Gå til innhold

Blender

Medlemmer
  • Innlegg

    23
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Blender

  1. hei

     

    når jeg leser på diverse forum på nette, så ser jeg ofte at folk har forskjellige meninger om bildekvaliteten på det samme objektivet og at det ofte blir referert til at de har fått en "god eller dårlig kopi"!? Er det store variabler når det kommer til bildekvaliteten på et objektiv?

     

    Man skulle jo tro at alle objektivene produseres helt identisk, så hvis det ikke er noe feil på objektivet, så skal vell bildekvaliteten være identisk på alle kopiene!?

     

    Jeg skal nemlig snart invistere i et canon 17-40mm f/4 L og dette koster relativt mye(6-7000) og jeg orker ikke tanken på at jeg kan få en "dårlig kopi" :)

    Slrgear har faktisk testet dette:

    http://www.slrgear.com/articles/variation_canon50f14/canon50f14.htm#diglloyd

    http://www.slrgear.com/articles/variation_nikon50f14/nikon50f14.htm

  2. Jeg gikk ut i fra at man bestandig har tilgang til tilsvarende objektiver (i bildevinkel that is) - 500mm på crop mot 800mm på FF feks. Hvis man sammenligner på samme brennvidde (og forskjellige crop-faktorer) blir det en noe kunstig sammenligning etter min mening - iallefall om man tar utgangspunkt i at man har råd til det beste utstyret. Som sagt, kanskje ikke noe for en glad amatør, men det er da en grunn til at tre av fire pro-serier fra de to store (1D, 1Ds, D3 og D3x) har fullformatsensorer, og 1D vesentlig større sensor enn 1.5/6 crop.

    Tenk deg ditt eksempel med 500 mm på crop=7D og 800 mm på FF=5DII. Er man ute etter maksimal tele(oppløsning av motivet), og ikke kan kompensere med å regulere avstanden til motivet, er det bare å flytte 800'n over på 7D. Om du så kjøper deg en aldri så dyr og flott 1200 mm kan den også flyttes over på 7D, og da må du jo ha en 1800 på 5D, osv. Det er mulig situasjonen jeg beskriver er kunstig for deg, men den er nok høyst reell for mange fotografer, ikke minst fuglefotografer låst til et skjul. I tilfeller som krever høy iso vil 7D's oppløsningsfordel bli redusert, og ved høy nok iso vil nok 7D bli forbigått av 5D.

  3. Crop-kameraers fortrinn ved fuglefotografering pga. utsnitt er en egenskap som selvsagt er veldig viktig for de som har det behovet.

    Tja. Er det nødvendigvis et reelt fortrinn?

     

    I tilfellet 7D og 5DMkII, så kan man kanskje si at 7D har et visst fortrinn, fordi det har en høyere pikseltetthet som man med tilstrekkelig god optikk til en viss grad faktisk klarer å utnytte. Men på generell basis? Du kan sette samme brennvidde på et kamera med større sensor og beskjære ned til tilsvarende utsnitt. Hvis pikseltettheten er sammenlignbar får du tilsvarende detaljgjengivelse.

     

    Jeg vil faktisk gå så langt som til å si at vekt og pris er de eneste faktiske fordelene mindre sensorer har. På alle rent tekniske områder er større sensorer like bra eller bedre.

    Ved å ta utgangspunkt i dpreviews målinger av oppløsning (nedblendet 50 mm fastobjektiv ved iso 100) kan man beregne forskjeller i oppløsning mellom 50D, 7D og 5DmkII. Man kan sammenligne to situasjoner:

     

    A: Samme kamerastandpunkt men med brennvidder som gir samme bildevinkel og utsnitt.

    B: Samme kamerastandpunkt og brennvidde.

     

    I tillfelle A gir 5D høyest oppløsning mens 7D har 10 % lavere oppløsning og 50D 19 % lavere oppløsning.

     

    Ved en sammenligning av beskåret utsnitt fra 5D likt utsnittet fra 7D og 50D i tilfelle B, gir 5D lavest oppløsning, mens 7D gir 46 % høyere oppløsning og 50D 31 % høyere oppløsning.

