Gå til innhold

mutz

Medlemmer
  • Innlegg

    36
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av mutz

  1. Hei! 

     

    Jeg er i prosessen med å starte et småkraftverk. Det er to andre grunneiere jeg må forholde meg til, og få leie fallrettigheter av. Dette må selvfølgelig skrives kontrakt om. 

     

    Greia er: det er mye som kan skje før det er sikkert at det blir noe av, og om det er et lønnsomt prosjekt. Vi har en tidligere prognose/beregning fra Tinfors som grunnlag for å se videre på dette. Neste steg er å hyre inn konsulenter for et ordentlig forprosjekt, og dersom det ser positivt ut, vil det bli stifet AS. Problemet er: vi kan ikke bruke masse penger på forprosjekt før vi har signert kontraktene med grunneierne, men hvordan kan vi skrive kontrakt med dem før AS er opprettet? 

     

    Kan man i en kontrakt avtale at kontrakten overføres til AS så fort dette er opprettet? Eller er eneste alternativ å først skrive kontrakt med ENK, og deretter skrive ny kontrakt når AS er opprettet?

     

    Sistnevnte virker litt risky, da en grunneier kan ødelegge hele prosjektet dersom de har ombestemt seg eller vil endre på kontrakten. 

     

    Det beste ville vært dersom man kunne skrive kontrakten med orgnr fra ENK, med avtale om at kontrakten vil overføres til "XXX AS" så snart det er opprettet. Vil dette la seg gjøre juridisk? 

     

    Klart vi må få juridisk bistand til å se over kontrakten før vi inngår avtalen, men med en timespris på 2000kr + moms tenker jeg det ville være greit å høre her inne først om noen har litt peil. 

  2. Hei. 

     

    Jeg har et enkeltmannsforetak som straks nærmer seg momsgrensa på 50.000. 

     

    Nå har det seg sånn at jeg snart har fullført et samarbeid med en kunde innen kurs/undervisning, som er fritatt for moms. Må jeg registrere meg i mvaregisteret siden jeg nå overstiger 50k, eller trenger jeg ikke det når fakturaen som overstiger er momsfritatt? 

     

    Noen som har peil? :-)

  3. TS: Hvor mye regner du med å kjøre hvert år? Du sier at bilen skal brukes til småkjøring i byen, men at du regner med å kjøre 300 mil pr måned. Dette blir 36.000 km pr år, som er ca 3 x gjennomsnittlig kjørelengde pr år for en bil i Norge. Med andre ord 100 km pr dag, i en by. Med vanlig fart i for eksempel Oslo sentrum blir du fort sittende i bilen 4-5 timer hver dag, blir ikke mye tid igjen til møter da. Jeg får ikke dette til å stemme, men kanskje du kan forklare litt mer? Hvor langt du kjører avgjør hvor mye av dine totale bilkostnader som er drivstoffrelaterte.

     

    Jeg er ikke helt sikker. Jeg kjører tur/retur alta-kragerø rundt to ganger i året, og bare der går det jo 10.000km som er 1/10 av gjennomsnittet på et år. Det vil være mye bykjøring, men også litt langkjøring. Kontoret mitt et midt i sentrum så må mye bykjøring til hver dag for å komme til/fra jobb, og møtene jeg skal på kan være alt fra midt i sentrum til et helt annet fylke. Det varierer veldig. De skulle vel og merke starte et nytt team som ville reise litt lenger på møter, og tror jeg blir en del av dette teamet. Derfor tror jeg det blir en god del mil. Skal mest sannsynlig flytte til omlag 3mil unna kontoret, noe som er 6 mil hver dag bare for å komme til/fra jobb. Her jeg bor nå i nord kjører jeg 8 mil til/fra jobb, og et par mil ekstra i kjøring i byen, så la oss si 10 mil. Det er plutselig 310mil i mnd, så tror nok ikke det blir så mye mindre i Bergen heller..

  4. Iom at du tydeligvis allerede er glad i Alfa Romeo, er vel sjansene for at hver kjøretur i en evt ny bil som ikke er en Alfa vil starte med et lite sjelelig sukk hver gang du setter deg inn i bilen. En asiatisk hvitevarebil eller en liten alvorlig tysker fra Wolfsburg duger liksom ikke helt når man først har eid Alfa.

     

    Jeg ville hvertfall ikke vurdert stort annet enn en Mito. Man skal da ha det litt gøy også, og når det i tilegg faktisk også er et fornuftig valg er vel saken biff?

