Gå til innhold

mrxx

Medlemmer
  • Innlegg

    181
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av mrxx

  1. Hørte rykter om at finnene beregnet opptil 2 kr pr kwh i produksjonskostnader på sitt nyeste atomkraftverk dersom de tok med avviklingen av anlegget i beregningen (fra vugge til grav).

    Det er i så tilfelle helt hinsides! Større vindparker og solcelle-anlegg har til sammenligning i lignende utregninger kommet ned i 20-30 øre pr kwh.

    Da er ikke lagring av energien tatt med i beregningen, men vi har jo et av verdens største batterier her i landet i form av vannmagasinene, så ekstrakostnadene med lagring bør være minimale.

    • Liker 1
  2. Nå får ikke jeg lest artikkelen, men her er et eksempel på hvorfor påstanden i overskriften er feil:

    Du er i slutten av en mnd og strømstøtten ligger an til å bli 3 kr. En dag ser du at strømprisen vil være 12 kr pr kwh i snitt. For å holde 22 grader inne har du valget mellom å holde en varmepumpe i gang i 24 timer på 500 w, (= ca 48 kwh i varme) eller fyre med ved til ca 2 kr pr kwh(regnet etter varmetapet i ovnen).

    Det vil da koste ca 100 kr med varmepumpen, og ca 70 kr med ved (regner med at du sparer rundt 25% med kwh pga nattsenking av tempen ved vedfyring)

    • Liker 1
    • Innsiktsfullt 1
    • Hjerte 1
  3. Zash skrev (11 minutter siden):

    I call bullshit! 
    I Juli i NO2, var det 3 timer 9.juli, 7 timer 10 juli og 7  timer 16 juli der strømprisen var under 60 øre kWh.

    https://www.lyse.no/strom/strompriser?postnummer=4608

    De siste to ukene i juli var prisen så vidt under 200 øre kWh noen få ganger. 

    Så av de 744 timene i juli, var det bare 17 timer strømmen var under det de oppgir som snitt. Eller 2.28% av månedens timer. 

     

    Tallene jeg snakker om er inkludert strømstøtten. Tror ikke jeg er så veldig langt unna det folk flest har betalt dersom de har hatt litt bevisst forhold til forbruket sitt. Jeg betalte 620 kr for 683 kwh i juli! No2 med spot pris.

     

  4. Får ikke lest artikkelen, men mitt sparetips til de som har mye varmtvann er å la v-v-berederen hovedsakelig varme vannet på lørdager og søndager, og eventuelt noen timer på natten i ukedagene. Har spart ca 2-5 kr pr kwh på varmtvannet den siste måneden ved å gjøre dette. Og lading av elbil skjer hovedsakelig på søndager. Har lest om folk som har kommet ned i 60 øre pr kwh i no2 i juli (som hadde 328øre i snitt) ved å tilpasse strømforbruket til når strømmen er rimeligst. Selv havnet jeg på 90 øre i huset, men det inkluderer en leilighet hvor jeg ikke har noen kontroll over forbruket.

  5. Jens Kr. Kirkebø skrev (39 minutter siden):

    Nå om dagen? Denne uka har det vel kun vært i dag det har vært større forskjell i prisen. Man kan så klart spare penger med litt manuell jobbing, men det blir neppe lønnsomt å investere i utstyr som gjør dette automatisk når det kun gjelder 1-2 dager pr. uke. 

    Jeg gjør jobben manuelt med kontakten. Har merket meg et mønster med lavere strømpriser i helgene i noen timer, særlig søndag de siste månedene. Før hadde jeg en timer som sto på fra kl 1-6 hver natt, men det var ikke særlig lønnsomt lengre med de ustabile prisene vi har nå. Avansert utstyr som er koblet opp mot nettet for å styre berederen er vel neppe lønnsomt, nei. Vi har etterisolert en nyere 200liter ozo bereder, og vi har faktisk varmt vann i en hel uke uten at den er koblet på, ved ca 12-13 kjappe dusjer. 

     

  6. Med de prisforskjellene vi har nå om dagen (over 5kr forskjell i no2 i dag) er det ganske lønnsomt å la varmtvannsberederen kun varme i de billigste timene. Bortimot 40 kr å spare faktisk på å bruke 8 kWh i de 4 rimeligste timene i forhold til de 4 dyreste. De som har 3 kW beredere eller høyere kan naturligvis spare enda mer. 

  7. Største "feilen" jeg ser med varmepumper er at de svært ofte er montert på feil plass. Å ha en varmepumpe over sofaen i stua er f. eks en utrolig dårlig plassering da de færreste ønsker å høre lyden og den friske brisen fra pumpen. 

