Gå til innhold

Kanutus

Medlemmer
 • Innlegg

  38
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Kanutus

 1. Håper du ikke tar dette feil, men jeg håper ikke du har fotoelevene...:-)

   

  Joda, jeg har 'fotoelevene' også, i den forstand at det ikke finnes dedikerte foto-elever, men elever som skal lære om media i et bredt spekter. Vi har fotoutdannede lærere også, så i morgen skal jeg spørre dem om de har hørt om difraksjon før ... :)

   

   

   

  Bare en liten kommentar på dette, husk at blendertallet et en brøk, altså tallet er 1/blender. Altså brennvidden i forhold til diameter på blenderåpningen. Så jeg større tallet under brøken er, jo mindre blir tallet. Men skal ikke forvirre noen med såpass avansert matte, vi forholder oss kun til tallet under brøkstreken.

  Akkurat dette er jo det jeg må prøve å få elevene til å forstå, at det store blendertallet egentlig er lite (og betyr at 'hullet' blir lite), fordi det er et forholdstall, men de er ikke smartere enn at det kan være vanskelig nok for dem. Blender, lukker og iso er omtrent det de tåler, og så tar de bilder etter beste evne. Vi hadde riktignok Nordens beste ungdomsfotograf som elev her i fjor, men han var selvlært :)

 2. Hei!

  Tusen takk til alle som har svart! Veldig informativt og nyttig. Jeg vil ikke påstå at jeg skjønner alt dette her, men til mitt bruk så skal det være mer enn nok. :) Jeg hadde ikke hørt om difraksjon før, men det er nok helt sikkert det jeg har oppfattet som et slags motsvar til at mest mulig dybdeskarphet kommer med minst mulig blender, og at det derfor ikke alltid er 'riktig' å ha minst mulig blender dersom man ønsker seg et skarpest mulig bilde. Det virker jo som en liten kontradiksjon i seg selv, det, men er likevel logisk nok. Som lærer for førsteklasse-elever er jeg nødt til å holde nivået så enkelt som mulig, og så mye tommelfinger-regler som mulig. Dog, en og annen 'ingen regel uten unntak' kan de nok klare.

   

  Igjen, tusen takk til alle som har svart! :D

   

  mvh

  Knut Einar

 3. Hei!

  Er det noen som har lyst å øse av sin kunnskap når det gjelder dybdeskarphet, og hva som er optimalt for maks dybdeskarphet? Jeg tenker i og for seg både teoretisk og i praksis.

   

  I min ungdom så mener jeg at jeg lærte at jo mindre blender, jo større dybdeskarphet, uansett, men jeg har sett nå at mange mener at det ikke stemmer. Finnes det noen grei tommelfingerregel på dette?

   

  Et teoretisk eksempel kan være et landskapsbilde på fjellet. Blomster i forgrunnen, vann i midten, og fjell i bakgrunnen. Mest mulig dybdeskarphet over hele bildet. Noen forslag?

   

  mvh

  Knut Einar

  PS: Jeg er lærer på en medialinje, og vil derfor ha god nytte av å vite de teoretiske rammene her, og om det eventuelt vil være faktorer som spiller inn og gjør at ting ikke alltid er 'sant' ...

 4. Hei,

   

  Har fått meg et lite problem som jeg aldri har sett før, håpet noen her kunne bistå med en løsning.

   

  Når jeg prøver å overføre filer som tar mer enn 1 minutt fra min Win 7 PC til min Mac Mini blir overføringen avbrutt - Får beskjed om at jeg ikke har tilgang og burde kontrollere at Macen er på.

  Jeg klarer å legge over 1 og 1 fil, så lenge det ikke tar mer enn ca 1 minutt.

   

  Mener det ikke kan være noe med PC'n da denne har ført over til min gamle Mac mini flere gang.

  Har også sjekket strømsparinger på Mac'n da jeg tenkte at den slo av noe etter 1 minutt - dette er det da ikke.

  Har prøvd både over trådløs og kabel.

   

  Noen som vet en løsning ?

   

  Takk!

