Gå til innhold

Tindron

Medlemmer
  • Innlegg

    70
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Tindron

  1. Shipping kommer til å stige forholdsvis kraftig i 2013... Har rimelig gode kilder på dette i bransjen...

     

    Hva som skjer i 2012 er mer usikkert

     

    Cool story, bro. Har du noen pitch på hvorfor bransjen skal stige kraftig i 2013? Jeg har lite peiling på shipping selv, men hadde vært fint å fått litt innsyn.

  2. Hei hei!

     

    Grunnen til at jeg føler at jeg sitter igjen med mer etter å ha gått realfag, er at jeg har et mye bedre grunnlag for å takle de matematiske fagene, og arbeidsmetoden. Dette er ting som kommer mest fram i fag som matematikk og fysikk. I kjemi og biologi jobber du på en litt annen måte, selv om kjemi også i stor grad baserer seg på løsning av oppgaver.

     

    Likevel er jeg av den oppfatning av at engelsk er et svært viktig fag nå til dags, og at man ikke kan tape på å ta litt ekstra engelsk på videregående. Jeg ser for meg at dette kan være nyttig når man skal skrive akademisk engelsk, ettersom dette er vanskeligere å lære seg på egenhånd. Å ta et økonomifag ved siden av kan være nyttig pga. motivasjon, kan jeg se for meg. Dersom man tar noe økonomisk kommer man også litt inni tenkemåten man må bruke på økonomistudiet. Særlig i fag som makroøkonomi kan det være kjekt å sitte inne med et slikt overblikk som man kan få av å ta det faget på videregående.

     

    Når det gjelder pensum i økonomifagene på videregående er det av min erfaring ganske labert, og man kjører raskt gjennom dette på de første ukene på høgskolen. Derfor er det ikke selve pensumet som kan gi deg en fordel, men øvelse i å se økonomiske sammenhenger.

     

    Dersom du har stor interesse, eller har lett for realfag, så vil det kanskje være like greit å kjøre opp med full kvote fra disse. Sliter du derimot litt med realfagene, så er det ikke nødvendig å pådra seg mer ekstrarbeid enn nødvendig. Da kan det heller være kjekt å ta noen "enklere" fag ved siden av.

     

    Husk likevel at du får ekstrapoeng for å ta realfag, men at det er R2 og FY2 som virkelig adder noe til vitnemålet, der får du, som jeg kan huske, 1 poeng for hvert av fagene. Det er likevel ikke verdt det om du får 3-4 i fagene.

  3. Heisann!

     

    Jeg går nå tredjeåret på økonomi og administrasjon med spesialisering i finansiell styring.

     

    Min erfaring er at de som tok "tunge" realfag på VGS generelt har et fortrinn når de kommer på økonomistudiet. Det er ikke fordi det kreves spesielt mye fysikk eller matte på studiet, men fordi arbeidsmåten er ganske lik. I fag som bedriftsøkonomi, mikroøkonomi, makroøkonomi, og finansiering/investering kreves det at man løser oppgaver på egenhånd, og at man forstår hvordan man skal trikse med formler.

     

    Selv hadde jeg R2, FY2, BI2, og KJ1 på VGS, og føler jeg sitter igjen med mye mer enn de som tok rettslære, og økonomifag.

     

    Mitt tips til deg er å prøve deg på R-matte og fysikk, og velge engelsk og et økonomifag ved siden av. Dersom du får 5 i T-matte skal du klare R-matte ganske greit. Selv hadde jeg 4 i T, men fikk 5 og 6 i R2 og FY2.

     

    Har du noen andre spørsmål så er det bare å fyre løs!

  4. Hei TS!

    Jeg har vært gjest hos Thomas Nygård gjennom aksjeklubben min. Svært intelligent type.

     

    Når det gjelder lønnsomhten av å bruke en megler så har jeg ingen erfaring, selv bruker jeg nettmegler for å få minst mulig kurtasje. Det er noe som heter at man ikke skal spørre frisøren sin om man trenger en hårklipp...

     

    Har du lite peiling så vil det kanskje lønne seg for deg å plassere de i ulike fond, med mindre du er søkkrik og kan få til en spesiell deal med meglerhuset. Dog, hadde du vært så rik hadde du nok ikke spurt om råd på diskusjon.no.

