Gå til innhold

Jeunesse

Medlemmer
  • Innlegg

    101
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Jeunesse

  1. Meander: En kurving av elveloepet skapt ved at elven eroderer ytterkantene i svingen, og dermed "flytter" vannloepet. Svingen blir stadig skarpere, elven vil tilslutt moete seg selv (elveloepet har naa blir naert sirkelrundt) og kutte svingen helt. Da faar vi MEnadersjoe (kroksjoe)

     

    Elvedelta hvor elven renner ut i havet

     

     

    Wikipedia er alltids god aa ha, og her skal det vaere mulig for dere aa finne det dere trenger, har dere konkrete spoersmaal saa stil gjerne dem, ellers er det enkelt aa greit aa google...

     

    http://no.wikipedia.org/wiki/Meander

    http://no.wikipedia.org/wiki/Elv

  2. Jeg har valgt Napoleon, fordi det var ikke så mye å skrive om Leonardo. Stilen skal være 3 sider vettu.

     

    Men spørsmålet er jo hva samfunnet påvirket personen, og ikke hva personen påvirket samfunnet? Eller har jeg misforstått her?

    Vel du kjenner vel din egen oppdavetekst best selv, men slik du formulerte det virker det som om du skal skrive om hvordan samfunnet påvirket personen og fikk ham til å ta de valgene han gjorde.

     

    Det foerste du boer se på er vel hvordan var samfunnet på den tiden? Samfunnssituasjonen vil alltid vaere viktig for aa forstaa hvorfor folk handlet som de gjorde. Saa hva var "galt" med samfunnet som Naopleon ville bedre? DEtte er et viktig spoersmal som boer besvares i oppgaven.

     

    Lykke til :!:

  3. DaVinci er et interessant valg, hans kunstverk fascinerer fram til den dag i dag, men han var ogsaa (bl.a.) vitenskapsmann og oppfinner, men det er jo kunsten som har blitt hans arv til verden, saa sikkert enklest aa fokusere paa den. Det du da soeker etter er mer eller mindre inspirasjon til kunsten. Hva fikk ham til aa skape saa mye religioes kunst? ... Mye aa ta av der.

     

    Andre aktuelle figurer kan vaere Hitler, Mao, Napoleon... Alle menn som reagerte paa datidens samfunn og skapte en form for revolusjon, massiv endring i samfunnet!

  4. Hei

    Jeg er alldeles ikke en ekspert i psykologi, men jeg kan gi noen mulige forklaringer.

     

    Jeg fant presentasjonen du snakker om (av Harald Hoeie) og det er snakk om pedagogiske retninger.

     

    Det er mulig ordet "curriculum" ikke er den vanligste navnet paa retningen. Kanskje er dette forfatterens "kallenavn" og det kan vaere allmenn kjent som noe annet.

    Curruculum betyr jo som du sikkert forstaar "laereplan". Det er mulig du kan finne mer informasjon ved aa bruke andre ord. Eller Kanskje du kan snakke med laereren din og beskrive selve retningen? KAnskje hun kjenner den igjen?

     

    Proev aa soeke paa engelsk? Curriculum er jo et engelsk ord.

     

    Staar det referanser i PPen?

     

    Se i boeker og andre oppslagsverk om de andre pedagogiske retningene, det vil vaere logisk at de er nevnt sammen.

     

    Lykke til

     

    Om du virkelig oensker svar kan du alltids ta kontakt med forfatteren av PPen. Han vet nok hvor man finner mer info.

  5. Er homofili genetisk burde det vore døyd ut for lenge sidan, det er bare eit valg nokon tar!!!

    Dersom legning ble avgjort av ett dominant gen, så kunne man vel sagt at du har et poeng.

    Jeg tror det Sigurdl mener er at dersom et gen avgjorde om man er homofil eller hetrofil saa ville naturlig seleksjon gjoere at den genvarianten forsvinner, da homofile sannsynligvis ikke ville faatt barn. Dermed burde genotypen ha blitt selektert bort da det ikke er den som mest sannsynlig bli foert videre. Som Daniel sa maatte tilfeldet vaere at genotypen homofil er dominant for at den skulle helt sikkert bli utryddet (om den er recessiv kan den "gjemme seg" i genotypen uten aa komme til uttrykk) Men den kan heller ikke vaere dominant, siden da burde flere vaere homofile.

     

    MEN uansett, saken om homofili er ikke saa enkelt som om det er et gen som styrer din seksuelle legning. Seksualitet og kjoenn er en svaert komplisert sak, tenkt bare paa hvor ulike de av samme kjoenn kan vaere f.eks. kan en jente vaere den vi kaller "jentete", noe som gjerne innebaerer hun er veldig feminin, og liker stereotypiske "jenteting" som sminke, klaer, dukker o.l. mens andre er mer maskuline og foretrekker typsike gutteaktiviteter og ting som biler, sporto o.l.

