Gå til innhold

Esp3nB

Medlemmer
  • Innlegg

    105
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Esp3nB

  1. Viktig å se ironien her.... Apple advarer mot 3.parts reperatører, OG det var blandt Apples "egne" sertifiserte reperatører som gjorde denne handlingen......

    Men som Louis Rossmann sa i en video forleden så kan ansettelsessjef både hos 3.parts reperatører og Apple selv gjøre feil/bli lurt og ansette såkalte "sure epler". Det er ikke alltid så lett å se hvem h*n i ett intervju og eventuell prøveperiode. Det er opp til de som ansetter og sjefene å sørge for at dette ikke skjer.

    • Liker 1
  2. Har enda ikke skjønt alt dette maset med å overklokke hvorfor er det så viktig for folk??? at man kan overklokke en cpu eller gpu hva så? hva er fordelene med det ? å lage et så ustabilt system som mulig eller la være med denne idiotiske overklokkinga og spille spill osv uten noe problemer eller vil folk ha "bluescreens" ? lol

    De aller fleste CPUs og GPUs kan kjøres betrakterlig hurtigere enn stock og fortsatt være fullstendig stabile. Jeg overklokket min 7700K til 4.9 fra 4.2. Det gav blandt annet betrakterlig hurtigere arbeid i Adobe premiere og audition. Har kjørt det sånn nå siden en uke etter jeg bygget systemet, som er snart 2 år siden. Har enda igjen å få en bluescreen pga det. Faktisk kun fått bluescreen en gang, og det var pga den ene HDD som døde.

     

    ja teknisk sett så selv"overklokker" 7700K til 4.5 men det er single thread, men min kjører 4.9-5Ghz flatt på alle kjernene. Trengte ikke å økte volten for det heller mer enn 0.05v. Volten er også adaptiv så stock fant jeg ut at den var fulstendig stabil med mindre volt enn stock = mindre strømforbruk = mindre varme = mindre støy :-)

  3. Jeg håper virkelig Huawei vinner denne kampen.

    Som andre sier har dette i lang tid luktet av skittent spill fra Trump og USA, og dette overasker vel få med tanke på hvordan det har vært de siste par årene med Trump......

    Morsomste er jo spionallegasjonene USA kommer med..... Hva med NSA, Snowden osv??? De skal ikke se lengre enn i sin egen bakgård :-P At de aller fleste land har en grad av spionasje mot andre land er der vel ikke egentlig tvil om. Politikk er politikk, for ikke å snakke om verdenspolitikk..... For de som ikke har sett det. Søk opp Canada Spy Palace. Såkalt top hemmelig... But not really :-P

  4.  

     

    Det er deilig med renere luft i byene, men i et globalt perspektiv skjønner jeg ikke at el biler er miljøvennlige. De får komme opp med noe nytt, el bilen har blitt et gigantisk blindspor

    Hva skal til da? Elbiler har 1/3 av fotavtrykket til de mest miljøvennlige alternativene. Jeg synes det er ganske bra

    Fotavtrykket er det samme, husk de lades med køl

    Og hva tror du diesel og bensin lages av???? Magi???? Enorme mengder strøm kreves her også for å omdanne olje. Og hvor kommer den strømmen fra tror du?

    • Liker 5
  5. Det jeg ikke ser noen snakke om her er effektiviteten for strøm vs bensin/diesel..........

    Hvor mye strøm/energi tror dere alle det trengs for å produsere og frakte strøm i forhold til bensin/diesel. Finner ikke artikkelen om dette jeg leste i høst. Men mener å huske det ferdige regnestykket var noe rundt 80% effektivitet for elbil, mens bensin og diesel var rundt 20%. Hydrogen låg på ca 50-60%

     

    Selv skiftet vi fra en Peugot 207 diesel til en Leaf i høst. De månedlige kostnadene i drivstoff har gått ned fra drøyt tusen kroner i diesel til ca 80-90 kr for oss. Og vi kjører mer nå enn vi gjorde med peugoten. Vi låg på ca 8000km i året. Nå har vi passert 6700km og har fortsatt nesten ett halvt år igjen.

     

    Og med å regne ut hva det koster i strøm så er det IMO idiotisk å tenke det faste månedlige avgiftene. Er ladestrøm det eneste en bruker av strøm i hjemmet??????? De faste avgiftene blir ikke doblet bare fordi du lader elbil.......

  6. Edit: Unødvendig surmaget!

     

    Legg inn noen linker hvis du finner noe :)

    Hei.

    Fikk svar fra ham jeg nevnte tidligere. De bruker Shadow Hills Mastering compressor samt Shadow Hills equinox moduler daglig. Disse har begge mulighet for å koble inn ledd hvor der brukes enten komponenter i nikkel, jern eller stål for å forandre lyden. Står mer forklart i sidene jeg linker til. 

