Gå til innhold

JGuldahl

Medlemmer
  • Innlegg

    21
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av JGuldahl

  1. Sliter med ruteren fra Loqal selv, dog er jeg litt usikker på om det er Inteno-boksen eller vår DIR-655 som sliter. Sistnevnte skal uansett byttes ut i nærmeste fremtid.

     

    Fikk du overtalt LOQAL til å sette Intenoen i bridgemodus? Jeg er litt usikker på hvor mye jeg bør tukle på management-sidene selv (passordet funket - takk mulpen!), og hadde derfor foretrukket at Loqal tok seg av dette.

     

    Del gjerne deres erfaringer!

  2. De summene du har kalkulert på Lånekassen.no stemmer ganske godt med de to gjeldsnivåene etter endt bachelorgrad i UK og Norge. Jeg er enig med deg i at det er dyrt å ta utdanning i Storbritannia, og om det er verdt det får være opptil hver enkelt å bestemme seg for.

     

    Jeg har aldri sjekket for hvordan det blir for meg personlig, men er det virkelig vanlig med 500k i lån etter endt bachelorgrad? Jeg har sett tall rundt 300k (etter lån er gjort om til stipend).

     

     

    Joda, det stemmer faktisk skremmende godt. Man får jo kun opptil 29.130,- av skolepengene hvert år omgjort til stipend. Med skolepenger i £11000-klassen for de fleste Bachelor-studier i England, + de ca. 90.000,- man får i lån til leie, mat og diverse i året, ender man kjapt opp med £20.000,- i lån pr. år. Trekker man fra skolepengestipendet på 29.130,- hvert år, og de ymse reisestipendene, er man nede på omtrent en halv million.

     

    Relevant artikkel: http://www.dagsavisen.no/samfunn/har-530-000-i-studielan/ (forøvrig en god kamerat av meg!).

     

    Det er delvis på grunn av dette at ANSA nå har lansert sin UT:rop!-kampanje. Vi ønsker at Regjeringen skal dekke mer av skolepengene for utenlandsstudentene, siden vi selv tar en såpass høy del av regningen. Selv om en studieplass i Norge er gratis for studentene, må jo kostnaden dekkes av noen, nemlig Staten (det er mange som ikke ser denne forskjellen).

     

    En gjennomsnittlig studieplass i Norge koster staten ca. 160.000,- i året (se tabell 7.7 i Tilstandsrapport for høyere

    utdanningsinstitusjoner 2011 utgitt av KD), men samtidig støttes en studieplass i utlandet med kun 30.000,-. Det er denne forskjellen vi vil utjevne.

     

    Jeg sporet litt av, der, men forhåpentligvis får denne kampanjen litt oppmerksomhet -- utenlandsstudenter er jo billige i drift - iallfall sett med Statens øyne.

  3. Okei folkens.

     

    Jeg står ovenfor et ganske vanskelig valg fremover. Jeg må bestemme meg om jeg skal ta en bachelor i England eller der hvor jeg bor nå. Problemet er at jeg har et veldig stort boliglån. Søker etter noen svar som jeg personlig mener er litt for bagatellmessig til å kontakte lånekassen.

     

    # Hvor mye studielån har jeg etter en fullført bachelor i England, hvis jeg skal ha full støtte, alt inkludert (ikke prestisjeuniversitet)?

    # Hvor mye studielån har jeg etter en fullført bachelor på en tilsvarende høgskole eller universitet i Norge?

     

    Jeg må kartlegge differansen her.. Og hvis noen også kan fortelle meg hvor mye man omtrentlig har i studielån etter en fullført master, hadde det vært fint. Takker på forhånd.

     

    Ifølge støttekalkulatoren på Lånekassen.no får jeg opp at en bachelorgrad i England vil gi meg nesten 500 000 kroner i studielån, i motsetning til ca 270 000 (hvor deler av lånet blir stipend hvis man består) for tre år i Norge.. Jeg skjønner ikke helt hvordan man kan forsvare dette, selv med argumenter om at man blir mer attraktiv i arbeidsmarkedet, opplever noe nytt etc.