    Og tar vi dette tilbake til seksualitet maa vi huske at det ikke er saa svart og hvitt som "homofil", "lesbisk" eller " heterofil" f.eks. finnes bifili, altsaa at man liker begge kjoenn. Ogsaa flere nyanser av seksual legning finnes, kanskje er man forholdtsvis straight, men kan finne sitt eget kjoenn en smule attraktivt!?

    Og saa er det ikke bare ulikt om hvilket kjoenn man liker, hvilken type man foretrekker(hoey og moerk, tynn og lang, kort og tykk, blond og blaae oeyner, moerk hud...) og saa har vi seksuelle fetisjer, hva man blir tent paa kan variere fra person til person, noen blir tent av massasje, andre vil se bryster, andre igjen vil bli torturert, bundet, ha sex i ddagslys, ulike stillinger, oralsex.... Det er uendelige muligheter for hva som tiltrekker en seksuelt. Bestemmes dette av gener? Er det et enkelt gen som sier denne personen kommer til aa foretrekke blondt haar, brune oeyne, slank kropp, sex midt paa dagen og tenner paa aa bli bundet....?

     

    Det er nok ikke saa enkeltsom det. Mange faktorer paavirker oss og former oss, ogsaa vaar seksuelle lyster er et resultat av en mengde ulike faktorer. Baade arv (altsaa genetiske og biologiske faktorer, lagt i grunn under utviklingen i livmoren, altsaa medfoette egenskaper) og miljoe (erfaring, oppvekstmiljoe etc.) virker nok inn paa aa former vaar seksualitet. Personlig vil jeg si at jeg tror seksuell legning er biologisk. Det er ikke et personlig valg. Men dette betyr ikke bare gener (f.eks. kan eneggete tvillinger ha ulik seksuell legning) Jeg har bl.a. hoert teorier om mengden testosteron man blir utsatt for i livmoren kan paavirke ens seksualitet.

     

    Vel for aa komme tilbake til det traadstarter spurte om, her er et par argumenter

     

    Unaturlig:

    - Evulosjonsmessig er homofili ikke fordelsmessig, enkelt sagt er "maalet" for et individ aa bringe arten videre, homofili bringer ikke avkom og kan dermed argumenteres om et avvik (ulogisk og vanskeliggjoer artens overlevelse), dermed unaturlig.

    -ser man til religioner vil de fleste vaere negativet til homofili mange vil derfor si dette er "bevis" paa at det er unatulig

     

    Naturlig

    - Homofili finnes hos flere arter, dermed ikke menneskets "oppfinnelse" bevist valg gjort av menneskets fornuft

    - Mennesker har en spesiell selvinnsikt og fornuft de fleste andre dyr ikk har, vaar "mening med livet" er ikke kun overlevelse av arten. Man kan ikke paa samme maate som med andre dyr basere menneskets natur ut i fra innstinkt og simple primitive rifter som styrer andre dyr. saa kanskje er det slik at vi ikke kan sammenlignes med dyr for aa se hva som er naturlig eller riktig (Selv om homofili ikke er eksklusivt til mennesker har vi en stoerre andel homofili.)

    - Homofili finnes i alle kulturer, verdensdeler og gjennom historien. Dette indikerer det er noe i mennesket som gjoer at noen er homofile ( vs. en ide skapt av mennesker eller en genetisk mutasjon)

    - En relativ stor del av befolkningen er homofile eller bifile. Selv om dette bare er noen prosent utgjoer dette flere millioner mennesker. Denne store andelen gjoer man ikke kan si det er "unatulig"

    Men det er ogsa viktig aa huske at diskusjonen er om det er "naturlig" elller ikke, dette er ikke synonym med "riktig" eller ikke. Selv om mange vil bruke at det er "unaturlig"som argument for at det er noe feil med aa vaere homofil er det ikke noedvendigvis slik.

     

    Lykke til med artikkelen.

  6. Det viktigste man maa huske er at dette er en litteraer tekst du skal skrive. Det kan lett bli oppramsing ja, men du maa selv soerge for at den ikke blir det. Du skal analysere og sammenligne disse to mediene. Hvilke endringer er gjort i film vs. bok? og hvorfor?

     

    Jeg maa si jeg synes dette er en vanskelig oppgave, men du skal nok greie aa finne noe. Et eksempel paa aktuell oppbygging er:

    - Innledning, presentasjon av HP serien og begrunnelse for problemstilling.

    - Presentasjon av de to mediene

    - Presenter 2-3 aktuelle karakterer ut i fra boken og legg fram ulikhetene som gjoeres i filmadapteringen. hvilke virkemiddler brukes for aa faa fram dette?

