Gå til innhold

orl

Medlemmer
  • Innlegg

    90
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av orl

  1. Det er kanskje for seint nå men det du trenger finner du her: http://ndla.no/nb/node/47058?fag=7

    Oppskriften på proteinet er lagret i DNA-molekylet. Denne oppskriften kalles for et gen. Tre baser danner en triplett som tilsvarer en bestemt aminosyre. Genet leses av og kopieres over på et RNA-molekyl. RNA-molekylet transporteres ut fra cellekjernen til et ribosom. Ribosomet leser av RNA triplett for triplett, og bygger opp proteinet aminosyre for aminosyre.

  2. Hvis du for eksempel holder på med helt andre ting i timene enn skolearbeid, f.eks. spiller dataspill, og læreren ser det kan det selvfølgelig settes anmerkning. Det er normalt å si i fra, men det er ikke noe krav.

    Ofte er situasjonen den at læreren gir beskjed, når eleven da ikke bryr seg om å høre etter, trengs det ikke noe ytterligere beskjed. Læreren trenger heller ikke koble advarselen til trusel om anmerkning.

    Vi leker da ikke skole, selv om enkelte tror det!

    • Liker 1
  3. Det som vil gi god uttelling her er om du klarer å koble alle disse påstandene/tema.

     

    Media fokus på en perfekt kropp, muligheten for er stillesittende liv og lett tilgang på fet og usunn mat kan være et utgangspunkt.

    Diabetes, spiseforstyrrelser og økt kroppsvekt kan alle sees som symptomer på et samfunn hvor vi bruker mat til noe mer enn bare å bli mette.

    Spiseforstyrrelse - usunn/urealistisk syn på egen kropp og slik man tror den burde være.

    Diabetes - en av årsakene er feil og usunn ernæring

    Økt kroppsvekt - vi spiser mere enn vi trenger, særlig fet og søt mat. (Sukker og fett er rimelig, protein er dyrt og smaker ikke like godt)

     

    Problematiser påstandene, er de riktige.

    Er det mer fokus på utseende i media nå enn før? Hva så? Hvem er det dette påvirker mest?

    Gjør tilsvarende for de andre påstandene.

     

    Strukturen er jeg ikke sikker på, men jeg tror jeg ville valgt å starte med å problematisere temaene. Gjerne hver for seg.

    Deretter begynne å koble dem sammen. Pass på at du ikke sier i mot deg selv i de to delene.

    Så tror jeg det hadde vært fint å avsluttet med forslag til god ernæring og trening som en løsning på de fire første teamaene.

     

    Noe med at med sunn trening og ernæring vil man få det godt med egen kropp. Man vi føle seg tryggere på seg selv, motvirke både spiseforstyrrelser og media fokuset. Trening og riktig kost motvirker diabetes(tror jeg) og overvekt.

     

    Hvis du finner artikler i blader, aviser eller internett som bekrefter det du skriver, slik at det ikke bare blir din/min synsing, bør dette bli bra. Husk referanser til kilder, og ikke klipp og lim det du finner, men skriv om det. En 6'er kandidat skriver med egne ord!

     

    Et tips til slutt er å snakke med læreren, så du vet hva som forventes. Kanskje er jeg på bærtur i forhold til hva din lærer ønsker, jeg tror det ikke men det er han/henne som skal sette karakteren og ikke jeg.

     

    Lykke til.

  4. Repetisjon hjelper selvsagt. Men siden du ligger an til 5'er og sikter på å beholde denne, eller bedre så bør du bruke noe energi på å vurdere hva du bør repetere.

    Se på de prøvene du har hatt, hva var det her som manglet. Klarer du nå å regne disse oppgavene rett? Ta en prat eller flere, med mattelæreren, hva mener han eller hun om hva du bør fokusere på?

    Hvordan ser besvarelsene dine ut? Stil og utseende teller dessverre noe, særlig om du jakter på 6'ern. To besvarelser med samme svar kan gi veldig ulikt inntrykk, ser dine ut som en 6'er kandidat, eller en 4'er kandidat?

     

    Generelt lærer man mest av oppgaver når de er på grensen av hva man kan. Bruk tiden på disse. Hopp over de som blir for lette, og heller ikke strev for lenge med de du ikke får til. Spør heller noen om de altfor vanskelige.

     

    Finn noen å jobbe sammen med, det gjør det artigere og lettere å motivere seg. I tilleg er det mye læring å forklare ting for andre.

     

    Lykke til.

  5. Plasser fjernkontrollen i en eske eller noe med en liten åpning. Da får du bedre kontroll over refleksjoner. Prøv f.eks. en tørkerullkjerne, klipp den til slik at den passer.

     

    Som tidligere nevnt, er fjernkontrollen basert på IR-lys, og oppfører seg omtrent som vanlig lys.