     

    Jeg vurderer å heller studere i utlandet enten på et utvekslingsår eller ta mastergrad heller...

     

    Hei Insty

    De summene du har kalkulert på Lånekassen.no stemmer ganske godt med de to gjeldsnivåene etter endt bachelorgrad i UK og Norge. Jeg er enig med deg i at det er dyrt å ta utdanning i Storbritannia, og om det er verdt det får være opptil hver enkelt å bestemme seg for.

     

    Det finnes land i Europa med læresteder som tilbyr bachelor-grader på engelsk (bl.a. Nederland), og hvor skolepengene er lave/ikke-eksisterende. Når man sammenlikner levekostnader med Norge, kan det hende man ender opp med penger til overs, og mindre gjeld (såfremt man ikke kaster bort pengene) -- man får jo det samme i lån og stipend som en norsk student (ca. 90.000,- i året), men hvis maten og leie er en brøkdel av hva man betaler i Norge er jo regnestykket enkelt.

     

    Har du tenkt på andre land enn UK?

     

    MVH

    Jonas

  4. Sikker på dette, JonasGuldahl?

     

    12 måneders mastergrad gis normalt generell godkjenning som 1 kalenderårs høyere utdanning / 75 studiepoeng på mastergradsnivå i Norge

     

    18 måneders Master of Philosophy Degree gis normalt generell godkjenning som likestilt med mastergrad / 2 års høyere utdanning / 120 studiepoeng.

     

    Kilde: http://nokut.no/no/Utenlandsk-utdanning/Generell-godkjenning/Arbeidsgiver/Databaser/Landdatabasen/England-Wales-Nord-Irland/

     

    Hei stifa

    Du har helt rett. Jeg legger meg flat og får bare beklage. Det kan se ut som britene har sin måte å gjøre ting på her også. I kildene du viser til, står det at vanlige 12-måneders mastergrader i UK tilsvarer 75 studiepoeng i Norge - jeg regner med dette er ECTS-poeng - men de fleste "taught postgraduates" i UK er iallfall 90 ECTS.

     

    Selvfølgelig er jo gradene også forskjellig fra lærested til lærested, så dette bør man uansett sjekke på en individuell basis.

     

    Takk for tilbakemelding :)

  5. Det kan vel vinkles på flere måter. Etter Bologna-prosessen (http://en.wikipedia.org/wiki/Bologna_Process) er all høyere utdanning i EØS/EU tilnærmet standardisert. Den ettårige masteren i England består av like mange studiepoeng som man tar over to år i Norge - sånn sett kan du vel "selge" til en evt. arbeidsgiver at du har hatt dobbelt så stor studiebelastning som en 'vanlig' norsk student.

     

    Innenfor ditt felt vet jeg at bedrifter anser MScen som viktigere enn tittelen 'siviløkonom', men det er uansett ingenting i veien for at også oss med bedriftsøkonomisk utdanning fra utlandet kan tildeles denne tittelen (http://www.econa.no/?nid=196208), som er mer en formalitet enn noe annet.

     

     

    Edit: Se stifas innlegg under.

  6. Takker for svar. Noen her som tar/har tatt masteren sin i england, og kan dele noen erfaringer? Vurderer dette meget sterkt.

     

    Ellers lurer jeg også på mulighetene for å få seg jobb i england når man er ferdig. Arb.markedet i england er jo generelt dårlig, men skal vel være enklere med en master?

     

    Jeg kjenner flere UK-studenter som er midt i Masteren sin nå, og en del som er ferdige. Fikk du svar fra kontaktpersonen, forresten?

     

    Arbeidsmarkedet i England er tøft, det er det ingen tvil om. Man må nok regne med den del "hit and miss" av den grunn, men som du sier så vil man jo stille sterkere med en Master-grad, og iallfall innenfor ditt felt, enn mange andre graduates. Når det er sagt, så spiller karakterer en større rolle enn hva man har gått: mange arbeidsgivere etterspør f.eks. "2:1 in any degree discipline", og har sine egne opptaksprøver, intervjuer, assessment centres, osv. for å plukke ut talentene.

