Gå til innhold

Frksokk

Medlemmer
  • Innlegg

    27
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Frksokk

  1. Jeg tror ikke jeg kommer til å holde meg til den utdanningen jeg holder på med uansett, jeg er helt utbrent av den, har veldig lite motivasjon og det er ikke et yrke jeg kan bygge videre på, det er en yrkesutdanning hvor jeg bare kan bli det jeg utdanner meg som, ikke slik som ingeniør..

     

    Tja, ende sjanger er det helt klart at jeg kommer til å gjøre etterhvert, men akkurat nå synes fantasy er det mest spennende. Helt enig forresten, krim egner seg for de med ekstreme evner til å forbløffe og forvirre leseren. Humor og andre sjangere føler jeg at jeg trenger litt mer erfaring for å mestre.

     

    Jeg er enda ikke helt sikker, men jeg har veldig lyst til å hoppe av det studiet jeg er på nå, ta et år fri hvor jeg jobber deltid, for så å bruke masse tid på å skrive og finne ut hva jeg vil senere. Er dette noe som høres fornuftig ut?

     

    Forresten kommer foreldrene mine til å klikke i vinkel hvis jeg sier jeg skal hoppe av studiet, gruer meg til å si det til dem....

  2. Vet ikke helt hva jeg skal svare, føler denne diskusjonen går over stokk og stein nå...

     

     

    Men hei, jeg er fortsatt ikke gutt! Og jeg nevnte språkvasken som en liten grunn, for jeg synes det er viktig (:

     

    Uansett, faren min utdanna seg til noe fullstendig annet når han var 40, og han klarte det veldig bra (:

     

     

    Skjønner det med at man burde studere, jeg vurderer litteraturstudiet nå faktisk (: Må bare lese meg litt opp om det først!

     

    Men tja, kan hende det finnes noe annet jeg vil, men det endrer seg konstant! Er utrolig irriterende, jeg søkte jo på det studiet jeg går nå, fordi jeg virkelig ville det for et år siden, og nå angrer jeg...

  3. Jeg syntes igjen det virker som du bare vil ha letteste utvei. Jobb hardt og jobb mye, det vil jeg si er den beste veien til suksess. En kan også vurdere lærerutdanning, som kan være rimelig kort, PPU + et eller annet fag norsk / samfunnsfag. Da får en også mye ferie, en kan bruke som en selv ønsker.

     

    Jeg jobber gjerne 45-50 timer i uken da jeg går på universitet. Du sover 12 timer om dagen ja? Jeg sover 4-5.. Mye av disse timene er arbeid jeg ikke liker. Men jeg biter tennene sammen og gjør det. Vet du hvorfor? Fordi jeg ønsker meg en fremtid, og jeg er forberedt for å arbeide for å skape den selv.

     

    Ta deg gjerne et friår og tenk hva du har lyst til, det kan også gi deg en god motivasjon til eventuelle videre studier. Dog får en ingenting gratis

     

    Jammen jøss, da er jo du kjempeflink? Ja, kall meg gjerne lat, det bryr jeg meg ikke noe om (:

     

    Jeg sover 12 timer fordi jeg er utslitt av arbeidet jeg holder på med, tja, kanskje jeg ikke tåler like mye som andre, men mennesker er forskjellig?

     

    Jeg vil også arbeide for min fremtid, men akkurat nå føles det feil å arbeide for en fremtid innenfor noe jeg ikke vil... Hvis du skjønner? Hvis det var noe jeg brant for, så ville jeg stått på med klør og nebb, men det er ikke noe som interesserer meg, det gjør alt veldig mye vanskeligere, for da jobber jeg meg mot en fremtid jeg ikke vil ha..

  4. Nebuchadnezzar: Ja, foreldre og venner er en smule for snille.

     

    Og jeg tåler harde tilbakemeldinger på det jeg har skrevet, har jeg sagt at jeg ikke gjør det? Det eneste jeg sa var at jeg ser ikke vitsen med å legge ut noe på nettet om man ikke skal ta til seg tilbakemeldingene. Og hvis tilbakemeldingene da er grunnlagsløse, blir det bare dumt...

