Gå til innhold

Armas

Medlemmer
  • Innlegg

    103
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Armas

  1. Hei. 

    Jeg trenger litt hjelp til å sette opp hjemmenettverk her. Jeg har en hybel, som har internet inkludert I husleien. Jeg vil være sikker på at hybelboer ikke har tilgang til mitt nettverk. 

    Jeg har følgende fra unifi: usg, AP, AP lite og en switch. 

    I tillegg har jeg en eldre basestasjon fra Telenor , zyxel. 

    I dag er den gamle basestasjonen satt opp I hybelen med eget nett der, men den basestasjonen er bare plugget inn I min switch, som igjen er koblet inn I USGen. Jeg kan ikke allverden om dette, og lurer nå på om hybelboeren egentlig har full tilgang til mitt nettverk gjennom nettverkskablen som går inn til basestasjonen. 

    Jeg har nettop kjøpt en ny AP lite som jeg ikke får koblet til. Jeg får faktisk ikke tilgang til hverken USGen eller APen min gjennom Unifi nettworkcontroller, og har googlet meg frem til at dette kan skje pga en feil. Tenkte derfor å resette alt, og sette det opp riktig. 

    Så! Finnes det en god guide for å sette opp USG, switch og to AP på "riktig" måte?

    Hvordan bør jeg så gå frem for å lage ett lukket nett for hybelen, der jeg selv bestemmer maks hastighet/ Båndbredde?

  2. Hvis man går inn i Device Manager vil man se hvilke "devices" som mangler driver. (Angitt med gult utropstegn?)

    Derfra kan man også velge å installere driver, inkl. "search for driver on Windows Update" (eller hva det nå enn står)

     

    Noen ganger må man manuelt installere driver for nettverkskortet, men deretter burde det gå mer eller mindre av seg selv.

    Det er en lang liste hos HP over drivere for nettverk. 10 stk for min modell fra HP.  

    Er det denne som er til nettverkskortet?

     

    Intel 82577LM and 82577LC Gigabit Ethernet Driver

  3. Hei!

     

    Jeg har en gammel laptop fra jobb som skal brukes som en slags hjemmesentral for hjemmeautomasjon. 

     

    Jeg har formatert harddisken og installert windows7 (som var det jeg hadde lisens på). 

     

    Hvilke drivere trenger jeg nå å laste ned, og hvor bør jeg laste dem ned fra? På HP sine hjemmesider så er det jo en kjempeliste over drivere til denne laptoppen, men hvilke trenger jeg, og er det bedre å laste dem ned fra hver enkelt produsent?

     

    På forhånd takk

  4. Så bra at posten min var oppklarende! Da har jeg gjort noe riktig. Mesh-nettverk er nest beste oppsett. Det beste er kablet.

     

    Ja, du må sette Telenor-routeren i bridge mode. Den inneholder modem som må benyttes i Telenor-nettverket. Den andre boksen du skriver om, er en fiberkonverter. Den konverterer bare fiber-signalet (lys) til ethernet (elektrisk signal).

     

    Ikke noe problem med å bruke den uten å sette opp konfigurasjon, så vidt jeg vet.

     

    Hvis du skal ha ett eller to aksesspunkter så holder 60-watts modellen lenge! Den kan levere ca. 15 watt per port.

     

     

    Da er utstyr kjøpt inn, og foreløpig satt opp. 

     

    Det ble

     

     

    1x USG

    1x Unifi AP AC Pro

    1x US-8-60w (PoE-switch)

    2x TPlink switcher

     

    Foreløpig er det koblet uten Telenor P8702N som bro. Kabelen går direkte fra fiberkonverter til USG. Det fungerer fint. 

     

    Dessverre er ikke AP Pro kraftig nok til å gi godt nett i hele huset. Det er mye bedre enn før, men ikke godt nok. Det er forsåvidt ingen overraskelse. Vannbåren varme er tydeligvis en stor utfordring. Jeg skal teste litt med å flytte den til en bedre posisjon, men tipper at det må bli en eller to AP lite i tillegg.