     

    Jeg hadde nok fordelt pengene mellom et eller annet rente/obligasjonsfond, et indeksfond, og kanskje noe som er eksponert mot emerging markets, om jeg var deg.

  5. Flisespikkeri folkens.

    Når "alle" trekker seg ute av markedet, så er det ikke flere selgere igjen. Når alle er negative til markedet, så kan det ikke bli mørkere, og det neste som skjer er at noen kjøper.

     

    Beklager at jeg ikke spesifiserte det, jeg trodde virkelig at folk ville forstå hva jeg mente.

  6. Hei!

    Jeg har jobbet på Norstat i Trondheim, og har flere venner som jobber der nå.

    De driver med telefonintervju. Lønna er ganske lav, 90 kroner i timen fast. I tillegg til dette kommer bonus på 32 kroner, som det skal godt gjøres å ikke oppnå. I tillegg vil du få økning i fastlønn ettersom du jobber der lengre.

     

    Arbeidet går ut på å ringe til privatpersoner eller bedrifter og prøve å få de til å svare på undersøkelser. Jobben er kanskje ikke kul, men jeg likte meg der. Man arbeider femtimers skift, og dagene går relativt hurtig.

     

    Spør i vei om du lurer på noe.

     

    www.norstat.no

     

    Vidar

  7. Det kommer jo helt an på hvorfor du kjøpte aksjene. Du kjøpte de bakgrunn av noe, har de forholdene endret seg? Hvor mye har de endret seg?

     

    Når den siste mann har solgt aksjene sine, hvem skal da presse kursene nedover? Dog, det er ikke til å komme bort ifra at det er høy sannsynlighet for resesjon i markedet.

     

    Selv har jeg ført rundt halvparten av porteføljen min til Holberg Likviditet, og har også en grei andel i cash. Kommer til å gå inn i markedet om børsen faller ytterligere.

  8. Jeg er interessert i å lære mer om aksjer. Noen gode nettsider for å komme igang?

     

    Investopedia. Her står det en drøss med forklaringer på alt mulig rart. Ellers så foreslår jeg å lese avisene daglig. Les gjennom hegnar.no og e24.no hver dag, og vurder å få deg et abonnement på Dagens Næringsliv, eller Finansavisen.

     

    Ønsker du å lære teknisk analyse kan du sjekke ut trendtech sin analyseskole.

     

    Kjør på med spørsmål om du lurer på noe :)

     

    http://www.investopedia.com/university/#axzz1cSCpDSsr

    http://trendtech.no/c-138-Analyseskolen.aspx

     

    Vidar

  9. Tja, en veldiversifisert portefølje av aksjer hadde kanskje vært noe om du hadde hatt en tidshorisont på 5-15 år.

     

    Jeg ville ha kastet en god del av pengene i pengemarkeds/obligasjons-fond. Gjerne fordelt på et par-tre stykker slik at du kan spre deg på ulike risikonivå. Jeg ville også ha satt av noe på en høyrentekonto, og noe i et aksjefond som fokuserer på emerging markets (kanskje typ 10 % av porteføljen?). Siden jeg er en aksjenerd hadde jeg nok også plassert en del i håndplukkede aksjer, råvarer og slikt snacks.

     

    Dette forutsetter selvfølgelig at du har BSU i orden, noe jeg ser du har :)

     

    Vidar

  10. Hei!

    Om du virkelig ønsker å lære deg mer om aksjeanalyse så ville jeg ha anbefalt deg å starte med enkel teknisk analyse. Teknisk analyse er en ganske enkel form for aksjeanalyse, og du bygger raskt selvtillitt. Lær deg om trendkanal, støtte- og motstandsnivåer, volum, rsi, og formasjoner. Når du kan dette kan du begynne å teste det ved å analysere grafer.

    En god kilde til å lære teknisk analyse kan være å bruke veiledningen til trendtech, du finner den på hjemmesidene dems. Bruk også wikipedia og investopedia til å søke opp ord og uttrykk du lurer på.

     

    Når du har teknisk analyse i bunn, vil det være enklere for deg å få motivasjon til å bygge videre på fundamental aksjeanalyse. Det er dette som i mine øyne er snadder.

