Gå til innhold

meisje

Medlemmer
  • Innlegg

    24
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av meisje

  1. Hei,

     

    Er oppført som medeier i en bankkonto, og har avtalt med hovedeier at jeg skal ut. Er dette mulig å gjennomføre? Isåfall hvordan?

     

    Takker for svar! :)

     

    Mvh. OB

     

    Gå til banken sammen med hovedeier, alternativt send en skriftlig fullmakt underskrevet av begge (gjerne med kopi av legitimasjon fra begge.

  2. Ikke for å kuppe tråden men jeg håper at det er greit med at jeg slenger meg på med et lignede spørsmål:

     

    Jeg ser etter en bank der jeg får kort som er gyldig som legetimasjon, og noen ganger så er jeg avhegig av å ta ut og sette inn kontanter (mer enn minibanken kan tilby) så det hadde vært greit med ganske lett tilgjengelige filialer. Tenkte på Postbanken da jeg kan bruke post i butikk som har gode åpningstider, men de skulle ha 33,- kr i måneden. Ellers bruker jeg en skandiabanken, men trenger legitimasjon og kontanter... Noen som har forslag til meg?

     

    I forhold til antall "filialer" så er Postbanken det beste. Kr 33,- i måneden er feil - totalprogrammet deres (Leve) er gratis (kun årsavgift på kortet som er 250, nesten hva alle andre tar)? Se prislisten

  3. Selv har jeg Elcon (som egentlig er en del av Santander). Grei rente, og greie å ha med å gjøre.

     

    Likevel er det vel smartest å bake bilen inn i et evnt. huslån?

     

    Tja, det beste er å ha lån til bil med sikkerhet i bolig slik at renta blir deretter. Men, det er en lur ide å ha det som et separat lån med 3/5/7 års nedbetalingstid slik at lånet blir fullt nedbetalt når du kvitter deg med bilen. (Hvis ikke vil gjelden bare stige over tid).

    • Liker 1
  4. I dag fikk jeg en sms med hueigeren der jeg bor at jeg måflytte ut pga at det er slutt mellom han og samboeren.

    Jeg har signert en leiekontrakt på 1 år.

    spørsmålet er om han har rett til å kaste meg ut på det grunnlaget?

     

    Hva står det i kontrakten?

     

    Det er veldig usannsynlig at han med loven og kontrakten i hånd kan gjøre dette. Som skrevet over, se hva kontrakten sier. Se også Husleielovens kapittel 9 for de lovmessige reguleringene rundt utleieforholdet.

  5. Hvert høst er det visstnok stort trykk hos Foretaksregisteret, da mange selskaper ønsker ting registrert innen årsskiftet. På sine egne sider uttaler Foretaksregisteret for eksempel at beslutning om fusjon/fisjon/kapitalnedsettelse/avvikling må være dem i hende innen 25. september for å bli registrert før årsskiftet.

     

    Mitt spørsmål er enkelt: Hvorfor er det et poeng å få ting registrert innen årsskiftet? Hvilken betydning har det at for eksempel kapitalnedsettelse blir registrert Foretaksregisteret i desember 2010, kontra januar 2011?

    Det forenklede svaret er bl.a. skatteloven, aksjeloven og regnskapsloven (i tilfeldig rekkefølge)

  6. Tja, hvis du har god tid, eller ser etter spesifikke bedrifter kan du jo søkte opp på www.brreg.no - der får du opp e-post adresse på hvert firma (men som sagt, kun hvis du har god tid da dette i høyeste grad er manuell arbeid). På vegne av firmaeiere og ledere, vennligst ikke (evt. slutt å) spam oss!

  7. Det spørs litt på bankens kjennskap til deg (historikk eksisterende lån) samt vurdering av forretningsideen din, derfor har jeg angitt svarene innenfor noen rammer.

     

    1) Investeringslån på 1-2 mill med pant innenfor 60%-80% av verdi. 20 års nedbetalingstid. Flytende og fast. Vi vil da leie lokale, slik at panten da må bli i utstyr/inventar/varelager, eventuelt i vår private eiendom.

    Fra 5,5% til 8%. Hvis det er pant i din private eiendom skal kan du få dette ned mot boliglånsrenten (avhengig av belåningsgrad m.m.) Vær klar over at bankene bruker faktorer til å skrive ned verdien på ting som varelager og driftstilbehør - often brukes en faktor på opp mot 50 % (igjen, dette varierer litt fra bank til bank). Så et varelager på 100.000 har fra bankens side ofte en verdi på 50.000. Du nevnte ikke pant i factoring (utestående fakturaer) men det bør kanskje tilbys (avhengig hva du skal gjøre og hvordan salg foregår).

