Gå til innhold

Semianonym

Medlemmer
  • Innlegg

    41
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Semianonym

  1. Da de fleste tilfeller er nettet tilbakebetalt innen 3-5 år.

    Det koster fort et sted mellom 10.000 og 30.000 per kunde å bygge ut, så 3-5 år er nok ganske optimistisk om man skal få inn litt til overs den første tiden. Med mindre du regner total verdi betalt inn da, da er det nok ikke så far off.

     

    En Lynet-typet installasjon kan nok gjøres litt billigere, men de fleste leverandørene blir nok ikke med på det, og Lynet er nok mer selektive med lokasjon, type bygning osv.

     

    Prøvd å høre med opennet\homenet om de vil gi dybdeforklaring på prisforskjellene:

    Det får du nok ikke noe svar på gitt.

     

    Vet noen her hvorfor opennet sine priser er høyere en opennet?

    Eller er det ikke slik i praksis, enten gamle priser som ikke har vært oppdatert, eller ikke blitt trokket fra rabatter etc?

    Fort begge deler. Disse nye prisene i HomeNet sine egne nett er veldig ferske.

     

    Tror ikke noen andre har grosistpriser,  da kun telenor har blitt pålagt å leie fiberen.

    Altså priser man kan betale hvis man betaler for etableringsprisen selv.

    Hæ. Hva har disse tingene med hverandre å gjøre.

     

    Hva slags utstyr får dere?

    TP-LINK NETWORK MC220L GIGABIT ETHERNETMEDIA CONVERTER 1000M SFP SLOT RETAIL TP-LINK NETWORK TL-SM321B 1000BASE-BX WDMBI-DIRECTIONAL SFP MODULE RETAIL

     

    Eller er det terminert på Cat5\cat6 inn i huset, så mediaconverteren er plassert utenfor boligen?

    Slik som lynet.no?

     

    Vi har en Genexis DRG boks (ruter++) på veggen i stua som sklir rett inn ett feste med integrerte SC fiber-kontakter. Fibrene går med andre ord helt inn i stua, men de er ikke synlige for den gjennomsnittlige kunde. Ut av boksen går det vanlig kobber ethernet, wifi, analog telefoni, og en coax. Boksen kan settes i bridge-modus og fungerer da som en media-converter i praksis.

     

    Det er teknisk mulig å hekte av boksen og bruke eget fiber-utstyr, men dette tror jeg nok de ikke liker at man gjør. Det er veldig fort gjort å skade noe, spesielt om man plugger i plugger med feks feil "polish", får noen støvfnugg/finermerker på kontaktflatene, bruker noe med for kraftig laser etc.

     

    Hva mener du med dette? Siden det er 64 kunder og 10 gigabit ofte, blir det ca 156 mbit på hver.

    Men sjeldent alle bruker maks hele tiden så dermed mulig enkelte kan ha 500 mbit.

    De aller fleste GPON installasjoner legges opp med ca 2,4Gbps nedstrøm og 1,2Gbps upstream med typisk 1:32 splitt (det vil si denne båndbredden er delt på 32 kunder)

    Nå har jeg ikke fulgt veldig godt med på GPON-markedet men vil tro 10G-versjonene fortsatt er ganske dyre og lite brukt.

     

    Som ISP ville jeg nok ikke vært komfortabel med å selge mer enn rundt 500Mbps ned og 200-300Mbps opp per kunde i ett sånt oppsett. Du vil helst unngå at et mindretall kunder som tilfeldigvis sender/mottar data samtidig klarer å makse ut kapasiteten. For min del ville jeg nok dratt grensen på 4 stk per 32 or somesuch, per typisk bruk nå om dagen.

     

    På ethernet er det mer vanlig med 10G opp/ned per aksess-switch med 24-48 1Gbps aksess-porter, +/- litt stacking. Bottom line er at det er mer å gå på i ytre delen av nettet.