    - Begrunnelse for endringer, forklar hvorfor du tror disse endringene har blitt gjort. ( ulike virkemiddler brukes for aa faa fram ting i litteraere tekster vs. filmmediet. Kanskje er noen karakterer litt ulike i de to mediene?)

    - konklusjon og kilder

     

    Tror det er bedre aa gaa dypt inn i noen karakterer (2-3 boer holde) enn aa ha mange.

     

    Noen flere tips? Hmm... Vel altid tenk "begrunnelse" Hvorfor gjoer de som de gjoer? Og bare ta med aktuelle ting.

     

    Vel lykke til, skriv igjen om du trenger mer hjelp. :)

     

    ad.pro.pl. Ja det er saken i noen skoler, men ikke alle, etter kunnskapsloefte har det ogsaa blitt mer aapent valg. Men regner med Mikaelrv vet hva som er reglene ved hans skole. ;)

  7. Usikker paa hva du mener med leseliste, har aldri tatt noen fag som privatist, saa vet ikke helt hva det innebaerer. Men om tema saa er det ganske enkelt alt i boken, eller lettere sagt skal du kunne alt som staar i kompetansemaalene for faget. Kompetansemaalene er det du boer forberede deg paa, du boer kunne ha svar paa alle disse. Er dette bare muntlig eksamen? eller skriftlig ogsaa? Vet du hvordan eksamineringen foregaar?

    er det snakk om 48timers forberedelse (i saa fall far du tildelt et tema to dager foer eksamen, og skal forberede en presentasjon av en problemstilling innad dette temaet. i tilllegg skal du vise fram et forsoek. Men du vil ogsaa bli utspoert om andre aspekter av temaet og kanskje andre deler av kompetansemaalene. Du skal vise at du kan svare paa kompetansemaalene.

     

    Den andre muligheten er direkte eksamen. Da faar man ikke vite noe om tema foer man kommer paa eksamensdagen. Da faar man et tema og en time til aa forberede seg, saa skal du inn til eksaminator og "ha en dialog" om temaet, eksaminator vil spoerre noen spoersmaal sa du kan vise hva du kan om temaet, og CCQ. Usikker paa om det er en praktisk del her, altsaa et foersoek.

     

    Uansett kompetansemaalene er pensum for aa si det slik. Du boer ha en viss oversikt over disse foer eksamen. Spesielt om du har direkte eksamen

     

    Kompetansemaalene for Biologi 1 finner du her

     

    Lykke til :!:

  8. La oss se her da, vel presentasjonen din er bra og gir en kort men god oversit over panelet. For aa gi litt kontruktiv kritikk lurer jeg litt paa om du svarer paa "hvordan" de arbeider!? (dette punktet sier lite om hvordan selve organet arbeider, som jeg regner med er det du skal ha med der?) Saa kanskje en ide aa skrive et par setninger om dette. Ogsaa er det viktig aa faa med at et viktig poeng med hvorfor man har et klimapanel er aa faa en "noeytral" part med i diskusjonen som kun skal analysere dataen og trkke konklusjoner uten noen egen interesser.

     

    ellers veldig bra presentasjon.

     

    Lykke til

  9. Ok skal vi se, vi skal nok faa fram noe her tilslutt...

     

    saa forst for aa vaere helt klar over hva du spor om du vil sammenligne boken og filmen? Dette er et svaert vidt tema, har du tenkt aa snevre det litt mer inn i forhold til problemstillingen?

     

    Noen forslag kan vaere:

     

    * Hvordan blir karakterene framstilt i boken i forhold til filmen? Er det noen endringer? I saa fall hva? og hvorfor? Hvordan faar man fram de ulike personlighetene i filmen versus boken?

    * Hvilke endringer ble gjort i filmadapsjonen, hvorfor ble disse endringene gjort?

     

     

    Om du kunne tenkt deg et annet tema innen Harry Potter kan du f.eks. se paa

     

    *Karakterutvikling: Hvordan forandrer Harry (eller andre karakterer seg) fra bok 1 - 5 - 7 (eller andre boeker i serien) Noen karakterer det kunne vaere aktuelt aa se paa er : Harry, Neville,

    * Hvordan blir de ulike karakterene framstilt i de ulike bokene?

    * Hvordan bruker JKR mytologi i boekene sine?

    * Hvordan bruker JKR navnene for aa fortelle om personlighetstrekk og predikte oppforsel (f.eks. varulven Remus Lupin: Lupin - Lunar maane, Remus - karakter i romers mytologi, oppvokst hos ulver)

    * Hva er hovedtemane i boekene?

    * Hva er budskapet i serien?

     

    Ellers vil jeg anbefale deg aa google noe som "film og bok sammenligning" og snakke med laerern din, han/hun han helt sikkert hjelpe deg finne noe aktuelt!