     

    Så takk for hjelpen med valg av utstyr. Veldig fornøyd med produktene fra Ubiquity så langt. 

     

    Ett siste spørsmål tilslutt:

     

    Kan jeg bruke multimodemet fra Telenor som ett aksesspunkt for ett eget trådløst nett i hybelen? 

    Hvis jeg kan det - er det en god ide eller vil det bare forstyrre mitt eget nett. Er det bedre å sette opp alt med AP fra ubiquity og heller lage ett eget trådløst nett for hybel parallelt med mitt trådløse nett og mitt trådløse gjestenettverk?

  5. Det var absolutt oppklarende. i morges var jeg sikker på at jeg trengte ett mesh-nettverk, og nå grubler jeg over hva som er beste løsning med switcher og aksesspunkter. Gøy å lære nye ting :)

     

    Jeg er derimot ikke helt i mål med hva jeg skal kjøpe, men heller mot å gå for en AP AC pro. Dersom det ikke er nok, så kan jeg j alltids bygge ut med en AP lite senere. 

     

    Noen nye spørsmål:

    Må jeg bruke telenor sitt modem som bridge, eller kan jeg koble usg-en rett i fiber-boksen fra canal digital? Jeg vet ikke helt hva den boksen gjør, men den tar fiberkabelen inn og gir meg nett ut i en nettverkport og tv-signal ut i en coax. 

     

    Dersom jeg velger en managed switch, er det noe i veien for å bruke den som en automatisk switch inntil jeg trenger den ekstra funksjonaliteten. Eller er det mer jobb å sette denne opp dersom jeg ikke trenger de ekstra mulighetene en managed switch gir?

     

    Hvor mange watt trenger jeg fra poe-switchen? Ser at den med 150 er nokså mye dyrere en den med 60w. 

    Etter hva jeg kan google meg frem til, så bruker AP pro bare 7w?

  6. Ser at denne ble skilt ut til en ny tråd. 

     

    USG sørger for en mer sømløs kobling mellom Ubiquiti-utstyr. Men jeg anbefaler at du ser på svaret jeg gav i tråden til reiarts. Som jeg dog skriver, så finnes det mange måter å løse det på. 

     

    Svar fra den andre tråden:

     

    Hei Armas. 

     

    Tror opplegget du skisserer trenger et ganske annet oppsett enn hva reiarts har. Det finnes flere måter å løse dette på, og under følger noen forslag.

     

    Alternativ 1:

     

    1x Telenor P8702N (satt i bro-modus)

    1x USG

    1x Unifi AP AC Pro

    1x US-8-60w (PoE-switch)

    3x US-8

     

    I 2. etg ville jeg brukt en nettverksport til switch US-8. Da har du 8 porter til utstyr (Apple TV, SmartTV, Canal Digital dekoder, Sonos Bridge og mer). 

     

    I 1. etg ville jeg brukt en nettverksport til switch US-8-60w (PoE.switch). Her kan du så trekke en kabel til en AP AC Pro. Jeg ville valgt Pro-modellen fordi den har noe bedre rekkevidde og takler høyere hastighet enn Lite- og LR-modellene.

     

    I kjelleren ville jeg gått for en Switch US-8. Her kan du koble til TV, dekoder og annet eventuelt utstyr du ønsker. 

     

    I boden ville jeg gått for en USG og switch US-8. Sett Telenor routeren i bromodus og trekk en kabel til USG's WAN-port. Koble deretter switchen til USG LAN1. De andre portene til switchen kan du bruke til å koble de 3 andre switchene. og pc, Philips Hue. 

     

    Når det gjelder hybelen, så får du selv vurdere om du ønsker å gi leier tilgang til kabel. Slik jeg ser det, så har du to alternativer; 1) Kjøpe en ekstra switch som du kobler direkte fra LAN2 (og setter opp VLAN) på USG eller 2) sette opp VLAN på porter på f. eks switchen som er tilknyttet kjelleren. Begge deler vil fungere fint. 

     

    Jeg tror dette oppsettet blir estetisk sett penest fordi du kun trenger å trekke en kabel per etage/switch og gir det utvidelsesmuligher i fremtiden. 