     

    2) Kassakreditt på 100 000

    Fra 6,5% til 8,5%. Men det samme som kommentert ovenfor gjelder også her.

     

    3) Bankgaranti på 4 mnd leie (d.v.s husleie + felleskost + markedsføringsbidrag + mva).

    Garantiprovisjonen ligger vanligvis på 1-3% og de fleste ligger på 1,5% eller 2 % av garantibeløpet.

     

    Jeg har her ikke kommentert etableringsgebyret. Mange banker tar en prosentsats (f.eks. 1 % av lånebeløpet, max f.eks. 5000) og noen har en fast sum, du bør uansett forvente opptil 10000 i etableringskostnader (inkl evt tinglysning i løsøreregisteret).

     

    Ellers så kan du godt tilby å stille personlig kausjon for en sum, dette vil styrke sikkerheten, redusere risikoen og være et argument for en lavere rente.

  8. Hvis man kjøper et hus hvor noen har tinglyst livslang borett, kan denne personen kreve å bo der gratis resten av livet, eller kan man kreve leie av vedkommende? Dette bør kanskje være spesifisert i den tinglyste erklæringen?

     

    Gratis.

     

    Nei, ikke nødvendigvis. Det er ofte en spesifisert husleie (symbolsk), så dere må se den underliggende kontrakten. En telefon til Statens Kartverk kan hjelpe dere (tinglysningstelefonen 32 11 88 00)

  9. Det er forskjellige prosedyrer fra bank til bank. De aller fleste holder seg til standardprosedyrene, men noen av de mindre (lokale) sparebankene er mer fleksibel med sine kunder. Skandiabanken har et konsept basert på mest mulig automatisering og minst mulig manuelt arbeid, så jeg ville nok ikke forventet at de gjør så mange individualiserte tilpasninger.

     

    Det er litt avhengig av omstendighetene men som det ellers ble skrevet så er pengene sannsynligvis tapt og du får et krav mot boet (som du i beste fall får dividender av, dog sannsynligvis er alt tapt). Men for spesifikk informasjon sjekk med Skandiabanken: er du innpåsliten nok så gir de deg nok svar slik at du slutter å plage de ;)

     

    At Skandiabanken er en firkantet, ufleksibel og lite serviceinnstilt bank stemmer, men de må nok forholde seg til brukervilkårene til VISA. Der står det at hvis du ikke mottar en vare, kan du få pengene tilbake. Dette gjelder selv om forhandleren har gått konkurs. TS får ganske sikkert pengene tilbake til slutt.

     

    Tja, nå var ikke poenget mitt å kritisere Skandiabanken men heller vise at enkelte banker gjør positive avvik fra VISAs regler.

  10. haha, så det er faktisk mulig å selge en bolig der man får med en gammel dame "på kjøpet" hvis man er heldig.. Uff, ikke mye aktuelt det altså! Men jeg skal sjekke med megler og høre litt mer detaljer rundt dette.. Synes det høres veldig merkelig ut rett og slett!

     

    De andre annonsene jeg har sett der det er snakk om å selge ett hus med borett har det alltid stått at den frafaller eller blir slettet ved salg. Jeg tør i hvertfall ikke kjøpe ett hus det er fare for at jeg må dele med en fremmed dame i 10 år, og kan ikke skjønne at det finnes noen andre som er det heller..

     

    Blir spennende å høre hva megler svarer her! ;)

    Få svaret skriftlig ;)

     

    Og ja, sett som forutsetning for bud (hvis dere ønsker det) at dama frafaller boretten.

  11. Hei! Jeg har blitt nylig lurt på et kjøp og ville benytte meg av chargeback i banken min, dvs Skandiabanken (dette gjelder et kjøp med VISA). Prosessen ble satt i gang men jeg må vente nesten 2 måneder for å få penger tilbake. En venn av meg, som havnet i samme problemet, fikk ordnet med chargeback via sin bank i løpet va 4 dager (!!!). Jeg snakket med skandiabanken (med den som står bak saken min) ang. muligheter ift å framskynde prosessen, men fikk vite at det ikke gikk an.

    Jeg lurer på om det er riktig? Finnes det forskjellige prosedyrer hos diverse banker? Har dere erfaring med chargeback - gikk det ok til slutt?

    hmmm... det koster meg mye, hele denne saken..