     

    Jeg likte det siste avsnittet du skrev, fikk meg til å tenke litt, takk (:

     

    Problemet med å ikke ta studier og heller ikke brenne for en karriere utenom skriving er at du da ofte blir sittende igjen med "Rimi-jobber" uten karrieremuligheter. Det er ingenting galt med det i seg selv, og det er godt mulig det er helt greit for deg nå. Men hvis forfatterdrømmen aldri slår gjennom, og du sitter om ti år med ingen utdannelse og kun strøjobberfaring som gir deg lite rom for egenutvikling og karriere, så spørs det hvor gøy du synes det er da.

     

    Ja, jeg ser den, det hadde vært ganske kjipt. Men er det ikke folk som er både 30 og 40 som bytter arbeid og får seg en ny karriere? (:

  5. Siden du sier det er det samme hva du jobber med om du ikke er forfatter - hva med å ta en utdannelse innenfor litteraturvitenskap? Da får du mer kunnskap om bøker, får lest mer (noe som alltid er bra om man skal skrive) og får mer innblikk i hva som gjør en god bok god. I tillegg er studiene "myke" nok til at du får tid til å skrive utenom også. Kanskje du til og med kan vise en novelle eller et kapittel til en av professorene og få en tilbakemelding der?

     

    Veldig god ide, jeg skal tenke litt på den (: Er nok bare det at jeg er så lei av studier, og spesielt innleveringer og fremføringer, noe jeg hater intenst. Og man må ha Ex. Phil og Ex. fac på litteraturstudiet eller?

  6. Vel, du bestemmer selv hva du øsnker å gjøre. Men å være redd for noe som du sier her, blir litt.. urrasjonelt kanskje? Si at du får slike tilbakemeldinger da. Hva så? De har jo bare meninger som er helt ut av det blå, uten grunnlag. De kan uansett ikke ødelegge drømmen din, sant? Dessuten er det du som vet best når det gjelder arbeidet ditt!

     

    Nei, men jeg vil ikke kunne se forskjell på ekte konstruktiv tilbakemelding og tilfeldig meninger, ikke sant?

    Men ja, du har rett, spiller jo egentlig ingen rolle, men da ser jeg heller ikke vitsen med å legge det ut, hvis jeg ikke skal ta til meg tilbakemeldingene heller, hvis du skjønner? (:

     

    Men ja, skal mer til for å knuse drømmen min. Til og med Harry Potter ble refusert, hehe..

  7.  

    Nebuchadnezzar har et poeng, kanskje det er akkurat det du trenger? Alle trenger å høre ærlige meninger en gang i blandt vet du, vi kommer oss ikke fremover hvis ikke :)

     

    Når det gjelder noenlunde seriøse nettsider hvor du kan dele verkene dine, (og da mener jeg ikke absolutt alt du har skrevet, kanskje bare et kapitel eller noe slikt er nok bare for å få en anelse av hvordan "de andre" responderer, forstår?) finnes det nok flere alternativer.

     

    Jeg anbefaler writers digest; www.writersdigest.com - på forumet her kan du dele noe småtteri og se hva de sier. De som er der inne, er for det meste som deg selv, og ønsker ikke hverken å få eller gi useriøs kritikk. Selv har jeg delt en av de to historiene mine der, og vurderer å dele den andre også etterhvert. (Må være på engelsk da, naturligvis)

     

    Den andre siden er også på engelsk. Her har jeg delt begge mine historier: www.goodreads.com - Det er ikke det samme opplegget her som på writers digest; her bare legger du ut historiene dine for folk til å lese dem, også kan de eventuelt kommentere på det i kommentarfeltet, nesten som en blogg. Jeg føler ikke det er like interaktivt som det er på et forum, men det er alikevel en mulighet! :)

     

    Det jeg føler med å legge ut på forskjellige nettsteder hvor folk kan kommentere, er faren for at de ikke leser det og kommenterer bare for å kommentere og ikke kommer med meninger som har grunnlag. Er ikke ærlige meninger jeg er redd for, det er meninger som er tatt helt ut av det blå.

     

    Jeg skriver på norsk og utelukkende på norsk (: Men ellers takk for tips om nettsteder!

  8. Jeg synes så absolutt at du skal gå for drømmen din. Samtidig må du være realistisk. Det er mulig du vil lykkes og få dine bøker utgitt, men det er svært få forfattere i Norge som klarer å livnære seg som dette alene.

