Gå til innhold

Kaffeslask

Medlemmer
  • Innlegg

    6
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Kaffeslask

  1. Okay, jeg har ordlagt meg litt feil! Jeg skal altså bruke denne for å få 6 volt inn på laderen til batteriet, ikke direkte på batteriet! :)

    Og laderen vet jeg trekker 0, et eller annet (gjorde ikke noe utslag på lab-poweret på jobben) når den ikke lader, eller 700mAh så lenge den lader.

    Aha, jeg forstår. Det er vel heller jeg som ikke har lest startposten din nøye nok.

     

    Takk for knallbra svar, kaffeslask! Kan jeg spørre hvorfor du kan såpass mye om det her? :)

    Jeg holder tråden informert når jeg har mekket den sammen på nytt!

    Ikke noe annet enn tonnevis med eksperimentering og en del lesing opp igjennom noen år. Er ingen ekspert overhodet.

    Alltid hyggelig å få vite hvordan ting utarter seg videre for deg ang. strømforsyningen. :)

  2. Har kun planer om å bruke kretsen til å lade heli batteriet, som trekker 700mA konstant så tror ikke det skal bli no problem.

    Et batteri under lading vil aldri trekke konstant strøm. Det vil dra høy strøm ved begynnelsen av ladingen og vil deretter avta ettersom cellespenningen øker. Det er faktiskt derfor det ofte blir brukt billige transformatorer med likeretter, fordi transformatorer flest ikke greier å levere en ''stiv'' strøm OG spenning samtidig. Dermed får man en slags selvregulerende strømbegrensning, slik at man ikke skader batteriet.

    Siden en spenningsregulator som lm317, ikke regulerer selve strømmen i stor grad, vil jeg derfor anbefale at du heller setter inn et potmeter slik at du også kan kontrollere strømmen. Og for all del, pass på å bruke et amperemeter mellom batteriet og strømforsyningen.

     

    Ah! Er det sånn man beregner strøm gjennom motstanden og da effekten over den! Så utrolig logisk nå når du forklarte det! :)

    Da lurer jeg på om ikke jeg skal lodde mesteparten fra hverandre og ta det på et kort som blir omtrent 1/4 av størrelsen, etter å ha testet på testkortet, noe jeg ikke gadd sist!

    11 Watts motstand er store greier! :) hehe

    Det er 1,25 Volt over R1, og 4,75 Volt over R2. Og, det går 8,3 mA gennom begge, som nevnt før. Bruker man så Ohms lov for effekt, Volt X Ampere, så kan man selv regne ut.

     

    Omtrent det jeg beregnet meg frem til mtp. kjøling og effekttap også. Men han på elfa mente jeg ikke trengte mer enn denne saken; https://www.elfaelektronikk.no/elfa3~no_no/elfa/init.do?item=75-604-42&toc=20476

    Jeg hadde funnet en som var litt større (du vet... overdimensjonere osv... thumbup: ), men den hadde de ikke på lager så det ble denne her. Får se om den holder eller ikke.

    Jeg vil påstå at den der er litt liten.

  3. Takk for et knallsvar, kaffeslask!

     

    Ikke mer enn 7mA altså? Da burde det jo kunne testes med en lysdiode faktisk!

    Men i databladet står det noe om minimum operating current, som så tvilsomt høyt ut...

    https://www1.elfa.se/data1/wwwroot/assets/datasheets/icLM117HV-LM317HV_e.pdf

    Eller:

    post-99509-0-12420400-1316802363_thumb.jpg

     

    .....eller forresten, nå ser jeg at det står mA! :) Og da er det enda mindre enn hva du trodde, 1,2-1,5mA ved 6volts forskjell på inn og ut!

     

    Det er litt forskjell fra fabrikkant til fabrikkant. Mange pleier å legge seg på 10mA for å være sikker. Men, hvis du skal koble på et batteri blir strømmen til jord helt sikkert høyere enn nødvendig uansett, så det spiller jo egentlig ingen rolle, hvis du da ikke har tenkt til å bruke kretsen på ting som bruker MINDRE enn den nødvendige stabiliseringsstrømmen.

     

     

    Men har du noen formening om hvor mye strøm/effekt som går over motstandene? Hvor kraftige de må være?

    Siden man kan se bort ifra de usle 50uA som går igjennom ''adjust'' terminalen, blir selvfølgelig strømmen igjennom begge motstandene lik, nemlig 8.3mA (med R1 og R2 som jeg foreslo).

    Så da blir det ca 10 milli-Watt gjennom R1 og 40 milli-Watt gjennom R2, som igjen tilsier at helt vanlige og billige kullmotstander på 1/4 watt holder i massevis.

     

    Stemmer det med 6volt og 1,260k ohm så blir det jo 2,82 watt over begge motstandene, med andre ord har jeg tatt KRAFTIG i når jeg kjøpte 5 og 11 watts motstander! :)

    Jeg leste nemlig at det kom til å gå ca 5 watt gjennom IC'en, så jeg tok i litt for å være sikker!

    WOW :ohmy: Jaja, du har jo sikkret deg da ja :yes:, Ja, det det blir endel tap over regulatoren ja (kan kanskje sammenlignes med en variabel motstand), så det er den som trenger kjøling. 5 Volt inn, minus 6 Volt ut, tilsier ett spenningstap over regulatoren på ca 9 Volt. Og 9 ganger 0.75 Ampere er ca. 6,8 Watt.

    M.a.o. Sørg for GOD kjøling!!

  4. prosjekt for vidrekommende: PWM styring basert på en 555 timer: http://www.dprg.org/tutorials/2005-11a/index.html

    Man kan lage en tilsvarende krets med transistorer også, hvis man ikke har 555 slengende i deleboksen. Den har riktig nok ikke full PWM fra 0 til 100 prosent, men fra ca 10 til 90 hvis man matcher komponentene litt. Dette holder lenge til vifter o.l. Den leverer også en rimelig bra firkantbølge ved 12 volt.

    Beklager skjemaet. Tok helt enkelt et bilde av notatblokka mi.post-260108-0-62347500-1316794896_thumb.jpg

  5. Litt rart at du har fått såpass høy spenning ut. Men ja, de fleste regulatorer er avhengige å bli belastet med en minimum mengde strøm for at de skal regulere skikkelig. For en LM317 tror jeg det er ca. 7 mA. Jeg ser du har valgt en motstand på 260 Ohm for R1, og R2 på 1k, så dermed blir den totale motstanden til jord 1260 Ohm, som igjen vil tilsvare en strøm tl jord på 4,7 mA (6V / 1260 Ohm).

    Det du bør gjøre er å senke R1 til ca 150 Ohm og dermed blir det også en annen verdi på R2 (R1 og R2 utgjør spenningsdeler).

    Nå finnes det kalkulatorer på nett for spenningsregulatorer som LM317, som gjør det til en lek å finne ut verdien på R2.

     

    http://www.reuk.co.uk/LM317-Voltage-Calculator.htm

     

    For 6 Volt ut og R1 på 150 Ohm, blir verdien på R2 570 Ohm, hvilket ikke er en standardverdi, men du kan seriekoble en 560 og en på 10 Ohm hvis du da ikke er så heldig at 560 Ohms motstanden måler 570 Ohm. Det enkleste er egentlig å bruke et 1k trimmepotensiometer.

×
×
  • Opprett ny...