Gå til innhold

HelloGoodbye

Medlemmer
  • Innlegg

    296
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av HelloGoodbye

  1. Lov om verneplikt og tjeneste i Forsvaret m.m. (forsvarsloven):
    § 16.Verneplikt i krig eller når krig truer
    I krig eller når krig truer, kan Kongen gi forskrift om at
     
    a) verneplikten inntrer fra fylte 18 år og varer til fylte 55 år
    b) vurderingen av hvem som er skikket til tjeneste, skal gjøres på andre måter enn det som følger av §§ 9 og 10
    c) de som tidligere ikke er funnet skikket til tjeneste, kan vurderes på nytt
    d) norske statsborgere som ikke oppholder seg i Norge, kan kalles inn til sesjon
    e) alle som kan kalles inn til tjeneste i Forsvaret, kan bli ilagt reiseforbud.

    Punkt B og C er relevante. Snakker vi at Norge havner i en fullskala krig, vil jeg tro at sannsynligheten er stor for at man får innkalling til tjeneste uansett. Men det kommer vel helt an på hvorfor du ikke ble kalt inn i utgangspunktet. Litt forskjell på om man sitter i rullestol eller at man har mild pollenallergi. 

    • Liker 2
  2. Nok en tråd med spørsmål om å oppgradere eksisterende pc eller gå for en ny. 

     

    Jeg har ganske nylig startet å game på pc, dvs. jeg er absolutt ikke veldig inne når det kommer til det tekniske, deler på pcen osv. Jeg spiller hovedsakelig FPS; COD, PUBG, CSGO osv. Det går helt greit å spille disse på lav-medium kvalitet, men f.eks. på BO4 sin Blackout-mode merker jeg at det går tregt og lagger. Jeg har ikke nødvendigvis behov for å spille alt på ultra, men vil i alle fall kunne spille nyere spill med "grei" kvalitet. 

     

    Pcen jeg har nå er en billig Elkjøp-pc som ble kjøpt for nøyaktig ett år siden: https://www.elkjop.no/product/data/stasjonar-pc/HP580009NO/hp-pavilion-power-580-009no-stasjonar-pc-sort

    HP Pavilion Power 580-009no 

     

    Intel® Core™ i5-7400 prosessor

    Nvidia GTX 1050 med 2 GB dedikert RAM
    8 GB DDR4 RAM og 256 GB SSD
     
    AOC E2470SWHE 23.6" LED
     
    Skjermen skal uansett byttes ut. Men er det ellers noe som er går an å oppdatere for å holde seg noenlunde oppdatert? Skulle jeg kjøpt ny pc blir nok ikke prisklassen mer enn rundt 12 tusen (men vil nok ikke bli kjøpt på Elkjøp). 
  3. Det går an å debattere uten å rakke ned på om folk er voksne nok eller ikke.

     

    At markedet bestemmer er jo ikke en mening, det er fakta. At du spår at dette ikke hadde fungert er altså det samme som at det ikke er marked for det, uten at det betyr at du har rett eller ikke, men det er fortsatt utvilsomt markedsstyrt likedan som alt annet i kapitalistiske samfunn.

     

    Og jo, forsvaret nekter indirekte folk å prøve seg. De sier rett ut at om andre aktører vurderes så kommer de ikke til å tilby sine tjenester, for de nekter tydeligvis å være med i en bransje der det er konkurranse.

    Jeg klarer ikke å se logikken i det du skriver.

     

    Forsvaret trekker seg jo ut fordi de mener at dette er en jobb som kan utføres av det sivile. Det står ikke noe steder at "HVIS andre aktører vurderes, så trekker Forsvaret seg ut." Forsvaret har jo allerede bestemt seg for å trekke seg ut. Det vil jo skape rom for at sivile aktører kan prøve seg, ikke motsatt?

     

    Hvordan liknende hendelser skal håndteres i framtiden er usikkert. Forskningsprosjektet ved FFI avsluttes nemlig ved årsskiftet.
     
     
    Forsvarsstaben har bestemt at Forsvarets hunder ikke skal brukes til søk etter sprengstoff under anleggsarbeider etter at prosjektet er avsluttet i 2019. De mener Forsvaret ikke bør være en aktør i markeder hvor sivile firmaer kan etablere og utføre oppgaven.
     