     

    Det er akkurat det som er! Man blir helt forelsket i Alfa, det er en helt egen følelse og kjøreopplevelse enn noen annen bil jeg har prøvd - uansett om det er en 74, 98 eller 2010 mod er alle helt fantastiske å kjøre. Det har jeg ikke opplevd med verken Mercedes, Toyota eller Audi. Har prøvd litt av hvert fra mange forskjellige bilmerker, og det er rett og slett ikke det samme. Du har et veldig godt poeng her - trist å sette seg inn i en kanskje veldig trygg og stabil Toyota når man kunne sittet i en sprek, morsom og deilig Alfa...

    Fiat 500?

    Bør vel få en relativt ny en for under 100. Vet ikke om det er noe å ha, men jeg ville ihvertfall vurdert det om jeg var i din situasjon.

     

    Hadde vært et alternativ... Bortsett fra at jeg synes de er gørrstygge :hmm:

  5. Drivstoffutgiftene utgjer eigentleg ein svært liten del av dei totale kostnadane med å ha bil.

     

    Husk også på at det oppgitte forbruket vanligvis er basert på langkjøyring og med varm motor. Ved småkjøyring med kald motor vil forbruke bli noke høgare (og med dieselbil vil du kunne få problemer med partikkelfilteret).

    Til småkjøyring i by og med lavt drivstofforbruk så hadde el-bil vært idieélt dersom du får til å ladde den.

    Alternativt kan hybridbil som i tillegg kan kjøyrast og ladast som el-bil være eit godt alternativ, men då må du nok litt opp i pris.

     

    Drivstoff blir fort en av de dyreste postene når man kjører relativt mye. Dersom jeg går i null med bensin skal jeg jaggu meg klare å betale 2k i mnd i forsikring for å kjøre en herlig bil kontra en eldre.

     

    Jeg vet også lite om hvordan det er med elbil i Bergen og med å lade den, så vet ikke om dette er noe jeg tar sjansen på. Kjører også noen ganger i året fra Nord-Norge til Kragerø gjennom Finland/Sverige og tviler på at Elbil er ideelt da... Ikke minst så vil jeg jo gjerne ha en sprek og morsom bil, selv om den skal være gjerrig...

  6. Husk at moderne dieselbiler ikke tåler at man bruker den til kun småkjøring, sånn i tilfelle slik kjøring er hovedmålet.

     

    Det er nettopp det som er formålet... Skal kjøre mye rundt til møter rundt om kring i bilen.

     

    Bilen jeg ønsker meg er en Alfa Mito, og akkurat nå har jeg en Alfa 156 98mod. Har regnet litt på det, og kommet frem til noe jeg i alle fall synes virker nogenlunde fornuftig:

     

    La oss si at jeg kjører 300 mil i mnd. Min bil bruker om lag 0,9-1l i bykjøring. Hos oss koster bensinen 16,54kr akkurat nå. Da koster det meg 4700kr i mnd i bensin, 56 430kr i året. Bilen jeg har lyst på bruker om lag 0,4 på bykjøring. Den vil koste meg 1980kr i mnd, 23 760kr i året. Men den gamle bilen min ville jeg med andre ord brukt 32 670kr mer i bensin i året enn den lille bilen. Lånet på bilen koster meg 31 200kr i året, noe som gjør at jeg da har "spart" 1470kr i året på å ta opp lån og bruke den lille bilen. Ikke minst får jeg kjøre en nydelig bil som er lettere å parkere og 14 år nyere enn den jeg har nå. Forsikring kommer selvfølgelig i tillegg, men det skal gå greit.

     

    Da med et lån på 135 000,-. Har aller helst lyst på Mitoen men det mest fornuftige er jo å kjøpe en litt billigere, eldre bil som også bruker lite på mila. Vanskelig valg :hm:

    audi a2 1,2 tdi bruker ca 0,3

     

    Vet du hvordan det er med A1, da? Bruker den enda mindre?

  7. Hei. Flytter til byen, og vil derfor kjøpe meg en liten bil som bruker lite bensin/diesel. Vil gjerne at den bruker under 0,5l på mila, og kan i grunn koste 0-100.000kr - vil bare finne en bra bil. Har i grunn luktet på en Alfa Romeo Mito til 130k, men vil gjerne sjekke ut noen andre alternativer først.

     

    Gode forslag mottas med takk - FINN-linker også!