    Takk for innlegg!

    Hilsen!

    Agnes

     

    Det er forskjellige prosedyrer fra bank til bank. De aller fleste holder seg til standardprosedyrene, men noen av de mindre (lokale) sparebankene er mer fleksibel med sine kunder. Skandiabanken har et konsept basert på mest mulig automatisering og minst mulig manuelt arbeid, så jeg ville nok ikke forventet at de gjør så mange individualiserte tilpasninger.

     

    Det er litt avhengig av omstendighetene men som det ellers ble skrevet så er pengene sannsynligvis tapt og du får et krav mot boet (som du i beste fall får dividender av, dog sannsynligvis er alt tapt). Men for spesifikk informasjon sjekk med Skandiabanken: er du innpåsliten nok så gir de deg nok svar slik at du slutter å plage de ;)

    • Liker 1
  12. Vi har funnet ut at det blir en liten kinky overlappingsprosess her, og lurer på om dette er den beste måten å gjøre det på:

     

    1. Søke om boliglån - få finansieringsbevis med de inntektene vi har den dags dato.

    2. Legge bud og skaffe bolig

    3. Samboer sier opp jobb / barnehage (slik at dette times med flytting). Jeg fortsetter å jobbe normalt. Sønnen vår starter i ny barnehage dit vi flytter.

    4. Samboer søker jobb nærmere bostedet slik at henting i barnehage ikke blir noe problem. Vi venter 8 uker til karantenetid er over - får dagpenger. Betaler utgifter i de 8 ukene fra oppsparte midler.

    Det er umulig å svare på den beste måten, da alle situasjoner er forskjellige, men det du skisserer vil vel fungere. Husk også at når dere legger inn bud så kan du be om overtagelse 3-4 måneder frem i tid og hvis du får det så vil det gjøre ting mye enklere ved at dere har bedre tid til å finne jobb i nærheten av det nye bostedet.

  13. Pga. bankenes nye utlånpraksis til bolig må du minst ha 10% egenkapital.

    Det er et bør-punkt, ikke et må punkt (i Finanstilsynets retningslinjer). Det er enkelte banker som er villige til å låne ut til de uten egenkapital, enten pga meget høy inntekt, tilleggssikkerhet, eller annen særskilt vurdering.

  14.  

    - Hva kan en familie på 3 med en årsinntekt på 550.000kr generelt sett forvente seg å låne? (Vi håper å kunne få inntil 1.5mill hvis vi er heldige og ser ikke for oss å kunne låne så mye mer)

    Det er i riktig nabolag. Men hver klar over at 1.5 er husholdningens totale gjeld, dvs. du må trekke fra eksisterende studielån, billån, kredittkortgjeld m.m.

     

    - Vil banken ta kun nåværende inntekt i betrakting eller også den framtidlige, hvis det f.eks kan dokumenteres at hun skal begynne på høyskole. Min samboer vurderer å ta høyskole som lærer - hvilket betyr høyere lønninger når hun er ferdig enn det det er idag.
    De fleste bankene evner å ta høyere fremtidig inntekt i betraktning, men det avhenger også av hva slags utdanning hun holder på med. Læreryrket er positivt fordi jobbmulighetene er gode og den forventede inntekten er forutsigbar og også stabil. En annet spørsmål er dog om dere har råd til lånet i perioden inntil hun har fått seg lån, dette må dere sannsynliggjøre.

     

    - Hvordan stiller banken seg til avdragsfrihet f.eks de 4-5 første årene? Min samboer vurderer å ta høyskole etter ca 1 års tid med jobbing og oppsparing til bolig. Dette betyr jo og mer kompetanse og forhåpentligvis høyere lønninger etter endt utdanning.
    Hvis det er snakk om avdragsfrihet med en gang så vil det sannsynligvis være krav om egenkapital. Hvis du kommer tilbake om ett år så vil historikken også være viktig.

     

    - Vil man kunne låne mer om man bestemmer seg for et sted nærmere arbeidsstedet og generelt mer sentrale strøk - siden prisene der er dyrere og man må ut med mer i det hele tatt få noe?
    Nei, det er evne til å betjene lånet som er viktig.

