Gå til innhold

FridaE

Medlemmer
  • Innlegg

    20
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av FridaE

  1. Jeg valgte oppgave 4 (å analysere reklamen) og tror egentlig det gikk ganske bra :yes: men stresset med å holde det under 1200 ord. skrev 1180 eller noe, for det ble sagt at skrev du over det satte sensoren høye krav til at det skal være verdt det. Det står jo i kunnskapsløftet at det er bedre at et svar er kort og konsist enn langt og utflytende.. :hmm: På heldagsprøven min skrev jeg 1270 ord og da sa læreren at man ikke burde skrive så langt, men det gikk bra her fordi jeg skrev så bra :innocent: så håper for dere som skrev over 1300 ord sin del at det var bra skrevet :thumbup:

     

    Ellers så gleder jeg meg til onsdagen (har nynorskeksamen) er ferdig for da er det ferie! :dribble:

     

    Jeg skrev også oppgave 4, men skrev over 2200 ord. Kunne aldri ha skrevet mindre uten å miste viktige poeng tror jeg ikke... Brukte ca. halve tida på å skrive disposisjon og slikt.

  2. PS: En ting jeg ikke liker, er en del høyrefolk/FRP-ere som absolutt skal kritisere regjeringen for at oljefondet har sunket under finanskrisen, og at de har invistert galt. De rødgrønne kunne ikke forutse at finanskrisen vill skje da og da, og de putter pengene der det er størst utbytte. Dette ville også skjedd under en borgelig regjering.

     

    Jeg vil bare si noe om akkurat dette.

     

    For det første har jeg ikke noe imot Kristin Halvorsen, men politikken hennes blir til tider litt for naiv for meg. Spesielt når hun sier om børsinvestering at det kun kan gå en vei, og at det er oppover, så viser dette til at hun ikke følger med på historien. Dette er ikke det første børskrakket og den første finanskrisa verden ser.

    Derfor mener jeg at det å investere oljepengene var galt til å begynne med.

     

    En annen ting du sier som er feil er at de rødgrønne ikke kunne forutse at finanskrisa ville skje. Greit nok at de ikke kunne vite det nøyaktige tidspunktet den kom til å inntreffe, men flere eksperter uttalte seg om dette lenge før. Blant dem var Torstein Dahle. Han kontaktet Halvorsen og advarte henne, men hun ignorerte advarslene.

     

    Det du der i mot har rett i er at nøyaktig det samme nok hadde skjedd med en borgerlig regjering. Eneste forskjellen er at de nok hadde investert enda mer på børsen, så vi kan nok være takknemlig for at det "bare" er snakk om 6,5 milliarder.

  3. Det er nok mer nærliggende med en oppgave rundt piratkopering enn Somalias piratbesatte befolkning. Ser ikke hvordan disse har noen kobling mot pensum, dog..

     

     

    Det er jo masse greier om kunst i dagens samfunn i pensum, er det ikke det? Sånn sett passer piratkopiering inn fordi det ikke lengre må være en elitist-greie å ha tilgang til kunst. Men nå bare gjetter jeg. Det er hvertfall en type ting vi har snakket om i norsktimene våre. Fordi samfunnet styrer litteraturen, osv.

     

    Og en sak om Somalias pirater kunne jo også ha vært å få artikkel å tolke. Eller kåseri å gjøre retorisk tolkning av. Håper på den siste.

    Og selv om det er usannsynlig å misbruke pårørende av offer hadde det også kunnet vært interessant å skulle gi retorisk analyse av broren til han kapteinen sin tv-appell eller hva det nå var. Men det er jo lite trolig, som sagt.