     

    Har man f.eks. valget mellom 5D og 7D i en situasjon hvor man trenger lengst mulig tele og ikke kan flytte seg nærmere motivet(typisk fuglefotografering) velger man derfor 7D fordi den har et potensiale på opp til 46 % høyere oppløsning under optimale forhold. Teoretisk ligger det an til mere enn "et visst fortrinn".

     

    Dette var noen rent teoretiske betraktninger som må tas med en klype salt. Det skulle vært interessant og sett tilfelle B i praksis. Tar du utfordringen TV? Gjerne et eksempel under optimale forhold og ett eksempel under forhold med dårlig lysforhold og høy ISO.

  4. Å regne seg frem til en regel som kun er gyldig i en idealisert verden hvor alle fotografer er like stødige på hånden, kvantemekanikken ikke gjelder og alle sensorer har oppløsningsevne lik pikseltallet, og så forsøke å presentere den som nyttig informasjon, det er teit.

    Du glemmer setningen:

    Ved betydelige avvik fra forutsetninger må lukkerkonstanten korrigeres skjønnsmessig.

    Den står under tabellen. Når det er sagt så er det nok de færreste som er i stand til en slik korrigering. Hovedpoenget med tabellen var å vise at oppløsning er av betydning for valg av lukkertid ved frihåndsopptak. Se forøvrig Edit 5 i første post.

  5. Bildevinkelen gis av brennvidde og bildebrikkens størrelse.

     

    Holdes brennvidden konstant mens bildebrikkens størrelse varierer vil 1 grads forskyvning representere en konstant forskyvning som er upåvirket av variasjon i brikkestørrelse, og dermed også bildevinkel.

    Ikke i forhold til bildestørrelsen, som er det som har noe å si for det faktiske bildet du tar.

    Hva mener du med bildestørrelse? En valgt fysisk størrelse av bildet? Uansett hvilken "bildestørrelse" du velger er forskyvningen konstant. Den vil selvsagt forstørres når "bildestørrelsen" øker og forminskes når "bildestørrelsen" minker.

     

    Holdes brikkestørrelsen konstant, bevegelse holdes til konstant 1 grad og brennvidden dobles så vil også forskyvingen dobles. 1 grad forskyvning representerer dermed ikke den samme forskyvningen ved ulike brennvidder.
    Øh, ja... nettopp. Det er jo akkurat det som er poenget mitt.

     

    Bildevinkel er det som har noe å si. Jo mindre bildevinkelen er, jo mer påvirkes bildet av rystelser. Slutt å henge deg opp i sensorstørrelser, pikseltetthet og brennvidde. Ingen av delene har noe å si for bevegelsesuskarphet. Det har noe å si for optisk uskarphet, men rystelsesuskarphet er bestemt av bildevinkel og lukkertid samt en haug med eksterne faktorer som egentlig ikke lar seg kvantisere.

    Under forutsetning av at opptaksformatet er konstant endrer bildevinkel seg proporsjonalt med brennvidde. Bildevinkelen kan i dette tilfellet benyttes istedenfor brennvidden når man skal beregne lukkertid ved frihåndsopptak. Å beregne bildevinkel istedenfor å lese av brennvidde er forresten unødvendig tungvint. Dermed er det ikke noe poeng å benytte bildevinkel når opptaksformatet er konstant.

     

    Endres formatet derimot er det ikke riktig å benytte bildevinkel lenger. Tenk deg følgende:

     

    Du gjør et frihåndsopptak med et fullformatkamera med en gitt brennvidde som gir en gitt bildevinkel. Det benyttes en lukkertid som er "akkurat" tilstrekkelig kort til at bevegelsesuskarphet ikke kan spores ved betraktning av opptaket på detaljnivå.

     

    Man beskjærer så bildet slik at utsnittet er det samme som et "DX-format"-kamera(beskjæringsfaktor = 1,5). Det beskårede bildet vil fremstå som et tilsvarende opptak med DX-formatet med samme kamerastandpunkt, oppløsningpotensial per arealenhet(pikseltetthet), påvirkning av kamerabevegelser, manglende forekomst av bevegelsesuskarphet, lukkertid og brennvidde, men med ulik og redusert bildevinkel. Bildevinkelen kan dermed ikke brukes her.