     

    Alternativ 2 (ligner i stor grad på alternativ 1, men noen mindre forskjeller). 

    1x Telenor P8702N (satt i bro-modus)

    1x USG

    1x Unifi AP AC Pro (eller 2x AP AC Lite som kan settes i 2. etg og kjeller)

    1x US-8-150w (PoE-switch som kan drive de andre switchene)

    3x US-8

     

    I 2. etg ville jeg brukt en nettverksport til port1 på switch US-8. Da har du 7 porter til utstyr (Apple TV, SmartTV, Canal Digital dekoder, Sonos Bridge og mer). 

     

    I 1. etg ville jeg brukt en nettverksport og koblet til port 1 på switch US-8. Her kan du så trekke en kabel fra port 8 til en AP AC Pro. Jeg ville valgt Pro-modellen fordi den har noe bedre rekkevidde og takler høyere hastighet enn Lite- og LR-modellene.

     

    I kjelleren ville jeg gått for en Switch US-8. Her kan du koble til TV, dekoder og annet eventuelt utstyr du ønsker (7 porter tilgjengelig)

     

     

     

    Ja, jeg er litt usikker på hva som skjedde, men det er sikkert like greit at det ble en egen tråd. Lurer på om du rakk å svare på mitt opprinnelige innlegg, og ikke det redigerte, som står øverst her?

     

    Uansett. Tusen takk for grundig svar. Jeg limer inn svaret ditt fra den andre tråden her, så blir det forhåpentligvis litt ryddigere. 

     

    Først. Hvorfor foreslår du dette, fremfor min løsning (som nok er litt annerledes enn det opprinnelige innlegget som du svarte på.)

     

    Jeg spør fordi jeg er bekymret for at det ikke gir god nok dekning med kun en Unify APAC pro i 1. etg. Huset har vannbåren varme, og den trådløse routeren jeg har idag fra telenor ikke er i nærheten av å gi godt nok signal fra 1. til 2 etg. 

     

    Dersom jeg da går for 2 eller 3 aksesspunkter, så er det vel best å ha switchen med poe i boden sammen med bridgen  og USG?

    Så kan jeg utvide med switcher ved hvert uttak etter behov?

     

    Kabeltrekking håper jeg å unngå fullstendig, ved at aksesspunktene ligger ved tv/ nettverksuttak. 

  7. Beklager om jeg kupper tråden din reiarts, men jeg har inntrykk av at du er mer eller mindre i mål? 

    Jeg har nokså likt behov og tenkte det var greit å ikke starte en ny tråd med nesten samme tema. 

     

    Si fra om jeg heller skal starte en egen. :)

     

    Jeg er i omtrent samme situasjon som deg. 3 etasjer, med ett nettverksuttak (2 porter) i hver etasje, samt bod i kjeller hvor alle portene møtes. Altså totalt 6 porter fordelt på 3 steder. 

     

     

    Jeg har ett par spørsmål ekstra 

     

    Jeg lurer på hvorfor du kjøpte Unifi USG, istedenfor å bruke den gamle Asusen som router? Bør jeg også det? (Jeg har telenor sin zyxel p8702n)

     

    Jeg skal ha flere enheter (tv, tvspill, sonos bridge etc. ) ved hvert nettverksuttak som helst bør kables. Jeg tenkte å løse det ved å ha en liten billig switch og ett aksesspunkt (Ubiquiti UniFi AP AC) på hvert sted. Aksesspunktet kobles i den ene porten , og switchen i den andre. 

     

    I boden, der alle portene møtes, setter jeg en Unbiquiti Switch 8 porter 60w. 

     

    Vil dette fungere bra? (Kan jeg koble en switch inn i en annen for å få flere porter?)

     

    Ettersom switchen fra Unbuiquity er managed, betyr det at portene og aksesspunktet som går til hybelen kan være ett eget nett? 

     

    På forhånd takk for hjelp

  8. Jeg har søkt på dette, både her og på Google, men finner ingen gode svar.

     

    Derfor aner jeg ikke om dette gjelder alle android-brukere, eller om det bare er jeg som har problemet.