     

    Linker: 

    Shadow hills equinox: https://sxpro.co.uk/shadow-hills-equinox-psu?gclid=Cj0KCQiAnY_jBRDdARIsAIEqpJ3EdVsW1lKRdZxQ5I9Pp9yoqlc4m-O1oSpeHq5t4yH9O3Yom4nsDUQaAuKOEALw_wcB

     

    Shadow Hills mastering compressor: https://www.sweetwater.com/store/detail/MasterComp--shadow-hills-industries-mastering-compressor

     

    En greie jeg glemte å nevne tidligere og som mange ikke har kjennskap til(snakker også nå om lydteknikkere. Vel i allefall ikke tenker over), er at musikere som spiller akustiske instrument, bruker store deler av de hundre tusenvis øvetimene de gjør på å klare å spille med det de ser på som den ultimate klang på det instrumentet. Problemet med studiorom er at de er vanligvis akustisk behandlet på en sånn måte at romklang blir praktisk talt ikke finnes. Dette skaper en usikkerhet både bevisst og ubevisst hos musikere og gjør at de ikke vil klare å prestere sitt aller aller beste. Derfor er det bedre med musikere som spiller akustiske instrument å gjøre opptaket i ett rom hvor romklangen er den som ønskes på platen.

    Mange klassiske musikere som f.eks Ole Edvard Antonsen bruker måneder på å reise rundt og prøve å finne det beste rommet å gjøre opptak i. Om du lytter til hans "Furatus" cd så ble dette gjordt i 2 forskjellige kirkerom. Fordi det ene rommet var riktig for ett par av stykket, men ikke noen av de andre.

    Der ble også brukt flere dager bare på å finne den beste plasseringen i kirkene. Både for han selv og pianisten samt for mikrofonene. Morsomt nok endte det opp med at Ole Edvard stod bak flygelet og spilte over lokket dets. Standarden er at solisten alltid står forran flygelet. Der ble brukt 2 mikrofon stereosett samt noen spots.

     

    Edit: La til litt tidligere glemt info :-)

  7. Fint det, du har teoretisk kunnskap om metalls lederevner, men det er ikke det jeg etterlyser. Jeg ber deg (eller andre som måtte dele overbevisningen om at nevnte strømkabel kan gjøre underverker for signalet) redegjøre for en praktisk, testbar effekt. Du siterer spørsmålet mitt og gir meg en roman tilbake, men er ikke i nærheten av å besvare det. Jeg spør igjen:

     

    Hvis jeg kjøper denne kabelen, og plugger den i a) forsterkeren min, b) TVen min eller c) PCen min, hvilken effekt kan jeg forvente? Vil jeg oppleve en effekt på alle tre, to av dem, eller bare en? Isåfall, hvorfor?

     

    Jeg forventer ingen merkbar forskjell overhode, men det virker som det er andre her i tråden som er uenige. En teoretisk målbar forskjell er ikke relevant. Kabelen skal ikke installeres hos CERN*, men i anlegget til en vanlig dødelig som "måler" med øyne og ører. Kan du f.eks. vise til en dobbelblind test som demonstrerer at en slik kabel gir påviselige forskjeller på tja, responstid eller fargegjengivning på en TV, eller regnekapasiteten til en prosessor? Man skulle jo tro at hardbarka overklokkere, som prøver å skvise så mye ytelse som overhode mulig ut av et stykke maskinvare, ville være et kjempemarked for slike produkter, men såvidt meg bekjent er de ikke det i det hele tatt.

     

    *Har forøvrig diskutert dette med forskere på Blindern og Kjeller som bare himler med øynene over disse kablene.

     

    Ingenting av det jeg har fortalt deg til nå er teoretisk kunskap. Alt er basert på de naturlovene vi alle føyer oss til i dagens samfunn.

    For den strømkabelen vil jeg si der antageligvis ikke er noen merkbar effekt i det hele tatt av, men har heller ikke testet selv.

    Og når jeg snakker om tester er ublind, blind, dobbelblind totalt meningløst. Som Bshagen og jeg nevnte tidligere er der usannsynlig mange ting som vil spille inn på den type tester. Hodeplassering vil være den største av det, og lykke til å få lytteren til å sitte i ro med cm presisjon :-P. Nei, jeg holder meg mer til ordentlige forskningstester under ordentlige kontrollerte forhold. Som vi gjør det til tider er utstyr vi kjenner nøyaktige måling med fra før av i ett kontrollert rom vi vet hvordan utstyret oppfører seg. Bruk av mikrofon på ett fast sted, med programvare som måler nøyaktig. Det er den eneste måten å kunne si noe sikkert på. Unnskyld meg, men blindtester er alt for upresist for noe som helst praktisk bruk.