     

    Hvis du ikke kan leve som forfatter, hva ønsker du å gjøre da? Ta en utdanning innenfor noe du kunne tenke deg å gjøre som et andre valg, eventuelt ta en utdannelse som kan hjelpe deg som forfatter (f.eks litteraturstudier eller journalistutdanning). Samtidig som du gjør dette, så kan du jobbe videre med bøkene dine.

     

    Jeg ville lagt noen av novellene ut på nett. Ikke på diskusjon.no, men på nettsteder dedikert til amatørforfattere, hvor du kan få saklige tilbakemeldinger av andre i lignende situasjoner. Kanskje du også kan skrive gode anmeldelser av andre fantasy/krim-bøker på nett, og på den måten bygge deg opp et navn, få kontakter og samtidig øve deg på å skrive.

    Jeg synes så absolutt at du skal gå for drømmen din. Samtidig må du være realistisk. Det er mulig du vil lykkes og få dine bøker utgitt, men det er svært få forfattere i Norge som klarer å livnære seg som dette alene.

     

    Hvis du ikke kan leve som forfatter, hva ønsker du å gjøre da? Ta en utdanning innenfor noe du kunne tenke deg å gjøre som et andre valg, eventuelt ta en utdannelse som kan hjelpe deg som forfatter (f.eks litteraturstudier eller journalistutdanning). Samtidig som du gjør dette, så kan du jobbe videre med bøkene dine.

     

    Jeg ville lagt noen av novellene ut på nett. Ikke på diskusjon.no, men på nettsteder dedikert til amatørforfattere, hvor du kan få saklige tilbakemeldinger av andre i lignende situasjoner. Kanskje du også kan skrive gode anmeldelser av andre fantasy/krim-bøker på nett, og på den måten bygge deg opp et navn, få kontakter og samtidig øve deg på å skrive.

     

    Hvis jeg må leve med noe annet enn å skrive med en deltidsjobb ved siden av, spiller det nesten ingen rolle hva jeg gjør, bare det ikke er uetisk eller inmari slitsomt. En helt vanlig, kjedelig kontorjobb kanskje? For det spiller ingen rolle...

     

    Vel, det var kanskje litt brutalt, men siden jeg ikke har prøvd å realisere den egentlig drømmen min, klarer jeg ikke se noe annet jeg har lyst til, er det som er problemet.

     

    Kanskje jeg skal prøve å lette enda mer etter seriøse steder man kan legge ut noveller (:

  9. Jeg føler at jeg kan få uærlige meninger i begge retninger, det er ikke noe jeg trenger i noen av retningene..

     

    Kanskje jeg er utopisk? Tja, jeg er ung og naiv, jeg har en drøm som jeg virkelig ønsker å følge i stedet for å havne i en jobb jeg ikke liker og angre på at jeg ikke en gang prøvde å gå etter drømmen min.

     

    Jeg er klar over at det er like liten sjanse å få gi ut bøker som det er å vinne i lotto mange ganger på rad eller noe. Men hei, er det ikke også ufattelig liten sjanse for å bli født i fantastiske Norge og få alle fordelene våre? Allikevel sitter vi her da...

     

    Hvis du har lest litt av det jeg har skrevet, så skjønner du nok at jeg skriver for skrivingens del. Jeg skriver hver dag og har gjort det i fire år, uten at en sjel har lest hva jeg har skrevet. Hvorfor? Fordi jeg ville bare skrive, hva andre mente om hva jeg skrev var klekkende likegyldig. Men nå har det gått opp for meg hva drømmen min er.

     

    Også skriver du at mye kan forandre seg. Vel ja, på fire år har jeg gått fra å ville bli jagerflypilot, veterinær, politi, sykepleier, designer og starte min egen bedrift. Alt har endret seg, men det eneste som har vært det samme er ønske jeg har om å skrive, jeg vet det aldri kommer til å forandre seg.

     

    Ja, jeg ser det med utdanning, jeg bare liker ikke den veien jeg er på vei nå med min utdanning, det tapper meg for både krefter og motivasjon.

  10. Ja, er viktig å vise seg fram!

     

    Jeg har egentlig ikke kommet over sider jeg synes er seriøse nok til at jeg våger å legge ut det jeg har skrevet egentlig (:

     

    Jeg skriver for det meste fantasy, men også krim og andre temaer i novelleform.