     

    Synligheten av rystelsesuskarphet i et opptak er bestemt av kamerabevegelsene(fotograf og ytre forhold), oppløsningspotesialet til benyttet kamera/optikk ved gjeldende innstillinger(som kan uttrykkes ved pikseltetthet), benyttet brennvidde og lukkertid, og i hvilken grad visningen av opptaket klarer å gjengi oppløsningspotensialet.

  6. Det som har noe å si for bevegelsesuskarphet er lukkertid i forhold til bildevinkel. Jo mindre bildevinkelen er, jo mer følsomt blir sluttresultatet for rystelser. Hvis bildevinkelen er 100 grader og jeg vrir kameraet en grad i løpet av lukkertiden, så utgjør det en forskyvning på 1% av bildeflaten. Hvis bildevinkelen er 5 grader og jeg vrir kameraet en grad, så er det 20% av bildeflaten.

    Bildevinkelen gis av brennvidde og bildebrikkens størrelse.

     

    Holdes brennvidden konstant mens bildebrikkens størrelse varierer vil 1 grads forskyvning representere en konstant forskyvning som er upåvirket av variasjon i brikkestørrelse, og dermed også bildevinkel.

     

    Holdes brikkestørrelsen konstant, bevegelse holdes til konstant 1 grad og brennvidden dobles så vil også forskyvingen dobles. 1 grad forskyvning representerer dermed ikke den samme forskyvningen ved ulike brennvidder.

     

    Jeg tror vel at regnestykket egentlig er 1 / (brennvidde * lukkerkonstant).

     

    Så 1/(3.6 * 50) => 1/180s er lukkertiden. Det henger heller ikke på greip ...

     

    Tom

    Nei, jeg synes det ser temmelig vanvittig ut...

    Tomsi42: Korrekt at formelen skal være med parantes: 1/(2 x brennvidde x √pikseltett)Bakgrunnen for formelen er nå forklart i vedlegg i første post.

     

    Tomsi42 og k.n.b: Dere kan jo prøve å ta 10 bilder etter hverandre å finne ut hvilken lukkertid som er tilstrekkelig for å gi 10 skarpe bilder.

     

    Blodtrykk, sidevind, distraksjoner og puls må opplagt være fire av faktorene i en slik formel.

    Ja, men se forutsetningene under tabellen og også i senere tilføyde "utredning" i vedlegg i første post.

     

    Det er vel fortsatt hold i den gamle regelen om at lukkertiden bør være kortere enn 1/brennvidden.

    For digital foto er nok 1/(2xbrennvidden) mer riktig. I hvert fall hvis en skal tro uttalelser fra erfarne fotografer på forumet på foto.no. Formelen jeg foreslår er mer presis da den også tar hensyn til at oppløsningen per arealenhet (pikseltetthet) varierer.

     

    Hva som skjer i praksis er noe mange "fotografer" ikke tenker så mye på. Lange lukkertider egner seg også ofte dårlig til å fryse bevegelser.. Kan være verdt å huske når man pugger denne tabellen (som ikke virker riktig). Mer villedende enn veiledende .. :/

    Det har aldri vært meningen å pugge tabellen. Hensikten er å vise sammenhengen mellom lukkertid, brennvidde og pikseltetthet. Leser du forutsetningene under tabellen synes jeg ikke den er villedende. Se forøvrig tilføyde "utredning" i post 1.

  7. 1. Dobling av brennvidden krever dobling av lukkertiden
    "halvering", antar jeg du mener.

     

    2. 4 ganger økning av bildebrikkens oppløsning per arealenhet krever dobling av lukkertiden
    Tull.

     

    Som jeg sa tidligere, pikselskarphet er og blir et fullstendig idiotisk kriterium å se på. Sensoroppløsning har bare noe å si for utstyrsonanister som insisterer på å finstudere bildene sine på skjerm på 100% størrelse, noe som overhodet ikke sier noe om hvordan bildene faktisk fremstår.

     

    Slutt å henge deg opp i pikseltall, slutt å henge deg opp i brennvidde, slutt å henge deg opp i sensorstørrelse. Det som har noe å si for bevegelsesuskarphet er lukkertid i forhold til bildevinkel. Jo mindre bildevinkelen er, jo mer følsomt blir sluttresultatet for rystelser. Hvis bildevinkelen er 100 grader og jeg vrir kameraet en grad i løpet av lukkertiden, så utgjør det en forskyvning på 1% av bildeflaten. Hvis bildevinkelen er 5 grader og jeg vrir kameraet en grad, så er det 20% av bildeflaten.