    Forskjellen ved å endre ett hvilket som helst ledd i en kjede vil alltid være der. Dette er ren elementær fysikk. Men om den forskjellen er merkbar avhenger av så mye at det kan ingen svare på på stående fot som du spør om.

    Som sagt x antall ganger tidligere så går jeg ikke in for å forsvare noe som helst produkt. Det jeg mener og står fast ved er at forskjellige metaller forandrer lydens kvalitet. Om det er til det bedre eller dårligere avhenger av såpass mye at det er kun i kontrollerte testeren kan si definitivt ja eller nei. Og nå mente jeg kontrollerte tester som overnevnt og ikke noen form for blindtester.

     

    Personlig kan jeg si at for meg har 2 ting forbedret lyden min hjemme. Den ene var ett bedre RCA kabelsett samt kabelene til høyttalerene mine.

    Med RCA kabelsettet hadde jeg problemer med ett hum fra traforen fra den ene forsterkermodulen jeg har, da rca kabelen måtte trekkes under forsterkermodulen. Ett sett RCA kabler jeg laget selv for ca 2-300kr basert rundt klotz mikrofonkabel med dobbelt skjold og gode kontakter gjorde godt nytten.

    Høyttalerkabelen fra inakustik til ca 50kr meteren, erstattet gammel strømkabel som var for tynn for strømstyrken som trengtes når bassen skulle slå hardt :-)

  8. Jøss, lurer på hva marginene er på slikt utstyr. Mulig de bruker sølv og gull så det faktisk koster litt å sette sammen. Men skulle ikke overraske meg om de har 3800% på den høytalerkabelen. 

    Tviler ikke på at der er en god prismargin, men så vet jeg de spytter ut utrolig mye penger i forskning så i realiteten er det ikke en 3800% margin på hva de tjener. Er nok heller mer i ett par 100%.

     

    Er snakk om forskjeller såpass store at det vises på grafer ja, uten at jeg har noen å vise til akkurat nå. Dog er som sagt ikke store forskjeller. Vi snakker om kanskje opptil 1 db forskjeller.

  9. Det mest "skremmende" er jo at den er USB 2.0.

     

    USB 2 leverer 480 Mbps

    USB 3 leverer 4.8 Gbps (10 ganger så rask)

     

    USB 2 har hare Half duplex på signalet, mens USB 3 har full duplex.

    En standard USB 3 utgang leverer og 400mA mer enn en USB 2 utgang.

     

    Så man skulle jo tro drømmen var en USB 3 kabel for audiofile. Er iallefall galskap å betale 35 tusen for en "gammel" kabel.

     

    Eneste jeg kan tenke meg at audiofile bruker som unnskylding er at USB3 har 5Ghz signaleringsrate, som kan forstyrre\blir forstyrret  av routere med 5Ghz, selv om dette gjerne ikke skjer i praksis.

     

    USB 3.0 og opp er totalt unødvending for audio i dag. Rett og slett fordi datamengden ikke er så veldig stor. Til helt nylig har faktisk kun USB 1 standarden vært i bruk. USB 1 leverer nok båndbredde for 24bit/96khz lydstrøm, men nå med opptil 32/768khz er USB 2 begynt å bli brukt. Er derfor nyere dac-er med over 24/96 over usb krever drivere for windows pcer (Audio over USB 1 er driverfritt for windows). Mac og linux støtter audio uver USB 2 og muligens USB 3 i tillegg. Er flere nye dac-er som bruker USB 3 kontakt, men er mer for enkelhets skyld en behov for båndbredde :-) spesielt med usb-c :-)

    Selv DSD 256x krever ikke egentlig mer en 24Mb/s, med opp mot 50Mb/s anbefalt. DSD 512x som er det ypperste i bruk i dag kan du dobble det behovet. Og med 480Mb/s mulig med USB 2, holder det i bøtter og spann :-)

    Edit: Skriveleif :-)

  10. Spiller da ingen rolle hvor fokus ligger. Påstanden er jo at kablene bedrer signaløverføring på en merkbar måte. Min tese er at dette er placebo, at det er derfor disse primært selges til entusiastiske, bemidlede men ufaglærte privatpersoner, og ikke studioer, filmselskaper, fotografer eller for den saks skyld musikere.

     

    Men la oss si at du kan få bedre lydkvalitet ved å kjøpe en strømkabel til en månedslønn. Vil denne påvirke bildekvalitet like mye som lydkvalitet? Hvilken effekt har den på PCen din? Hvis ingen merkbar effekt, hvorfor ikke?

     

    Teoretisk sett tja. Lyd og bilde sendes over 2 vidt forskjellige frekvensområder, så vidt jeg husker sendes video i mhz området mens lyd sendes i 0,x hz til så høy frekvens som er brukt(for vanlig cd er det snakk om ca 44.1khz) Men highres og DSD kan gå opp mot 1 mhz.