  8. Hei.

     

    Jeg har prøvd å google og lete litt, men klarte ikke finne et svar på dette. Vet noen av dere om det er lov å bygge ekstra seter i bilen som ikke skal brukes under kjøring, og derfor heller ikke har setebelter? Eller er det slik at alle setene er nødt til å ha belter uansett?

     

    Det er snakk om til russebil, og jeg har allerede fått på plass de 7 setene jeg har lov til, men ønsker enda en sittegruppe som kan brukes når bilen står i ro. Denne vil også være sidestilt, noe jeg vet ikke er lov å bruke når man kjører.

     

    Noen som har peil?

  9. Vanligvis er det baksnakking i alle situasjoner, men alikevel, digger opplegget ditt. Tror du kommer til å ha det kult så lenge folk blir med på bussen din. Kan nesten garantere deg at det blir gøy så lenge du er lett å snakke med. Men kjenner du personene? Hvis du gjør, hvofor ikke bare få de med på bussen in the first place? :)

     

    Jeg tenkte på det. Men så kom jeg til å tenke på alle som hadde det som meg, som rett og slett er ganske nervøs for å bli sittende hjemme i russetiden på grunn av ingen bil eller ikke så himla stort nettverk. Derfor tenkte jeg det at russebilen kunne være for alle, slik at kanskje fler enn meg og min eventuelle gjeng ville få en fin mai :-)

  10. Artig konsept, men det er en ting jeg ikke får til å henge helt sammen. Du sier du kjenner mange som vil ha bil, men ikke nok til å dra i gang noe. Man trenger da ikke så mange folk? Og hvorfor ikke dra med deg de du kjenner hvertfall? Alltid greit å spre ansvaret og risikoen litt. ;) Nå som du har fått russedress som sponsor må det da friste for folk å bli med? Lykke til uansett.

     

    Jeg vil jo ikke ha bil sammen med noen jeg ikke er veldig gode venner med :nei:

     

    http://www.altaposten.no/lokalt/nyheter/article8771591.ece

    http://www.facebook.com/restplassen

  11. Jeg er på Van med 6 andre. Blir bare surr og kaos og ender med at det er stortsatt bare jeg og en til som jobber på den fordi ingen andre kan eller gidder. Bra vi kjøpte en bil som er så og si klar for fyll og fest.

     

    Liker veldig konseptet ditt, og tror at det kan bli rått hehehe....

     

    oi, og den sarkasmen kunne man ikke lukte på lang vei. spurte om ærlige meninger, ikke noe bull.

  12. Jeg er ganske handy, men kan zip og nada om bilmekking. Men jeg har veldig lyst til å lære. Tør ikke før jeg har vært med noen som kan sånt, men de kjenner jeg jo forsåvidt ett par av i nærheten. Har hørt det ikke skal være så skummelt som jeg hadde trodd. Og nå er jo "brukermanualene" å finne gratis på pdf på nett.

    Så en billigbilligbil trenger slett ikke å være katta i sekken med andre ord? Ta den med på verksted og få en tilstandsrapport har jeg hørt kan være vel verdt det, uansett.

     

    Hvordan funker det med Sverigekjøp egentlig? Er det ikke noe toll/avgifter å tenke på der? Bor ikke så langt unna grensa, selv om det er forskrekkelig grisegrent og lite folk der også. Har de noe tilsvarende finn.no for bilsalg/kjøp?

     

    Jeg liker veldig godt å kjøre bil, og gjerne på lange turer, og har jo ikke LYST på en kjedelig bil, jeg bare prøver å være fornuftig... Kjekt å få argumenter mot. ;) Skjønner poenget med bil med sjarm og personlighet. Jeg er dønn enig. Jeg får litt vondt i egoet av tanken på en liten Toyota el.

     

    Ja, man må betale moms/toll på den, og så blir det også dyre avgifter for å få på skilter, veiavgift og egentlig bare gjøre den klar for norske veier. Men man får ikke vrakpant på de her i Norge heller. Nå skulle ikke denne brukes til vei, det var egentlig kun motoren vi var interessert i, slik at vi fikk satt de i overkant av 200 hestene i bilcrossbilen. Helt ærlig leide vi oss bare prøveskilter og kjørte den hjem, nå står den i deler på tunet.