  4. Jeg er glad for å ikke bare vite hva jeg skal stemme, men for å aktivt være med i ungdomspartiet til det partiet jeg skal stemme på. Spesielt siden det er et av de få ungdomspartiene i Norge på det som jeg mener er rett side av skalaen som er nogenlunde enig med moderpartiet sitt. :-)

     

    Jeg gleder meg til å sitte i skoledebatter, forhåpentligvis i områdene hvor jeg selv er vokst opp, og håper på ordentlige motstandere. Har før vært vitne til noen ganske stygge mot-debatanter som har brukt hersketeknikker og skitne triks, spesielt rettet mot vårt parti. Håper at det blir bedre ved dette valget. :-)

     

    Det jeg frykter er at enkelte partier lokker mange førstegangsvelgere med løfter om billigere alkohol, høyere fartsgrenser og fjerning av sidemålet. Så at Unge Høyre hadde verving på skola jeg gikk på hvor dette var stort sett det eneste de sa. "Vi lover å fjerne nynorsk." Det verste er jo at ungdom faller for slikt. Ungdom som aldri kommer til å ha nynorsk igjen, for det første, og ungdom som ikke innser at man ikke bare kan fjerne et skriftspråk og dets plass i samfunnet kun fordi man sitter i regjering.

  5. Men nå er vel eksamenen over? Gikk det bra eller?

     

    Ja, nå er den over. Tusen takk til alle for all hjelpa. :-)

     

    Det gikk overraskende bra. Fikk ei plate med 13 lytte-eksempler hvor 8 var Béla Bartók og et sigøynerorkester som hadde arrangert til rumenske folkedanser, resten var "Birdland" av Weather Report, jazzversjon av Gardsjenta og de tre første sporene på Pink Floyds Dark Side of the Moon. Oppgavene var ikke det verste, og jeg tror jeg klarte det ganske bra. De fleste andre som tok den virket også fornøyde. :-D

     

    Det er vel nå jeg skal trykke på at saken er løst?

     

    :thumbup:

  6. Så Grieg blir feil å bruke, selv om sommeraften var skrevet i 01? Greit nok, ettersom romantikken er en 1800-tallsgreie. Jeg har nemlig god kontroll på alt som er klassisk, men når det kommer til nyere "kunstmusikk" er jeg litt mer off.

     

    Høres ut som om du og jeg har det der til felles. Jeg har stålpeiling på alt fra gregoriansk sang til romantikken, og har også noe peiling om tradisjonell norsk folkemusikk, men så kom liksom nyere pensum, og der datt jeg litt av lasset. Helt fram til jazzen og rocken, hvor jeg igjen plukka meg opp litt og kunne noe og lærte enda mer...

     

    Men for å svare på spørsmålet: ja, Grieg blir for romantisk. Det er heller folk som gjør Griegs stykker om til noe nytt som er interessant for oppgaven. Uheldigvis hang Norge så evig langt etter og var alt for opptatt av å være nasjonalistiske og tysker-hatende til å utvikle oss og blande inn andre sjangre enn den vi allerede levde i.

  7. The Nice er f.eks en 60-talls rockegruppe som har hentet mye inspirasjon fra klassisk. Men det blir feil siden de også har fått mye inspirasjon fra jazz?

     

    Det at de har hentet inspirasjon fra både klassisk og jazz er definitivt ikke feil i forhold til oppgaven, og jeg takker for tipset. Sjekker dem ut akkurat nå. :-)

  8. Har hørt om den ordningen. Du får en verkliste som skal innsnevre det du skal høre på. Da skal du kun få lytteeksempler fra denne lista, også skal du identifisere verkene og se etter kjennetegn på både musikkstil og komponist.

     

    Dette er jo bare hvis du kom opp i skriftlig da kanskje. Var det skriftlig du kom opp i? btw, hvilken linje går du (altså, hvor)?

     

    Jeg får vel gjerne ei cd med eksemplene og oppgaver til, ikke bare ei liste. Kom opp i skriftlig. Går musikklinja på Bodø vgs. (i Bodø, logisk nok) og eksamen er lokallaget, så i motsetning til alle allmennfagene med sentralgitte oppgaver og forberedelsestid finnes det ikke store tråder om det vi skal ha om. (Typen min som kom opp i sosialkunnskap fant en tråd som tok opp nøyaktig det samme som hans forberedelsestid går ut på. Enkelte er heldigere enn andre!)

