Gå til innhold

vefast

Medlemmer
  • Innlegg

    2
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av vefast

  1. Ved en rekke anledninger har jeg benyttet min private bank og via kort til å betale firma relaterte saker. F.eks kjøp av programvare til utenlandsk selskap, rekvisita på Clas Ohlson og Biltema (De har mye rart og nyttig så lenge du klarer å holde deg unna "nice to have" tingene). Noe av det er til eget firma, andre er betaling av kunders utgifter og viderefaktureres. For å få mer orden på dette i fremtiden, har jeg gått til anskaffelse av kredittkort knyttet til firmakontoen, opplevde til min store overraskelse av Biltema ikke tok kredittkort og måtte bruke privatkortet igjen.

    Kan jeg føre dette som varekjøp eller hvordan gjøres det?

    I et par tilfeller har jeg foretatt "varekjøp for videresalg", hvor et par av varene i kjøpet var til eget bruk. Burde jeg ført det anderledes, eller splittet det opp?

     

    Vera

  2. Hei! Ser at det er flere som meg her, og som ønsker å klare seg selv med sitt regnskap. Jeg har gjort som en annen kar her fortalte, laget en bunke som jeg "ordner siden". Bunken har vokst og jeg har vært nødt til å ta tyren ved hornene.

    Har i lang tid hatt Datax Totaløkonomi som jeg toskete nok ikke har brukt annet en faktura delen i. For et par år siden valgte jeg å gå ut og starte for meg selv, men foreløpig har jeg ved litt hjelp klart å ordne alt via papirer. I fjor kom jeg frem til at jeg skulle bruke programmet jeg har betalt for, og valgte derfor ikke den hjelpen jeg hadde hatt før fordi hun ikke var særlig datakyndig. Etterpå gikk jeg hen og ble hjertesyk og må innrømme rett i kjelleren mentalt også. Er ennå ikke så gammel at jeg har lyst til å trekke inn årene. Etter turen med ambulanse i fjor fikk jeg tilbud om sykemelding, men som selvstendig, hvem skal jeg sykemelde meg fra? Så, jeg har jobbet litt hele tiden, selv om tempoet og inntekten har vært heller laber en stund. Bunken med papirer har jeg bare sett på og utsatt altfor lenge. Til slutt har jeg kommet til at selvmedlidelse og det å ha hodet i sanden ikke lager færre problemer akkurat. Som person har jeg alltid vært optimist, så denne depresjonen ble jeg nødt til å riste av meg. Har tatt telefoner til kemner og skattekontor og holder på å rydde opp. Inntektene har vært lave, men så også utgifter, så alt burde være overkommelig.

     

    Men, nå er jeg i gang igjen, og må få tingene på plass. Trenger noen råd og tips til hvordan man fører et regnskap, og hvor man putter forskjellige bilag. Har lest litt i forumet her og har blitt litt klokere, men har likevel behov for å spørre på min måte.

     

    Kort om mitt foretak: selger varer og tjenester til kunder i nærområdet. Av og til også kurs og opplæring.

     

    Regnskap beskriver flyt av penger i et selskap, og skal beskrive hvordan denne foregår.

     

    1.Når mitt foretak kjøper varer hos en kunde, genererer dette 2 bilag. Først som en Inngående faktura, så som en Utgående betaling. Hvert bilag har 2 linjer/kontoer som den føres på. Penger hit/penger dit.

    Føring:

    1.1 Inngående Faktura: Leverandørkonto(50000..) - forfallsdato -Kreditt --> Kundegjeld?

    Innkjøp varer for videresalg(4300) - mvakode (1)- Debet

    1.2 Bet. Inng. faktura : Bankkonto(1920) - Kredit

    Leverandørkonto(50000..) - Debet

    Oversatt til norsk betyr dette at først ble varene bestillt og sendt og kunden har da penger tilgode hos meg, kredit. Så faller jeg litt av på konto 4300. Betalingen er lettere, der går penger UT av min konto, kredit, og inn på kundens konto, debet.

     

    Del2. Når jeg selger en vare, fungerer dette nesten som varekjøp, og genererer også 2 bilag, først når jeg fakturerer kunden, så når kunden betaler.

    2.1 Utgående faktura: Kundekonto(10000..) - Forfallsdato- Debet --> Kunden mottar en verdi fra meg?

    Salgsinnt.(3000) -mvakode(3) Kredit --> Mitt tilgodehavende?

    2.2 Kundens betaling: Bankkonto(1920) - Debet

    Kundekonto(10000..) - Kredit

     

    Stemmer dette sånn nogenlunde?

    Hva gjør jeg når en faktura har forfallsdato i desember, og ikke betales før februar (sett bort i fra at jeg purrer kunden)? Dette er noe som konkret har skjedd for meg.

     

    Varekjøp ble beskrevet ovenfor. Av og til kjøper jeg varer som jeg trenger i driften. En laptop, frimerker, konvolutter, datautstyr, mobiltelefon, mobilregning, utgifter til bredbåndt(jobber via nettet) og hjemmekontor etc. Av og til kan disse flyte litt sammen og salgsvare kan bli forbruk. Er veldig usikker på hvordan jeg gjør dette fornuftig/riktig.

     

    Betaling av moms og skatter.

    Fordi jeg har hatt hodet i sanden, har jeg ikke hatt kontroll med moms og skatt. Derfor har jeg allerede måtte betale inn skatten for i år på forhånd. Hvordan fører jeg det?

    Har også klart å bli krevet for moms på skjønn som jeg har betalt. Hvordan fører man det? Regner med at det kan motregnes mot reell moms minus straffegebyrer?

     

    Ble et ekstremt langt innlegg dette, men jeg håper likevel noen tar seg tid til å lese og svare det. For meg er det ekstremt viktig å få alt på plass, og jeg har som mål å få alt avgårde i løpet av august som jeg lovet det par etater...

    Foreløpig har jeg tatt ut kontoutskrifter(alt ligger jo der..), fått inn alle utgående fakturaer og innbetalinger, samt endel inngående fakturaer og utbetalinger. Holder fortsatt på å registrere inngående fakturaer og utbetalinger.

    Dersom jeg har forstått saker og ting riktig kan jeg bøye nakken og fortsette arbeidet, men jeg trenger litt hjelp og bekreftelse på det jeg har gjort, eller korrigeringer. Jeg ser SÅÅÅÅ mye frem til september med et system ajour og bare behov for vedlikehold.... Ikke minst å kunne jobbe seriøst uten dårlig samvittighet og frykt for kemneren.

     

    Hilsen Vera

×
×
  • Opprett ny...