     

    Du kan være dødsheldig og få tak i et skikkelig kupp, eller så kan du jo være stikk motsatt og finne noe som for eksempel viser seg å være ihjelrustet. Man blir litt mer dreven på å se slike ting når man kjøper/selger regner jeg med, så det kan jo hende noen av kompisene dine har litt øyne for det? Og det at du er litt redd for å hoppe i dypt vann med skruinga skjønner jeg godt. Selv er jeg bare en jente på 18 år, men har alltid vært litt pappajente, så skruing har alltid vært interessant. Allikevel føler jeg også det er ganske skummelt å kjøpe noe man ikke er 100% sikker man kan fikse på egenhånd - men her slipper jeg litt billig unna siden pappa mer enn gjerne hjelper meg.

     

    Det er verdt å ofre en liten tanke på en litt mer gøyal og sprek bil. Alfaen min har ikke mer enn 144 hester, men den ligger som tyggegummi på veien og har fortsatt mer å gi hvis jeg bestemmer meg for å teste 30-sonen i 5. gir. Det er så mye morsommere å kjøre når man får lyst til å gi mer gass i svingene, og man rett og slett koser seg. Min bruker vel ca 0,7-8l på mila, så i forhold til nyere biler er det jo ikke akkurat så veldig lite, men det er ikke slik at jeg føler lommeboka alltid er tom pga må fylle ofte. En annen litt morsom bil er jo, som også nevnt ovenfor, for eksempel Ford Mondeo. Mange er veldig spreke og gode å kjøre, og de er jo gjerne litt tryggere og stabile på norske veier enn for eksempel italienerne :p

    • Liker 1
  13. Det spørs jo veldig. Er du noe handy selv? Kan du skru noe? Du kan få en tipp topp bil til ikke mer enn feks 8000, og det eneste som trengs å gjøres er å bytte for eksempel et hjullager, og resten er ok. Faren min kjøper og selger veldig mye biler, og han finner stadig vekk kupp hos personer som tror hele bilen er ødelagt fordi en slitedel begynner å streike. Om du har bare litt kunnskaper selv eller en kompis med det, kan det være MYE penger å spare.

     

    Det har jo også litt å si hva du er ute etter. Er du hovedsakelig bare ute etter en trygg bil som leverer det den skal, så er jo for eksempel Toyota et opplagt valg. Toyota er helsikens kjedelige biler, men de er stabile og enkle å skaffe deler til. Selv er min førstegangsbil en Alfa Romeo, og den er helt himmelsk. Har testet veldig mye av litt eldre biler (90-05), og jeg har aldri hatt samme følelse av å kjøre en bil som når jeg kjører Alfaen. Kostet meg 12000, eneste jeg trengte å gjøre var å sveise et par kanaler, bytte bremseskiver bak og håndbrekksvaiere. Ikke noe problem når jeg skaffet meg delebil til vrakpant. Nå kjører jeg også bilcross med en Alfa, en V6 som du ikke får til under typ 50.000 her i Norge uansett hvor sliten den er, men tror du jammen meg ikke vi fant en i Sverige til 4000 svenske, og det eneste som var galt var en drivknute. Bilen gikk ikke fremover, så selgeren trodde det ikke var noe håp. En liten tur på biltema og en time fattigere kjørte vi fra Stockholm hjem til Alta i Finnmark. Ikke noe problem.

     

    Selv ville jeg valgt en bil med personlighet og sjarm foran en kjedelig Toyota Corolla for eksempel. Det blir bra mye morsommere å kjøre bil når man kan leke seg litt og trives med bilen sin. Da blir det ikke er ork lenger. Mange mener Alfa har en del tekniske feil, men kjøper du en som er 98-modell eller nyere er det meste tipp topp!

     

    I alle fall, poenget mitt er at du finner veldig billige biler med lite feil, men som selgeren ikke har kunnskapen til å fikse selv. Da kan du få mange biler til en rimelig penge. Jeg har blant annet også en helt konge Opel Omega som jeg fikk til vrakpanten. Ingen ting galt med den, den er bare himla kjedelig. Fungerer allikevel veldig bra. Nei, det er så mye du kan kjøpe. Forskjellen ligger i om du ser på bilkjøring som et ork, eller om det er noe du trives med og synes kan være gøyalt (aldri opplevd at noen som er sistnevnte har kjøpt en feks Toyota).