     

    En bedre leder vil kunne lettere sende elektronene med mindre motstand (superleder er praktisk talt 0 motstand), og med mindre motstand er der også mindre elektronmigrasjon ut av lederen og da mindre data mistet i prossessen. Men det meste utstyr i dag har en eller annen form for feilkorrektur for å "fikse"/etterligne dataen som eventuelt blir tapt. For vanlig digitalt utstyr er dette godt nok til at det praktisk talt er umulig å se forskjell. Men mistet data kan bli "fikset" feil, da oppstår artifacts(husker ikke det norske ordet for det :-P).

     

    Isolasjonens jobb i en kabel er jo å holde elektronene inni lederne og forhindre elektronmigrasjon, men ett perfekt materiale finnes fortsatt ikke. En av de beste mulige i dag er faktisk ett rent tomrom med helt vanlig luft :-) typ det in-akustik gjør med deres reference air serie: https://www.in-akustik.de/en/cables-and-accessories/reference-selection/speaker-cable/reference-ls-4004-air-007714032/

    Og en bedre isolasjon krever forskning og testing for å finne opp og lages.

     

    En bedre kabel har også vanligvis bedre skjold for RF, EM m.m. forstyrrelser som kan overskrive/overdøve data som beveger seg langs enm kabel. Prøv å sette en kraftig magnet som f.eks en toroidal transformator over RCA kabler uten skjold, forsterk det signalet du får der så vil du høre ett hum på 50hz i Norge. Fungerer litt på samme måte som stråling mot levende celler kan mutere riktig gendata til feil gendata. Med skjold snakker jeg hovedsaklig om en fysisk "strømpe" av metall som enten er i form av en folie eller f.eks vevd eller spiralformet nett plassert rett under ytter"gummien" og over isolasjonen som beskytter lederne. Se mer info her: https://www.hometheatershack.com/forums/remotes-cables-accessories-tweaks/13000-how-solder-illustrated-diy-guide-making-your-own-cables.html

    En vanlig greie med billige kabler er at dette skjoldet ikke er tett. Att der er huller i vevingen osv. Tett veving krever mye metall. Dyrere kabler har som oftest flere skjold i forskjellige former for å oppnå så god dekningsgrad som mulig. 

     

    En annen viktig ting å tenke over med dette er lengden på kablene. Dess lengre kabel dess mer forstyrrelser kan oppstå fordi der er mer av kabelen som kan bli påvirket utenifra samt mer areal for elektronmigrasjon å skje over.

     

    I opptaks sammenheng blir der aldri brukt lengre kabler enn hva er absolutt nødvendig. De må ha skjold som fungerer så bra som mulig, og mobiltelefoner, radioer osv er bannlyst fra å være i flere meters omkrets av utstyret som brukes under selve opptaket.

     

    Igjen alt dette er det fysiske faktum som vi sjeldent tenker over. Om det merkes en forskjell i dagens elektronikkverden er så som så. Ikke alle ser likt og ikke alle hører likt. Vi starter med over 20khz som øverste høregrense når vi blir født og de fleste rundt 40år ligger på rundt 14khz. Men den analytiske hørsel kan trenes opp ganske enkelt til å høre de mest utrolige detaljer.

    Se på de blinde f.eks. Såg en dokumentar (på national geographic mener jeg) om en voksen mann som brukte klikkelyder han laget med tungen til å kunne "se" objekter i veien når han syklet, typ sonar. Og han hadde vært blind siden barndommen. Han kunne se former og med trygghet si om det var en bil, ett søppelspann eller en stolpe, om det var mykt eller hardt.

    Jeg har kjennskap til en blind som ble født med såkalt "perfect herz pitch" hørsel. Han kan med utrolig sikkerhet si forskjellen mellom frekvenser som f.eks. 440, 441 og 442. Jeg har testet han flere ganger og han har til nå hatt 3 feil av kanskje ett par hundre sinustoner jeg har spilt av. Alle de tre overnevnte frekvensene (440, 441, 442) er tonen A i første oktav. Orkester stemmer etter 442, mens i pop og rock er 440 mer vanlig. For ett par hundre år tilbake var 415 standarden for tonen A. For trente musikere begynner vi først å merke at en tone er uren om den er mellom 6 og 9 herz fra den rene frekvensen enten opp eller ned. For utrente personer ligger gjennomsnittet på mellom 12 og 15 hz.

  11. Jeg snakker også om kabler generelt - derfor linket jeg til diverse kabler. Sennheiser vs Beyerdynamic er totalt irrelevant. Du kan jo fortelle meg hvordan en USB-kabel til 35 000,- lager bedre lyd? Eller en høyttalerkabel til nesten 400 000,- lager bedre lyd? 

