Gå til innhold

bigthinker

Medlemmer
  • Innlegg

    11
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av bigthinker

  1. Hele den amerikanske økonomien holdes vel gående av at Kina låner storebeløp og kjøper store mengder statsobligasjoner. http://www.dn.no/forsiden/borsMarked/article1792321.ece Ekspert mener Kina også er på randen av kollaps. "RBS advarer mot den kinesiske miksen med myndighetenes innsprøytning i økonomien, hurtig vekst og en valuta som er låst til den amerikanske dollaren og dermed har holdt seg "kunstig" svak"

  2. Tenkte jeg skulle kaste meg inn her jeg også.

     

    Viktig å nevne at artikkelen om kinesiske dragen er fra 2005. Skjedd utvikling siste 4 årene.

     

    Om sukkerprisen har jeg tatt utgangspunkt i spekulasjon i råvarer og endring i prisen på råvarer.

     

    Kinesiske dragen har jeg sett litt på Kinas økende økonomiske påvirkning på vesten, utviklingen i Kinas økonomi og kan også være relevant å se på den store gjelden Usa har til Kina i dollar og dermed deres behov for at dollaren holdes oppe. Kan selvsagt også være mulig å ta med folket i Kina sine rettigheter og deres utvikling, om oppgaven tilsier det. Arbeiderne står ikke sterkt i Kina.

    Ellers er jeg nysgjerrig på om den oppgaven også vil inneholde noe med BNP per innbygger. I så fall er det bare å dytte på med det som er rundt økonomisk vekst. Kan også hende vi får en liten dæsj med miljø og klima i den sammenhengen. I så fall kan det være greit å ha med seg noen artikler rundt klimatoppmøte i København.

     

    Når det gjelder fiskeartikkelen er jeg heller usikker. Litt nysgjerrig på hvordan oppgave man får der. Noen ideer om hvilken informasjon det kan være interessant å skaffe til veie utenom boka?

     

    Håper noen er klar for å fylle på videre utover det jeg har kommet med nå.

     

    Har du noen gode lenker til artikler angående forholdet mellom Kina - USA?

    Angående fiskerartikkelen, der er vel miljø og bærekraftig utvikling relevant vel, i og med at det først nå var lov til å fiske så mye, mer enn tidligere pga bestanden var for liten. Men også økonomisk vekst i land som Russland og Ukraina slik at etterspørselen etter norsk fisk har økt og dermed også prisen.

  3. Jeg bruker Gyldendal Undervisning sin lærebok, derfor blir det litt vanskelig å gå etter kapitler ^^. Jeg skrev heller opp kompetansemål som kan være aktuelle, kom gjerne med tilskudd!; )

     

    Kommet noe lengere med "Den kinesiske drage" da?

     

    /plompage

     

    Ah, daså^^ Vel, det går jo på økonomisk vekst. Vanskelig å si noe mer, ettersom artikkelen bare viser til statistikk.. Andre som har noe å komme med??

  4. Takk for innspillene! Bra du nevnte dette med finansiell globalisering og økonomisk vekst som en årsak til prisstigningen på sukker. Det er jo aktuelle problemstillinger idag. En sak som også er veldig aktuell for tiden er jo københavnavtalen om klima, men ser ikke ut til at vi får noe om det. Det eneste jeg tenkte på var jo at pga man ønsker å kutte i CO2 utslipp og bruker store jordbruksarealer til å produsere biodisel så kan det hemmet veksten eller føre til sult i framvoksende økonomier som Kina og India.

  5. Jeg skal også opp i samfunnsøkonomi som privatist imorgen.. har postet en tråd om dette under emnet økonomi..

     

    Jeg kan si litt hva jeg tenkte da jeg leste forberedelsen. Da jeg så artikkelen om sild og lodde tenkte jeg med en gang på kapittel 14 om miljø. Der er det en figur som viser sild og torskebestanden. Det har vel med bærekraftig utvikling å gjøre. Men også kapittel 17 om kvoter osv er vel relevant. Artikkelen om sukkerpris kan vel ha noe med at pga dårlig produksjonssesong for sukkerrørdyrkerne så fører det til spekulasjon pga. at folk forventer at det vil bli mangel på sukker i markedet og at de derfor ønsker å sikre seg mest mulig.. Dermed drives prisen opp pga økende etterspørsel. Den siste artikkelen om BNP har vel med vestand å gjøre. Kap. 12 og 13 kan være relevant.

     

    Andre som har noen inspill??

×
×
  • Opprett ny...