Gå til innhold

mvh65

Medlemmer
  • Innlegg

    3
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av mvh65

  1. Du er heldig som allerede kan jobbe med jorda; hos oss ligger det ennå 30-40cm. snø de fleste steder i hagen. Jeg får hjelpe til litt med snøspaden slik at sommeren ikke kommer altfor seint i år.

     

    Hvis du allerede greier å grave i jorda, tror jeg du kan starte og gjødsle. Bruk hønsegjødsel (evt. denne blandingen de har på hagesentrene), som du strør utover og jobber litt nedi det øverste jordlaget (der hvor du skal ha gressplen). Gjør du jorda klar for hekk eller andre planter, må den bearbeides litt dypere. En sekk med veksttorv er også lurt å invistere i uansett hvilken jordtype du har i hagen din. Har du sandjord vil veksttorven hjelpe til å holde bedre på fuktighet, har du leirjord vil den skape mer luft til planterøtter.

    Om det er litt småstein i jorda gjør ikke det så mye, det gjør gjorda varmere og bedre drenert.

    Vent et par uker etter at du har gjødslet før du starter utplantingen av trær og busker.

     

    Av frukttrær anbefaler jeg Victoria plommetre; det klarer seg uansett, blir ikke for stort, trenger liten beskjæring og får masse, store plommer etter 2-3 år.

    Det epletreet jeg har best erfaring med de senere år, er Discovery. Det er et veldig lite tre som tidlig blir helt tungt av svære, røde, saftige epler. Ellers kan du spørre på hagesentrene hvilke frukttrær og bærbusker de anbefaler til det området du bor i.

  2. Det er fint at du begynner å planlegge vårens hagearbeid allerede, selv om tykk snø fremdeles dekker mesteparten av hagene rundt omkring (ihvertfall i Oslo området).

     

    Skal du opparbeide en helt ny hage, er det nettopp planlegging som gjør at du lykkes med det du prøver på.

     

    Nå vet jeg ikke hvor stor hagen din er, men vær snill - ikke prøv å lage noe flott ut av hele hagen første året. Hagearbeid krever mye tid, velg derfor en del av hagen som du tar for deg i år og prøver å få skikk på.

     

    Du kan selvfølgelig plante frukttrær rundt på hele tomta hvis det er det du ønsker (ikke for tett - husk at de fleste planter trenger sol), men grav opp bare en del av hagen for plen, bearbeid jorda godt med veksttorv/sand/gjødsel (alt etter hva slags jordtype du har på tomta di), og så gressfrø så tidlig som mulig (når jorda er frostfri og kan bearbeides; dvs. ikke er for våt). Du kan også kjøpe ferdigplen som du ruller ut, men dette blir mye dyrere.

     

    Når det gjelder hekk, regner jeg med at den skal ramme inn tomta. Mange bruker tuja fordi det gir raskt en tett, fin hekk som er vintergrønn og sørger for avskjerming hele året.

    Bladfellende hekkplanter blir som regel billigere i innkjøp, men det tar noen år før de vokser skikkelig opp og gjør ordentlig nytte for seg. Alle hekkplanter må klippes/formes/tynnes regelmessig for å være pene, og krever derfor en del jobb (men kanskje mindre enn maling av gjerde?).

     

    Vent med å anlegge staudebed, rosebed o.l til neste år, slik at det ikke blir for mye på en gang for deg. Kjøp heller et par store potter som du kan plante sommerblomster i iår, det gir farge til hagen mens du jobber med grunnlaget for videre hage-oppbygging.

     

    Planting av trær og busker kan du starte med i april/mai (hvis jorda er klar), mens sommerblomster bør du vente med til mai/juni. Stemor og Margeritter er ofte de første ut, Flittig Lise og Petunia må du vente litt med.

     

    Husk: Uansett hva du gjør i hagen må du huske på at trær, busker og blomster er levende og trenger stell gjennom hele sommerhalvåret, helt til de tar vinterhvile. Å skape gode vekstvilkår er derfor viktigere for å få maksimalt ut av hver plante, enn å kjøpe inn store mengder av planter der kanskje halvparten dør ut i løpet av sommeren. Etterhvert kan du ta avleggere og frø, dele stauder og så egne sommerblomster.

    Vær tålmodig og arbeidsom, så skal du se at en fin og frodig hage vil vokse frem etter noen år.

     

    Lykke til!

  3. Hvis du skal begynne å spille piano/keyboard, er det viktigste å finne et produkt som er enkelt å bruke, har fin klang og som du får lyst til å øve på hver dag (for øve må man om man skal se resultater!).

     

    Selv har jeg spilt vanlig piano hele livet, men på grunn av dårlig plass og barn som hadde lyst til å begynne å spille, gikk vi til innkjøp av et enkelt digitalpiano - Yamaha NP30. Dette pianoet betalte vi litt over 2000kr for, og har ikke hatt annet enn positive opplevelser!

    Enkel bruksanvisning følger med (som alle kan klare å forstå),76 anslagsfølsomme tangenter (kan stilles inn), demosanger, metronom og flere "voices" mm.

     

    Dette pianoet finner jeg nå på 4Sound for 2695kr, http://www.4sound.no/itempg.aspx?id=10937&artno=189421, og er absolutt verdt prisen. Alternativt kan du prøve å finne dette brukt (tror jeg så et tilsvarende på QXL nettauksjon for en tid tilbake), og prisen kan da sikkert halveres!

     

     

    Ikke kjøp keyboard fra lekebutikker til under 1000kr, disse tar ikke akkorder bestående av 4 toner og resultatet blir at du kun sitter og spiller en melodi med høyre hånd.

     

    Lykke til!

×
×
  • Opprett ny...