     

    Siden 40 gigabit:

    Cisco QSFP-40G-PLRL4 Compatible 40GBASE-PLRL4 QSFP+ 1310nm 1.4km MTP/MPO DOM Transceiver

    Er så dyrt derfor vil det bli veldig dyrt om alle skal ha 1 gigabit\s. Da det blir 625 mbit på hver.

     

    En hæ til fra meg her.

    • Liker 4
  2. Er dere mange i boligkomplekset? Vi er 41 enheter 3x8, 5x3, +10 som har coax opplegg helt til stua driftet av SERAM IKT, et firma som nekter å fornye seg.

     

    Vi er over 1000 boenheter. Så det er jo et temmelig stort nett med en vesentlig omsetning.

     

    Har kontaktet Opennet men de er vell kanskje ikke interessert siden vi ikke holder til i Oslo.

    OpenNet har avtaler også (langt!) utenfor Oslo, men jeg tror nok det ikke er så lukrativt å koble opp kun 41 enheter ett random sted med mindre man har infrastruktur i nærheten. Mao er nok de større operatørene et mer sannsynlig alternativ om man først bytter og ikke har så mange i ryggen.

     

    Kontaktet du dem på vegne av beboerne? Da burde du iallefall ha fått et vettugt svar. Som enkeltperson får man vel som regel svada de fleste steder.

     

    Hvordan gikk dere frem for å få gjennomslag på dette?

     

    Må si eg savner sterkt guidede beskrivelser om hvordan andre har gått frem og lyktes.

     

    Vi haddet et gammelt slitent coaxnett i god gammedags antennelag-stil som trengte en vesentlig oppgradering. Pluss vi hadde en person med god teknisk innsikt, bra økonomisk forståelse og som kunne prate for seg til å pushe prosjektet. Vær en slik person - det er nok det enkleste.  :p

  3. Ser du trekker inn OpenNet. Man må vel typisk betale en tilknytningsavgift for å være tilknyttet OpenNet, og internettleveransen kommer da i tillegg til denne.

    Vi har OpenNet i området her og betaler ikke en slik ekstra avgift, men dette er borettslag-nett så det kan godt være på grunn av avtalen vår.

     

    OT: Jeg synes personlig at konseptet om et åpent nett med konkurrerende tjenesteleverandører er god. Men noen må betale for moroa, og huseierne er ikke interessert i å punge ut mer for et "åpent" nett. OpenNet kan vel forsøke å selge seg inn til borettslag og andre der bindingstiden på eksisterende (operatør-sponsede) fibernett er i ferd med å gå ut. Problemet er vel å finne dem. :)

    Når vi la inn OpenNet i 2012 byttet vi ut et gammelt utdatert Coax-nett som var driftet av det lokale antennelaget. Fiberutbyggingen betalte borettslagene for selv med bank-finansiering (lån) som i praksis er en mindre andel av abbonement-prisen i noen år.

    • Liker 1
  4. Som en generell observasjon kan jeg si at for vanlige private sluttbrukere er båndbredde er en forsvinnende liten del av månedsprisen. Har man bygget ut eller oppgradert ett fiber to the home nett de siste ~5 årene kan man lett levere 1 gigabit uten at det koster deg merkbart mer* enn å levere feks 100Mbps. På GPON ser grenseverdiene litt annerledes ut but not by much.

     

    De fleste slutter dessuten å bruke mer data totalt sett når man runder en viss tilgjengelig båndbredde (det finnes alltid noen FÅ avvikere), så selv de forsvinnende små kostnadene som går til båndbredde øker heller ikke vesentlig.

    Så nei, man går nok ikke i minus med gigabit til ~500,-/mnd, så lenge man ikke leverer via Telenor da... Men kan du selge gigabit til en høyere pris gjør man jo det istedet, business 101. Godt hjulpet av dårlig konkuranse, selvsagt.

    Selv sitter jeg på OpenNet og er veldig fornøyd med det. Skulle bare ønske flere nettleverandører hang seg på, etter oppkjøpsraidet til Broadnet er vi i praksis nede i to leverandører selv om de har 3 navn og prislister.

