Gå til innhold

MadameM

Medlemmer
  • Innlegg

    40
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av MadameM

  1. Det er ikke snakk om enkelte variasjoner! At ikke du hører større forskjell på østlandsdialektene enn "enkelte variasjoner", forteller vel litt om språkøret ditt. Men det er vel derfor du synes norsk er så vanskelig.

     

    Jeg hører absolutt forskjell på dialekter på østlandet, takk skal du ha!

     

    Dessuten har jeg aldri ment at norsk har vært VANSKELIG for meg selv, jeg har alltid fått gode karakterer i norsk og tatt dette faget svært lett.

     

    Det jeg sier er at norsk er vanskelig for folk som kommer fra andre land og skal lære seg norsk.

  2.  

    Dei fleste nordmennene talar ikkje austlandsk, gud hjelpe. Det er dessutan stor spreiding i dei ulike austlandske målføri, austlandsk er ikkje liketydande med oslomål. Mange av målføri i aust liknar stundom meir på nynorsk enn på bokmål (kløyvd infinitiv er eit godt utbreidt døme på detta).

     

     

    Å kunna låta som ein innfødd er vandskelegt same kva for eit språk ein talar um. Det er au godt mogelegt at ein segjer seg nøgd med at dei andre i samfundet skyner kva ein segjer, og ikkje idest læra seg rein uttala eller ein heilt rett setningsbygnad, sidan det trass alt ikkje tarvst.

     

    Dialektskilnadene i Norig er heller ikkje so fårlege - dei gjeng oftast ut på grammatikk heller en ulike ord. T.d. um ein bergensar segjer solen, ein sogning soli og ein siddis solå, so er jo roti den same ved alle høva og lett å kjenna att. Verre var det om bergensaren sagde gnarg, sogningen fnitt og siddisen laff.

     

    Nei, dårleg norsk rettskriving, ho med, kjem nog frå ulike umråde. Eg kann ikkje tenkja meg at det skulle vera uvanlegt at mange i eit land ikkje meistrar rettskrivingi fullt ut.

     

    Velkommen til Bergenseres syn på norsk! Sett på TV2, TV3, TVN, Fem, osv. og du sjekk hvilket mål det blir snakket mest på norske tv-prgrammer. Hør vestlandske barn når de leker, hvilken dialekt er lekespråket deres? Ikke Bergensk i hvert fall! Jeg tror ikke barn på østlandet snakker stavangerdialekt eller nord-norsk når de leker? At barne-tv har influert her, er det ikke tvil om.

     

    Selvfølgelig vet jeg at østlandsk ikke er en egen dialekt, men i mine ører høres mange av dialektene på østlandet ganske like ut, selv om det er klart det er variasjoner mellom dialektene der også.

     

    Igjen vil jeg påpeke at Norsk ER et komplisert språk å lære for folk med innvandrerbakgrunn. Det betyr ikke at jeg mener at ALLE språk er lettere å lære enn norsk.

     

    Men jeg kjenner selv innvandrere som har kommet til Oslo og lært norsk der, for deretter å flytte til vestlandet og bli språkforvirret. Jeg snakker veldig annerledes enn jeg skriver f.eks.

  3. Hadde selv en i nabolaget som var fra england, og det hørte vi, selv om han hadde bodd i Norge over 20 år.

     

    Slike situasjoner opplever jeg også. Og det er det som gir meg grunn til å tro at norsk er et komplisert språk å lære flytende.

     

    Såklart finnes det andre språk som er like vanskelige å lære eller til og med verre, men jeg tror nok at det mangfoldet vi har av dialekter bidrar til å forvirre nykommere desto mer.

     

    Men nå har jeg nok rodd meg ganske langt bort fra det opprinnelige temaet! Jeg blir også irritert over skrivefeil, fordi jeg føler at det er så enkelt å skrive riktig. Jeg husker veldig godt gramatikkregler fra barne- og ungdomsskolen, og undrer meg stadig over om enkelte folk kan ha sovet i norsktimene. Sjekket de aldri kommentarene de fikk på stilene sine? Hvis de gjorde det, kan de neppe ha tatt kommentarene til etterretning. :ermm:

  4. Lær dem skriftspråket og din muntlige talemåte, og forklar de forskjellen. De har dialekter og skriftspråk i England også.

     

    Selvfølgelig. Det er mange dialekter i Storbritannia. Skal studere engelsk språk og lingvistikk, så håper at jeg kommer til å lære en del om det.:)

     

    På en annen side tror jeg ikke dialektene slår ulikheten mellom Hardangerdialekt og Oslodialekt. To forskjellige verdener.

     

    Jeg tror faktisk en skal ha bodd i Norge ekstremt lenge, eller flytte hit som ung, for å kunne tilregne seg flytende norsk. Noen klarer det underlig nok på noen få år, men stort sett avslører talefeilene at de ikke er innfødte nordmenn.

     

    Hør på for eksempel norsk-iranere som har bodd i Norge i 20 år og fortsatt sliter med artikulasjon og syntaks!