    Korrekt, jeg mente halvering. Det samme gjelder for punkt 2.

     

    Din teori om bildevinkel og lukkertid er ikke riktig. Les det jeg skriver om 5D. Setter du på en ramme på bildebrikken endres bildevinkelen, men ikke forutsetningene for lukkertid.

  8. Tenk en gang til.
    Jeg tror kanskje det er du som bør gjøre det.

     

    Jo mindre bildevinkelen er, jo større blir påvirkningen av en gitt vinkelforskyvning på det endelige bildet. Brennvidde og sensorstørrelse har særs lite å si i så måte, bortsett fra at de sammen bestemmer bildevinkelen.

    Tja. Slik tenker jeg:

    Se for deg Canon 5D MkII med 21 megapiksler, 2,4 mp/cm2 og ett fast objektiv med en fast brennvidde. Se for deg at du på en gitt avstand gjør flere frihåndsopptak av en svart prikk på en hvit flate slik at prikken fyller en piksel. Du vil komme til at det er en grense for hvor lang lukkertid du kan benytte for å få tilnærmet alle opptakene av prikken skarpe. Du setter en ramme over bildebrikken slik at den synlige delen er like stor som en Canon APS-C-brikke. Du har da et kamera som har samme brikkestørrelse og pikseltetthet som Canon 350D med 8 megapiksler og 2,4 mp/cm2. Krav til lukkertid for å få prikken skarp er som før men utsnittet er redusert ved reduksjonen av brikkestørrelsen. For å få samme utsnitt som før flytter du kameraet 1,6 ganger avstanden i utgangspunktet. Det som skjer da er at oppløsningen endres. Hver piksel kan nå romme en prikk som er 1,6 ganger så stor som den opprinnelige. D.v.s. at du har 1,6 ganger så dårlig oppløsning. Siden avstand og oppløsning endres like mye er lukkertiden for å få hver piksel skarp uendret. D.v.s. har du samme brennvidde og samme pikseltetthet, kan du endre så mye du vil på bildebrikkens størrelse og avstand til motivet. Kravet til lukkertid for å få hver piksel skarp er det samme.

  9. Basert på brennvidde og pikseltetthet kan man sette opp en formel for veiledende maksimal lukkertid ved frihåndsopptak:

    post-187971-1253183115_thumb.png

     

    EDIT:

    Formelen er basert på følgende:

    1. Dobling av brennvidden krever halvering av lukkertiden

    2. 4 ganger økning av bildebrikkens oppløsning per arealenhet krever halving av lukkertiden

    3. Det antas at en lukkertid på 1/2xbrennvidden er tilstrekkelig for "gjennomsnittsfotografen" for å unngå uskarphet fra kamerabevegelser ved 1 mp/cm2

     

    EDIT 2: Endret fra dobling til halvering i punkt 1 og 2. Tenkte "lukker" men skrev lukkertid.

     

    EDIT 3: Utredning av formelen:

    Formel_for_beregning_av_lukkertid_ved_frih_ndsopptak_med_d_.pdf

     

    EDIT 4:Byttet word-dokument med pdf-dokument

     

    EDIT 5:

    Opprinnelig tabell er videreutviklet i et regneark. Jeg kan dessverre ikke legge ut regnearket her da jeg som bruker ikke har adgang til å laste excel-filer som vedlegg. Regnearket er derfor presentert i pdf:

    Maksimal_lukkertid_ved_frih_ndsopptak_ulike_format.pdf

    Oppdatert(Med rettet feil i kolonne for pikseltetthet, edit 6):

    Maksimal_lukkertid_ved_frih_ndsopptak__Canon_dslr_II.pdf

    Opprinnelig(Feil verdier i kolonne for pikseltetthet, edit 6):

    Maksimal_lukkertid_ved_frih_ndsopptak__Canon_dslr.pdf

    Digitale_kamera_m_lt_oppl_sning_dpreview.pdf

     

    Send PM om regnearket ønskes oversendt.

×
×
  • Opprett ny...