo jeg ikke orket å dra rundt på.

     

    Maskinen fungerer kjempe til det jeg bruker den til,men det er et problem. Stavekontrollen i google docs er helt på bærtur. Den aksepterer ikke ord som "får", "formel", "fornuft", "frem" og gud vet hvor mange ord den ikke takler.

    Skal si jeg ikke er noen racer i rettskriving, så håper bare nå at eksempelordene mine er skrevet riktig. Dette er bare et utdrag av ca 2 min med skriving. Det er masse som får rød strek under seg. Helt ordinere og dagligdagse ord, ord som er med å bygger grunnlaget for språket får rød strek. Og ikke har den fornuftige forslag heller, den foreslo å bytte "fornuft" med "ufornuft"  :hrm:

     

    Vet at det er ikke så mange som kjører Chrome OS, men jeg spør i et siste håp om at det finnes en løsning der ute som jeg bare ikke har klart å google meg til. 

    Er det noen som har samme problemet eller vet hvordan det kan fikses, gi lyd så setter jeg stor pris på det!

  12. Såvist jeg vet, så trenger du ikke å ha bestått 1T eksamen for å kunne ta R1 eksamen.

    1T er bare grunnlaget for R1, så selv om du ikke tar eksamen i 1T så burde du jobbe deg gjennom pensum før du begynner på R1. 

    • Liker 1
  13. Et lite tips som hjalp meg, kommer det en fast strøm med biler fra venstre, kikk til høyre (eller rett frem). Da kan du se om det kommer biler som skal svinge inn, altså bryte strømmen med biler fra venstre, og lage en luke til deg. Da har du noen sekunder ekstra til å reagere og akselerer. Selfølgelig ikke bare se til høyre, men ha et øye der også.

     

    Et annet lite luketips, spørs litt på rundkjøringen da. Men jeg tenker jeg har en luke når det er plass til å plassere 3 biler mellom 2 som kommer etter hverandre. Da pleier det å være plass til å smette inn. Men som sagt, spørs på rundkjøring/fart. 

  14. Denne ska være meget bra til å lære fra, jeg har brukt den en god del selv.

     

    R1 bygger vel på 1T, så jeg ville tatt 1T før jeg tar R1.

    Men vanligvis på VGS så er det ett fag om gangen, et år med 1T og neste år R1. Men vist du ikke skal gjøre noe annet enn å bare ta matten opp igjen så ser jeg jo ikke noe problem med å ta begge to i løpet av et halvt år.

     

    Tips: Sett opp en timeplan, sånn som på skolen. Der du setter opp 45min om gangen, gjerne 10-15 min pause i mellomtiden og så på igjen. Sett opp en hel slik plan for uken, og hold den. 

     

    Jobb minimum 10 timer i uken med hvert fag, jeg sveipet innom en skolenettside og så på timeantallet i matte. Der var det 5 timer i uken, det var ikke regnet med hjemmelekser og øving til prøver.

    Har du faste tider hver uke der du jobber med matte så går det mye enklere, du kommer inn i system og da vet du at du får jobbet med matten. Ikke bare litt her og litt der, men faste tider hver uke. Det var mitt clue når undervisning var ferdig og vi hadde bare 2 uker med eksamensøving, faste tider fungerte veldig bra. De dagene der planen var å jobbe litt i løpet av dagen gikk til Netflix og utflukter, siden jeg skulle jo bare ta det senere på dagen (liksom :whistle: ). 

    • Liker 1
  15. Jeg har lik Golf som deg høres det ut, 2005 mod.

    Jeg tenker, hva får du utav det?

     

    Er du ute etter en bil som ser flott og shiny ut så er det jo noe å vurdere, men jeg tenker litt økonomisk på det. Hva tjener du på det? Vil du kunne selge bilen for 75K senere?

     

    Jeg har (hadde) litt sånn smårust på bilen og i hjulbuene. Ikke noe stort, men vi kunne se det når jeg kjøpte den. Jeg tok å fikset det selv, ikke for utseenede, men siden jeg ikke ønsket at rusten spiste opp bilen. Fjernet rusten og la på en epoxy grunning, sånn at det ikke skulle spre seg. Planen var å lakkere over, men grunningen hadde en grå/sølv farge, og bilen selv er grå/sølv, så jeg endte opp med å ikke lakkere over. Det er ikke noe jeg merker til når jeg ser på bilen. Ca 2-3 cm opp på hjulbuen på begge sider fremme.