     

    Og jeg har sendt inn til Skrivekunstakademiet, men vel, hadde jeg bare vært så flink at jeg kom inn der hadde jeg ikke hatt problemer! (:

     

    Bra at du også skriver! Har flere bøker, og en haug av noveller og annet smårusk som jeg anser som ferdig, men min lidenskap er virkelig å skrive, og det er nesten det eneste jeg gjør utenom å studere...

     

    En annen grunn til at jeg ikke har lagt ut noe på nettet, er vel egentlig at jeg er redd for den råskapen som finnes på nettet, bare fordi jeg la ut dette emnet her har jeg jo blitt kalt useriøs fordi jeg ville sende inn boka mi til forlag. Mennesker blir så tøffe over nettet, de kan dømme deg rett vest eller skryte deg høyt opp i skyene uten å ha noen grunn i det hele tatt egentlig.

  11. Deler du noen av historiene dine på nettsteder? I såfall, hviken nettsteder, og hva er responsen?

    Deler du noen av historiene dine på nettsteder? I såfall, hviken nettsteder, og hva er responsen?

     

    Har ikke gjort det nei, bare sendt til venner og familie, alle har sagt at jeg er flink og har talent, men sånt tar jeg ikke for god fisk fordi hvis de ikke likte det i det hele tatt, ville de ikke hatt hjerte til å si det (:

     

    Når det gjelder språkvask, har vel ingen sagt at språkvasken endrer hele boka til å bli fantastisk? Nei, men språkvask må til, uansett hvem som har skrevet boka, så det er det ingen vits i å diskutere. Er boka dårlig, hjelper ikke språkvask noenting så klart, men for de som har skrevet bok vet at å ha styr på absolutt alle grammatiske regler når man har 100 000 ord å forholde seg til, virkelig ikke er en lett sak.

     

    Jeg hater at folk rakker ned på meg uten noen grunn, derfor klarte jeg ikke holde meg unna diskusjonen for jeg synes utsagnene som ble sagt var urettferdig.

     

    Og ja, jeg forstår jo helt dette med at man ikke kan sende inn til forlag å tro at man blir superkjent forfatter på et blunk, men å sende til forlag er et sted å starte. Hvis man så få gitt ut på et forlag, da kan man drive markedsføring som bare pokker, og det er min plan i første om gang. Men at Camlon har rett i absolutt alt han sier, det er jeg ikke enig i.

     

    Jeg tror ikke det er noen dans på roser det her, det har jeg aldri sagt eller ment, men å si at veien gjennom et forlag er gammeldags, blir vel ærlig talt å ta i.

     

     

    Vet ikke om jeg skal ta det som en fornærmelse eller ikke at Camlon antar jeg er hannkjønn, det er jeg altså ikke (:

  12. Jeg har da ikke manglende vilje, jeg prøvde bare å få deg til å forstå at jeg først vil prøve forlag siden jeg ikke har blitt refusert, noe du bare overså, og du overså også at forlag ikke vil ha bøker som har blitt gitt ut i bokformat andre steder...

     

    Jeg vet jeg ikke kan leve totalt av å skrive bøker, men det funker med en deltidsjobb.

     

    Poenget var jo heller ikke om jeg var seriøs eller ikke, poenget var om jeg skulle sette utdanning på vent og følge det drømmen min er...

     

    Nei, jeg skjønner ikke poenget med denne diskusjonen, jeg vet jeg er seriøs, jeg er over gjennomsnittet god til å skrive, jeg har vilje og motivasjon, at jeg ikke vil følge tipset ditt med det aller første gjør meg ikke useriøs.

    • Liker 1
  13. Er det rart jeg får en bittelitt negativ holdninger når du rett og slett sier at jeg ikke kommer til å lykkes når jeg har lyst til å prøve forlag? Og at jeg ikke er seriøs nok når jeg sitter å skriver hver eneste dag?

     

    Og ja, jeg tror ikke man kan leve av å være forfatter på din måte, men man kan få verket sitt lest, dessuten anses man ikke egentlig som utgitt forfatter før man faktisk har utgitt noe på forlag...

     

    Men jeg er villig til å prøve, hvis min første plan går helt i vasken, men det er det jeg satser på i første omgang.

    • Liker 1
  14. Jeg er ikke seriøs? Du sa jo akkurat det jeg har prøvd å fortelle deg lenge, at jeg prøver forlagene først, og hvis det er en håpløs prosjekt, så får jeg se på det på en annen måte. Jeg har aldri sagt at jeg aldri kommer til å prøve din måte, jeg prøver bare forlagene først.