     

    Jeg får vite hvem komponist/artist er og hva verket heter, muligens til og med når det kom ut, men ja; Jeg må identifisere musikkstil og se etter kjennetegn og virkelig beskrive musikken med "korrekt fakterminologi."

     

    :hmm:

     

    Er det naturlig å nevne Jethro Tull her?

     

    Jetrhro Tull er ikke nevnt i oversikten bak i boka, altså er det ingen viktige referanser til dem i boka, men de kan jo alltids brukes som eget eksempel.

     

    Jeg setter pris på all hjelpen. Det eneste som jeg virkelig mangler er de klassiske eksemplene, fordi det virker som om alle har populærmusikkens sjangerblandere på plass. :-D

     

    Skal nå sjekke ut det jeg kan finne om Finn Mortensen, Egil Hovland og Arne Nordheim, som alle reiste ut i Europa etter andre verdenskrig og hvistnok lot seg påvirke av klangflatestil, osv. Med det samme skal jeg også sjekke de som brukte Griegs arv....Det står noe i boka om Geirr Tveitt.

     

    [off topic] "Analoge" bøker skulle hatt ctrl+f i seg, på alle ord og ikke bare sånn navneliste bakerst i boka.

  9. Om ikke minnet mitt svikter meg var mitt siste musikk-kjøp intet mindre enn fire Tracy Chapman cd'er.

     

    "New Beginning" (1995)

    "Telling Stories" (2000)

    "Let it Rain" (2002)

    "Where You Live" (2005)

     

    Alle kostet 100 kr.+, litt usikker. Alle er bra, men best er i grunn "New Beginning", men det er jo ikke nytt at en artist er best på sine tidligere utgivelser, og den låta jeg liker best på plata er "Give me one Reason" som først ble utgitt på hennes selftitled album i '88 (som jeg forøvrig også har fra den tida cd'er kosta mindre enn 100 kr.+) "You're The One" fra "Tracy Chapman"/"Let it Rain" er også utrolig bra.

     

    Platene ble kjøpt i Oslo for alt for lenge siden (Bodø har for tida ingen cd-butikk, så jeg kjøpte platene sist jeg var i Oslo.) De ble kjøpt på Oslo City på Platekompaniet, om det er det de har der.

     

    Om noen tenker at de vil sjekke ut Tracy Chapman foreslår jeg definitivt at de prøver "Tracy Chapman"-plata først. Kom over den i LP format i Tønsberg i sommer (The Garden tror jeg stedet het) og angrer fremdeles på at jeg ikke kjøpte den... Alt som jeg har hørt av denne dama er sterkt, bra og samtidig behagelig for øret, men det er noe med debutplata hennes som er så utrolig sterkt, blant annet a cappella-låta "Behind the Wall" som fikk meg til å gråte første gangen jeg virkelig hørte på den. De mest kjente sangene fra denne plata er "Fast Car", "Talking 'bout a Revolution" og kanskje ikke fult så slagkraftige "Baby Can I Hold You", men om man hører mellom disse sporene finner man også mesterverk som "Across the Lines", "Mountains o' Things" og "Why?". Alle låtene er perfekte for de som liker melankolsk pop, behagelige rytmer og sterke tekster fra ei kvinne som virkelig har opplevd verden på godt og vondt. :-D

  10. Hva gjør asymmetrisk musikk annerledes enn musikk uten symmetrisk takt, forresten?

     

    Slik som jeg forsto det på læreren min var asymmetrisk musikk musikk som ikke var bygd opp med like lage fraser. Hun sa at musikk som "bæ, bæ lille lam" var periodisk fordi det er 4 linjer med 4 takter i hver. Typisk asymmetrisk musikk var norsk folkemusikk. Etter google-søk er alt jeg finner om asymmetrisk oppbygging der i mot om Eivind Groven og slåtter, også står det masse om asymmetriske taktarter, så jeg lurte litt på om det egentlig bare var det samme... I grunn er det hele ganske forvirrende for meg.

