Gå til innhold

lappugle

Medlemmer
  • Innlegg

    45
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av lappugle

  1. Jeg fant tre artikler i Svalbardposten om dette, fra 2022. De er bak betalingsmur men chatgpt oppsummerer den siste av de tre slik:

    Studentsamskipnaden har informert studentene om at overnattingsgjester ikke er tillatt, noe som har vakt reaksjoner. Advokat Øyvind Reitzel Bjerke forklarer at ifølge husleieloven har leietakere rett til å bruke boligen sin, inkludert å ha overnattingsgjester, innenfor rimelige rammer. Studentsamskipnaden argumenterer med at overnattingsgjester kan overstige byggets kapasitet og påvirke andre studenter negativt. Det er ingen spesifikke brannforskrifter eller brukstillatelser som forbyr overnattingsgjester. Reitzel Bjerke mener at et generelt forbud mot overnattingsbesøk sannsynligvis ikke vil holde rettslig. Studentsamskipnaden, ledet av Malin Persson, har ikke kommentert saken, men uttrykker en vilje til å finne en løsning og ønsker dialog med studentene.

    Det er snakk om at samskipnaden argumenterer med at brukstillatelsen for bygget ikke tillater tilstrekkelig mange folk til at studentene kan ha gjester, men etter litt graving var det ingen som kunne oppdrive dokumenter som sier noe om dette.

    https://www.svalbardposten.no/elvesletta-norges-arktiske-studentskipnad-studentboliger/leietaker-kan-ta-imot-overnattingsbesok/223052

    https://www.svalbardposten.no/elvesletta-studenter-studentsamskipnaden/ingen-dokumentasjon-pa-at-det-ikke-er-lov-med-overnatting/222843

    https://www.svalbardposten.no/bolig-norges-arktiske-studentskipnad-overnatting/gir-oss-folelsen-av-a-bli-overvaket/222541

    Hvis det reelle problemet er "for mange gjester samtidig" kunne en jo hatt et system hvor studentene feks "booker" inn sine gjester, slik at man ikke får for mange gjester på én gang.

    Jeg lurer på om den nevnte dialogen mellom samskipnaden og studentene fant sted...

    • Liker 1
  2. Skjønt

    "Det er både sikkerhetsmessige (i tilfelle ulykker eller evakuering) [...] årsaker som gjør at vi behøver oversikt over beboere på bygget."

    Hvis de krever at man melder fra om gjester, så får de oversikt over beboerne på bygget.

    Svalbard er jo spesielt, sikkerhetsmessig, og sjansene for en ulykke eller evakuering i Longyearbyen er nok høyere enn fastlandet i snitt. Men holder det? Ulykker og evakueringer kan jo skje, samme hvor du bor.

  3. (Dette er til en MacBook som kjører Mavericks.)

     

    Jeg er i ferd med å kjøpe et tastatur som kommer til å brukes mye til nummerinntasting, og i forskjellige situasjoner kan det bli aktuelt å skille desimaler både med komma og punktum. Det er vel mulig å veksle ved å skifte mellom norsk og engelsk tastaturoppsett, men jeg vil helst kunne slå inn kjappe numpad-punktum samtidig som jeg har æ, ø og å tilgjengelig.

     

    Fins det en god løsning? Software? Hardware? Jeg har som sagt ikke handlet tastatur ennå, så det skal ikke stå på dét.

  4. Hva skal man si. Jeg var en stund i Romania i sommer, men jeg holdt meg unna Bukarest. Transylvania er fint. En tredveårig fyr fra Iasi (helt i øst, nær grensen til Moldova) fortalte meg at Transylvania er mer sivilisert enn Romania ellers. Det kan han ha rett i. Mindre tullekjøring og slikt, men det er jo relativt. Sighisoara har en veldig vakker gamleby. De har et strålende plassert, men ellers halvbra vandrerhjem der. Om dere liker å tusle i naturen må dere komme dere til Karpatene.

  5. Mine tanker:

    Finn en sykkel som ikke gir en veldig fremoverlent sittestilling. Velg et styre med flere steder å hvile hendene, for eksempel et bukkehornstyre (slik som racersykler har). Finn et sete du kan sykle lenge i. Mange liker lærseter til slik bruk, fordi de "går seg til." Pass på å ha ganske ulike gir. Tre tannhjul foran, og et letteste gir som faktisk er lett. Tannhjulene bak bør gå fra et ganske lite ytterst til et temmelig digert innerst (i motsetning til på racersykler, hvor de selv det letteste bakgiret er ganske tungt). Ikke alle sykkelrammer har mulighet til å montere bagasjebrett (og skjermer), i alle fall ikke på et skikkelig vis. Vær sikker på at sykkelen du velger har passende skruehull som en del av rammen og gaffelen. Bagasjebrett montert på andre måter vil ikke takle like mye vekt. Du bør nok absolutt finne tak i et par heldekkende skjermer, både for å holde deg tørr(ere) og for å unngå for mye gjørme og dritt på sykkelen. Jeg ser for meg at dekk som befinner seg et sted imellom tynne racerdekk og brede terrengdekk vil være best. Det kan også være lurt å velge nav og kranklager der kulelagrene ikke består av løse kuler, men av tette kulelagerenheter.

     

    Men samme hvor pålitelig en sykkel du kjøper, bør du lære den å kjenne. Les deg opp på så mye som mulig av vedlikehold og reparasjon, og gjør deg fortrolig med det i praksis.

    • Liker 2
  6. Ser ingen grunn til at det ikke skal funke. Vær nøye med å få en av eksakt rett lengde. Merk også at om en eike ryker, så betyr det som regel at eikene generelt er for slakke. I så fall bør hele hjulet strammes på ny.

×
×
  • Opprett ny...