    Ser du på bilen så merker du det, men så sitter jeg mesteparten av tiden inni bilen også  :p

     

    Jeg vet egentlig ikke stort om dette, om det er riktig pris de kommer med eller om du burde gjøre dette. Jeg lufter bare mine tanker. Spar penger, fjern rusten selv vist det er nødvendig.

     

    Men må si, jeg er ikke en kresen fyr når det kommer til utseenede  :blush:  Så valget mitt var enkelt, men du vet vel selv best hvordan du vil ha det. Jeg er gjerrig og liker å spare penger vist det er mulig, hvertfall på ting jeg tror jeg klarer selv.

     

    EDIT: Ønsker du å gjøre det selv, ikke spør meg om hjelp. Jeg er ikke riktig person å spør, det finnes helt sikkert flere der ute som kan det bedre enn meg. Jeg leste litt på nett og gjorde litt av det som sto der.

  16. Jo, ebay var jo en ide. Kikke litt på det nå som du sa det, men jeg sitter med både en Mac og en iPhone så en med bluetooth ønsker jeg ikke. Og alle jeg fant på eBay var bare for windows. Kunne jo ha kjørt en emulator for å fikse det, men har hatt problemer med emulatorer og litt mer "sjeldne" programmer.

     

    Hva mener du med at den ikke finner alle feilkoder? Er det et stort problem, eller gjelder det egentlig bare for bmw og mercedes? Jeg hadde jo som sagt VW så jeg tenker det går greit.

  17. Et lite spørsmål til dere bilfolk, jeg fikk for 2 uker siden et lys på bilen min. EPC lyset sto på, og i displayet sto det "Engine fault. Workshop." Fant ikke utav selv hva det var så jeg sendte den bare inn til verkstedet (mekonomen), de tok feilkode på bilen og fikset det med en gang. Det var ikke noe stort, jeg kunne sikkert ha fikset det selv men det kostet bare 2-300 kr så jeg sa de kunne gjøre det. 

    Men, jeg liker å tro at jeg er litt handyman. Har skurdd på diverse motorer og annet før, lite bil men litt flere båtmotorer. Synes egentlig det er litt kjekt, så har jeg jo lyst til å lære litt også.

     

    Nå kom selfølgelig lyset opp igjen, og jeg er student og er ikke så veldig interesert i å betale 7-800 kr hver gang jeg skal ha en feilkode på bilen (husker ikke nøyaktig). Så vurderer å kjøpe et enkelt diagnosteringsverktøy for å se om jeg kan finne utav hva som er galt med bilen nå.

     

    Dette ble vist litt langt alikevell  :whistle: , men spørsmålet til slutt. Er dette noe som kunne ha fungert for meg å ha? Enkelt verktøy som jeg kan ha via telefonen.

     

    Er det noen som har erfaring med den, eller noe lignende utstyr. Er det enkelt å bruke? Tenker 1000,- er bedre å bruke en gang enn 7-800,- flere ganger.

     

     

    Bilen er en Golf 2005 mod. 

  18. To har to valg.

     

    1. Søke om omgjøringslån (ca 40 000), det er et lån du får av Lånekassen. Står du på alle dine eksamener blir dette lånet gjort om til et stipend, dvs du slipper å betale tilbake. Viktig å vite at omgjøring til stipend kun gjelder vist du ikke bor med foreldrene dine, du må bo et annet sted. 

     

    2. Søke om omgjøringslån + studielån. Studielånet (ca 60 000, altså ca 100 000 til sammen) må du tilbakebetale uansett. 

     

    Det står masse på Lånekassen.no, det er et godt sted å starte. De er veldig grundige i forklaringene og kravene for å få stipend/lån.

    Det er også en inntektsgrense og formuegrense, det står på nettsidene deres også.

  19. 37 er jo passe langt synes jeg, det er jo 2 hele klasser pluss litt til (15 i hver klasse)...

    Det spørs jo helt, er du heldig så kan det jo gå. Men 37. plass er et godt stykke bak må jeg si. Vist du ikke kom inn på linjen du ville inn på engang, så burde du nok prøve å ringe skolen ved 3. inntaket vist du ikke kommer inn på 2. inntaket. Kanskje du er en av de heldige som får plass vist du ringer å spør om plass.

     

    Men skal jeg skrive ærlig, 37. plass er noe jeg ikke tror du kommer inn på. Bare for å ikke bygge opp forhåpningene dine, for det er jo et godt stykke bak. Og da må jo faktisk 37 personer si nei takk til den plassen de har fått på den skolen/linjen. 

     

    Men jeg er ikke noe guru på dette, kan jo være du er heldig å kommer inn.

    Kom du inn på linjen du ønsket?

×
×
  • Opprett ny...