     

    Ved å flytte deg 1cm lengre til "venstre" så vil du ha endret lydbildet mer enn noen kabel noensinne vil kunne gjøre. Jeg forstår at man ønsker kabler av kvalitet, særlig pga levetid, men de kablene jeg linket til over her er jo Lurium X-2000 - ingenting kan få meg til å mene omvendt

    Ingen av de kablene du linker over der er teknisk sett vanlige. De har ledere i en spesielt utviklet cobber som er belagt med ett lag sølv. De i seg selv øker kostnaden for de å produsere. Så kan vi se på forskning og utviklingsarbeidet. Nordost er ett merke som ikke bruker noe spess penger på reklame. Kan ærlig innrømme å aldri ha sett en reklame fra dem på tv eller noe. Kontakten er også spesialutviklet hos dem.

    Der er en grunn for at de tar den prisen, og ja de har antageligvis en stor prisfortjeneste på varene, men så lager de også noe av de mest ekslusive av HiFi deler. 

    Ja de påstår til en viss grad å gi bedre lyd, men det er igjen subjektivt. Hva en liker i forskjell kan en annen mislike.

    Jeg sier ikke, og det vil også de fleste som har peiling, at det vil kunne fikse lyden din. Men det vil forandre lyden din. Noe som kan være positivt eller ikke. Hva en trenger er ens eget valg. Og ja er mange ting som vil kunne forandre lyden. Alt du nevner over samt blandt annet luftfuktighet og romvarme.

    Selv har jeg ikke behov for den type kabler. Holder meg til ren kvalitetskobber.

    Det som derimot kan "fikse" og i allefall forbedre lyd substensielt er kilde, DAC, forsterker og høyttaler valg. Men igjen er det subjektivt. Jeg liker lyden til B&W, en kollega liker bedre lyden til DALI. :-)

     

    Okapi-

    Nå snakker vi mest om kabler og utstyr fra hifibutikker, der vil der alltid være fokus på lyden. Men ja der er produkter som lover bedre bildekvalitet også :-)

  12. Interessant at du har erfaring med musikkinnspilling.

     

    Et lite problem jeg har med klassisk musikk er at det ikke er innspilt i studio - instrument for instrument - liksom. Og så mikset sammen.

     

    I stedet har man jo hele gjengen med mikrofoner spredd rundt. Noe som for min del da bare blir en salig røre - selv om det er helt riktig og naturlig.

     

    Selv liker jeg mest mulig kanaler - musikk diskret innspilt i for eksempel 7.1.4 Atmos låter så bra - instrumenter og slikt kommer bedre frem, lydbildet blir mye større.

     

    Tacet har en del klassisk i surround med diskret plasserte instrumenter og til og med panning osv.

     

    https://www.tacet.de/main/seite1.php?language=en&filename=tacet.php

     

    Nice :-)

    Selv gjør jeg til tider opptak av Stavanger Symfoniorkester. Der bruker vi vanligvis ett Decca-tree med Omni, og 2 til fire rommikrofoner hengende lengre bak i salen for den naturlige romklangen. Det holder for en god del live opptak, dog det skaper jo sine egne vansker med publikumslyder :-P Har hørt utrolig mye rart :-). Leker meg for tiden med miksen til SSO sin konsert av Mahlers 3.symfoni. Der bruker vi de tre overnevnte settene pluss en del spots, mikrofoner for offstage musikerne samt 2 mikrofon"sett" til for koret og sider. Sitter med 31 kanaler jeg prøver å finne den optimale balansen med.

     

    Det viktige med den type mikser er å ikke bruke spotmikrofonene som hovedmikrofoner. Da vil det fort bli mye krangling i lydbildet med fase osv. Bruker Decca-tree'et som hovedset. Lytter og justerer fra der inn de forskjellige spotmikrofonene i plassering og drar de opp eller ned til at de såvidt ikke høres i lyden fra hovedmikrofonene. Alle akustiske instrumenter er laget for å klinge i ett rom og vil høres underlig ut om du kun hører en mikrofon helt inntil instrumentet. Spotmikrofonene brukes mer får å få mer frem smådetaljene som av og til går tapt over avstander. Dvs blandt annet gnizzingen av buen på strengen til strykerne, tungeansatsen til blåserne osv. Samt hjelpe de instrumentene som ikke klinger fullt like sterkt som messing i Fortissimo styrkegrad, som for eksempel Harpe og vokal.