    Innenfor fundamental analyse er det to hoveddeler av analyseområder. Den ene går på relativ prising, mens den andre går på absolutt prising.

     

    Ved bruk av relativ prising må du bruke historiske tall til å estimere framtidige regnskapstall. Videre finner du selskapets multipler, slik som P/E, P/B, EV/Revenues og EV/EBIT. Når du har gjort dette, kan du sammenligne de verdiene du får med selskapets nærmeste konkurrenter. Om du sammenligner med et eller to selskaper, så er det nok i starten.

     

    Ved absolutt prising bruker jeg gjerne DCF eller DDM for å analysere selskapets verdi. Det dette går ut på er at du estimerer framtidig inntjening og framtidig kontantstrøm/utbytte for selskapet, for så å neddiskontere dette med et avkastningskrav. Til slutt vil du da komme fram til en verdi på selskapet.

     

    Hvordan du skal gjøre alt dette finner du ved å google. Jeg har brukt investopedia, valuatum, og wikipedia svært mye. Jeg anbefaler deg å starte med å gå på www.investopedia.org og lese det du kan finne av guider og forklaringer.

     

    Har du noen spørsmål må du gjerne ta kontakt med meg på pm eller på mail. Dette gjelder for dere andre også. Det er viktig å nevne at jeg kun er en student og at jeg er langt ifra profesjonell på dette.

     

    Mvh.

    Vidar

    vidarsl90 * gmail

    • Liker 1
  11. Hei!

     

    Jeg går på tredjeåret på TØH og må si at noe av det som er blitt skrevet over ikke stemmer med min erfaring.

     

    Klassene våre er på 200-400 studenter. Foreleserne snakker mer eller mindre aldri med studentene. Foreleserne våre forsker, og ikke alle bryr seg så hardt om det å undervise. Vi har også doktorgrad på skolen.

     

    Det jeg ser på som hovedforskjellen mellom uni og hs er at utdanningene som tilbys på hs er mer praktisk rettet, ved at de sikter seg inn mot en jobb og ikke mot selve "faget". På uni så studerer du f.eks. økonomi, mens på hs blir du en økonom (satt litt på spissen).

     

    Ellers så er det vel mye friere ved sammensetning fag og slikt på uni, mens på hs er det mer en fast studieplan som skal følges (med valgfag her og der). Universitetene er også mye større, og har flere felt (minst fire) hvor de tilbyr doktorgrader.

     

    Hva du bør velge vil være mye opp til hva du skal studere. Skal du bli ingeniør ville jeg ha valgt NTNU framfor HiST, men skal du bli økonom ville jeg valgt NHH framfor UiB.

     

    Tindron.

  12. Hei!

    Ser at siste post her er fra 14. august, men vil gjerne dele min erfaring likevel.

     

    Jeg starter nå på tredjeåret på TØH og har valgt spesialisering innen Finans. På videregående hadde jeg realfag med fordypning innen R2, fysikk og biologi, hadde også kjemi på andreåret der.

     

    På meg så virker det som en klar fordel for meg å ha tatt realfag på vgs, rett og slett fordi du lærer deg studieteknikk og trener deg selv på bruk og manipulasjon av formler. De jeg går i klasse med som kun hadde økonomifag på videregående sier at de føler fagene var mer eller mindre ubrukelige. Vanskelighetsgraden var lav, og pensum var verdiløst. Det de føler de dro nytte av var måten å tenke på, som de kan overføre til en økad-utdanning. Mange av dem sliter med matematikken.

     

    Etter å ha tatt R2 og fysikk så ser jeg på endel av regneteknikkene som selvfølgeligheter, og når jeg leser makro (med endel formler), så trenger ikke jeg å stoppe og tenke for å forstå sammenhengene i formlene.

     

    Mitt råd er at du velger fysikk. Du får verdifull trening i matematikk og bruk av formler, du får ekstra studiepoeng (eller hva det kalles), og du får mer tid til å konsentrere deg om faget (evt. mer fritid) slik at du kan få en bedre karakter.

     

    Men, er du en av de som sliter med matte så vil nok ikke fysikk være noe for deg. Jeg valgte fysikk fordi jeg syntes at det var utrolig kult, for å få en utfordring, og fordi jeg hadde hørt at økonomifagene på vgs var jalla.