     

    * 1 gigabit er en "magisk" grense som enn så lenge krever dyrere utstyr å gå forbi.

    • Liker 1
  5. Tåpelig kommentar:

     

    Hvis man sjekker:

    JUNIPER EX4200, 24-port 1000BaseX SFP320W AC PS

    Forstår man fort switch for bedrifter er ganske dyrt.

    Så er nok ennå dyrere med switch som står ute og kan sette manuelle hastighet på bredbånd.

    Usikker om denne kan sette hastighet per bruker.

    Listepriser på sånt utstyr er bare lureri for at du skal føle at du får dritbra rabatter når du faktisk spør om et tilbud. Så klart, det er fortsatt dyrt selv med 40% (eller mer!) "rabatt".

  6. Å kjøre epost-server hjemme er nok ganske masete i disse dager, siden det nå er vanskelig å få nødvendige tjenester fra ISP på en privatlinje, som statisk IP ikke listet som "residential" i ymse databaser, tilpasset reverse DNS, fjerning av eventuelle port-sperrer.

     

    Man kan vel alltids kløne det til med noe VPN-greier eller relaying. Blir en ekstra kost, og mer moving parts.

     
    MEN det å kjøre sin egen mailserver som ikke nødvendigvis er hostet hjemme føler jeg har et utfortjent dårlig rykte. Ja det er litt å sette seg inn i, men day-to-day er helt minimalt. Er det verdt det? Tja. Det kan være et artig prosjekt. Er det bare din egen epost som står på spill er det vel bare å kjøre på  ;)
     
    Selv kjørte jeg epost-serveren min hjemme mellom 1997 og 2004-ish. Har fortsatt egen men den kjører ikke hjemme. Med riktige tjenester fra ISP hadde jeg nok flyttet det hjem igjen.
  7. 40G er kanskje ikkje så interessant, men redusert latency og RDMA? Bring it on! Føler meir og meir at eg jobber med ein stor maskin(som består av mange små), fordi nettverk er ingen flaskehals overhodet.

     

    Jepp. Nå kan man vel strengt tatt kjøre RDMA på 10G ethernet også, men det krever ganske fancy switcher, og det er nok ikke like innarbeidet som på Infiniband.

     

    Med IB kan man leke med RDMA på en "teit og billig" switch fra Ebay. Hjemmelab-win!

  8. Ett annet alternativ som er på vei nå er Ubiquiti sin ES-16-XG: https://www.ubnt.com/edgemax/edgeswitch-16-xg/

     

    Den skal være svært stillegående, skal man tro de få som har fått tak i den.

     

    Veiledende skal være $600 for 16 porter, der 12 er SFP+ og 4 er 10Gbase-T kobber.

    Det må vel bli en uslåelig pris per port for 10Gbps.

     

    Tilgjengeligheten er litt dårlig enda, første shipment gikk ut for et par uker siden, da til det amerikanske markedet, og Ubiquiti bruker gjerne litt tid på ramp-up.

     

    Andre kule ting med denne er:

    Fullt CLI grensesnitt (Juniper-like)

    Serieport for out of band management

    Kan bruke DC power som primary eller backup.

    Noe L3 støtte (veldig begrenset)

  9. Hmm. Her i kåken har vi:

     

    Fiber inn via OpenNet, koblet rett i egen SFP og ruter. OpenNet sin hussentral er koblet ut. Bruker billig 1Gbase-BX optikk fra fs.com. Nettfarten er for tiden 1000Mbps symmetrisk med Broadnet/Homenet som leverandør. Yum yum

     

    "Ruteren" er en Supermicro SYS-5018D-FN8T, Xeon-D sak med 6 stk 1G og 2 stk 10G SFP+ porter. Satt inn ett dual port SFP+ kort også, siden jeg bruker 3 stk SFP/SFP+. Den kjører Ubuntu 16.04 LTS, med et par VM-er for DNS styrt av libvirt+KVM, en for normal bruk og en for sikre VLAN (får kun slått opp interne soner), en VM for NTP (jajajaja), og en for OpenVPN/IPSec.