     

    Det finnes noen fjernkontroller som ikke er basert på IR, men de er sjeldne. Sjekk med et kamera som nevnt.

  6. Posisjonen til grunnstoffet i periodesystemet forteller både hvor mange elektroner og skall atomet har i grunntilstanden.

    Linjene/radene forteller hvor mange skall. Kolonnene forteller hvor mange elektroner i ytterste skall. (Dette er ikke helt sant, men for pensum i vg1 holder dette)

     

    F.eks Na er i første kolonne, og har da kun ett elektron i ytterste skall. Na er i tredje linje og har altså tre elektronskall. Atomnummeret er lik totalt antall elektroner.

     

    Kolonnen forteller også hva slags ion grunnstoffet danner. Husk åtteregelen, hvordan er det lettest å få 8 elektroner i ytterste skall?

    Grunnstoffene til venstre i periodesystemet vil gi fra seg elektroner og danne positive ioner, mens de på høyreside tar til seg elektroner slik at de får 8 ytterst.

     

    Disse reglene gjelder særlig for de 20 første grunnstoffene, til og med Ca.

  7. Først fakta:

    Det har eksistert flere kinesiske murer. Den som er kjent i dag, er den 3. muren de bygde.

     

    En myte:

    Ved den store murens vestlige ende i Jiayuguan ligger det er stort fort. Det fortelles at når fortet skulle bygges, regnet byggmester nøyaktig hvor mange murstener som trengtes. Når han bestilte murstein ble han spurt om han var helt sikker på at han ikke trengte noen ekstra murstener. Da økte han bestillingen med én sten, og den ene, ekstra stenen ligger fortsatt løst over porten.

    IMG_0670%20jiayuguan%20brick.jpg

  8. Skal det være to streker under svaret på et matematikk stykke?

     

    Jeg ser i matte boka til min datter at de IKKE bruker to streker under svarene. Og med dette som begrunnelse vil heller ikke skolen at elevene skal skrive svaret med to steker under.

     

    Dette mener jeg er feil, svaret i et mattestykke skal ha to steker under svaret.

     

    Synspunkter?

  9. Jeg pleier å kjøre akkurat dette forsøket med elevene mine, for å lære de om hvilke ting som er viktig i et forsøk, gjennomføringen og planleggingen.

    Det er et forsøk hvor det er veldig lett å merkelige resultater, og har egentlig fått alle resultater.

     

    Poenget er variabel kontroll. Det eneste vi ønsker å endre er type kopp,

    Faktorer som start-temperatur, vannmengde og håndtering må holdes så konstant som mulig. Det er dette mine elever i sin iver ofte glemmer. Men da lærer de, slik at neste forsøk gjennomføres mye bedre gjennomtenkt.

     

    Foreløbig virker det som isopor er best, men med dobbel plastbeger marginalt dårligere.

  10. Definisjonen av kabinfaktor er feil.

     

    Kabinfaktor er forholdet mellom antall betalende passasjerer og maksimalt antall tillatte passasjerer.

    Så 100% vil si et helt fult fly, 50% halvfullt osv.

     

    Men det er jo mulig at definisjonen med vilje var endret i denne oppgaven for å gjøre det hele vanskeligere :)

  11. Kjenner noen til aktuelle bærbare pc'er med musepinne (heter det det på norsk?).

     

    Jeg trives dårlig med touchpad'n som de fleste bærbare i dag har.

    Jeg har flere bærbare, men den med mousepin er desidert den beste å jobbe med.

    Men denne begynner å bli gammel, så jeg trenger en ny.

     

    Kjenner dere til en bærbar med mousepin?

  12. Tok opp dette med eksamensansvarlig på skolen min, han mente at vær enkelt skole selv kan bestemme dette med bruk av pc, men helt sikker var han ikke.

    Jeg synes det ville være rart om han har rett for da vil jo eleven ved ulike skoler ha forskjellige vilkår på samme eksamen, da bør jo dette taes med i vurderingen.

     

    Problemmet tror jeg at endel skoler ikke har på plass en del praktiske forutsetninger for å la elevene bruke pc ved eksamen. Politikerene vedtok kunnskapsløftet, nen glemte å gi skolene penger for å gjennomføre endringene.

     

    Eksempelet som nevnes om at elever hadde tilgang til internett og facebook under eksamen viser jo at denne skolen IKKE hadde på plass et system for å avikle eksamen med pc.

    Egentlig skal da eksamen ved denne skolen annuleres, selv om ingen faktisk jukset.

     

    Men til fiffi, spør læreren, be han eller henne sjekke på udir.no, sjekk med eksamens ansvarlig m.fl.

     

    Jeg tror saken er den at de faktisk ikke er helt sikre på hva som er rett. Jeg er selv usikker og fikk et usikkert svar fra eksamensansvarlig på skolen jeg jobber.

