Gå til innhold

Zolo

Medlemmer
  • Innlegg

    351
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Zolo

  1. Et annet alternativ er å legge til en (omtrent hvilken som helst) NPN som inverterer på utgangen av ATtinyen. Det vil da kreve to motstander i tillegg (en til å begrense basestrømmen og en mellom 5V og kollektor), og det vil selvsagt kreve at du programmerer tinyen slik at 0V betyr på og 5V betyr av. Fra kollektoren til NPN-transistoren kan du så koble darlingtonparet. 

    Det vil løse problemet nå, men ser at det er en fordel å ha noen mosfeter klare til fremtidige prosjekter. 

  2. Jeg holder på med et prgram som skal blinke på en led samtidig som den lyser i en annen led. Når en bryter blir aktivert skal leden som blinker forandre frekvens samtidig som den andre leden blir skrud av.

    Når jeg starter prgrammet fungerer det fint i utgangspunktet, men når jeg trykker på knappen blir begge ledene av til jeg slipp knappen og den går tilbake til første steg. Hva er det jeg gjør feil? har sett meg ganske blind på følgende kode.

     

    #include <avr/io.h>
    #include <util/delay.h>

    #define PUMP PB0
    #define GLOW PB5
    #define PREHEAT PB2

    #define output_low(port,pin) port &= ~(1<<pin)
    #define output_high(port,pin) port |= (1<<pin)
    #define set_output(portdir,pin) portdir |= (1<<pin)
    #define set_input(portdir,pin) portdir &= ~(1<<pin)

    #define bit_get(p,m) ((p) & (m))


    int  main(void)
    {
        bool preheat = false;
        set_output(DDRB, PUMP);
        set_output(DDRB, PREHEAT);
        set_input(DDRB, GLOW);
        while(1)
        {
        int value = PINB & _BV(GLOW);
            if(value == 0 )
            {
            PORTB = 0b00000100;
            preheat = true;
                _delay_ms(100);
            }
            else
            {
            PORTB = 0b00000000;
            preheat = false;
                _delay_ms(400);
            }
            if(!preheat)
             PORTB = 0b00000001;
        else
            PORTB = 0b00000101;
        _delay_ms(100);
        }
        return 0;
    }
     

  3. La inn enda en bestilling i dag etter jeg leste datablad til bc337. Koster jo ca 10kr for 200 stk fra kina. Så har jeg et par forskjellig typer å velge mellom i fremtida. Men tror at BD243 er bra til lasten den klarer 6A kontinuerlig og peak på 10A.

    Setter nok inn en diode til å beskytte transistoren siden den skal drive en elektomagnetisk pumpe.

  4. Ja har satt det opp på samme måte med en BC547.

    Det er nok strømmen som er litt feil. Går for darlington-par og beregner nye motstander. Det skal løse problemet nå samt jeg har delene..

    Men er FET transistorer bedre å bruke i forbindelse med mikrokontrollere? (sånn i fremtiden)

  5. +5V er maksimal base-emitter-spenning som denne transistoren tåler (i lengden). Kan du være litt mer detaljert om hvordan kretsen ser ut? Er lasten plassert ved kollektor eller emitter? Hvordan driver du basen?

     

    edit: Et såpass stort spenningsfall over transistoren, hvis det ikke er noe galt med resten av kretsen, kan tyde på at basestrømmen er for liten. Ved 3 A kollektorstrøm er chart?cht=tx&chl=h_{\text{FE}} ca. 30 for denne transistoren, som betyr at basestrømmen må være minst 3 A / 30 = 100 mA. Dette kan du også se i grafen "collector saturation region" i databladet (merk hvor kjapt chart?cht=tx&chl=V_{\text{CE}} stiger når basestrømmen blir for liten).

     

    Jeg har benyttet transistoren på slik som i dette prosjektet: http://www.avr-projekte.de/stripes.htm

    og lasten er plasert mellom kollektor og +12V

  6. Jeg har laget en krets som buker transistoren BD243. Den skal styre en pumpe. Uten last måler jeg puls som forventet ut (ca 12V), men med last måler jeg (ca 5v) som ikke er nok. Hvorfor får jeg et slikt fall med last ca 3A. Jeg trodde det som skulle til var +5V mellom emitter og basis for å åpne transistoren.

