Gå til innhold

Hurrit

Medlemmer
  • Innlegg

    1
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Hurrit

  1. Muligheten til å ha to pass kommer an på om en har to statsborgerskap.

     

    Noen land gir statsborgerskap til alle som er født i landet (bl.a. USA og Kanada), mens de fleste land har prinsippen at kun barn av statsborgere i landet også blir statsborgere i landet (Norge, Sverige mv) - i slik tilfelle gir ikke fødsel i landet i seg selv rett til statsborgerskap.

    Atter noen land (bl.a. USA) har en kombinasjon av begge prinsipper. En som blir født i USA regnes som amerikansk statsborger også hvis foreldrene eksempelvis er russiske statsborgere. Og en som er født i Norge av en mor som er amerikansk statsborger blir også regnet som amerikansk statsborger (Men IKKE norsk siden norge ikke tillemper territorialprinsippet, fødsel i norge i seg selv gir ikke norsk statsborgerskap)

     

    Som andre nevnt i tråden så er hovedprinsippet i Norge at en ikke kan ha to eller flere statsborgerskap hvis 1 av dem er norsk statsborgerskap. Det finnes 2 unntak til denne regelen:

    -Den som SØKER (naturalisasjon) om statsborgerskap etter å ha bodd i Norge i 7 år (2 år for nordiske borgere) og IKKE kan bli løst fra tidligere statsborgerskap (tyrkia er visstnok et slik land der det er vanskelig å bli løst fra statsborgerskapet)

    -Den som ved fødsel får flere statsborgerskap i tillegg til det norske. Eksempelvis en som er født i USA av norske foreldrer vil få to statsborgerskap: Det norske fra fra foreldrene, det amerikanske siden han er født i USA. Det er ingen regler eller krav om at vedkommende må løse seg fra det andre statsborgerskapet i norge når han blir voksen.

    Norske myndigheter registrerer ikke dobbelt statsborgerskap - det er kun det norske som registreres. Så i teorien, så lenge en har annet bevis enn utskrift fra folkeregisteret, så kan en beholde dobbelt statsborgerskap. I norske øyner vil en dog alltid bli betraktet som norsk så lenge som en står registrert som norsk i norske register. Omvendt, står en ikke registrert som norsk i folkeregisteret så er en heller ikke å regne som norsk statsborger.

     

    USA, Sverige og mange andre land tillater flere statsborgerskap mens norge ikke gjør det (med unntak av det som nevnes ovenfor). Til for noen år siden hadde også sverige prinsippet at en kun kunne ha 1 statsborgerskap, og jeg vil også huske det fantes en nordisk avtale om at en kun kunne ha 1 nordisk statsborgerskap. Nå når både Finland og Sverige har opphevet prinsippet om kun 1 statsborgerskap så er jeg litt usikker på om den nordiske avtalen faktisk er gjeldende - eller om det faktisk er slik at sverige tillater flere statsborgerskap med unntak av at en kun ha 1 nordisk statsborgerskap (det svenske hvis en er svensk).

     

    En annen ting er at statsborgerskap regleres av hvert enkelt land. I eksemplet trådstarteren så tillater altså sverige at en kan være både norsk og svensk statsborger, mens norge kun tillater det norske ELLER det svenske (alt etter ha en sjøl velger å stå registrert som). Det at en melder fra til eksempelvis folkeregisteret at en vil stå registrert som norsk betyr jo ikke automatisk at en taper det svenske statsborgerskapet - der er det svenske regler som reglerer tap eller om en får beholde det. Der skulle jeg anbefalle trådstarter til å ta kontakt med den svenske ambassaden.

     

    Det står mere å lese om dette på UDI sin hjemmeside www.udi.no under fanen "statsborgerskap"

×
×
  • Opprett ny...