Gå til innhold

tassesprett

Medlemmer
  • Innlegg

    12
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av tassesprett

  1. Skattedirektoratet kom med en prinsipputtalelse i april 2014 om bilforhandleres plikt til å dokumentere hvilke varer og tjenester som benyttes på brukte kjøretøy som selges avgiftsfritt etter mva-reglene.

    Men hvordan kan jeg løse dette i praksis?

    Har ikke noen lagerbeholdning av deler, de blir kjøpt inn for hver bil som det trengs på.

    Eneste unntak er olje osv. som kjøpes inn i litt større kvanta.

    Fører heller ikke noe prosjektregnskap på hver bil jeg kjøper/selger.

    Må det lages en liste på hver bil over hva som er gjort og hvilke deler som er brukt?

    Eller er det tilstrekkelig at jeg fører på bilens reg.nr på inng. faktura/kvittering jeg får på kjøpte deler?

    Håper noen kan svare meg på hvordan jeg kan oppfylle dokumentasjonsplikten helt konkret.

  2. Hei.

    Bruktbilsalg er jo fritatt for mva ved salg.

    Bilforhandler har likevel rett til fradrag for inng. mva.

    Det er også lov å tilføre deler/arbeid avgiftsfritt for å sette bilen i forskriftsmessig stand.

    Men er det noen der ute som har peiling på hva en bilforhandler kan utføre av reparasjoner /tilføring av deler uten at det skal betales utg. mva av dette? 

    Og hvilke deler/arbeid kan han kreve inng. mva tilbake for?

    Finnes det noen oversikt over hva som regnes som avgitsfri påkost?

    Kan jeg f.eks kjøpe en bruktbil med defekt motor, kjøpe en brukt motor og sette den  inn , kreve fradrag for inng. mva for den, og selge bilen videre ?

    Fint om noen har en oversikt over dette, vanskelig å finne ut selv.

  3. Noen som kan forklare konkret hvordan jeg bokfører kjøp av vare fra utland.

    Er MVA-registrert.

    Varen koster 5450,74 Kr.

    Tenkte å bokføre det Kredit 2400 Lev.gjeld, Debet 4300 Varekjøp mva-kode 0.

    Så har jeg betalt utlagt MVa kr 1305,- + pris fortolling kr 270,- via Posten.

    Hva er riktig bokføring på denne?

    Kan jeg føre Kredit 1920 Bankkonto 1575,-, og Debet 6110 Toll og sped.kostnader kr 270,- og Debet 2717 Beregnet avgift utland 1305,-?

    Er det Ok å føre direkte på 2717?

     

  4. Ops! Fikk et lite problem. Skulle bestille noen deler på eBay, fikk ikke registrert konto i firmanavn der og da. Det hastet litt med deler, og et annet familienavn bestilte i sitt navn.

    Kan dokumentere at denne delen skulle brukes i firmaet.

    Fakturaaen betalt via firmakort på PayPal.

    Men kan jeg egentlig utgiftsføre dette når det ikke er bestilt i firmaets navn.

    Og kan jeg fradragsføre utlagt mva og fortolling og kreve denne mva tilbake?

    EBay-konto i firmaets navn er nå orndet, så dette er et engangstilfelle.

  5. Jeg har en garasje/verksted/lager på min boligeiendom som har vært brukt i næringsvirksomhet i mange år.

    Det ble tatt inn i regnskapet ved bygging, og avskrives hvert år (saldogruppe h).

    Tidligere (før 2010) ble den bokførte verdien av dette bygget registrert i selvangivelsen som en egen post ( 4.3.5), i tillegg til verdien av boligeiendommen), på samme måte som den bokførte verdien av maskiner, biler, inventar som også overføres fra næringsoppgaven.

    Etter 2010 måtte jeg (iflg tlf med Skatteetaten) fylle ut RF1098 – ikke-utleid næringseiendom, med dertilhørende høg formuesverdi.

    Bygget er en del av min boligeiendom, vet heller ikke om det er mulig å skille ut bygget som eget g.nr/b.nt, evnt. seksjonere.

    Hva blir korrekt i selvangivelsen?

    Skal jeg kutte ut egen formuesverdi på dette bygget, slik at det bare er ligningverdien av boligeiendommen som føres i selvangivelsen? Og er det mulig å gjøre det når bygget er med som et avskrivbart driftsmiddel i regnskapet?

    Eller er det korrekt måte som er gjort hittil.

    Må legge til at denne posten aldri kommer ferdigutfylt i selvangivelsen.

    Håper på svar fra noen der ute.

     

  6. Har spørsmål om dette som jeg håper noen kan svare på..

    Har et lager på min boligeiendom på ca 200 m2 som er avskrivbart og dermed med i min næringsoppgave og selvangivelse. Tidligere år har jeg ført opp 60 % av kostprisen som formue i post 4.3.5, annen fast eiendom. Dette var OK iflg skatteetaten selv om dette lageret ikke har eget g.nr/b.nr.