     

    Oppsummert: det er nok enklere å få seg jobb med en Master, men det betyr ikke nødvendigvis at det er enkelt! :)

  7. Det virker som de billige flybillettene til London til studiestart forsvinner allerede nå. :S

     

    Kanskje jeg ikke bør vente så lenge før jeg bestemmer meg da... eller?

     

    Husk at SAS opererer med ungdomsbilletter (link: http://www.sas.no/?cep=215420&id=5&wt.ac=start_ny_CEP_yth), og Last Minute Ungdomsbilletter ('Last-Minute reiser innen Skandinavia og Europa til ekstra gode priser - bestill tidligst 1 dag før avreise og frem til 2 timer før avreise') link: http://www.sas.no/no/?cep=217259 .

     

    Last-Minute har jeg selv brukt når jeg tar en spontan langhelg hjemover, og ungdomsbillettene pleier normalt sett å være billigere enn vanlige lavprisbilletter. Merk at disse to alternativene IKKE vil vises i søkemotorer som expedia, momondo etc.

  8. Ja, men jeg syntest jeg hadde lest at du kunne bli tildelt tittelen etterpå hvis studieprogrammet ditt i utlandet ble godkjent av staten eller noe. :)

     

    Jaja, men det virker interessant da! Har litt lyst å studere i Rotterdam også, men får ikke helt samme forhold til Engelsken da! Men det er veldig billig, pluss at den er ranket nr 7 på FT.

     

    Du får ikke nok studiepoeng til å få tittelen, da må fikse at du kan få ta de resterende poengene ved et norsk studiested.

     

    Ja, syns jeg også:) kommer til å søke ved bath, lancaster og manchester :) og får hjelp gjennom study across the pond :)

     

     

    Dette er feil - man får nok studiepoeng til å kunne innvilges tittelen. Har du BSc og MSc fra utlandet, og de riktige fagene, kan NOKUT og Econa godkjenne utdanningen og gi deg tittelen.

     

    Med det sagt, og som tidligere nevnt, er tittelen mindre og mindre viktig, og MSc-delen det som har noe å si, ettersom Bologna-prosessen har likestilt utdanning på tvers av EU og EØS.

     

    EDIT: Se her for mer informasjon om krav og fremgangsmåte: http://www.econa.no/?nid=196208

  9. Hadde rankings faktisk betydd noe så ville alle vært helt like, og ikke slik at et universitet er top5 på en liste og så vidt i top20 på en annen

     

    Rankings kan man tørke seg bak med.

     

    Akkurat den diskusjonen hører vel ikke hjemme her, men det er ikke til å komme unna at ting som trivsel blandt studentene (som de selv svarer på og ikke i like stor grad påvirkes av eksterne aktører) kan 'rangeres'. Inntakskrav vil også gi en liten pekepinn på hvor man 'hører hjemme', så å si.

  10. Forresten,

     

    noen som har hatt problemer med å få tilbakebetalt depositum? Leide privat. Alt OK med huset når vi flyttet ut men det er over en mnd siden deres egen frist for å betale tilbake gikk ut.

     

    Jeg er ingen ekspert på området, men foreslår følgende:

    • Les NØYE gjennom kontrakten, spesielt ang. depositum og tilbakebetaling.
    • Send en epost (vær høflig!) og hør hva som skjer. Du kan også ringe noen dager senere, henvis da til eposten.
    • Hvis du har ANSA-forsikring kan det vel være verdt å høre med forsikringsselskapet (men ikke glem at det er en egenandel her).
    • Hvis du etter et par henvendelser ikke hører noe tilbake, kan du ta kontakt med f.eks. The Property Ombudsman.

     

    Hvis det er privat utleie kan det vel være så enkelt som at det er blitt avglemt over ferien, og det vil vel ordne seg i de aller fleste tilfeller. Lykke til!

  11. Samme her - forhåpentligvis! :whistle:

     

    Er det noen her som studerer økonomi (og adm.) i Storbritannia? Og så lurer jeg på om det er noen som kan anbefale et universitet i den store jungelen av skoler?