    I forhold til balanserte kabler mot singelended (RCA) er der praktisk talt ingen forskjell over korte lengder :-) Leker du med kabler på opptil flere hundre meter derimot. Og mikrofoner må ha balanserte kabler pga phantom power :-) Og bra kabler trenger ikke å koste mye. Forsvarer IKKE prisen på blandt annet den strømkabelen tidligere nevt :-P Har som sagt ikke testet den og kommer nok heller ikke til å teste :-P

    Derimot det at forskjellige metaller påvirker analog lyd derimot det står jeg fast ved :-)

     

    Neutrik er fortsatt "the Go to" for de som jobber med dette daglig. Rett og slett fordi de er så bra mekanisk laget :-) Når en del billigkontakter slites er Neutrik sine fortsatt faste og gode :-). Klotz er ett av de merkene med kabler som er mye brukt rett og slett av samme grunn. De er så stabilt og bra laget at de holder lenge. Noe av patch kablingen vi bruker mellom liverommene og kontrollrommet er oppimot 30 år gammelt nå :-P og fungerer fortsatt feilfritt så lenge de blir installert(om fast installasjon som patch mellom rom) og behandlet på riktig måte :-)

     

    Jakke-

    Praktisk sett har du helt rett i det. Teoretisk sett vil induksjon spille inn av og til med akkurat dimensjonerte kabler. Men lykke til å høre dette i de små gradene som vil kunne oppstå :-P

     

    BMWcoupeftw-

    Fordi en forandring gjordt med lydstrømmen(og nå snakker jeg strøm og ikke streaming :-P) vil ikke magisk bli forandret tilbake av en annen kabel. Endringene som blir gjordt langs den analoge lyd kjeden blir del av lyden som kommer ut av hva du enn spiller lyden av på.

    En misforståelse med alt dette er at folk tror en dyr kabel vil "fikse" lyden deres. Nei, selvsagt vil den ikke det av den enkle grunn jeg nevnte rett over. Men den kan(og jeg bruker kan) forandre lyden i en liten grad slik at den kan høres bedre ut for den personen. En annen person kan mene at det var bedre uten etter hva hans/hennes hørsel og lydideal ser etter.

     

    Bshagen-

    Tror ikke du trenger å vurdere å trekke om gitaren din :-P Er mye som spiller inn :-), kort sagt hele konstruksjonen er satt sammen fra produsenten av gitaren for at den skal lyde som den gjør. I allefall om vi snakker kvalitets gitarer :-) Men ja har hørt om folk som skifter pickup, potentiometer, kabling osv for å tune gitaren til den lyden de ønsker :-)

    Og mente å skrive: I en hvilken som helst lyd, utenom kunstig fremstilte sinustoner, spiller overtoner inn i å gi klangfargen til instrumentet. Gikk litt fort i svingene :-P

     

    Mr Spock-
    Her er ett bilde fra manualen til miksebordet vi bruker. "Retro Iron" er den jeg snakket om tidligere. Typisk nok står det ikke forklart i manualen. Men da vi kjøpte konsollen snakket vi om en del aspekter ved miksepulten med Audient(produsenten). Kort forklart så splitter "Retro Iron" modulen lyden inn til å gå to separate kretser. I den ene kretsen er den ene "Carnhill output transformer"en laget med jern som deler av lederne mens den andre har de samme delene av lederne laget i en nikkel legering. For så at de to signalene blandes sammen igjen og går videre til hvor vi måtte ønske. Ut i fra hva vi har blitt forklart og erfart, så reduserer nikkeldelen volumet på deler av lav og mellomfrekvensene samtidig som en del forsterker det totale volumet på den delen så de lave frekvensene kommer mer frem og oppleves som mer punchy. I Jerndelen blir volumet til frekvensene fra ca 5k og opp økt på en ikke lineær måte for å gi litt mer "luft" i lydbildet og instrumentenes overtoner. Vi har dog ikke målt dette med frekvensanalyse enda, men det ligger i planene når tiden strekker til :-)
    Venter på at en kollega skal svare meg angående den ene modulen de bruker som også har deler med jern, nikkel samt stål som kan kobles inn i lydstrømmen. Husker ikke hva den modulen heter :-P

     

    Edit: Skrivefeil :-)

  13. Profesjonelle = hva da? I butikkbransjen? Eller jobber du i et musikkstudio, TV-produksjon, konserter? 

     

    "Lyden forandrer seg betraktelig" ... Hvordan gjør den det? Blir X-frekvens til en annen frekvens? Synger plutselig Kesha fint? HVA forandres? 

     

    ... og ikke minst, hvorfor skal dere forandre lyden? Hva er målet? 

     

    Jeg snakker med erfaring som lydteknikker og klassisk musiker som nevnt ett par hakk opp. Jeg har selv fokusert mer innenfor opptak av klassisk musikk og ser da mer etter å gjøre opptaket så "ekte" som mulig i form av stereoteknikker og plassering i rommet for klang og frekvensrespons.