     

    Datablad her: http://www.alldatasheet.com/datasheet-pdf/pdf/2584/MOSPEC/BD243.html

     

    Men det er lenge siden jeg har lest slike datablad så husker ikke helt hva jeg skal se etter. Transistoren er kun benyttet som brytter.

  7. Spørs jo hvor mye koks det er. Har jo sett tette innsug før og da må det jo stakes opp :p Men det er jo en vurderingsssak. Er det bare svart på sideveggene inni der er det lite vits å rense bort dette. Kan du pelle ut svarte biter derimot...

     

    Mener man kommer til innsuget fra undersiden, så du må ha bilen på bukk, kanskje. Ut med motor tviler jeg på. Sitter det ikke også noen bolter langt nedi der mellom rørene på innsuget? Eller det var kanskje en annen bil.

    Det sit bolter bak den ut fra bilder av delen på nett, men jeg vet ikke hvordan jeg skal komme til dem. Bra undersiden ser det ut som "eksosmanifoilen" blokkerer for disse boltene.

  8.  

    Jeg fikk byttet luftfilter og såg da at det var veldig skitent inni luftinntaket. Hvordan kommer jeg enklest mulig til boltene for å skrue av luftinntaket (aab motor)? Slik at jeg kan rengjøre det inni.

    Har bilen rund luftfilter? Kan du legg ut et bilde?

     

     

    Det er denne delen jeg ønsker å rengjøre inni fordi den er full av sot, men kommer ikke til boltene bak motoren. Håpet det var et triks for å få det til for synes det er litt merkelig om motoren må ut av bilen for at luftinntaket skal kunne skrus av.

     

    Har firkantet luftfilter.

     

    post-17799-0-44961900-1407677887.jpeg

     

    Har også konkludert med at motoren sikkert ikke har vondt av en overhaling, men siden jeg nylig har fått byttet registerreim venter jeg med det.

  9. det har begynt å bli litt slakk i forstillingen og tenkte da å bytte stag m foringer mellom børearm og stabstab samt forringene på stabstagen. Det ser greit ut, men siden jeg skal bytte nedre bærekuler også tenkte jeg at det var like greit å bytte foringene på nedre-bærearm totalt 4 stk. Da jeg skulle bestille disse ble jeg usikker på hvilke som passer til min bil.

     

    lhttp://carparts.no/volkswagen/t4/forstilling/foringer.html

     

    jeg tror at jeg skal ha 4 stk av de til 96,- , men er ikke helt sikker. Har ikke lyst å demontere hele forstillingen for å se hvordan de ser ut. Håper noen vet hvilke som passer?

  10. ? Det lastes ned 15 millioner filmer ulovlig i Norge hvert år, og 6 millioner nedlastninger av hele sesonger. Hvis TV-stansjoner som selger annonser mister mange millioner seere på grunn av at man laster ned, kan det være et potensielt stort tap. 15 millioner filmer kan ganges opp med 80 kroner, da blir det raskt milliarder av kroner i tap.? Det er et litt løst tall, men det er snakk om store tap, avslutter Johansen.
    Når skal de lære at en nedlasting ikke er det samme som et tapt salg?..
    Så hva er det da?

     

    Det er et godt spørsmal. Jeg foretrekker netflix som ikke har annonser istedet for tv med reklame. Da taper jo i følge det argumentet tv-stasjonene ingenting.

  11. har et 1/2" pipesett som jeg har brukt endel på min vw t4 transporter, men har inntrykk av at det ikke er helt riktig størrelse på pipene. Får inntrykk av at jeg skulle hatt størrelser mellom de som er standard. f.eks ved bruk av 18mm er 17mm for liten med 18mm beveger seg litt og mutrene blir litt runde etterpå. Trode det var det som var riktig sett!

×
×
  • Opprett ny...