  Det kunne kanskje være noe med filstørrelsen å gjøre, men jeg tviler på det. Jeg mener jeg var borti noe lignende en gang, og at det da gikk på hvor store mengder data jeg overførte om gangen, noe jeg ikke aner hvorfor skjer. Det eneste jeg vet om dette er at FAT ikke tar større filer enn 4GB, men det gjelder kun enkeltfiler, så vidt jeg vet ...

 5. Hei!

  Når du har fått 3-4 anmerkninger får du et varsel som sier at du må passe litt på. Får du flere enn 6 anmerkninger vil det bli vurdert om du skal få nedsatt orden. Det er ingen automatikk i at du da får nedsatt orden, det kommer an på helhetsinntrykket lærerne har av deg ... Dette har heller ingenting med karakteren i faget ditt å gjøre, men det er klart, sitter du på FB i timen for mye, vil nok karakteren din gå ned etterhvert også ... :)

 6. Har enda et prob!

   

  Hvor skal jeg skrive inn denne commanden?

  det er veldig vikitg for denne serveren.

  Kommanden: TerrariaServer.exe -config serverconfig.txt

  Note: Jeg skulle putte den et sted men det ble ikke fortalt hvor.

   

  Så jeg sitter fast :-/

  Så du fikk åpnet porten på routeren, men det virker fortsatt ikke? Den exe-fila må vel 'kjøres' på pc-en din? Hvis du har fila kan du kanskje åpne opp serverconfig.txt for å se hva som står der? Kanskje det også bare er for å åpne denne ene porten?

 7. Har ikke hørt om techshop før, men dette er ikke noe nytt fenomen. Hardware-hacking (og deling) har eksistert lenge, også i Norge, og er alltid 'åpen' ... Make (Oslo Mini Maker Faire) og Instructables, Hack Bergen, Atelier Nord i Oslo osv har alle praktisert dette ganske lenge nå. Jeg skulle gjerne sett mye mer av dette selv, og et stort, tilgjengelig verksted som det techshop-verkstedet der hadde vært gull! Delingskulturen står sterkt i USA, noe alle er tjent med, og det er jeg veldig med på ... :)

 8. Ja skjønner hva du mener... ;)

   

  Da er det bare å forwarde portene til IP adressen og så skal du fint kunne bruke din offentlige IP eller domenet for å nå NAS'en... Men husk at du må legge til portnummeret etter IP/URL'en da... ;)

   

   

  IP adresse:portnummer

   

  Hm, da virker det som om jeg har gjort det riktig, men at det ikke funker helt likevel ... Jeg klarer uansett å koble meg til på riktig vis herfra, men ikke på jobb. Litt tungvindt å måtte vente til jeg drar på jobb for å få testet dette hver gang ... :) Kan det være noe med hvordan nettverket er satt opp på jobben? Det er en skole, og de har jo kanskje litt sperringer på ting, eller hvordan vil det funke? Har det noe å si?

 9. Nå blir jeg litt forvirra her... Først så sier du at du har satt opp NAS'en med fast IP 88.90.213.212 og så med 10.0.0.66.. 88.90...... er din offentlige IP adresse.. 10.0.0.66 er i såfall NAS'ens interne IP.. Er denne du skal låse til NAS'en..

   

  Portforwardinga setter du opp enkeltvis til hver port.. Altså en regel pr port.. Og server adressen er da NAS'ens interne....

  Ja, nei, NAS'en gir meg mulighet til å definere fast IP gjennom kontrollpanelet deres, og da har jeg gitt NAS'en den IP-adressen som routeren opererer med. Jeg har også satt opp faste IP-adresser på lokalnettverket for å unngå trøbbel der, og da har NAS'en lokalt IP-adressen 10.0.0.66 ... Mulig jeg roter fælt med ting her nå, men du skjønner hva jeg mener nå?