     

    Selvfølgelig må man markedsføre seg selv, selvom forlagene har gitt ut boka, så klart, da gjør man sånn som du har sagt, selger til venner og familie, går innom lokale bokhandlere, selvfølgelig vet jeg hva det innebærer.

     

    Villig til å ta den enkleste vei? Villig til å prøve forlag først, dermed se på andre løsninger heter det....

     

    Jeg er seriøs, ikke kom å si noe annet. Du overser jo totalt hva jeg skriver, så det er du som ikke er seriøs (: Jeg er villig til å gjøre alt, jeg bare vil vente å se hva forlagene sier først, siden jeg enda ikke har fått negativt svar.

     

    Forresten, takk for at du ødela emne mitt, nå har det blitt en håpløs diskusjon som ikke gir noen mening.

    • Liker 1
  15. Du forstår jo virkelig ikke hva jeg sier. Alle forfatter trenger språkvask, det har ingenting med at de er dårlig til å skrive.

     

    Og jeg kommer ikke til å lykkes fordi jeg ikke er villig til å lage masse trøbbel for meg selv ved å gi ut boka på "print-on-demand"? Du ser ikke hva jeg skriver en gang.

     

    For det første har jeg aldri fått noen avslag, derfor vil jeg først prøve forlag før jeg gir meg ut i den prosessen du har så utrolig stor tro til.

     

    Du har ikke skrevet bøker, eller gitt ut noe, eller egentlig satt deg inn i forlagsbransjen, så jeg ser ingen grunn til å ta deg seriøst (:

     

    Jeg har skrevet mail med flere forlag, eneste måten å bli godtatt på, er om boka ikke er gitt ut på noen andre steder, heller ikke "print-on-demand".

     

    Kom tilbake og fortell meg at drømmen min er håpløs fordi jeg tror på forlag, den dagen du har blitt kjent forfatter på den måten du forteller (: Alle andre har nemlig gjort det på min måte.

    • Liker 1
  16. Jeg tror ikke jeg gidder å diskutere dette, til og med Jo Nesbø trenger språkvask, det har ingenting med masse skrivefeil å gjøre.

     

    Og du svarte ikke på det jeg skrev, forlag vil ikke ha bøker som er gitt ut i bokformat på slike nettsider, da er løpet allerede kjørt.

     

    Det er egentlig ganske rart at du sier at jeg ikke vil lykkes fordi jeg tror at forlag er veien å gå, uten en gang å ha lest noe av det jeg har skrevet...

     

    Hvis man er flink nok til å bli utgitt på forlag, hvorfor stresse med alt det andre?

     

    Jeg er ikke bekymret for at noen skal stjele boka mi, det har jeg aldri sagt? Man sender aldri fra seg noe man har brukt evigheter på til folk man ikke stoler på, uavhengig om man er redd for tyveri eller ikke.

     

    Kanskje hvis jeg sender inn til tusen forlag og bare få refusert bøkene mine, så skjønner jeg at jeg er dårlig og kan gi opp, men det har ikke skjedd enda.

     

    Nå synes jeg egentlig at du ødela emne mitt litt, dette var ikke meningen med emne i det hele tatt. Men ja, jeg forstår ditt synspunkt, du sier jeg ikke vil lykkes fordi jeg vil sende inn til forlag i stedet for å sende til venner og familie. Merkelig syn, men da er vi to forskjellige og vi lar den ligge (:

    • Liker 2
  17. Selge boken på hvilken måte da? Selvfølgelig må man markedsføre seg, selv om boken er utgitt på et forlag, men det at boken er utgitt på et forlag er et kvalitetsstempel og gjør at markedsføringen blir veldig mye enklere, i tillegg til språkvask og redigering for å gjøre boka best mulig, så dette synes jeg var veldig merkelig råd, eller hva det var ment som (:

    Fordi det har ikke en dritt å si hva slags kvalitetstempel boka di har. Når jeg går i butikken å kjøper bøker, leser jeg bøker som allerede har blitt anbefalt av mine venner, eller ser interesant ut. Sjansen for at jeg leser den er langt høyere om den har blitt anbefalt. Bare fordi du får boka di gitt ut fra et forlag, betyr ikke at folk vil faktisk kjøpe boka di.