     

    Jeg ønsker ikke å studere i London, men ellers er jeg åpen for å studere nær sagt hvor som helst - dette inkluderer selvsagt Wales og Skottland. :)

     

    Jeg vil påstå at nesten samtlige universiteter tilbyr Bachelor-grader innenfor 'Business Administration' (også kalt Business Management) og/eller 'Economics'. Hvis du ikke ønsker å studere i London tror jeg det første du bør gjøre er å bestemme deg for om du vil studere i en storby (f.eks. Liverpool, Manchester, Bristol, Birmingham, Newcastle osv.), om du vil studere i en mellomstor by (f.eks. York, Exeter (hvor jeg hører hjemme)), eller en liten landsby som lever på studentene. Utelivet er også veldig varierende, kan vel dra frem Nottingham og Brighton som to steder som ikke vil skuffe på denne fronten!

     

    Det kan også være verdt å se på Times University Guide (sjekk Google da denne oppdateres ofte) i forhold til rangering av undervisning, trivsel, o.l.. Til syvende og sist vil nok også karakterene dine avgjøre hvilke du kommer inn på.

     

     

    Santander er dritt. Skjedde det samme med meg, ble fortalt at det var gratis osv, men ikke nok med det - det er tre eller fire filialer i Newcastle sentrum og alle fire sendte meg rundt flere ganger som en potetsekk før jeg slo på stortrommen og endelig fikk forandret det til en basic current account. Da hadde det vel gått noen måneder. Ikke veldig hjelpsomme!

     

    Har selv flere dårlige erfaringer med Santander. Det enkleste og mest praktiske for de aller fleste blir nok å åpne en vanlig 'current account' (uten månedlige gebyrer og ingen avgifter på bruk) på den banken som ligger på campus, eller f.eks. på 'High Street' (eller tilsvarende).

     

    I UK er det slik at det ikke er gebyrer på å ta ut penger hvor det står 'Free Cash Withdrawals' (uavhengig av hvem som drifter minibanken), så da er det fritt frem!

     

     

    Takk for nyttige tips :). Starter i slutten av måneden, så er ganske spent på å bo i et annet land :p. Skal heldigvis til London først i noen dager :D.

     

    Sett av helga 21.-23. oktober, da vil det arrangeres ANSA Kick-Off i York! Mer info kommer på nettsidene våre og Facebook-siden (følg lenkene under). Velkommen :D!

  12. Vet ikke om dere har diskutert dette tidligere i tråden (har ikke tid til å lese gjennom nå), men ang. banker; jeg bruker nå Sparebank 1 (Nordea), de sier at kontoen min kan bli gebyr-fri siden jeg skal studere i utlandet (Wales). Men kan jeg ta ut GBP(£) fra minibanker, eller er det smart og opprette en UK konto fra en bank der nede? Takk.

     

    Bankkonto i England er veldig greit å ha. Skal du for eksempel ordne deg med mobilabonnement eller Sky digital-TV (hvor en 'direct debit' må settes opp), kjøpe dyr elektronikk (ny mobil eller TV), og andre tilfeller hvor adresse og/eller identitet må verifiseres, så er det en veldig praktisk ting å ha.

     

    Det behøver heller ikke å koste deg noe - her må du trå varsomt. Antakeligvis er det en eller flere banker på ditt campus som vil prøve å selge deg en "god deal" hvor du betaler opp til £15 i måneden for "International Student Banking". Takk pent nei, og si du kun ønsker en 'basic current account' (som ikke koster deg noe), og du vil da få et VISA-kort som kan brukes gebyrfritt i alle butikker og minibanker, slik som hjemme. Du kan da overføre penger hjemmefra til mobilabonnement, husleie osv.

     

    Spør gjerne om du lurer på noe mer!

     

    MVH

    Jonas

     

    PS! Hvis du skal være i UK hele graden bør du være klar over at de fleste landlords foretrekker direct debit, og da kommer du ikke utenom å ha en engelsk konto! De fleste vil vel godta at du betaler alt på forskudd, men dette frarådes sterkt med tanke på din egen sikkerhet. Dette er aktuelt fra og med andreåret, hvor private aktører dominerer markedet.