 10. Knut Einar skal snart ta over hele verden! Bare pass dere!!!!

   

  Hvordan satt du opp dette? :p

  Ja, dette var noe jeg testet da jeg fikk kontakt med 'Web Station' eksternt (via Cloud Station), og sånn sett hadde mulighet til å redigere html-fila fra hvorsomhelst ... Så det funker, men altså da ved hjelp av 'Cloud'-programmet til Synology, og jeg ønsker en mer 'direkte' kontakt med min NAS dersom det er mulig, og jeg tror jo at det er det ... :)

 11. Hei igjen!

  Det jeg synes er litt rart, er at jeg hjemme kan koble meg opp på fast IP (88.90.213.212), og få kontakt med NAS'en på den måten med full tilgang, men at jeg ikke gjør det når jeg sitter på annet nettverk? Skal det ikke være likegyldig hvor jeg sitter hen når jeg kontakter den faste IP-en, eller har den også noe med lokalnettverket å gjøre? Jeg trodde den faste IP-en var adressen til routeren, så når jeg skrev inn den, selv her hjemme, så gikk jeg på en måte ut av huset for å ringe på min egen dør, for å bruke en slags metafor ... Er det helt feil?

 12. På WAN Interface, er du sikker på at du velger riktig? ADSL skal du velge hvis du har vanlig bredbånd/ADSL, VDSL hvis du har Superbredånd og Ethernet hvis du har fiber..

   

  Har du satt fast IP på NAS'en?

  Har du satt opp DDNS?

   

  Portene du skal trenge å forwarde er; 5000, 5005, 7000 og muligens 8000

  Takk for raskt svar! :)

  Jeg er ikke sikker i det hele tatt på om jeg velger riktig, dessverre. Jeg er litt usikker på om jeg har ADSL eller VDSL, men det skal jeg vel klare å finne ut av ... Jeg har satt opp fast IP op NAS'en så vidt jeg vet (88.90.213.212), og jeg har satt opp den DDNS-en som Synnology tilbyr, dvs at jeg kan skrive inn knusk.synology.me, og komme 'hjem' til routeren min ... Det er vel når jeg kommer til routeren at det stopper tror jeg, da jeg ikke får lov til å koble meg på de portene jeg vil (5000, 5005, 7000, 8800 etc).

   

  Ser det riktig ut på routeren med at jeg setter Server IP adress til 10.0.0.66 (det er altså den IP-en NAS'en står på lokalt ...)?

   

  Takker igjen for alle mulige svar ... :)

 13. Hei!
  Jeg har gått til innkjøp av en Synology NAS av diverse grunner. Den fungerer som backup og mediastreamer, og gjør begge deler greit for mitt behov. Jeg har ikke klart å finne noen god løsning på streaming av filmer iofs, men med Netflix så er ikke det så stort problem at det gjør noe.

  Det jeg lurer på er hvordan jeg kan få tilgang til NAS-en fra eksternt nettverk. NAS-en kommer jo med noe tilleggsprogramvare (VPN, ), så jeg er sikker på at det er flere enn én løsning på det problemet der, og jeg har også fått det til å virke på et vis. Dvs at jeg kjører noen 'apper' som f.eks. syncer utvalgte foldere på min bærbare og NAS-en. Vel og bra, men jeg skulle gjerne hatt tilgang til filene mer direkte, gjerne vha Synologys egne 'FileStation' f.eks., men ikke kun for å synce filer, slik 'Cloud Station' gjør.

  For å være mer konkret: Hvordan kan jeg koble meg til mitt hjemmenettverk (10.0.0.66) fra et eksternt nettverk? Jeg klarer å koble meg til fast ip, men da kun til 'web station', og også via Synologys egne ddns-løsning. Men, dersom jeg prøver å koble meg til en av portene (5000, 7700 etc) får jeg melding om jeg ikke kan koble meg til den porten.

  Da er vi over på routeren, og det er Telenors ZyXel P-2812HNU-F3 jeg har. Jeg har åpnet portene (dvs 10 stk som den tillater) men jeg aner ikke om jeg har gjort det riktig egentlig.

  En typisk 'port-åpning' ser slik ut på routeren:

  Status: ok
  ServiceName: AdminDS
  WAN Interface: ADSL
  Start Port: 5000
  End Port: 5000
  Translation Start Port: 5000
  Translation End Port: 5000
  Server IP Address: 10.0.0.66
  Remote IP Address: all

  Men jeg aner altså ikke om dette er riktig, eller om det er et annet sted feilen ligger.