     

    Du har venner, du har familie? Hvorfor ikke gi dem boka di, for f.eks. 50 kroner hver. Det koster penger å gi ut en bok, i bokform. Er det en god bok, så vil de ha flere. De vil anbefale den for sine venner, og etterhvert vil du ha mange som er villig til å lese og kjøpe boken din. Jeg sier ikke at du ikke skal sende den inn til forlag i mellomttiden, men det er ikke måten å komme seg frem.

     

    Det er akkuratt det samme i musikkbransjen. Du kommer ikke langt ved å konstant sende inn musikken din til plateorganisasjoner. Det du må gjøre er å bygge opp en fanbase.

     

    For å være helt ærlig, så tror jeg du har misforstått noe. Har du skrevet bøker? Det er enorm prosess, man trenger språkvask, og det er så dyrt at man nesten må ha et forlag som gjør dette for deg.

     

    Og hva mener du med å selge boka til venner og familie? I papirformat da? Hvis man gir ut boka i bokformat på forskjellige sider, som lulu, blurb eller kolofon vil ikke forlagene lenger ha den, de ser på det som et slags stempel, at den ikke er bra nok lenger, så det er ikke en mulighet..

     

    Du sier at du leser bøker du sier ser interessant ut? Ja, men da må jo boka også være der, i bokhylla i bokhandleren? Der kommer den ikke uten et forlag...

     

    Selvfølgelig kan man snakke om boka, sende dem de første kapitlene og se hva de synes, men man sender ikke fra seg hele boka til folk man ikke stoler hundre prosent på.

     

    Dette kom veldig på siden, men jeg tror ikke det er veldig mange som deler ditt syn på dette, måten å bli forfatter er å skrive, skrive, skrive og så sende inn til forlag og se om de godkjenner verket ditt, slik kommer det nok alltid til å være (:

    • Liker 2
  18. Du sier du har skrevet bøker/bokmanus. Jeg antar at du har sendt dem til ulike forlag og blitt refusert?

    Hva er egentlig poenget med å sende dem til forlag uansett. Det virker for meg som en veldig utdatert måte å komme inn i forfatterbransjen. Ok, du er heldig nok til at boken din blir publisert, men det betyr bare at boken din vil finnes i bokhandlerene. Det betyr ikke at folk faktisk kjøper boken din.

     

    Jeg tror en langt bedre måte å komme seg frem er å selge boken din til venner og familie, og hvis de liker boken din så vil de ha flere. De vil nevne boken din for sine andre venner, og etterhvert vil du ha veldig mange som er interesert i å kjøpe boken din. Først da ville jeg prøvd å sende boken til ulike forlag.

     

    Selge boken på hvilken måte da? Selvfølgelig må man markedsføre seg, selv om boken er utgitt på et forlag, men det at boken er utgitt på et forlag er et kvalitetsstempel og gjør at markedsføringen blir veldig mye enklere, i tillegg til språkvask og redigering for å gjøre boka best mulig, så dette synes jeg var veldig merkelig råd, eller hva det var ment som (:

     

    Slenger med dette (i tilfelle du er interessert):

     

    Bokprogrammet: http://www.nrk.no/pr.../bokprogrammet/

     

    Allerede sett, så klart! (: Men tusen takk allikevel!

  19. Hei, jeg er 21 år og har siden jeg var 6 år hatt en stor drøm, nemlig å bli forfatter. Jeg har skrevet flere bøker allerede, og vet at hvis jeg får nok tid til å utvikle meg vil jeg kunne bli flink nok til å utgi bøker. Er jeg veldig ambisiøs nå?

     

    Uansett, jeg holder på med en utdanning nå, og den motiverer meg ikke så mye lenger... Jeg føler at det jeg egentlig burde gjøre er å skrive for å utvikle ferdighetene mine innen det, noe som gjør at jeg bare har tid til utdanningen og skrivingen, og ingenting annet...

     

    Er det noen som har noen synsvinkler? Burde jeg satse på en usikker fremtid som forfatter, hvor jeg enten kan lykkes eller mislykkes totalt? Eller burde jeg fortsette utdanningen som egentlig ikke interesserer meg lenger?

     

    Økonomi er også inne i bildet, hvis jeg velger å satse på forfatter, må jeg ha en deltidsjobb på en eller annen butikk, for å så vidt klare meg, men penger er egentlig ikke det viktigste for meg...