     

    Fra den går det to 10Gbps SFP+ DAC linker til en Zyxel XS1920-12 10G switch som igjen er koblet i en Zyxel GS1920-24 switch for mindre raske klienter (aksesspunkt, IPMI og annet fjas.) XS switchen har 12 10G porter, 10GbaseT + 2 SFP+ combo. Mulig jeg skifter ut disse to etterhvert, kan tenke meg 10G uplink på jallaswitchen og flere SFP+ porter samt mindre viftebråk på hovedswitchen. Ubiquiti sin nye ES-16-XG ser meeeget fristende ut.

     

    Siden OpenNet ikke støtter IPv6 enda har jeg en tunnel til SixxS sin Oslo-node. Men den er litt treig relativt til gigabit-internett så IPv6 er ikke rutet til Media og Clients VLANene. Latency er bra, men throughput er meh.

     

    Har alt for mange VLAN:

    • Switch og AP management
    • Virt management
    • IPMI/BMC management

    Disse 3 har ingen aksess til noe annet enn interne DNS-soner, NTP og interne pakke-repositories, og har naturligvis ingen kommunikasjon seg imellom.

    • Infra - DNS, NTP, pakke-repositories
    • Crap - IoT..
    • Media - TV, Chromecasts, HTPC, Plex server, mobiler, padder, yada yada
    • Clients - workstation, jobbting
    • + Et par "eksterne" DMZ VLAN for ymse ting

    Disse er ganske så begrenset seg imellom.

     

    Det er også et WAN VLAN for ting som må stå rett på nett. Denne er bridget gjennom ruteren. Kunne ha terminert nettlinja i en av switchene men ville ha alt under én AQM (QoS).

     

    For WLAN, ett aksesspunkt type kvasi-enterprise UAP-AC fra Ubiquiti. Står på tagget port så WLAN SSIDene kan mappes til forskjellige VLAN. Hadde egentlig to, men ble litt overkill i en 4 roms, spesielt når mest mulig (ink TV og chromecast) er på kabel uansett.

     

    Ellers har man 1 stk VM boks med 2x10G eth og 1x40G IB, 1 stk filserver med 2x10G og 1x40G IB, 10G til HTPC (hehehe) og workstation.

     

    Alt er så klart massivt overkill og sikkerheten står absolutt ikke i stil til faktisk trusselbilde. Men litt moro må man jo ha det  :dremel:

     

    Nå skal jeg sette inn en 8 porters 40G Infiniband QDR QSFP switch også  :dribble: så da bør jeg kanskje bytte Mellanox-kortet i ruteren med ett som kan prate både ethernet og IB. Var så billig at det var vanskelig å si nei.. nytteverdi tja

    • Liker 5
  10. Fa** på tide at det skjer noe med hastigheten på internett jevnt over i dette landet. Jeg sitter på kobber og gremmes over hastigheten jeg får. Jeg bor forøvrig sentralt i en mindre by. Det går 2 fiberkabler like ved blokka her, men ingen av aktørene ønsker å utvide dette tilbudet. Jeg har spurt om hvor mange abonnenter som må til for utvidelse, men det er visstnok helt utelukket å gjøre noe som helst. Det koster vel for mye her til lands å få noe gjort. Jeg har kontaktet alt av aktører, men viljen til å gjøre noe (eller høre på potensielle kunder) er ikke tilstede.

     

    Hvis det kan komme noe på kobber så er det flott, men hvis det er låst til husstander x antall meter fra sentralen så er det ikke godt nok. Mange av oss bor gjerne nærme en sentral, men kvadraten på kobberen er så lav at det allikevel tilsvarer stor avstand.

     

    På tide at et av verdens rikeste land kommer seg litt inn i nåtiden på dette punktet? "ADSL best effort" er iallfall ikke godt nok for en hustand med et par-tre maskiner og noen mobiltelefoner.