  5. Det er mulig norsk er regnet for å være enkelt i sammenligning med f.eks. kinesisk.

     

    Men jeg tenker egentlig på situasjoner som når innvandrere kommer til Norge og skal lære seg norsk. Ikke bare har vi tusenvis av forskjellige dialekter og talemåter, men vi har også to skriftspråk som er ganske ulik det språket som snakkes.

     

    Jeg skal flytte til England i august. Vennene mine i England er ganske ivrige etter at jeg skal lære dem norsk, og da undrer jeg meg, skal jeg lære dem å snakke slik jeg snakker, altså en blanding av hardanger og bergensdialekt, eller skal jeg fake østlandsk fordi det er slik flest nordmenn snakker? Uansett hva jeg gjør, kommer de garantert til å bli forvirret.

  6. MoV utvikler seg mer og mer i retning av en homogen gruppe, hvor alle mener det samme, eller prøver så godt det lar seg gjøre. Dette understrekes egentlig bare av at folk begynner å begrunne meningene sine med "vi mener" i stedet for "jeg mener". Kjedelig.

     

    Helt sant. :yes:

     

    Jeg mener det blir litt sært å ha et diskusjonsforum hvor alle er enige om alt.

    • Liker 8
  7. Altså, forestill deg et gjerde. På den ene siden er det en villa. Der er det champagne og fløyelskledd møblement. På den andre siden er det en sump. De som mener det vi mener, får være på siden med champagne. Du får være der sumpen er.

     

    Takker. Da vil jeg heller være der sumpen enn å sosialisere meg med fantastisk frekke folk som ikke takler å omgåes folk med andre meninger enn dem selv.

    • Liker 1
  8. Greit nok at det er betryggende for foreldre at barna faktisk beskytter seg, men det betyr jo ikke at man som 16-åring vil at foreldrene skal vite noe om sexlivet sitt. I en alder av 22 hadde jeg nok fortsatt blitt ganske flau om foreldrene mine hadde vært på besøk og funnet en pakke kondomer, det er bare ikke en samtale jeg er gira på å ha med dem.

     

    True story. De er foreldrene dine. De kan klare seg uten mentale bilder av at barnet deres har sex.

  9. Hei.

     

    Vi har alle hørts historien om hun ene jenta som var skikkelig flørtete hele kvelden, var med på alle notene, ble med på nachspiel, benflørtet og fransk-kyssa, men mistet så interessen, og ville så kun sovne av på soffan deretter.

     

    Når hun så brått våkner opp 3 timer senere med en kjepp i seg, er det egentlig voldtekt?

     

    Hvor langt kan man gå med flørt og lek før noen rettmessig kan "ha" seg med deg?

     

    Det er ikke meningen å virke brutal eller noe sånt, men dette er et veldig reelt scenarie som skjer hver eneste helg her i byen. Derfor vil jeg vite hvor dere trekker grensen mellom voldtekt og vanlig sex.

     

    -Balthy

     

    Voldtekt, som i følge ordboka er å ''tvinge til samleie'' er ALDRI greit.

     

    Jeg ville heller ikke syntes det var GREIT at noen plutselig skulle ha sex med meg mens jeg sov.

     

    Vær en gentlemann.

     

    Er dere et par i et forhold og kjenner hverandre ut og inn kan kanskje det scenarioet være ok, men da gjør du bare hvis du VET at hun synes slikt er greit.

     

    It takes two to tango. Det samme gjelder sex.

     

    Dessuten innrømmer på mange kvinners vegne; i hvert fall meg selv, at en blir mer flørtete i full tilstand enn i edru. Jeg har også rotet i fylla og tenkt ''shit, hva er det jeg driver på med? Iiiiik" når jeg holder på å bli edru.

     

    Det kan diskuteres om vi inviterer til sex ved å flørte, kysse i fylla, men uansett er det greit å avklare hvor langt en kan gå hvis en først havner på sofaen eller i samme seng. Her har begge har et ansvar.

  10. Et år på High School? Har hun ikke en adgangsgivende eksamen (studiekompetanse + TOEFL)? Det har jeg aldri hørt om.

     

    Forøvrig er en Nord-amerikansk bachelorgrad er 4-årig, hvorav lånekassen kun dekker de tre siste årene. Er kanskje dette du tenkte på? Er dog stor forskjell mellom high school og det første året på college ;) Et unntak er tilleggsstipend, som man får også det første året hvis man går på en skole som kvalifiserer til dette. Tror Columiba University i NYC er på den listen.

     

    En latterlig ordning egentlig, i og med at Canada har akkurat det samme systemet, og der dekker lånekassen det første året fullt ut.

     

    Du har nok rett. Forstod det sånn at du måtte ha det siste året på videregående i USA som første året i bacheloren. Jeg har sikkert misforstått. Vi er enige om at en bachelorgrad i USA tar 4 år da i alle fall.;)

     

    Forøvrig synes jeg også det er teit at lånekassen forskjellsbehandler studenter i USA og Canada.

×
×
  • Opprett ny...