     

    Lykke til :!:

  10. Det baltiske skjold er et grunnfjellomraade som strekker seg vestover fra Finnland over sverige mot norge hvor den moeter den kaledonske fjellkjeden.

     

    divergerende, konvergerende og transcurrent platekant er betegnelser paa ulike maater to kontinentalplader kan begeve seg i forhold til hverandre.

     

    Divergerende vil si at to plater beveger seg fra hverandre, i slike tilfeller vil det i spredningsomraade velte opp magma, og resultatet blir at jordskorpen "vokser". Dette kalles ogsaa havbunnsspredning fordi det skjer paa havbunnen og saakaldte midthavsrygger vokser fram i dette omraadet.

     

    Konvergerende betyr at en plate moetes og en forsvinner under den andre. Dette er mulig fordi en av platene er tyngre ennn den andre. Dette skjer bare med havbunsnplater og kontinentalplater, og dermed i kystomraader. Dette resulterer ogsaa i vulkansk aktivitet paa land!

     

    trnascurrent betyr at to plater beveger seg sidelangs ved hverandre og forkastninger dannes

  11. Vel det er uten tvil bibelen, eller sannsynligvis det gamle testamentet, denne boken legger grunnlaget for 3 av de store verdensreligionene og har gjennom aarhunrer blitt brukt som rettningslinje for hverdagslivet til folk over hele verden, og historiene er ofte brukt som forteller om moral og etikk. Selv ikke religioese bruker vil nok bevist eller ubevist referere til bibelen eller det gamle test. en gang i blant.

  12. Eg fekk visst 5 på oppgåve 2. Overraska meg veldig, for å vera ærleg. Forventa anten 3 eller 4.

     

    Eg høyrte at snittet på denne eksamen ligg på 3,5, så eg stiller meg litt skeptisk til det denne tråden har sagt om denne eksamenen.

    Hvor har du det fra? Ligger det noe på nett? Er veldig interessert i å vite karakterfordelingen i år, har hørt mange er misfornøyde. Jeg er veldig fornøyd med 5!

  13. Hvis jeg forsto deg riktig har ikke inntakskontroet mottatt din flyttemelding, og du kan derfor ikke komme inn på en skole i stavanger?

     

    Men du har søkt? Er du sikker på at du ikke kommer inn? Synes det er rart om du må lide for at de har rot i systemet...

     

    Jeg tror nok du må snakke med dem igjen, høre hvordan situasjonen er og høre med dem hvordan du skal gå fram.. Men siden du er så gammel tror jeg du har særtiltak, og er nesten garantert plass på VG!

     

    Om det for en eller annen grunn ikke skulle ordne seg kan du alltids ta fagene som privatist? I hvertfall de du føler du kan mestre uten lærer. Eller du kan søke deg inn på privatskole om din økonomiske situasjon tillater det.

     

    Lykke til :!:

  14. Bokkilden.no er jo alltids et godt valg, den har et stort utvalg, så mulighetene for å finne det du søker er stor, prisen er som man kan vente seg i norske bokhandlere, ca. 99for pocket og et par hundre for innbundet bøker. I tillegg kommer frakt på ca. 30 NOK, og du kan fovente bøkene 3-10 dager etter bestilling (dette varierer fra bok til bok, men nye har ganske rask leveringstid!)

     

    Hvis du vil ha en engelsk bok er Amazon.com det mest naturlige valget! Siden har et omfattende utvalg av bøker, både gamle og nye, og sender også internasjonalt! Prisen på bøkene er også mye rimeligere enn hos norske forhandlere (finnes noen ganger til 0,01USD) men frakt koster en del (ca. 60-70 er standar) Men jeg har ofte opplevd at selv med frakten blir det billigere enn i norske forhandlere! Det eneste problemet er egentlig leveringstiden, standar leveringstid er -30 dager. Det er også mulighet for hurtigere levering, men dette blir selfølgelig dyrere. Vil uansett anbefale Amazon om du skal kjøpe engelske bøker!

     

    Noen bokhandlere som Ark og Norli har online butikker. Har ikke noen personlige erfaringer med dem, men regner med dette også er troverdige og gode sider. De har muligens midnre utvalg enn bokkilden, men er ikke sikker.

     

    Om det er en spesiel tittel du ønsker kan det være lurt å sjekke med kelkoo.no. Boksøket der forteller deg om de beste prisene som finnes blant norske forhandlere på nett!

  15. Hei! Jeg har ikke personlig erfaring med noen av byråene, men jeg har venner som har reist gjennom EF, og de har vært fornøyd med opplegget! EF er også kanskje det mest kjente av de tre du nevner, og mange vil finne dette betryggende. At programmet har fått den annerkjennelsen den har tyder på at det er bra!

×
×
  • Opprett ny...