  13. Fenol er nærmest en sekundær alkohol.

    Fenol er i hvertfall ikke en primær alkohol, og heller ikke en tertiær.

    Så innen kategoriseringen primær, sekundær og tertiær regnes fenol som en sekundær alkohol.

    Men som det allerede er forklart gjør benzenringen at OH-gruppa får andre kjemiske egenskaper enn andre sekundære alkoholer.

    Men alle sekundære alkoholer har ikke nødvendigvis samme egenskaper, tenk f.eks, på 2-propanol og 2-propenol, begge har OH på andre karbon, men bare den første kan oksideres til keton.

  14. For lengde, areal og volum i meter kan du jo ta med dette:

     

    Start med lengde

    1 m = 10 dm = 100 cm = 1000 mm

     

    fortsett med areal

    1 m2 = 100 dm2 = 10 000 cm2 = 1000 000 mm2

     

    Gjør et poeng av at når det står opphøyd i 2 skal man legge til 2 nuller.

    Fortsett med volum:

    1 m3 = 1000 dm3 = 1000 000 cm3 = 1000 000 000 mm3

     

    Gjør også her et poeng av at når det står opphøyd i 3 skal man legge til 3 nuller.

    Oppsummer med å poengtere at meter m = m1 men at vi sjelden skriver det slik, og at også for lengde skal vi legge til like mange nuller som tallet meter er opphøyet i.

     

    For vekt eller masse, kg blir det anderledes. k'n i kg betyr jo 1000 slik at kg betyr 1000 gram, og det stemmer jo. Samme k'n finner vi og i km, 1000 meter.

    1 kg = 10 hg (hekto - brukes med smågodt) = 1000 g = 1000 000 mg

    For mg, miligram er det samme m'n som for mm, altså milimeter.

     

    Lykke til

  15. Retningslinjene for hjelpemidler på eksamen er gitt av utdanningsdirektoratet, se:

    http://udir.no/Artikler/_Eksamen/Bruk-av-d...unnskapsloftet/

     

    Så for sentraltgitte eksamener så kan jeg ikke se noen grunn til at pc ikke kan brukes. Direktoratet åpner også for bruk av egen pc innenfor visse regler.

     

    Er eksamen derimot gitt lokalt eller fylkesvis kan det fastsettes andre regler for tillatte hjelpemidler.

     

    Så sjekk først om eksamen er sentralt gitt eller ikke.

    Er den lokal eller fylkesvis sjekk med eksamens ansvarlige, aller helst de som har laget den, faglærer kan lett tenke at det er samme reglene i år som i fjor og det er ikke sikkert.

     

    Angående bruk av pc eller papir: Selv lager jeg alltid stikkord / moment liste på papir først og skriver så på pc'n.

  16. Du kan jo regne ut hvor mye bensin bilen bruker pr meter eller pr slag i motoren.

     

    Min gamle Volvo brukte ganske nøyaktig en liter på mila når jeg kjørte i femte gir og i 80 km/t med 2000 omdreininger i minuttet.

    Da blir det:

    Pr mil:

    1 mil = 10 km = 10 000 m

    1 liter = 10 dl = 100 cl = 1 000 ml = 10 000 mikroliter

    Altså:

    10 000 mikroliter / 10 000 m = 1 mikroliter pr meter. Altså en liten dråpe bensin pr meter (I følge uorganisklab læreren min er 1 ml mellom 10 og 20 dråper).

     

    Pr slag i motoren:

    Volvoen som de fleste biler har en fire takts motor med fire sylindre. Hver fjerde omdreining sprutes/suges det bensin inn i en bestemt sylinder, men siden det er fire av dem, skjer dette med en sylinder hver omdreinng.

    Altså 2000 små bensinskvetter pr sekund.

    På en time bruker bilen 8 liter, da blir det pr slag:

    8 / (3600 * 2000) = 0,0011 ml pr slag

    Det er ikke mye, når man tenker på at volumet i en sylinder er ca 0,5 liter, så bilen kjører praktisk talt på ren luft:

    Kun 0,0011 ml / 500 ml = 0,00022 % bensin. Altså 2,2 ppm bensin.

     

    Vi kan jo også regne ut at bilen trenger 0,1 ml pr meter / 0,0011 ml pr slag = 90,9 slag pr meter.

     

     

    Uansett hva du tar med vær sikker på at du skjønner fremgangsmåtene og hva og helst hvorfor dette regnes ut.

     

    Jeg er selv sensor på slike eksamener og det er veldig lett å avsløre bløff og hva som er faktisk forstått.

    Øv deg på presentasjonen, flere ganger. Ikke bry deg med PPT, bruk tavla og eller overhead, fungerer bestandig uten noen tekniske problemmer som kan vippe deg av pinnen.

     

    Lykke til!

×
×
  • Opprett ny...