     

    Funker ikke gruppe-sms på Android??

     

    Byttet til Android fra Iphone for noen uker siden. Er stort sett fornøyd med Sony Experia XZ1 compact og Android.

     

    En ting sliter jeg derimot veldig med: Gruppe-sms.

     

    De fleste jeg kjenner bruker iPhone og vi er vant til å sende gruppe-sms. Det fungerer ypperlig med iPhone (og imessage antar jeg), men med android får jeg ikke være med på disse lenger.

     

    Vanlig en til en sms fungerer fint, samme med MMS. Jeg har koblet meg av imessage hos apple.

     

    Dersom jeg oppretter en gruppe-sms selv, så står det tydelig øverst i meldingen:

     

    "Denne meldingen er nå en Masse-SMS Hver mottaker får en SMS-melding fra deg, Svar vises i individuelle samtaler"

     

    Dersom en iphone-bruker lager en gruppe-sms, får jeg bare en vanlig en-til-en SMS, og holdes utenfor gruppen.

     

    Her om dagen sendte min mor, som også har android, en gruppe-sms til meg og en annen som også har android. Øverst i tråden står det: "Gruppe-MMS Alle kan svare og alle kan se hverandres meldinger"

    Så, på bunnnen, står det: "Denne samtalen er nå en Masse-SMS...."

     

    Jeg bruker Messages-appen som fulgte med telefonen.

     

    Funker gruppe-sms på android?

    Klarer dere å holde gruppe-sms-samtaler med iphone og eller android-brukere?

     

    Jeg vet at dette funker i facebook messenger etc, men jeg vil jo ikke tvinge andre over i en ny app, jeg vil bare at det skal funke hos meg!

     

    På forhånd takk

     

     

     

     

  9. Jeg har bare en bruker på maskinen. 

     

    I helgen presterte jeg å slette bruker-mappen, og så tømme papirkurven.  Kjipt nok, men det var ikke så mye viktig i mappene. Dette handler ikke om å få tilbake dokumentene, men om at jeg vil ha tilbake brukermappen og "my documents -mappen". 

     

    Brukeren min ser ut til å være der (jeg kan logge inn og passordet er det samme)

    Under "Accounts" i Settings, så står riktig bruker der, som administrator. 

     

    Hvordan får jeg tilabake bruker-mappen (my documents etc)

     

    Dropbox ligger fremdeles i mappestrukturen, men den er tom? (Dersom jeg går inn vi nettleseren så er alle dokumenter der de skal være)

     

    Dersom det er mulig vil jeg selvsagt gjerne gjenopprette dokumenter i mappen som ble slettet, men har bare funnet løsninger som koster ca 1000kr. Vet ikke egentlig om det er verdt det. 

     

    Det som er rart, er at User-mappen fremdeles er på 51GB, men de to mappene som ligger der (public og default.migrated) er nesten tomme. 

    Historikken til word og Excel viser også til dokumenter (som kan åpnes) i min gamle brukermappe. 

     

    På forhånd takk

  10.  

    Jeg forsøker å finne en høyttaler til hytta og sliter virkelig. Så nå håper jeg dere har en god løsning til meg som jeg ikke vet om. 

     

    Vi ønsker oss:

    Bærbar høyttaler med god lyd og batteri

    Må kunne spille musikk fra mobiler (blåtann)

     

    Hadde egentlig tenkt å gå for B&O Beolit 15 eller lignende. Men skjønner nå at vi også må ha mulihet for DAB. 

     

    Hvordan skal vi få til det?

    På hytta er det tidvis dårlig internett, så vi kan ikke stole på internett-radio. 

     

    Enten trenger vi en løsning for å strømme DAB fra en radio til Høyttaleren, eller så må vi finne en god høyttaler som også har DAB. 

     

    Noen som har gode løsinger?

     

    På forhånd takk. 

    Må vel bli noe slikt som Geneva model S da. Den har bluetooth, DAB og FM radio, og har ganske grei lyd. Er man veldig kresen på lyd bør man kanskje se etter noe annet, men til vanlig lytting fungerer den helt fint. Pent utseende har den også!