    Monter heller inne-delen langt vekk fra der du oppholder deg til vanlig i huset, f.eks i en gang eller ved en trapp.

    Den ene av våre står i en gang, og der plager ingen selv på 4. og høyeste viftehastighet. Der varmer den opp 7 rom i to etg på til sammen ca 100 m2. Ca 10-12 stygge panelovner hovedsakelig 60-70 tallet ble erstattet av 3 stk varmepumper i vårt hus. Sparer ca 20 000 kwh pr år på investeringene, så de er spart inn for mange år siden siden.

    • Hjerte 1
  8. Norolf skrev (18 minutter siden):

    Især hydrogenlastebiler i og med at det opplagt er vanvidd å slepe på et batteri som selv veier mange tonn for å transportere noen tonn.

    Gidder ikke lete opp kilden, men Tesla semi skal veie ca det samme som en tilsvarende diesel trekk-vogn. Med tiden er målet å kutte et tonn til. I Europa får elektriske trekk-vogner 2 tonn ekstra nyttelast også, hvis jeg husker rett.

    • Liker 2
  9. Her i huset har 3 av 4 hatt korona, sannsynligvis omikron. Vil kalle vår opplevelse av det, 10% influensa eller 30% forkjølelse. Den ene guttungen var syk et døgn, han andre en kveld, og kona gikk på jobb som trenings-instruktør siden hun ila 3-4 dager hele tiden testet negativt.  Da hun var omtrent frisk ca den 4. dagen med svake symptomer så testet hun positivt. Jeg har ikke merket noen ting.

    • Liker 1
  10. sveibuen skrev (3 timer siden):

    Atomkraftverk må selge strømmen for ca 30øre kwt for å gå rundt :)  Det er en OK pris :)

    Det stemmer ikke med hva jeg har lest. Dersom alle kostnader tas med, var 59 øre pr kwh siste tallet jeg så.

    Kostnadene med bla sikkerhet ved nye atomkraftverk har visstnok økt enormt de siste ti-årene.

    Men, det er nok en del variabler, spesielt beliggenhet spiller nok en stor rolle.

  11. kremt skrev (1 minutt siden):

    Jeg husker de sa noe sånt som "2-3 øre per kwh dyrere" etter de nye utenlandskablene ble satt i drift. 

    Well, that was a lie.

    Litt tidlig å konkludere enda. Det ble også sagt at vinterprisene sannsynligvis ville bli noe billigere med de nye kablene, så det er ikke sikkert at det blir så stor forskjell i prisen i forhold til om kablene ikke ble bygget.

    • Liker 2
  12. Husker det var snakk om at hvis 6 hydrogenbiler skulle fylle rett etter hverandre så måtte den 6. vente i rundt en time på at det skulle dannes nok trykk i systemet til at denne skulle få full tank. Er dette blitt noe bedre med den nye stasjonen?

    Forøvrig er dette prosjektet tilnærmet ren sløsing av tid og penger, da vi har elbiler som i 99,99% av tilfellene er et bedre produkt.

    • Liker 4
  13. Bjørn Eng skrev (13 timer siden):

    Prøv dette med en batterielektrisk lastebil....

    Med hydrogen på tanken holder det med èn hydrogenfylling på 15 minutter underveis.

    Men, men, batterier er jo mer energieffektivt.....

    Who cares.

    Hvis de oppgitte tallene for Tesla Semi blir noenlunde rett så skal den klare denne turen med en lading på ca 30 minutt dersom den starter med fullt batteri. Kostnaden med diesel på en tur som denne i Norge blir ca 10 000 kr (1528km x 4 liter/mil x 16 kr pr liter). Hydrogen kanskje litt billigere, men timeprisen for å spare 15 minutt blir ekstrem.

    • Innsiktsfullt 1
  14. Husker at da jeg reserverte min P85 tilbake i 2012 så skulle superladerene gi 90 kW, og så litt senere ble de oppgradert til 120 kw. I praksis mener jeg å huske at vi ikke fikk over 105 kW i 2013 på de første superladerene i Norge. Fra 10-50 % tar det 6 minutt lengre tid i dag enn i 2014. I dag starter ladingen på ca 128 kW, men hastigheten faller betydelig raskere enn før oppdateringen i 2019. 0-25% tar muligens like lang tid i dag som i 2013, 0-80% rundt 12 minutter tregere.

    • Liker 2
    • Innsiktsfullt 2
×
×
  • Opprett ny...