    Som svar til hvordan lyden forandrer seg er det ganske enkelt. Frekvensene i seg selv blir ikke forandret. Men volumet av frekvensene forandrer seg. I en hvilken som helst lyd, utenom kunstig fremstilte sinustoner, spiller overtoner inn i å gi klangfargen til instrumentet. Forandre på disse så vil også klangen til instrumentet forandre seg. Dette kan gjøres i liten grad til stor grad. Alt fra å gjøre slik at instrumentet høres skarpere og/eller varmere (da vanligvis med f.eks å øke eller redusere på de lyse frekvensene i overtonene til instrumentet.) Dette kan jeg love deg blir gjordt med 99,9% av alle utgitt musikk i dag. Opptil i flere ledd mellom opptak og utgivelse. Den vanligeste måten dette blir gjordt på i dag er forkjellige versjoner av EQ. Men for eksempel sølv har en tendens til å fremheve de lysere frekvensene og gjør i større og mindre grad en forskjell når implementert i en strømkrets(som i realiteten en analog lydkrets er). Nikkel derimot har en tendens til å redusere de lysere frekvensene og dermed gi en varmere og mykere kveld.

     

    Til hvorfor lydteknikkere forandrer på dette er svaret både enkelt og mer komplisert. Personlig gjør jeg dette i minst mulig grad da jeg og de musikerne(klassiske, fra og i blandt annet diverse symfoniorkester) jeg jobber med ønsker å beholde den originale lyden som musikerne jobber hele livet med å forbedre. Men tendensen er innen andre stilarter som pop og rock at dette utnyttes både for å forbedre og/eller for å skape den klangen de ønsker.

    Ett annet eksempel jeg kan ta her er med elgitarer. Det ovenforklarte er blandt annet en av grunnene for at en Gibson modell ikke høres ut som en annen Gibson eller en annen fra Yamaha osv.

    TLDR, frekvensene blir ikke endrett fra 442 til 445 f.eks. Men volumet til frekvensen bir forsterket eller redusert og i de komplekse overtonene til instrumenter(inkludert sang) så vil dette forandre klangen.

     

    Snakk med lydteknikkere i ett hvilket som helst proffesjonelt studio som bruker analogt utstyr så vil du få bekreftet dette Mr_Spock. Kan se hva jeg finner senere av mer håndfast info om utstyr med dette. :-) Elgitarer bruker blandt annet dette

     

    Og til tanken om kabbel tykkelse og isolasjon så gjør kabel tykkelsen ingen forskjell på strømhastighet. Forskjellen kommer blandt annet i hvor mye av strømstyrken som blir tapt i form av blandt annet varme og elektron migrasjon/immigrasjon. Forskjellen tykkelse gir er i temperaturen kablen får ved strømstyrken som blir sendt igjennom. Høyere temperatur gir høyere migrasjon av elektroner ut av kabelen, isolasjonens jobb er å holde elektronene inni kabelen.

    Edit: Rettet skrivefeil

    • Liker 1
  14. Det er fordi tilfeldig googling kan sende deg til ganske mye tullball, spesielt dersom du leter etter bekreftelse på noe du allerede tror.

     

    Siden du viser til sier ikke stort om forskjell i lydkvalitet på fornuftig konstruerte kabler, såvidt jeg kan se.

    Den første siden jeg viste til var som sagt helt enkel fysikk i metallers ledene egenskaper. Og det som ikke har blitt nevt er at mange av de dyre kablene har ledere i andre metaller en enkel kobber. At forskjellige metaller lederegenskaper forandrer lyden er kjent og veldig mye utnyttet i den proffesjonelle lydverden. Der finnes utallige måter det blir brukt på i dag. Blandt annet miksebordet vi bruker til daglig har blandt annet ett ledd vi kan sette inn hvor lederne er av nikkel og jern. Dette forandrer lyden betraktelig.

    Jeg sier ikke at den strømkabelen nevnt over vil gjøre en hørbar forskjell, og kanskje ikke en merkbar forskjell i målbare måter. Det avhenger potensielt av alt for mange ledd til at jeg kan si på stående fot. Men jeg sier at forskjellige metaller i kabler VIL forandre frekvensresponser. Blandt annet fordi ledeegenskapene er forskjellige. Det vil også være forskjeller mellom kabel til kabel av samme modell og merke. Fordi renhetsgrad og legeringsgrad vil variere. 

  15.  

     

     

     

    Ta det en tur innom en HiFi-forhandler og prøv selv. Hva du hadde skjønt og ikke skjønner er ikke så relevant - når du ikke har testet dette burde du enten tro mindre eller vite mer.

     

     

    Mulig rynkekremer var en dårlig sammenligning. Kabelentusiasme minner egentlig mest av alt av religion. Det kan ikke måles, det må oppleves! Fysikere og ingeniører sier det er bare tull? Vel, vitenskapen vet ikke alt! Umulig å påvise i en blindtest? Vel, det er sant for MEG!