     

    Takk for svar, men Geneva model S går vel ikke på batteri?

     

    Jeg skjønner nå at det er bare å gi opp denne planen, så nå går vi heller for en stasjonær spiller med DAB og blåtann som er stor nok til å fylle det store rommet på hytta. Så kjøper vi en mindre dab-radio som går på batteri og har blåtann som vi kan ta med ut på terrassen, inn på soverom eller på stranden. Med de kriteriene blir det mye letter å finne det vi ser etter.

  11. Jeg forsøker å finne en høyttaler til hytta og sliter virkelig. Så nå håper jeg dere har en god løsning til meg som jeg ikke vet om. 

     

    Vi ønsker oss:

    Bærbar høyttaler med god lyd og batteri

    Må kunne spille musikk fra mobiler (blåtann)

     

    Hadde egentlig tenkt å gå for B&O Beolit 15 eller lignende. Men skjønner nå at vi også må ha mulihet for DAB. 

     

    Hvordan skal vi få til det?

    På hytta er det tidvis dårlig internett, så vi kan ikke stole på internett-radio. 

     

    Enten trenger vi en løsning for å strømme DAB fra en radio til Høyttaleren, eller så må vi finne en god høyttaler som også har DAB. 

     

    Noen som har gode løsinger?

     

    På forhånd takk. 

  12. Så lenge du har plate og kodenøkkelen går det bra, du har da en lovlig kjøpt vare som vil fungere så lenge maskinen klarer og lese kodespråket. Men du må huske at det er en begrensing på 2stk. maskiner så kjøper du en brukt plate må du være sikker på at tidelig eier kan deaktivert programmet, det kan også by på problemer hvis du har et nyere kamera siden kameraet ikke er lagt inn i softvaren til LR5 og dermed ikke kan tolke kameraet sine raw-filer.

     

    Edit: tar jeg ikke helt feil holder det ikke og bare slette LR5 fra maskinen man må inn i programmet og deaktivere kodenøkkelen før man sletter programmet så Adobe-selskapet kan oppdage at kodenøkkelen ikke lengre er knyttet opp til spesifikke maskin.

    Takk for svar.

    Da gjelder det bare å finne noen som vil selge da....

     

    Mvh

    Armas

  13. Kanskje ett snodig spørsmål for mange men:

     

    Jeg trenger ikke mer enn Lightroom 5. Sikkert mye fint i CC og Lightroom 6, men dersom det er mulig å få 5eren billig så holder det i massevis for meg. 

     

    5eren er selvsagt ikke i salg nå som det er kommet nyere versjoner. 

     

    Men!

    Det må da være mulig å kjøpe den brukt av noen som har gått over til cc?

    Det kan ikke være noe i veien for det vel? Man selger vel i praksis da bare en seriekode og evt en cd, men det er vel sikkert mulig å laste det ned ett sted også. 

     

    Jeg er ikke ute etter å piratkopiere noe her, det kan jeg fint få til selv. Jeg vil ha en lovlig kopi. Er det mulig eller har adobe sikret seg mot dette på en eller annen måte?

     

    på forhånd takk,

     

  14. Hei!

    Min Macbook pro fra 2011 har tatt kvelden og jeg trenger ny Laptop. Denne gangen blir det Windows, og jeg har kommet frem til at en 2i1 maskin nok er det beste for meg. Har andre behov nå enn da jeg kjøpte macbooken.  Bruker pcen til surfing, lett skriving og Excel, samt organisering av bilder. Trenger ikke tungt Photoshop-ytelse, men må kunne håndtere store bibliotek i Lightroom.

     

    Tanken er dermed at jeg ikke har så store krav til ytelse, men jeg har store krav til byggekvalitet og skjerm.

    Utfordringen er selvsagt at god byggekvalitet ofte følges av høy ytelse og disse maskinene er dermed dyre.