  Noen som har prøvd seg på dette med suksess?

 14. Denne setningen forstår jeg ikke; "Det var med unntak av bare 24x zoom i særklasse blant superzoomene vi testet i 2011, noe som gir ganske høye fortventninger til FZ200." Jeg aner ikke hva 'Det' refererer til her, om det er noe i forrige setning, eller om det er i gjeldende setning, men selv om jeg hadde visst dét, tror jeg ikke setningen hadde blitt så mye klarere.

  Skal prøve å forklare. "Det" var ment å refere til FZ150 som var forrige generasjon av Panasonics superzoom. FZ150 var et meget bra kamera for sin klasse og like bra eller bedre enn konkurrentene på de fleste områder med unntak av zoomområdet på 24x som er lavest i superzoomklassen. Det betyr ikke at jeg mener 24x er dårlig eller at 40x eller 50x nødvendigvis er bedre, hva som er ideelt zoomområde vil variere fra person til person. Men det er klart at det er ingen fordel å ha minst zoomoområde i en type kamera hvor stort zoomområde er en av de viktigste egenskapene.

   

  Takk -- da forstår jeg bedre ... :) (edit: nå skal jeg være forsiktig med å være 'besserwisser', men dersom det hadde stått slik; "Det var -- med unntak av bare 24x zoom -- i særklasse blant superzoomene vi testet i 2011, noe som [...]". Enda bedre (kanskje?), med "FZ150 var -- med unntak av bare [...]". Nå skyldes nok min manglende oppfatning også at jeg ikke er helt inne i terminologien som brukes, så sånn er det ... :)

 15. Denne setningen forstår jeg ikke; "Det var med unntak av bare 24x zoom i særklasse blant superzoomene vi testet i 2011, noe som gir ganske høye fortventninger til FZ200." Jeg aner ikke hva 'Det' refererer til her, om det er noe i forrige setning, eller om det er i gjeldende setning, men selv om jeg hadde visst dét, tror jeg ikke setningen hadde blitt så mye klarere.

 16. Litt på siden; jeg oppdaget at Bridge ikke er lisensiert, og at Adobe Photoshop Elements 10 "kvalifiserer" til å bruke RAW-pluginen til Adobe fra Bridge. Dette kan da bli en veldig billig og grei løsning for dem som ikke vil legge alt for mye penger i dette, og som likevel er av god kvalitet. Jeg fikk til alt overmål med både Elements 10 og Nik color efex pro på kjøpet da jeg kjøpte et nytt tegnebrett (wacom intuos) til drøye to tusen i USA i sommer.

 17. Heller gå for fast brennvidde? (Sorry for OT folkens ...)

  Jeg liker en kombinasjon av gode zoom-objektiver og lyssterke fast-objektiver. Spørsmålet er da hva som er gode zoomer.

   

  Mange mener at et kamera på nivå med D600 fortjener det beste; og da er det 24-70mm f/2.8 (normal) og 70-200mm f/2.8 (tele) som gjelder. Jeg er mer interessert i en normal-zoom som dekker noe mer enn 24-70mm og trenger ikke f/2.8 til vanlig, så da vil 24-85mm f/3.5-4.5 eller 24-120mm f/4 være et bedre valg for min del. For action og sport, så er nok 70-200mm f/2.8 det beste valget;men jeg er ikek der så for meg er en god 70-300mm f/4-5.6 mer interessant.

   

  Når jeg sier at jeg ikke trenger f/2.8, så er det egentlig en sannhet med modifikasjoner. Det er heller det at når f/4 ikke er lyssterkt nok, så er ikke f/2.8 det heller. Og det er der fastoptikken kommer inn - f.eks. 28mm f/1.8, 50mm f/1.4 og 85mm f/1.8 er en grei trio som ikke tømmer lommeboka helt.

   

  Takk for god info og gode tips :D

×
×
 • Opprett ny...