    • Liker 1
  14. Som jente ser jeg faktisk ikke det ille i dette, hvis det er en stund siden og begge to er over hverandre. Jeg var sammen med min første kjæreste i ca tre år, og det tok litt tid før man ble helt over det, men nå kunne jeg egentlig ikke brydd meg mindre om hvem han blir sammen med. Jeg har ny kjæreste, og har det knallfint nå. Om en venninne av meg hadde blitt glad av å date eksen min, ville det ikke gjort noe som helst. Om det er snakk om typ 2 mnd siden det ble slutt er det nok alt for tidlig, men har det gått en stund synes jeg du tar en snakk med kompisen din og hører på hva han har å si om det. Men nå vet jeg ikke om dere gutta kanskje har en sacred brocode, men som jente synes jeg i alle fall ikke det er urimelig.

  15.  

    mhm sant nok! Det kan være kult å arrangere tur til russetreff o.l da er det enklere å ta betalt iom. at det er en større tur. Men ja, ser for meg at den kan gå for mer enn 50 tusen hvis interiøret er profesjonellt utført samt skikkelig annlegg med god lyd og ikke bare show-faktor.

     

    Jepp, det er planen! Er ikke så vanlig å dra på russetreff her i Alta, kanskje noen få som tar fly til Tryvann, men ikke noe mer enn det...

     

    Tenker å trekke seter og interiør i hvit skai (falsk skinn) og gjøre det fint. Det vil være plass til 8 passasjerer i tillegg til sjåføren, i alle fall med belter, mange fler når bilen står i ro. Det er jo en minibuss. Anlegget vil mest sannsynlig bestå av 4 Ground Zero 15" subber og et par diskanter og 6x9. Tror det skal bli ganske så knall! Og litt kule lyseffekter, ikke minst :-)

  16. Ihvertfall 40-50, urealistisk med mer enn det. Men joda, du har en god plan. Folk hater forresten å betale, så du må finne en god løsning for de som vil rulle.

    En mye mindre russebil med mindre plass og dårligere anlegg enn det jeg vil ha ble her i Alta solgt for 55.000. Kjæresten min sin russebil ble solgt til 45 til de første som kjøpte den, men de ville fått nærmere 60 hadde de orket å la folk by. Så det er ikke akkurat billig her. Man gjør veldig mye mer ut av vanene sine her enn det man gjør sørpå, det er i alle fall det inntrykket jeg har fått etter å ha sett russebilene til salgs på finn.no

     

    Aner ikke hvordan løsning det kan være. Tenker at de som først sier i fra skal få sitte på, men vet ikke om jeg kanskje skal ha en fast pris på feks 50 eller 100 kr for kvelden? Problemet er at man sjeldent avslutter kvelden i samme bil som man begynner i.

  17. Synes egentlig det høres ut som et tapsprosjekt, og hvem skal kjøre den bilen her?

    Ligger en del ansvar på dine skuldre hvis tilfeldige folk skal kjøre den fordi du skal drikke, skal du være avholdsruss?

     

    Her i nord pleier det aldri å være medlemmer på bussen som kjører, det pleier å være to personer man kjenner til som kjører. Har allerede fått sjåfører til de store eventene, og på hverdagene pleier det alltid å dukke opp noen som er villig til å kjøre, spesielt om man kan bla opp et par kroner.

     

     

    Liker konseptet, liker ikke pengebruken, personlig synes jeg russetiden var overrated.

     

    Pengene tjenes jo inn via dugnad og lignende. Regner med å bruke totalt ca 30.000 på selve bilen. 10 på bilen (6 for minibussen, ++ i forsikring, eu-godkjenning, nedregistrering og lignende), 17 på anlegg (det skal bli helt vilt - men kan godt hende det blir billigere om man får rabatt hos en butikk/bedrift) og ca 5 på interiør (allerede fått mange sponsorer.) Så blir det vel en del tusen i diesel, men Shell har sponset meg med en del, så der sparer jeg jo litt. Får jeg betalt av de som sitter på, tjener man jo fort inn til litt diesel. Når jeg skal selge bilen igjen kan jeg tjene opp mot 60-70 tusen. Da er det fortjeneste.

  18. Altså, hvilke klasseskiller tenker du på? Det kan jo være så mangt. Økonomi, sosialt, opprinnelse osv. Men regner egentlig du tenker på kunnskapsnivå? Var i alle fall det første som traff meg. I så fall er det jo alltid en gruppe med elever som er flittige og arbeider, de som er midt på treet, og de som rett og slett bare ikke får til skolen. Slik var det i alle fall i min klasse på ungdomsskolen, og når jeg kom videre på vgs ble det nesten bare enda klarere.

×
×
  • Opprett ny...