  13. Ja, det stemmer - det er 'kontrakten' som avgjør det (men om du har vært bosatt i et EU-land eller har en forelder fra et EU-land, mener jeg du kan søke om å bli gjort om til home-student.

     

    Når det gjelder reduksjon for Master-graden er vel det enkleste å jobbe i en stund etter Bachelor-graden (innenfor EU; enklest i Storbritannia om du vil ta Master-graden der), for deretter å gå tilbake til studiene. Slik er du registrert som arbeider i Storbritannia i det du søker, og er i så måte home-student.

  14. Det vil fortsatt være betydelig dyrere å ha status som 'International' student, kontra 'Home/EU' student. Ved enkelte universiteter, hvor de går inn for å ta £9.000,00 i året for hjemmestudenter, vil de kunne ta opp mot £12-13.000,00 for 'internationals'. Altså er det snakk om titusener av kroner i året.

     

    For Master-studenter vil forskjellen være enda større.

  15. I neste nummer av ANSA UKs Newsletter vil det også komme en utfyllende artikkel om hvordan nordmenn kan oppnå homefees, som vil kunne lastes ned fra våre nettsider. Opplysningene i artikkelen er basert på bistand fra et advokatfirma i London.

  16. 3: Jobb! Det varierer vel fra sted til sted, men det burde da ikke være for vanskelig å få seg en liten deltidsjobb i UK?

     

    For å svare spesifikt på dette spørsmålet. Jeg jobbet selv for universitetets IT-avdeling (FLS/oppsett av nettverk), og tjente £6.74 i timen (men dette var utenfor London).

     

    Du har rett til å jobbe i England, men må skaffe et National Insurance number. I mitt tilfelle måtte jeg bestille 'intervju' (som tok 5 minutter og besto av ID-sjekk samt kopi av passet mitt), før kortet dumpa ned i postkassa noen uker senere. Merk at du kan begynne å jobbe før dette, men vil ikke få utbetalt lønn før NI-nummeret er på plass.

  17. Hei

     

    Viser til mitt svar i den andre tråden du lagde - som medlem av EØS har nordmenn oppholdstillatelse i Tsjekkia på lik linje med alle andre EU- og EØS-medlemmer. Om du må registrere deg ved ankomst blir i såfall en formalitet - men de kan ikke sparke deg ut.

     

    MVH

    Jonas

  18. Hei

     

    Om du vil ta tankeprosessen ett steg videre med tanke på å studere i utlandet, kan du jo alltids bestille en gratis veiledningstime hos ANSA (http://www.ansa.no/For_studiene/Avtal-veiledningstime-hos-ANSAs-infosenter/). Ellers er det mange medisinstudenter i utlandet - personlig vet jeg av folk som går i Danmark (Odense), Irland, Polen (Krakow), og Tsjekkia (Brno), og det er vel også flere i Ungarn. Informasjon om selve studiene finner du på de diverse landenes sider: http://www.ansa.no/For_studiene/Sok_fag_og_land/ .

     

     

    I tillegg legger jeg inn noen lenker til de forskjellige landsstyrene, som drives frivillig av studenter i utlandet. Slik kan du komme direkte i kontakt med studentene, og høre deres meninger og erfaringer.

     

    ANSA Danmark

    ANSA Irland

    ANSA Polen

    ANSA Tsjekkia

    ANSA Ungarn

     

    Om du ser etter kontaktpersoner ved et spesielt studiested, kan du søke i ANSAs oversikt over tillitsvalgte. Disse har selv "meldt seg på" jobben som kontaktperson, og vil være behjelpelig med å svare på spørsmål du måtte ha. Oversikten finner du her:

    http://medlem.ansa.no/AnsaBoard.aspx

     

    Om det er andre ting du lurer på skal jeg gjøre mitt beste for å svare, eller å finne noen som kan!

     

    Vennlig hilsen

    Jonas

×
×
  • Opprett ny...