     

    Forøvrig, har vi også planer om dette under som f.eks:

     

    • Sette opp et budsjett og spareplan vi lever etter under sparingsperioden i et år

    og skrive ut kontoutskrifter til dette som viser at vi har holdt oss innenfor spareplanen og faktisk har spareevne og ikke lar oss friste eller skli ut

     

    • Sette opp et budsjett som vi skal leve etter når vi har kjøpt bolig

    Som også tar SIFO tall med i beregninga, og at vi har satt av litt ekstra på de vesentlige utgiftspostene som kan variere - og tatt i betraktning at renta kan øke

     

    • Fylle opp både min og samboers BSU konto med 20.000kr og resten på høyrentekonto.

    Hvor vi også får 4000,- skattefradrag pr konto = 8000,- på et år

     

    • Ta meg en ekstrajobb på lørdager som skal få penger som kun går til boligsparing

     

    • Ha som mål å nå 150.000kr på 1 år

    Regner med å nå 170.000,- medberegna det vi allerede har oppspart på BSU og depositum som vi har på leiligheten vi leier nå

     

    Noe mer vi bør gjøre eller tenke på for å kanskje lettere få et positivt svar i banken ved lånesøking?

    Dere høres godt forberedt ut og det virker gjennomtenkt. Hvis dere har lite (ingen) egenkapital så bør dere også sjekke med foreldre om mulig kausjon for 10-20 %.

  15. Noen betraktninger:

     

     

    Interesseområder: Samfunn, politikk, entrepenørskap, trening, anatomi, ernæring, filosofi, selvutvikling, administrasjon, markedsføring, rettsvitenskap, estetikk, design

    Prioriteringer ved studievalg:

    - At det gir gode muligheter for jobb etter endt studietid

    - At det leder frem til en jobb med ok lønn (har inntrykk av at en realistisk grunnlønn bør ligge på minst 300.000 etter en bachelor og minst 400.000 etter en master)

    - At det leder frem til et "skikkelig" yrke hvor man gjør en viktig jobb

    - At det leder frem til en jobb hvor man får muligheten til å jobbe daglig med mennesker

    - At det leder frem til en jobb hvor man hjelper folk og føler at ens egen kompetanse virkelig kommer til nytte i folks liv

    - At det er noe som vil se bra ut på en CV

    - At det er et fag med kjønnsnøytralt klassemiljø

    - At det er en linje hvor ikke alle kommer inn

    Hva mener du egentlig med at det må se bra ut på en CV? Litt kynisk så ser all (reell) utdanning bra ut på en CV. Jeg skjønner ikke poenget med kjønnsnøytralt klassemiljø, eller kommentarene om en "skikkelig" jobb. Ok, jeg skjønner men hva det egentlig betyr er at du har noen oppfatninger om hva du ikke vil gjøre fordi du ikke oppfatter det som en "skikkelig" jobb. Sånn umiddelbart, kjapt og forenklet så får jeg inntrykket at du har en idealistisk tilnærming som kan (men sier ikke at det er) være litt virkelighetsfjern. Ta dette som et vennlig innspill please :)

     

    Mine kvalifikasjoner: Generell studiekompetanse og et karaktersnitt på 4,48 uten alderspoeng (førstegangsvitnemålskvote). Med alderpoeng: 4,58 (ordinær kvote).

     

    Fag jeg utmerket meg i på VGS: Engelsk, sosialkunnskap, norsk (bokmål og nynorsk)

     

    Den type person jeg er:

    - En som er god til å skrive

    - En som tar en jobb seriøst

    - Liker å jobbe med engasjerte mennesker

    - Hater å jobbe med uengasjerte mennesker

    - Liker å jobbe ved å sitte for seg selv og lese

    - En som er dårlig i realfag og god i samfunnsvitenskapelige fag

    - En som ønsker å hjelpe andre

    - En som liker å prate og diskutere ting

    Umiddelbart tenker jeg journalist, samtidig får jeg inntrykk av noen som kunne jobbet innen barnevern eller noe lignende i helsesektoren. På papiret så er det en viss motsigelse mellom at du "liker å prate og diskutere ting" og at du "liker å jobbe ved å sitter for seg selv og lese." Hva betyr egentlig sistnevnte? At du foretrekker å jobbe på egenhånd (hvordan jobber du i team)? At du liker å fordype deg (dypt) i ting?