     

    Du sier du har skrevet bøker/bokmanus. Jeg antar at du har sendt dem til ulike forlag og blitt refusert?

     

    Hvor lenge har du igjen av utdanningen (hva slags utdanning forresten?)? Jeg ville iallfall tenkt over å fullføre, så fremt det ikke er mer enn 1 (1/2) år igjen og du ikke mistrives. Det spiller vel liten rolle om du skriver ved siden av studier eller deltidsjobb?

     

    Det er verdt å merke seg at gjennomsnittlig debutalder for en skjønnlitterær forfatter i Norge er 35 år. (jf. Forfatterforeningen). Det er heller ikke slik at du nødvendigvis kan leve av å skrive bøker, hvis du skulle være så heldig - eller snarere dyktig - å få utgitt en bok. Hentet fra en Aftenposten-artikkel: (...) En skjønnlitterær forfatter tjente cirka 21600 totalt på skrivingen og 360000 totalt inkludert annet arbeid (i året). (...). Det taler sitt tydelige språk. For de aller, aller fleste vil det være umulig å kunne leve av det skriver.

     

    Jeg ville forsøkt å se for meg hva jeg kunne tenke meg å gjøre ved siden av det å skrive skjønnlitteratur, og så studert noe i den retningen. Men siden du tar yrkesrettet utdanning så er det kanskje ikke feil av meg å anta at du ikke har generell studiekompetanse? I så tilfelle står du jo overfor nok et valg. Det vil jo bety ett år med VGS-fag + tre/fem år etter. I denne prosessen vil du nok også samle opp litt gjeld.

     

    Jeg er like gammel som deg, og naiv nok til å synes at du bør følge drømmen din. Hvis det virkelig er det eneste du ønsker ville jeg gitt det en sjanse. Det er mulig å leve på en deltidsjobb, men da blir det skralt dertil blir vel ikke boforholdene all verden. Jeg er enig med Multisync om at du bør sette deg mål. Det er altfor mange "forfattere" der ute som skriver minimalt, så det å sette av tid til å skrive er helt nødvendig. Gode forfattere skriver. Jeg har lest min del av forfatterintervjuer, og en gjenganger hos stort sett alle som har gjort suksess er at de har skrevet og skrevet, time etter time, side opp og side ned. Skriv og les. Det er enormt mye du lærer av å lese, og det vil utvilsomt hjelpe språket ditt. Jan Kjærstad leser rundt 200 bøker i året. Jeg sier ikke at det er nødvendig å lese såpass mye, men det kan være en pekepinn. Se på hvordan fortellingene er bygget opp, variasjonen i språket, setningene osv. Jeg er av den oppfatning av at det å skrive i stor grad er et håndverk. Det må læres - og det tar tid. Derfor er jeg også uenig i tidsperspektivet på tre år. Det kan fort ta lenger tid, men før eller senere må du vel finne noe å leve på også. Nå er det jo fullt mulig å skrive ved siden av full jobb/studier òg, men ikke gi opp om du nødvendigvis ikke har utgitt noe om tre år. Skriv regelmessig, send tekstene dine (romaner, noveller, dikt etc.) dit de kan sendes (forlag, magasiner (noveller/dikt) o.l) og fortsett å utvikle skriveferdighetene.

     

    En liten oppsummering:

    Det aller beste ville være å ha en utdannelse å falle tilbake på. Vi lever i et samfunn der utdanning spiller en større og større rolle. Det er en betydelig ulempe å stå uten. Derfor vil jeg på det sterkeste anbefale at du tenker over det.

     

    Svært få utgitte skjønnlitterære forfattere kan leve av skrivingen alene, så du blir med all sannsynlighet nødt til å skaffe deg en fulltidsjobb. Her kommer jo utdannelse inn i bildet igjen avhengig av hva slags jobb du ønsker deg.

     

    Jobb målrettet mot å få utgitt noe. Sett av timer til å skrive. Har du ikke tid til å skrive ved siden av fulltidsjobb/studier? Da vil du det ikke nok uansett.

     

     

    Lykke til.

     

    Tusen takk for langt og informasjonsrikt svar! Noe du har antatt er feil, jeg har generell studiekompetanse med realfag, med karaktersnitt på ca. 5.3, så det er ikke karakterene mine det er noe feil med (: Det er bare motivasjonen min for alt annet enn å skrive....