     

    Derfor lurer jeg på om det kan lønne seg å kjøpe en brukt Premium - 2i1 (f.eks en surface pro 3) fremfor en ny mellomsjikts 2i1 (for eksempel acer aspire switch 12")

     

    Den brukte maskinen er noe billigere, men har sannsynligvis høyere byggekvalitet.

    Den nye er nok litt raskere, og batteriet er jo nytt - men den er jo også dyrere og ikke så "fin". Og den koster egentlig mer enn det jeg vil betale idag.

     

    Hva tenker dere? Er det lurt å kjøpe brukt 2i1 Laptop/nettbrett, eller får man mer for pengene med en ny?

     

     

    I så fall: Hvilke brukte modeller bør jeg se på (som helst koster 3-5000)?

    Jeg vil egentlig ikke ut med 6-7000 for en ny acer aspire switch

     

    På forhånd takk.

  15. Av disse, så er det Fuji X-A1/XM-1 som gir deg best muligheter når det gjelder manuelle instillinger. Den har to hjul. Blenderprioritet vil også gå greit med NX300; selv om den har kun et hjul. GF6 er for de som skyter i P og full auto.

     

    Av disse, så hadde jeg valgt Fuji X-M1. Bedre bildebrikke enn X-A1, kompakt størrelse, god optikk.

    Liker også fuji best, men der koster 30mm f1.4 ganske mye mer enn hos konkurrentene, så totalt sett blir det mye dyrere. (Jeg vet at den fuji-linsen er verdt pengene, men usikker på om jeg kan forsvare den høye prisen.)

  16. Samsung NX300 har ikke noe tommelhjul på baksiden (NX200 hadde dette), men nesten alle originale objektiver har i-Function ring som man kan vri på for å justere innstillingene, denne aktiveres med en egen knapp som også bytter funksjon for hva ringen skal gjøre (konfigurerbar i meny). Dermed har man totalt to hjul for innstillinger.

     

    Alternativt kan man bruke touch-skjerm til innstillingene, men det er nok ikke optimalt i alle sammenhenger.

    Så dersom objektivet ikke har i-function så må jeg inn i menyen for å endre blender, lukker og eksponering?

    Tror nok det mest brukte objektivet vil bli Samsung sitt 30mm f2.0, og dette har ikke i-function.

  17. Hei.

     

    Jeg sliter veldig med å velge nytt speilløst systemkamera.

     

    Den store tvilen kommer som følge av ett kombinert ønske om:

    Manuell kontroll, lite kamera, lav pris, søker.

     

    Det er mulig jeg dropper søker for å få ett lite og rimeligere kamera.

    Jeg er derimot ikke villig til å gå bort fra ok muligheter for manuell kontroll.

     

    Jeg har forsøkt å lese tester for å finne ut av dette, men det er ikke så greit.

     

    Kan noen svare på mine spørsmål for følgende kameraer:

    Fuji X-A1, Fuji X-M1, Samsung nex300 og Panasonic DMC GF6.

    Av disse er det nok GF6 som forleløpig appelerer mest til meg.

     

    Jeg bruker stort sett blenderprioritet når jeg tar bilder, og av og til lukkerprioritet eller helt manuell.

    Dersom jeg setter kameraet til en av disse, må jeg ha rask og enkel tilgang på å justere valgte innstilling. Dvs helst ett eget hjul som styres med tommel. I tillegg bør jeg raskt kunne justere eksponeringen. Er dette mulig på disse kameraene? eller må jeg opp til f. eks NEX6 eller Olympus EM5 for å få god betjening av manuelle instillinger?

     

    På forhånd takk.

  18. Fikk sett litt noen av dem idag.

     

    fuji X E-1 var mye større enn jeg hadde trodd. Litt for stort og klumpete etter hva jeg vil ha.

     

    sony nex6 var også større en jeg hadde trodd, men fremdeles liten og nett.

     

    Olympus E-M5 overrasket derimot andre veien. Den var mindre og nettere enn hva jeg hadde sett for meg. Dessverre var den værtette kitlinsen ganske stor...