     

    Skal man tro OECD så Norge rundet 29,3% FTTH/FTTB/FTTP (fiber til bygget eller hele veien) for snart et år siden og fremdriften går jevnt og trutt. Vi gjør det faktisk ganske bra sånn sett. Men alltid surt å bli passert av fiberen og møte veggen hos leverandørene.

     

    Kilde: http://www.oecd.org/sti/broadband/1.10-PctFibreToTotalBroadband-2014-12.xls

     

    Edit: liten presisering

    • Liker 1
  11. La meg gjette; dette er kun for de som så og si bor i sentralen.

    Hva med oss som bor et firesifret antall kabelmeter fra sentralen, og i dag er tvunget til å leve med smalbånd med hastighet som ikke engang takler streaming i 1080p?

     

    Nå er en del av en trend der man stadig drar fiberen litt nærmere brukeren. Kabel-TV verdenen har holdt på med dette i årevis, og nå kommer DSL etter. Så de firesifret antall meter kan fort bli mye kortere og vips blir denne teknologien aktuell. Tanken er at man drar fiberen inn til kjelleren i blokker og til fortauet/strømmaster i boligområdet og kjører resten på det kjipe gamle kobberet.

    • Liker 2
  12. Fortsatt?

     

    Jeg hadde Get i Oslo sentrum for ca 3 år siden. Jeg byttet vekk fra de fordi det var så ustabilt og borte både titt og ofte. I følge driftsmeldingene på nettsiden var det "ustabilt" i mitt område. Men det sto det i et år før jeg ga opp og byttet. Så nei, de er ikke villige til å ordne opp der det er ustabilt.

     

    EDIT: Husker nå at det sto at det var manglende kapasitet eller noe. Men de bygde jo heller aldri ut.

    Gamle røtne coax-nett er det ikke alltid så mye å få gjort med desverre. Alternativet er å bytte det ut med fiber, men det er nok mange nett som må skiftes ut rundt om kring, og det er jo ikke akkurat gratis.

     

    Selv bodde jeg et sted med Get coax rett utenfor Oslo. Men dette var et ganske nytt nett, så der var det stabilt og fint, full spiker hele døgnet, selv på de raskeste abbene.

     

    Men nå har jeg flyttet til et sted med symmetrisk gigabit på fiber, så fuck'em ;)

  13. CD leverer analoge kanaler over fiberen (jeg har fiber fra de).

     

    Get ser ut til å levere TV over IP på fiber-løsningen sin, så da har de iallefall full kontroll på hva brukeren får. Mao ingen teknisk grunn til tvungen TV+internett bundling overhodet.

     

    Eneste grunnen jeg ser for meg er at et eventuelt styre i borettslaget er blitt lurad, eller blindt har videført avtaler fra gammelt av. ;)

     

    Men selv analog tv over fiber ala CD er lett å filtrere ut. Unnskyldningen dems på coax er at det er vanskelig å filtrere ut analog tv for en enkelt bruker, og det har de helt rett i. På coax må det brukes RF filtre og de er dyre, hindrer endringer i nettet og påvirker andre tjenester. Så lenge de leverer analog tv har de en perfekt unnskyldning til å kreve bundling - men den unnskyldningen er bare gyldig i coax-nett.

  14.  

    Så de har laget en UPS som kan henges på veggen...

     

    Edit: Ingen helt nye idé http://www.rackmountableups.com/sale-3476791-wall-mounted-ups-power-inverter-overload-protection-with-mppt-solar.html

     

    Svakere, mye dyrere og grellere design :)

    Stryk pris. Skummet bare over... Trodde den kosta $10000 men det var bare minimumsbestilling.

     

    Sammenligner jo to helt forskjellige ting ;)

    Tesla sin er et batteri++, mens denne er bare en inverter/lader som krever ekstern batteribank.

     

    Dealen med Tesla batteriet er kapasitet/$ og produksjonsvolum. Det er veldig nært til å kunne snu markeder opp ned. Kanskje ikke i Norge med det første, men mange andre steder. Og alt man trenger er bittelitt vegg-plass. Et par år og en ny halvering av pris/kwh på li-ion så tenker jeg ting begynner å skje.