     

    Jeg er forresten ute i praksis nå, hvor jeg jobber nesten mer enn fulltidstilling, det er hektisk og stressende, og jeg sover nesten 12 timer for å klare å jobbe, det er ganske slitsomt når man ikke egentlig er motivert.

     

     

    Jeg har aldri blitt refusert, har sendt inn en bok til et forlag, men ikke fått noe svar enda...

     

    Jeg vet at det er veldig få som lykkes i å bli forfattere på heltid, og det forstår jeg. Men så er det alle de som har lyktes i utrolig masse forskjellig, hvor oddsen var så liten at man likeså godt kunne vunnet lotto ti ganger på rad, og allikevel har de klart det. Naivt? Ja, men det er vel bare i den alderen her man faktisk kan være naiv...

     

     

    "Har du ikke tid til å skrive ved siden av fulltidsjobb/studier? Da vil du det ikke nok uansett." Denne setninga synes jeg var litt morsom, det eneste jeg gjør når jeg ikke er på jobben er å skrive, jeg vil det så mye at jeg ikke har tid til noe annet, er ikke mange venner igjen da kan man skjønne, og dette synes jeg er ganske fælt..

     

    Nå høres det ut som jeg prøver å forsvare det å ikke ta utdanning og heller bare satse, men jeg vet at det er det lureste egentlig, jeg bare har så inmari lyst til å være dum når jeg kan, i stedet for å angre på at jeg aldri prøvde..

     

     

    Er det forresten noen andre som har gått i mot alles råd og fulgt drømmen sin og har lykkes? Bare lurer (:

  20. Det er faktisk ingenting annet jeg har lyst til å gjøre (: Enten blir det å holde ut i en jobb jeg ikke liker og skrive ved siden av, eller så blir det å følge drømmen. Jeg vet ikke hva du mener med bløtt fag, men det er en yrkesretta utdanning.

    Nei, jeg har ikke klart å selge noen bøker, men jeg har faktisk ikke prøvd enda heller, så det må bli et ubesvart spørsmål..

     

    Takk for svar, jeg tenker på mye av det samme, er veldig vanskelig.

    • Liker 1
  21. Da skjønner jeg. Jeg lever trangt uansett om jeg har nok penger, så det er vel ikke det største problemet...

    Føler egentlig ikke at jeg er så ung, siden jeg får så mye pes fra foreldrene mine om at jeg burde tatt en bachelorgrad eller mastergrad, og nå har jeg tenkt å hoppe av den bittelille utdanningen jeg holder på med...

     

    Takk for gode råd, en tidsfrist var et veldig godt tips forresten (:

  22. Ingen bachelor, er en liten utdanning, som forsåvidt ikke gir noe mer lønn enn kassa på Rema...

    Hvorfor vil jeg ha gjeldsproblemer hvis jeg ikke tar utdanning? Unnskyld hvis det var et dumt spørsmål, men hvis jeg ikke tar opp lån og ikke har mye studielån, hvordan kan jeg da få gjeldsproblemer? Æsj, penger altså, ødelegger drømmer...

  23. Hei, jeg er 21 år og har siden jeg var 6 år hatt en stor drøm, nemlig å bli forfatter. Jeg har skrevet flere bøker allerede, og vet at hvis jeg får nok tid til å utvikle meg vil jeg kunne bli flink nok til å utgi bøker. Er jeg veldig ambisiøs nå?

     

    Uansett, jeg holder på med en utdanning nå, og den motiverer meg ikke så mye lenger... Jeg føler at det jeg egentlig burde gjøre er å skrive for å utvikle ferdighetene mine innen det, noe som gjør at jeg bare har tid til utdanningen og skrivingen, og ingenting annet...

     

    Er det noen som har noen synsvinkler? Burde jeg satse på en usikker fremtid som forfatter, hvor jeg enten kan lykkes eller mislykkes totalt? Eller burde jeg fortsette utdanningen som egentlig ikke interesserer meg lenger?

     

    Økonomi er også inne i bildet, hvis jeg velger å satse på forfatter, må jeg ha en deltidsjobb på en eller annen butikk, for å så vidt klare meg, men penger er egentlig ikke det viktigste for meg...

     

    Hadde vært utrolig takknemlig for svar, dette valget er så vanskelig for meg og bare å få høre andres meninger om det hadde hjulpet meg veldig!

×
×
  • Opprett ny...