Gå til innhold

demux

Medlemmer
  • Innlegg

    9
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av demux

  1. NSM vil ta kontakt med deg hvis de finner ut at du driver med luftfotografering uten tillatelse/lisens (dette vet jeg av egen erfaring).

    Både pilot og fotograf må ha lisens.

    Ved utstedelse av lisens gjør de bl.a en kredittsjekk. Man får visstnok ikke lisens hvis man har betalingsanmerkninger (!)

     

    Det er veldig unødvendig å måtte komme i klammeri med NSM, noe som kan gjøre det vanskelig å få lisens ved senere tidspunkt, så mitt råd er at du tar kontakt med dem og ber om en engangstillatelse.

     

    Det viktigste ved luftfotografering er lukkertid. Så kort som absolutt mulig. Ha minst trippel i lukkertid-verdi som brennvidden din. M.a.o er du på 100mm burde du ligge på minst 1/300s eller oppover. Det blir mye risting og humping i småfly.

    Hvis flyet kan åpne vinduet, så gjør det slik at du slipper å fotografere gjennom vinduet. Ta av solblender, ellers risikerer du at det blir blåst av ;) Når objektivet stikkes litt ut av vinduet, blir det ekstra mye risting, så må du ha enda kortere lukkertider... 1/1000s og videre.

     

    Har jobbet med skråfotografering av næringseiendom fra både helikopter og sjøfly i flere år, og det er veldig gøy å holde på med :)

     

    http://www.youtube.com/watch?v=wV_O2SSNia0&hd=1

  2. Utrolig festlig med masse folk som øyeblikkelig roper "det blir dårlig bildekvalitet!". Innlært respons går jeg utifra...

     

    I første post skriver jeg at merialet er DV (og ikke DVD).

     

    Og, det er ingen "capture program" involvert, da dette er en råkopi av kassetten.

     

     

    Det finnes mange grunner til å skalere opp en video.

    Som nevnt ovenfor kan det f.eks være fordi materialet skal inngå i en sekvens sammen med 720p video, og da er det bedre å selv ta kontroll over deinterlacing/oppskalering eksternt enn å la dette bli gjort internt i videoredigeringssoftwaren hvor man har liten (null) kontroll over denne prosessen.

    Verken FCP eller Premiere lar deg bl.a ta kontroll over deinterlacingprosessen.

     

    Det kan også være at videomaterialet skal vises på et display som er native 720p, og igjen da er det best å ta kontroll over oppskaleringsprosessen selv, slik at man tar kontroll over deinterlace/resize/sharpen-prosessen.

     

    Andre grunner kan være at man skal kjøre videomaterialet gjennom en kompressor som KUN tillater 240p 360p 480p 720p

    Som man da sikkert fort ser, så finnes det ingen oppløsning som er egnet for 576i (720x576). Man ender opp med en nedskalert versjon av originalmeterialet på 480p (600x480) enten man vil det eller ei. Youtube er blant de videotjenestene som gjør dette. Og den gjør det med et særdeles dårlig resultat på toppen av det hele.

     

    I mitt tilfelle er det youtube som lager problemet.

     

     

    Jeg har forsøkt litt selv med Virtualdub og Sorenson Squeeze.

     

    Hittil er det Virtualdub som gir best resultat:

    - deinterlace ELA, keep top

    - resize 900x720, precise bicubic -0,75

    - sharpen 20

     

    Har så kjørt ut dette med PICVideo MJPEG3 codec

    - normalized YUV

    - lum quality 0

    - chrom quality 0

    ... noe som gir tilnærmet lossless compression

     

    (Grunnen til at jeg bruker mjpeg dette er fordi ellers ville avi filen blitt for stor. Samt at picvideo mjpeg fungerer veldig bra som intermediate codec. Så tar jeg videofilen inn i Premiere og kjører ut som mp4 h264, slik at filen enkelt kan lastes opp på youtube.)

     

    Til sammenligning:

    http://www.youtube.com/watch?v=aefMzawqf2w&hd=1

    http://www.youtube.com/watch?v=Dl44Li0yUNo&hd=1

    Her ser man tydelig fordelene ved å oppskalere 576i til 900x720px

    (Man må manuelt velge 480p i den øverste videoen)

     

    Håper dette legger "det blir dårlig bildekvalitet!"-diskusjonen død, slik at dere heller kan komme med konstruktive forslag på andre metoder å gjøre dette ;)

×
×
  • Opprett ny...