    • Liker 1
  15. hva er det som er så viktig med å få ipv6 da?

    Du kan jo sette opp en ruter å kjøre IPv6 på innsiden om du vil

     

    Innsiden på mitt eget nett er ganske uinteressant.
     
    Jeg kan, og har også, satt opp en tunnel mot en "IPv6 tunnel broker". Men dette er et uoptimalt hack (even more so med gigabit), og poenget er ikke hva jeg som et over gjennomsnittet teknisk oppegående menneske, klarer å få til for seg selv. Poenget er at IPv6 må tilgjengeligjøres per default for så mange som mulig om det skal ha effekt da begge ender av en tilkobling må støtte det.
     
    Det er flere ting som gjør Internet-opplevelsen med IPv4 dårligere og dårligere, allerede i dag. Kvaliteten blir dårligere, men det er vanskelig å sette fingeren på noe spesifikt for den vanlige bruker.
     
    Når selv Telenor leverer det som default der de kan, da bør vel selv den mest iherdige IPv6-motstander av en nettleverandør revurdere holdningen sin og kanskje vurdere om det er noen aspekter som ikke helt har gått opp for en enda. Telenor er ikke noen som gjør ting fordi det er "gøy" ;)
     
    Under følger en ganske lang og kjedelig utbrodering av ymse problemer jeg kommer på i farta. ;)
     
    Flere og flere nettleverandører må nå dele samme IPv4 addresser mellom mange kunder. Du deler IP-addresse med si et hundretalls andre ("Carrier Grade NAT - CGN). Dette har nylig blitt vanlig i feks Tyskland. Skal du starte en ny ISP nå er det omtrent eneste utvei da du får maks 1024 IPv4-addresser "enkelt", noe som blir konkuransevridende til fordel for allerede etablerte aktører (som Homenet/Broadnet!)
     
    Jo flere som havner bak denne doble NATtingen, jo oftere vil peer to peer (feks gaming) gå:
    <host> -> <kundes NAT gw> -> <ISP A NAT> -> (Internet!) -> <ISP B NAT> -> <kundes NAT gw> -> <host>
     
    Sier seg selv at det blir ganske håpløst og upålitelig å opprette en kobling fra punkt til punkt gjennom den suppa der.
     
    Men fortvil ikke! Disse brukerne får gjerne IPv6 samtidig, hvor de får globalt rutbare IPv6 addresser selv.
    Problemet er bare at også andre enden må ha IPv6 for å kunne prate direkte med de (feks gameserveren dems).
     
    Så om Homenet sier de har "nok IPv4 addresser i overskuelig fremtid" så hjelper det faktisk veldig lite. Du MÅ ha IPv6 for å prate direkte med disse, som det blir stadig flere av. Ergo må alle nettleverandører bidra.
     
    Det er også grunnen til at de fleste nye tjenester sender trafikken via egne/leide servere, istedet for kunde til kunde direkte. Dette gjør at tjenestene krever mer finansiering noe som igjen gjør at færre tjenester dukker opp og nok en gang blir lav IPv6-adopsjon konkuransevridende mot etablerte aktører med masse ressurser.
     
    Et annet problem for de som sitter bak ISP NAT (CGN), er at *en* dritsekk er nok til å få hele nabolaget svartelistet fra en innholdsleverandør - feks Diskusjon.no. Det gjør det også vanskeligere å spore opp datainnbrudd og lignende, noe som fremover kan bli et problem for feks Politiet. Noen vil vel si at det er en god ting ;-)
     
    Litt off-topic, men når det kommer til B2B integrasjon, sammenslåing/salg av firmaer osv, er IPv4 blitt en stadig seigere sørpe på grunn av overlappende addresserom/konflikter, med ekstra lag NAT og applikasjonsproxier for å lappe ting sammen, som fører til økte kostnader og mer nedetid. Urgh! Men nettverksavdelingene får litt å pusle med, da..
×
×
  • Opprett ny...