  11. Kjenner virkelig igjen hva du mener med schizofreni kravet. Oppgaven om problemstillinger er vanskelig å forstå på forhånd, men jeg regner med at jeg finner ut mer når jeg får selve eksamensoppgaven i morgen.

     

    Jeg takker universet for Spotify og min fars platesamling (siden Beatles og Pink Floyd ikke er på Spotify), og ja boka er ganske flink. Det er egentlig lyttinga jeg sliter mest med. Og forståelsen av den alt for store og kjipe oppgaven.

     

    Men takk for hjelp. :-) Miles Davis står mye nevnt i boka, og de kapitlene kommer definitivt til å leses over og over. Også viktige folk som står er Holiday (selv om hun for det meste holdte seg til kjipe standardlåter med enkelte unntak. Snakk om sløsing av nydelig stemme!"), Ella Fitzgerald (jazzdronning som bopet!) og så klart Louis Armstrong. De fleste bandene dere nevner høres kjent ut og skal sjekkes mer ut både i boka, på nettet og på Spotify.

     

     

     

    Også har jeg nok et spørsmål, som for noen sikkert er åpenlyst, men som for meg ikke er fullt så åpenlyst... Periodisk og asymmetrisk musikk kontra asymmetrisk taktart... Er det en sammenheng mellom disse? Kan ikke musikk med asymmetriske taktarter (f.eks. 7/8 eller 5/8) være periodisk? Eller er asymmetrisk taktart og asymmetrisk musikk det samme?

  12. Tusen takk. :-)

    Navnene er alle nevnt i boka, men greit å ha konkrete eksempler å gå etter. :-)

     

    Vet også at Cream var sentrale i rocken på 60-tallet.

     

     

    Et tillegg til hovedposten: Har fått en så kalt "sandwichliste" av det viktigste å lytte etter. På listen er ting som besetning og instrumentrolle, rytmikk, tempo, dynamikk og tonalitet. Dette skulle igrunn ikke være så vanskelig å høre, siden vi får egne plater med ukjente lytteeksempler som vi kan høre på så mye vi ønsker, men alle som har noe interessant å si om dette er velkomne til å dele dette. :-)

     

    Ok Svinepelz; nok en gang takk. :-D

  13. I morgen har jeg eksamen i nyere musikkhistorie (1900-tallet til i dag) og jeg trenger hjelp med forberedelsene.

     

    Vi har fått som forberedelsesoppgave å diskutere problemstillinger i tilknytning til sjangerblanding. Vi må også finne lytteeksempler fra norske komponister, Bartok, og andre komponister som brukte stiltrekk fra andre sjangre i kunstmusikken.

     

    Vi skal også finne eksempler på rockegrupper som siden slutten av 60-tallet har hentet inspirasjon fra klassisk musikk, jazz og folkemusikk.

     

    Siste del er å finne lytteeksempler på jazzmusikere fra 60-tallet og senere som spilte jazz basert på/med utgangspunkt i annet enn standardlåter. "Det resulterte i en rekke nye jazzstiler og spennende nyskapninger" og det trenger jeg også eksempler på.

     

    En ting jeg vet jeg sliter med er å beskrive stil og virkemidler ved hjelp av relevant fagterminologi. Retorisk stiller jeg som regel ganske sterkt, og min lærer har tidligere sagt at jeg er flink til å komme med selvstendige vurderinger, men hun sier også at jeg lett kan bli for subjektiv.

     

    Hvis noen kan hjelpe meg blir jeg virkelig takknemlig.

×
×
  • Opprett ny...