     
    Det er bistandsinstruksen som legger føringer for når Forsvaret skal gi bistand til politiet. Søk og rydding etter sprengstoff på byggeplasser og i veianlegg dekkes ikke nødvendigvis av denne instruksen.

     

    https://www.ffi.no/no/Aktuelle-tema/Sider/Redder-liv-med-luktesansen.aspx

  4. Litt usikker på om dette er riktig sted, men prøver.

     

    Kjøpte for et par dager siden en Turtle Beach Stream mikrofon til bruk på en HP stasjonær PC. Når jeg koblet den inn i en ekstern USB-hub begynte LED-lyset på mikken og lyse i noen sekunder, før den gikk svart. Jeg fikk så opp feilmelding med "Strømsvingning på USB-porten – ukjent USB-enhet trenger mer strøm enn porten kan forsyne – Windows 10".

     

    Jeg prøvde å følge løsningene her uten hell.

     

    Jeg prøvde så å koble mikken til de vanlige USB-kontaktene på PCen og fikk samme feilmelding. Prøvde også å koble til på en Lenovo bærbar PC og fikk også da opp samme feilmelding. LED-lysene på mikrofonen lyser heller ikke lengre.

     

    Jeg har aldri vært borti dette problemet før. Jeg hadde en ADX Firecast-mikrofon tidligere som var koblet til på samme måte uten problemer. 

     

    Er det noen som har vært borti lignende problem, eller kan tenke seg hva som har forårsaket dette? Defekt mikrofon? Kan det ha skjedd en type kortslutning? Jeg skal ta den med tilbake til Elkjøp på mandag. Er det sannsynlig at jeg vil kunne få en ny?

     

  5. Det ble vel nevnt at det er PSS Securitas som har vaktholdet her. De bruker hvite finskjorter (med firmalogo og "Vekter" på brystet). Kan jo være at han hadde oppretta ermer, og i "kampens hete" ble det oppfattet som en t-skjorte. Ellers kan det være at den aktuelle vakta akkurat hadde kommet på jobb, og følte at han måtte bistå raskt før han rakk å kle ordentlig på seg. Men det er forsåvidt ingen unskyldning, da tjenesten skal utføres uniformert. Nettopp for at det skal være helt tydelig for publikum at man har med en vekter å gjøre. 

    • Liker 1
  6. Førstehjelpskursene jeg har deltatt på handler om å sørge for at den skadede overlever. På hvert kurs får vi streng beskjed om å overlate hjertekompresjoner til de profesjonelle. Det er ingen som vil anmelde deg for å ikke utsette deg for smitte.

     

    Frie luftveier. Pust. Stabilt sideleie. 113. Hvis det er åpenbar fare for smitte, kun 113.

    I alle dager. Jeg vil veldig gjerne vite hvem som har holdt disse kursene, slik at jeg kan unngå dem. Hva mener de med profesjonelle, at kun sertifisert helsepersonell skal utføre hjertekompresjoner? Hvilken sannsynlig smittefare er det ved å gjøre hjertekompresjoner?

     

    Hjertekompresjoner sørger jo for at den skadde overlever. Det hjelper ikke nødvendigvis med frie luftveier dersom blodet ikke sirkulerer. Munn-til-munn er også viktig, men ikke like viktig. Ringer man AMK og har null trening i førstehjelp eller det er en smittefare, vil AMK sannsynligvis anbefale å kun gjøre hjertekompresjoner. 

    • Liker 3
  7. Jeg fikk selv tilsendt skjema for sikkerhetsklarering etter sesjon og før innrykk. Skulle fylles ut og sendes inn, slik at det var klart når man kom inn. 

    Noe av det første vi gjorde rett etter innrykket var å fylle ut skjemaet på nytt.

  8.  

    Skulle gjerne kjørt et eget "alarm system", men som du sier da mister man både support og "sikkerheten". 

     

    Med mindre det er spesifisert at vektaren skal gjere bestemte tiltak så følger dei fleste vektarsentralar ein slik handlingsplan:

    -alarmen går

    -telefonvakt prøver å nå tak i huseigar for å kunne avklare og sleppe å sende vektarvakt.