     

    Jeg har vel nå betemt meg for å gå for en normalzoom som ikke er så lyssterk. Kanskje kitlinsen som man får med. Ved siden av kjøper jeg ett fastobjektiv som tilsvarer ca. 50mm i fullformat.

     

    Så da er det bare å få solgt det gamle utstyret for å se hva budsjettet blir.

     

    Tusen takk for all hjelp :)

  19. Takk til alle for masse gode svar og forslag.

    Jeg skjønner forholdet mellom brennvidde og dybdeskarphet nå.

     

     

    Å oppgradere huset til Pentaxen er uaktuelt pga størrelse. Det er trist å selge så mye fin og dyr optikk (relativt, men det gjelder for meg), men ingen kamera er dårligere enn det som ligger hjemme.

     

    Lyssterk nomalzoom til mFT er jo veldig dyrt, for fujifilm er det billig (se under) og for Sony er det ikkeeksisterende?

     

    Ser derfor på to alternativer for linseoppsett i begynnelsen:

     

    1.Ikke stille krav til at normalzoomen er så lyssterk, og heller gå for ett lyssterkt godt normalobjektiv.

    2. Kjøpe med et lyssterkt normalzoom, droppe normalobjektivet og heller kjøpe andre fast-linser senere ved behov.

     

    Alternative kameraer:

     

    Panasonic: GX7 blir for dyrt, på tross av at det er bedre. Jeg ville nok valgt GX1. Med linsealternativ 1 blir ikke totalprisen så ille. Fastobjektivet vil da bli Panasonic Leica DG summilux 25mm f/1.4

    Med linsealternativ 2 blir det dyrt pga de dyre normalzoomene.

     

    Olympus: OM-d E-M5 ser fint ut men det er kanskje litt stort? (større en GX7). Liker kamera bedre en GX1, men det koster jo også 4500 mer. Linser blir vel det samme som for panasonic.

     

    Fujifilm: Liker X E-1 veldig godt. For meg ser det ut som denne selges med en kitlinse som koster 5500 separat? Kan det stemme? Huset koster ca 7000, med kitlinsen koster det 8500, men den samme linsen (XF 18-55mm f/2.8) koster 5500 separat? Kan det virkelig være samme linse? Velger jeg dette så blir det vel alternativ 2 for linser.

     

    Sony: NEX 6 ser jo veldig fint ut og koster ca 5000 uten linse. Sony har ingen linser for linsealternativ 2, så der blir det alternativ 1.

     

    Nå blir det mye å sammenligne her, og jeg har ikke hatt tid til å se gjennom alt. Skal innom en butikk senere i dag for å kjenne litt på kameraene.

     

     

    Er veldig åpen for forslag og kommentarer!

  20. Hei.

    Jeg skal gå over fra speilrefleks til speilløst system og trenger hjelp!

     

    Kan noen forklare hva overgangen betyr for brennvidde og dybdeskarphet?

    Jeg forstår at avstanden til bildebrikken (og størrelsen på denne) gir disse kameraene en annen cropfaktor (2x for micro4/3?) men hva betyr det for dybdeskarpheten?

     

    Jeg liker å bruke dybdeskarphet akitv for å få forskjellige uttrykk i bildene mine på mitt speilrefleks vet jeg hva jeg må bruke for å få den effekten jeg ønsker, men hvordan oversettes dette til nye systemer? Mer konkret: Hvilken blender må jeg ha for å få fin bookeh på ett portrett? Hvilken blender må jeg ha for å få med alle detaljer i forgrunn og bakgrunn på ett landskapsfoto?

     

    Kit-linsene som følger med kameraene har gjerne blender 3,5-5,6. Er ikke det latterlig trangt?

     

    Litt om systemet jeg bruker idag:

    Pentax K200

    Sigma DC EX MACRO 18-50mm normalzoom f2,8 til f22

    Sigma DC EX 10-20mm Vidvinkel

    Pentax 50mm f1,4 fastobjektiv

    Pentax 70-300mm telelinse

     

    Er utrolig fornøy med kameraet (selv om det begynner å bli vel gammel)

    og de tre første linsene. Men pga størrelsen blir det ofte liggende hjemme.

