Gå til innhold

Jostein S

Medlemmer
  • Innlegg

    11
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Jostein S

  1. Martin91, du er inne på noe svært viktig.

    Det finnes sikkert nyere tall, men jeg fant en artikkel fra Båtmagasinet (lenke nederst i svaret mitt). Anslaget ditt på 2% er ikke så galt.

    Fritidsbåter brukes typisk noen titallstimer i året, hvorav veldig mange kjører store deler av tiden i begrensede hastigheter sammenlignet med maksfart.

    Elektrifisering av fritidsbåter krever to tunge grep. Investering i ladeinfrastruktur, og investering i batterier. Begge deler vil være tunge investeringer for få brukstimer i året.

    Å sette 100kWh med batterier i en lastebil som brukes 250 dager i året, eller en taxi som kanskje brukes 350 dager i året gir en helt annen utnyttelse av de benyttede materialene enn i en båt som ligger stille 8700 av 8760 timer i året. Å tjene inn miljøbelastningen ved produksjon av et batteri krever en del ladesykluser. Å plassere batterier i båter som brukes 10-20 turer i året, mens de ligger i ro i et miljø med stor saltpåkjenning tror jeg ikke er veien å gå.

    Mye av småbåtbruken i brukstimer slik jeg vurderer det er knyttet til noen få helger og ferieuker sommerstid der svært mange er ute på en gang. Å dimmensjonere strømforsynningen til en småbåthavn for at flere hundre skal lade båtene sine over natten vil kreve enorme investeringer, særlig der småbathavner ikke ligger i tilknytning til annen stor bebyggelse.

    Sett krav og gjør tiltak der man får mest ut av tiltakene med minst mulig innsats. Elektriske fritidsbåter tror jeg vil være et entusiastprodukt i årevis fremover. Krav om elektrifisering av båter vil gi en båtflåte som ligner bilparken på Cuba.

    For båter som brukes mye kan sikkert (del)elektrifisering være en vei å gå, slikt kan løses med drivstoffavgifter. Innenfor den proffesjonelle maritime nærin

    https://www.batmagasinet.no/battur-diesel-forurensning/fyller-for-13-mrd-kroner/173605

    • Liker 5
  2. Spjeld som åpner og lukker enkeltkanaler basert på inndata fra en eller annen form for inneklimasensor er tilnærmet standard i næringsbygg. (Søk på VAV spjeld). Men en ting er å stenge et spjeld, en annen ting er å få ventilasjonsanlegget til å gire ned om du stenger spjeldene til halve huset. Hjelper ikke å stenge ned et rom om det blåser kuling i andre rom... Dette krever at du har et smart ventilasjonssystem, eller et programmerbart ventilasjonssystem (for viderekommende)

    Å begynne på et slikt prosjekt i en eksisterende bolig vil være ganske omfattende og gi en del bygningsmessige kostander i tillegg til teknikken.

    Du skal ha et stort, godt ventilert hus med veldig varierende bruk i rommene for at noe slikt skal lønne seg som et separat prosjekt i et ekssiterende hus.

  3. Det er mulig jeg er naiv, men det er flere mulige årsaker til at man en gang i fremtiden vil kunne få noen dager uten lademulighet. Ødelagt lader, ødelagt ladestasjon, trøbel med strøminntak, lynskader, hærverk etc.

    får man 6A i nødmodus på en lader kombinert med litt hurtiglading så tenker jeg de fleste klarer å avvike fra rutinen sin noen dager, uansett årsak til ladetrøbel

     

    • Liker 1
  4. Dette med konkurs brukes som argument mot systemene med lastbalansering og administrasjon i lukkede anlegg gang etter gang,

    Jeg tenker at det er et svært lite problem reelt sett, i hvertfall for de litt større aktørene som Easee og Zaptec. Skulle en av de gå konkurs så er en av de største verdiene i et konkursbo en kundeliste med folk som trenger en abonnementstjeneste. Slikt får man solgt, også ved en konkurs.

     

  5. Jeg er på jakt etter et nytt tastatur, men en del leting har ikke gitt resultater.

    Jeg har en Logitech diNovo Edge i dag som begynner å få litt helseproblemer i en alder av 6-7 år..

     

    Tastaturet skal primært brukes på sofaen til å surfe på nett, styre film\serier\musikk(på gamlemåten i Windows uten å bruke masse makroer og spesialknapper), og en og skrive noen linjer i ny og ne.

     

    Til "sofabruk" ønsker jeg at tastaturet skal gi et svært godt inntrykk av å være solid. Ikke noe billig plastikk som bøyer seg bare man ser hard på det. Videre er lavprofiltaster og en eller annen form for "mus" (pekeplate av noe slag?) et must.

     

    Bruk nummer to av det samme tastaturet er på skrivebordet. Noe jobb i form av å skrive noen eposter, men ikke mye. Spiller litt Starcraft, men på et hobbynivå hvor jeg ikke bryr meg om makrotaster osv.

     

    - Bakgrunnsbelysning er ikke nødvendig

    - Generell byggekvalitet er svært viktig

    - Batterilevetid nokså viktig

    - Fint om det også ser såpass greit ut at det kan ligge synlig i stuen...

    - Pris spiller "ingen rolle", jeg kjøper heller et kvalitetsprodukt enn fem dårlige.

     

    Noen tips?

     

  6. Som emnetittelen sier er spørsmålet hvordan kan man unngå at kontaktene mine fra Outlook blir kopiert over til min Iphone første gang jeg kobler den til laptopen. Per i dag har jeg ca 100 kontakter på telefonen, og mange hundre jobb og fritidskontakter i Outlook. Dersom alle kontaktene fra Outlook blir kopiert til Iphonen blir det et salig kaos.

     

    Kan jeg trygt koble Iphonen til laptopen uten at kontaktene synkroniseres? Er det noe jeg må stille inn FØR jeg kobler til telefonen?

     

    Meget mulig at svaret på dette er at det ikke er noe problem, men det er bare så kjedelig å gå igjennom hundrevis av kontakter manuelt...

     

    Etter noen google søk får jeg mange guider til hvordan man synkroniserer telefon og pc, men ingen som sier noe om hvordan man kan være sikker på at kontaktene ikke synkroniseres.

     

    Det gjelder for ordens skyld første gangs tilkobling mot pc

×
×
  • Opprett ny...