    Men nå kan jo kabler måles.

    De gir forskjellige frekvenser når de er målt gjennom hodetelefoner.

    Kilde?
    Helt enkel data på metall og ledene egenskaper:

    https://www.thebalance.com/electrical-conductivity-in-metals-2340117

    Og det er bare det helt enkle som tok ett googlesøk. Er bare å gå mer inn i det om du vil. Utrolig mye kilder på stoff på nettet.

    Folk i dag har blitt eksperter på å stille spørsmålet: "Kilde?" :-P

    Utrolig lett i dagens digitale samfunn å finne mye god info på nettet. Visse ting som elektriske ledeegenskaper er jo selv barnekunnskap og har vært det så lenge eg kan huske :-P. Om det synker inn derimot og om folk husker denne barnekunnskapen er jo en annen sak :-P

    Ett annet dokument som er godt kjent i forskningsmiljøet er: http://jetp.ac.ru/cgi-bin/dn/e_026_06_1155.pdf

    Vanskelig å forstå for de fleste på strak arm dog :-P Godt gammelt dokument men fortsatt helt "up to date", da elektriske egenskaper er ikke akkurat noe som forandrer seg noe spesielt :-P

    • Liker 1
  16.  

     

     

    Ta det en tur innom en HiFi-forhandler og prøv selv. Hva du hadde skjønt og ikke skjønner er ikke så relevant - når du ikke har testet dette burde du enten tro mindre eller vite mer.

     

     

    Mulig rynkekremer var en dårlig sammenligning. Kabelentusiasme minner egentlig mest av alt av religion. Det kan ikke måles, det må oppleves! Fysikere og ingeniører sier det er bare tull? Vel, vitenskapen vet ikke alt! Umulig å påvise i en blindtest? Vel, det er sant for MEG!

    Men nå kan jo kabler måles.

    De gir forskjellige frekvenser når de er målt gjennom hodetelefoner.

    Kilde?

    Helt enkel data på metall og ledene egenskaper:

    https://www.thebalance.com/electrical-conductivity-in-metals-2340117

    Og det er bare det helt enkle som tok ett googlesøk. Er bare å gå mer inn i det om du vil. Utrolig mye kilder på stoff på nettet.

    Folk i dag har blitt eksperter på å stille spørsmålet: "Kilde?" :-P

    Utrolig lett i dagens digitale samfunn å finne mye god info på nettet. Visse ting som elektriske ledeegenskaper er jo selv barnekunnskap og har vært det så lenge eg kan huske :-P. Om det synker inn derimot og om folk husker denne barnekunnskapen er jo en annen sak :-P

  17. Veldig synd. En av de få kjedene som faktisk har folk med det minste peiling innen god lyd. Har ikke telling på hvor mange ganger jeg har vært innom den på Forus og bare snakket om lyd og musikk med dem der.

     

    I forhold til kabler og alt m.m. så er der etter min og utallige tusen sine meninger forskjell fra en til en annen. Noen ganger forbedring andre ganger ikke. Og kostnad til "forbedringspotensialet" er IKKE linært.

    Har selv merket stor forskjell mellom kabler mellom forsterker og høyttaler, samt forsterker og hodetelefoner. Har ikke personlig testet strømkabler til forsterker, dac osv. Men at de forskjellige kobber-, sølv- og gull-legeringene som finnes/lages rundt om i verden har forskjellige elektriske egenskaper er jo helt selvsagt. For ikke å snakke om platinum, rhodium osv. For ikke å snakke om messing og stål som er de mest vanlige å bruke i kontaktene til billige kabler. Søk opp de elektriske egenskapene til stål og noe annet ledene metall så er der ganske tydelige forskjeller. Google is your friend here(or maybe not your friend :-P)

    Om det gir en hørbar forskjell kan en si både ja og nei til. For de med trente ører som musikere, lydteknikkere(i diverse former) og entusiaster kan det gi store forskjeller, mens for de fleste som er vant med(og praktisk talt "ødelagt" av) mye av dagens musikk som er kvalt av x antall komprimeringer (veldig ofte i flere ledd av produksjonen), resampling, formatskifter m.m. vil der kanskje ikke høres store forskjeller (om noen).

    Kan godt kalle meg for audiogal om dere vil, men jeg sitter på mange års erfaring med klassisk utøvende musisering, og arbeid som lydteknikker. Jeg har testet MYE selv, både på meg selv og andre, i blinde, dobbelblinde og ikke blinde tester. Og er del av ett globalt nettverk av musikere og lydteknikkere som også har utrolig mye erfaring og viten. Veldig mange av de er også utdannede forskere innen diverse felt fra det mer "enkle" til quantum- og romforskning.

×
×
  • Opprett ny...