     

     

    Jobber jeg har vurdert (jeg tar med det som nå er uaktuelt, for å gi et bilde på hva jeg har tenkt på og dermed et bedre inntrykk av hvordan jeg er):

    - Fysioterpeut

    - Kiropraktor (uaktuelt - har ikke realfag)

    - Arkitekt

    - Industridesigner

    - Allmennlærer (uaktuelt)

    - Gymlærer (uaktuelt)

    - Jurist (ikke advokat, men en form for konsulent)

    - Finansrådgiver (ser ut som dette blir uaktuelt viss studiet ikke går bedre etterhvert)

    - Statsviter (forsker)

    - Lærer på univeristetsnivå, særlig innen filosofi og idrettsvitenskap

    - Eiendomsmegler (uaktuelt)

     

    Så... Kjære du som leser dette... Når du leser dette, er det noe du umiddelbart tenker at ville passet meg, av studielinjer/yrker, som jeg rett og slett kan ha oversett selv? Kom med alle mulige tanker og meninger, jeg setter pris på alt sammen. Og det mener jeg virkelig.

    Det er en bred liste men mange vidt forskjellige yrker. Føler du at du blir dratt mellom hva du vil gjøre og hva du tror andre ønsker at du gjør (eller hva du føler at du bør gjøre for å få annerkjennelse fra personer rundt deg)?

     

    Det viktigste er å gjøre/jobbe med det du vil. Få deg en jobb eller to ved siden av, eller gjør diverse frivillig arbeid. Få bred smaksprøver av erfaring og ta den tiden du trenger til å finne ut hva du skal gjøre. Det er håpløst å kaste bort ca 40% av hvert av de neste 40 årene på noe du ikke liker. Det er lov å ikke vite hva man vil og arbeidsgivere har ingen problemer med noen som sier at de trengte noen ekstra år på å finne ut hva de vil (det er faktisk bra, fordi en da vet det er en moden person på andre siden av bordet).

     

    Håper dette var nyttig.

  16. Heisann

     

    Skal til å ta i bruk noen kroner av "kontokreditt"-en min som jeg har i Skandiabanken.

    Skal bruke 7000,- av disse og renta er 13,80% effektiv.

     

    Sitter bare å regner litt på det - skal jeg ta den totale summen minus 13,80% og det er den renta jeg må betale pr mnd? Ifølge mine beregninger blir det da 966 pr mnd i renter..

     

    Du må bruke den nominelle renten når du beregner. Den effektive rente inklduerer at renten legges til månedlig og tar hensyn til rentesrenteeffekten for å beregene årlig rente (som om du ikke betaler noe månedlig). Iht Skandiabankens sider er den nominelle renten 12,997%. Korrekt beregning blir da

     

    7000 * 12,997 % / 365 * dager pr måned (28/29/30 eller 31), for September er renten 7000 * 12,997 % / 365 * 30 = 74,78

     

    (Før var det noen banker som brukte 360 rentedager pr år og at alle måneder hadde 30 dager, men det ble bare rot i Februar så tror alle har gått bort fra det.)

  17. Som du nevner, det er fordelsbeskatning hvis renten ligger lavere enn normrenten (medmindre dette er betingelser som tilfaller alle).

     

    Mitt enkle råd er å gå til en advokat. Det koster noen lapper men er vel verdt det. Konsekvensene hvis kontrakten ikke er juridisk korrekt er svindyr og alternativet - noen timer hos advokaten - utveier dette.

  18. Selvfølgelig kan du brukte lovlig tjente penger på å kjøpe eiendom i Norge...

     

    Selv om jeg ikke tror du gjør noe ulovlig så må du imidlertid huske å oppgi inntektene på selvangivelsen - hvis ikke kan skatteetaten interessere seg for hvordan du har penger til å kjøpe eiendom hvis du tilsynelatende ikke har penger til det. Hvis du har skattet av pengene i et annet land så skal inntekten oppgis, men du skal ikke dobbelbeskattes.

  19. Vet du hvor mye 1 bet.anmerkning vil trekke ned scoren? Eller er det ingen fasit på akkurat det?

     

    Har du en betalingsanmerkning gir det automatisk laveste score.

     

    Se også her:

     

    http://vgd.no/forbruker/oekonomi/tema/1541265/tittel/hva-er-kredittscore

     

    Ja, jeg fant den siden der... Personen jeg prøver å sjekke for har én anmerkning på et krav på 5-6000,- Han fikk gjenpartsbrev der det sto en score på 89 av 300. Prøver å finne ut om han går over "anbefalt" grensa (148) når kravet er betalt....

     

    Scoren er et resultat at mange forskjellige parametre. Å få fjernet betalingsanmerkningen vil hjelpe, men det er umulig å si hva den nye scoren vil være.

×
×
  • Opprett ny...