    Nå lurer jeg på om jeg i år ikke kan bruke denne summen, men må fylle ut RF-1098?

    Ser at det da blir en uforholdsmessig høy skatteverdi på dette lageret, i tillegg til også ny boligtakst av året.

    Eller har jeg misforstått, skal RF-1098 bare brukes ved egne næringseiendommer(altså egne g.nr/b.nr)?

  7. Lurer på om noen kan svare på dette? Driver et ENK, har ført regnskapet selv de siste 3 år og fyller selv ut alle selvangivelsespapirer. Men blir noen ganger usikker på om alt er gjort riktig, i forhold til skatteloven, mva osv. Kunne tenkt meg at noen hadde gått igjennom regnskapet mitt og kontrollert det. Fins det regnskapskontor som gidder slikt, når de ikke får hele regnskapsføringen? Eller er det andre muligheter? Kan jo vente til evnt Ligningskontoret tar en sjekk, men da bør jo alt helst være i orden...

  8. Hei!

    Driver ENK og har i mange år drevet firma hjemmefra ,og brukt eksisterende garasje/verksted på min boligeiendom, i næring. Kostnadene ved bygging av denne gamle garasjen var små, og er ferdig avskrevet for lengst. Vedlikeholdskostnadene er delvis ført i regnskapet, og delvis privat. I 2008 bygde jeg et tilbygg til denne garasjen, på ca 100 m2. Jeg søkte om vanlig byggetillatelse som lager/garasje, skrev vel ingen ting om at det skulle brukes til næring (vet heller ikke om det skal gjøres). Kostnadene til byggingen ble ca 400 000, som jeg førte i regnskapet på konto 1100, og som nedskrives med 4 % årlig. Vedlikeholdskostnader har jeg ikke hatt ennå. Lånet som ble tatt opp står på mitt p.nummer (enklere for banken, sa de), men kostnaden ved lånet føres i regnskapet for bedriften min. Må tilføye at dette tilbygget ikke ville blitt bygd hvis jeg ikke drev bedrift. Om vinteren hender det at jeg setter min private campingvogn i dette tilbygget. Men nå lurer jeg på om dette er riktig? Både regnskapsmessig og skattemessig? Burde jeg føre noe av kostnadene ved byggingen ut av regnskapet, og over på meg privat og så fordele de senere vedlikeholdskostnader på firma og privat? Eller kan jeg ikke trekke fra noen av kostnadene ved bygget i regnskapet? Garasjen og den nye tilbygget står jo på min private boligeiendom (det er jo litt av vitsen å drive hjemmefra for å holde utgiftene til firmaet nede). Noen som vet noe om disse tingene?

  9. Hei!

    Noen som vet hvordn tlf.uftgifter føres når det gjelder mva?

    Bruker jo sjablonregelen, og fører alle tlf/internettkostnader på firmaet, og tilbakefører. Men hva med mva? Hvis jeg fører alle tlf.kostnadene på 6900 så blir jo da mva trukket fra og jeg får den tilbake ve neste mbva-oppgjør. Hva så når jeg skal tilbakeføre etter sjablonregelen? Skal jeg da også føre mva, slik at jeg må betale tilbake den mva som gjelder privat bruk?

     

    Og hva med PC-kjøp? Skal det føres på 6500? Jeg bruker den jo også privat, skal jeg da kanskje føre kun 50% av innkjøpsprisen på firmaet, slik at jeg da får tilbake halve mva, og resten på en f.eks 2069-konto?

  10. mrp89: Det der er kontogrupper og ikke kontoer.

     

    Jeg ville brukt konto 7140 Reisekostnad, ikke oppgavepliktig for alle kostnadene.

    Kjøp av tjenester som gjelder personbefordring (fly, tog, buss, trikk, båt, taxi) og overnatting i hotell innenlands er avgiftspliktig med 8 % merverdiavgift.

     

    Når det gjelder bespisning så får man aldri mva-fradrag for det uansett om det gjelder reiser, representasjon, kantine etc.

     

    Hvordan har det seg at du er mva-pliktig når du driver med kjøp og salg av bruktbiler egentlig?

     

    Kjøp/salg av bruktbiler er innenfor avgiftsområdet for mva, men den er også innerfor rammenn av avgiftsfri omsetning der hvor utg. mva ikke skal beregnes, men hvor det er fradragsrett for inng. mva. (gjelder kjøretøy som det betales omreg.avgift på, eksport, bøker i siste omsetningsledd osv.)

     

    Når det gjelder reisekost. så har jeg hittil brukt konto 7140, men er usikker på\ om det er mest korrekt. Hvis jeg f.eks leier et fraktfirma til å transporetere bilen, så har jeg brukt 4060- frakt, mens tog/fly og mat har gått av 7140. Men egentlig så er jo dette sammen type kostnad vel, om jeg reiser selv og henter eller leier et annet firma for meg. Det er slike "bagateller" som gjør det å føre regnskap selv litt problematisk. Og hos Skatteetaten eller Bedin er det lite konkret hjelp å hente.

×
×
  • Opprett ny...