    -Når telefonvakta har gitt opp får vektarvakta beskjed om å begynne å reise til huset (nødetatane blir ikkje varsla før vektaren er framme og kan bekrefte at det er ein reell alarm, dette i frykt for at vektarselskapet skal få gebyr for unødig utrykkning).

    -Når vektaren kjem fram så blir enten alarmen avstillt og vektaren reiser heim.

    -Dersom det er tydelege tegn til innbrudd/brann så ringer vektaren aktuell etat og ventar i bilen (og er inngangsdøra knust eller huset står i brann så har vanligvis ein nabo alt varsla nødetatane).

    Du skriver bastant at nødetater aldri varsles før vekter er på stedet, det stemmer ikke. Nå har jo alle nye begevelsessensorer kamera, i alle fall hos Verisure, Sector og Nokas. Ofte er disse plassert slik at de dekker området hvor røykvarsleren er, og det vil være mulig å få en bekreftelse på om det er røykutvikling. Jeg jobber ikke på en alarmsentral (men jeg rykker på alarmer) og kjenner ikke nøyaktig hvilke rutiner de jobber etter. Men brannvesenet varsles også normalt om det skulle utløses alarm i flere soner, eller om samme alarm utløses flere ganger. Jeg har også opplevd at politiet har blitt varslet av alarmsentralen når de har fått inn bilder av folk ved utløst alarm. 

     

    Du skriver også "dersom det er tydelege tegn til innbrudd/brann så ringer vektaren aktuell etat og ventar i bilen". Vet du at det alltid er sånn? Det finnes mange eksempler på vektere som har gått inn og reddet både mennesker, dyr og eiendom. 

     

    Når det gjelder utrykningstid så er det jo som det meste annet; variabelt. Jeg har vært fremme hos kunde fra alt mellom 2 min til over 30 min. Her er det jo mange faktorer som spiller inn: trafikk, vær og føre, avstand, andre alarmer osv. Nødetatene kan jo heller ikke love noen responstid (selv om i alle fall politiet har satt krav til responstid), men de har selvsagt bedre forutsetninger. Jeg har vært fremme både før og etter nødetater. 

     

    Jeg ser nå i alle fall flere ulemper med å (kun) bruke venner, familie og naboer. Hva om naboene også er borte når du er det, hva om de ikke hører at du ringer, hva om de er på jobb på dagtid osv. Med alarmsentral er det alltid noen som agerer på alarmen. Men hvorfor ikke begge deler? Du kan jo godt sende ut venner og kjente selv om du bruker et alarmselskap?

     

    Personlig kommer jeg i alle fall alltid til å ha koblet opp til et alarmselskap.

    • Liker 1
  9.  

     

    ???

    PST står for noe.

    Hva PST jobber med, er noe helt annet. Litt på samme måte som at SWAT ikke er gatepoliti. Eller at fengselsbetjener ikke er vektere. 

    Vel, det er ingenting i Norge som heter SWAT. Hvis du mener UEH (utrykningsenhet) eller Delta så tar du uansett feil. De patruljerer som vanlig ordenspoliti i distriktet sitt og rykker ut som en del av UEH eller Delta ved behov.

    • Liker 5
  10. Blir sannsynligvis å bytte til en vekterjobb i offentlig sektor. Var på intervju for en uke siden, og ble nylig tilbydd stilling. Går fra 26 kr i nattillegg i min nåværende jobb, til nesten 90 kr.

     

    De har også et ettermiddagstillegg som er på nesten 70 kr, noe som ikke eksisterer i privat sektor.

    I DSS? Jobber selv i privat sektor, men søkte nettopp på en offentlig stilling som ble lyst ut.

  11. Jobber ikke som verditransportør selv, men jobber i et firma som også driver med den tjenesten.

     

    Mitt inntrykk er det er er hektiske dager med lange kjøreavstander (dette er på Innlandet), og at det er all kjøringen som for noen er det verste med jobben. Dette vil jo sikkert variere fra sted til sted da.

     

    Man jobber som oftest alene som verditransportør. Verdiene er så godt sikret at kost/nytten med å være to vektere er lav. De ranene som har vært i Norge har som oftest vært innsidejobber. 

     

    Det er hovedsaklig arbeid på dagtid, sikkert noe kveld også noen steder. Det er ingen verditransport på natt.

    • Liker 1
×
×
  • Opprett ny...