     

    Tindron

  13. Fantastisk tråd!

     

    Jeg jobber i en av bankene i Terrasystemet, i en liten filial i en storby. Siden vi kun er en liten filial har vi ikke kasse her, noe alle kundene våre blir gjort oppmerksom på og synes at det er greit.

     

    Daglig får vi folk innom som ikke er kunde i banken og som gjerne vil betale en regning eller sette inn penger på kontoen sin.

     

    Meg: Hei! Hva kan jeg hjelpe deg med?

    Kunde: Hei! Jeg vil betale en regning.

    Meg: Den er grei. Har du legitimasjon?

    *Kunden gir meg kortet sitt*

    M: Jeg ser at du ikke er kunde her, da får jeg ikke tak i kontoen din og kan ikke hjelpe deg.

    K: Hva skal jeg gjøre da?

    M: Du kan gå til banken din, der hvor du er kunde.

    K: Men de har ikke kontor her i byen!

    M: Da får du nesten ta kontakt med banken din, eller gå til en større bank hvor de har kasse.

     

    Jeg må si at jeg undres over hvor sinte folk kan bli på meg fordi deres egen bank ikke kan hjelpe dem. Det er da vitterlig ikke mitt problem. Tenk om jeg skulle ha gått til Elkjøp og kjøpt en TV, for så å gå til Expert og klage over at jeg er misfornøyd.

     

     

    Vi får også en del folk innom som mener helt og holdent at de er kunde her. De påstår de er kunde i "Sparebanken", og de tror meg ikke når jeg forteller dem at "**** Sparebank" ikke er "Sparebank 1". Rart at folk ikke vet hvor de er kunde hen :)

     

     

    Jeg husker også i fjor, under vekterstreiken:

    K: Minibanken deres er tom for penger

    M: Beklager, men pga. vekterstreiken kan vi ikke fylle den opp.

    K: Herregud, dere er da en bank! Har dere ikke penger selv om det er vekterstreik?

    Hele poenget med vekterstreiken er jo at vekterne ikke kan gi oss penger...

    • Liker 2
  14. For å skaffe deg et sted å bo trenger du en stabil inntektskilde. Da må du skaffe deg jobb, og det får du ved å søke på flere forskjellige jobber. Bruk gjerne finn.no, og slike sider, men husk også på å møte opp på arbeidsplassen, det gir et bedre inntrykk for arbeidsgiver. Sørg også for at du har skrevet en god CV, og en søknad for hver jobb. Om du ikke finner det jobb tidsnok, så kan du bli nødt til å bo hjemme hos foreldrene dine :)

    Hva var det egentlig du forventa å få svar på?

    • Liker 2
  15. De fleste banker har et eller annet studentopplegg som gjør at det blir gebyrfritt for deg. Jeg har (og jobber også) i en bank som er medeier i Terra. Der har jeg som student ingen gebyrer på bruk, annet enn 2-3 kroner ved betalinger av regninger over nettbank.

     

    Vidar

  16. "Hvis bedriften jeg (midlertidig) arbeider for har en omsetningsvekst på 5 % hvert år, vil bedriften i løpet av 14 år ha fordoblet sin omsetning. Hva betyr dette for de mindre og mer vanskeligstilte konkurrentene? Skal de gå konkurs fordi de ikke får kjøpt varer like billig som gigantene og dermed må selge til en høyere pris, noe som resulterer i færre kunder? Jeg har ingen svar her, men håper dette er et emne dere er villig til å prate om."

     

    Mener du at ulønnsome bedrifter burde få fortsette å eksistere? Eller skal noen bli straffet fordi de gjør det godt?

  17. Sært at dere får venteplass.

    Jeg får kun vist tilbud på førsteprio, og på resten står det bare

    Bortfaller pga. tilbud på høyere prioritet.

     

    Ka i?

     

    Selvfølgelig kommer du ikke på venteliste på de andre når du allerede har fått studieplass på førstevalget. Hvorfor skulle du ønske å stå på venteliste på andrevalget, når du allerede har kommet inn på din førsteprioritet?

×
×
  • Opprett ny...