     

    Nå vil jeg gjerne bytte det ut med ett nytt og mindre system, derfor speilløst.

     

    Hva jeg tror jeg ser etter:

    Robust kamera med lett tilgang på manuelle instiillinger. Det må være lett å ta bilder basert på blender og lukker. Lett å bytte ISO og lett å over/ undereksponere. Tror jeg vil ha søker, men kanskje det bare er innbildning. Fint om kamerahuset er i metall og tåler litt regn.

     

    Linser:

     

    -Jeg tror det er kjekt med en god lyssterk normalzoom for daglig bruk.

     

    -Er veldig glad i fastobjektivet på pentaxen som går helt ned til f1,4 men kunne ønske at det var 35mm istedenfor 50. Dersom normalzoomen har lav nok blender kan denne kanskje droppes? På den annen side så er størrelsen på fastobjektiver også veldig attraktiv.

     

    -jeg tar ofte bilder med vinvinkel, men er usikker på om dette kan være ett fastobjektiv eller om jeg heller vil ha en vidvinkelzoom.

     

    - trenger også tilstrekkelig zoom for å ta bilder av barn som leker, mulig normalzoomen kan dekke dette.

     

    for å oppsummere så lurer jeg på om det er best å velge 3 gode fastobjektiver sammen med kitlinsen (vidvinkel, normal og tele) eller kjøpe bare huset og god normalzoom og så heller plusse på med spesiallinser etterhvert. Litt av poenget med det nye kameraet skal jo være liten størrelse og da er jo fastobjektiver fint.

     

    Har kikket på Panasonic sitt GX1. Det er latterlig billig hos japanfoto nå, kun 2500. Vil jeg angre på å ikke bruke 6500 ekstra på GX7?

    Jeg innbilder meg at GX serien passer bedre til meg en de andre seriene fra panasonic som ikke har samme manuelle muligheter? Hvordan er i så fall Panasonic vs Olympus sine modeller? Burde sony NEX også vurderes? For meg virker lineutvalget mindre og noe dyrere.

     

    Takk for at du har lest ett langt og rotete innlegg.

     

  21. Ok, da ser det ut som om det heller mot oblivion. Jeg har en tendens til å bli lei av spill etter en stund og er ikke sikker på om jeg trenger expansion packs for å gjøre spillet enda lenger.

     

    Gjør ekstrapakkene spillet rikere (morsommere fra 1 lvl) eller bare lengre?

  22. Takk for kjappe svar.

     

     

    Har ikke noe imot dialoger og en god historie, men det er mange måter å gjøre det på og noen spill appellerer ikke til meg (eks final fantasy som hadde ekstremt mye) mens f.eks myst 3 (som ikke er et rpg men...) glør dette mye bedre.

     

    Kan forresten legge til at jeg liker å nå forskjellige mål. F.eks fullføre ett quest, gå opp en level, bli sterk nok til å bruke ett nytt sverd osv. så dette må være en viktig del i tillegg til en god historie. Mange små mål man kan nå i løpet av spillet.

  23. Hei!

     

    har nettopp kjøpt meg xbox 360 og vil gjerne ha ett godt rollespill. Har sett på både oblivion, fallout3, mass effect og fable 2. Det finnes sikkert flere, så andre anbefalinger er velkommne.

     

    Hva jeg liker: Bygge opp characteren min, en god og engasjerende historie, ikke for lange dialoger eller cutscenes, litt puzzle.

     

    Spill jeg har likt før: Diablo 1 (pc), Might and magic 6 (pc), WoW (spillte mest alene), Myst 3 (pc/ mac), baldurs gate (pc), Dungeon siege (ok, men ble kjedelig mot slutten)

     

    ellers så var jeg ikke så begeistret for final fantasy 7 (det var veldig gøy til tider, men alt for lange dialoger og cutscenes og ikke helt tilfredsstillende måte å bygge opp characterene på)

    Fable 1 var ok, men likte heller ikke her måten man bygget opp characteren dessuten ble historien nokså kjedelig etterhvert.

     

    noen tips?

×
×
  • Opprett ny...