Gå til innhold

trd374

Medlemmer
  • Innlegg

    78
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av trd374

  1. Microplex.no har nettopp fått inn denne pumpen til 200 kroner, og i følge dem skal den greie opptil 700 l/t, pluss at den er regulerbar. Er det noen som har noe å utsette på denne pumpen, eller skal jeg bare hive den i handelkurven med en gang (støyer den mye f.eks)?

     

    Var på forumet til Microplex - og så dette og dette . Jeg heller mot Eheim, selv om prisen er supergunstig for Hydor pumpen (Så er driftssikkerhet topp prioritet for meg).

  2. Praktisk sett så hørtes det lurt ut å lage en trekant, men vil det ikke være en ulempe å ha flere cm mellom cpu-core og peltierelementene? Jeg ser for meg at noe av effekten forsvinner da...

    DrErling

     

    Utseende er du vel ikke opptatt av, men effekten?

     

    Når det gjelder kobberblokken er vi opptatt av at den skal være ett kaldt(est mulig) legme som vekselvirker med et varmt(cpu). Meterialegenskapene til Cu er gunstige nok til at trekantformen ikke ødelegger misjonen til peltier-elementene i så henseende - bare du isolerer godt (Man kan optimalisere blokkens overflate/form i forhold til volum - men det blir i dette tilfellet en sub-optimalisering - men det er jo kanskje også en margin å kikke på :D).

  3. Noen generelle grunner til at man har lite vann igjen:

    [*] Lekkasje - som du har vært inne på

    [*] korken til vanntanken ikke skrudd ordentlig til - og gitt mulighet til fordamping av kjølevæsken (dog ikke særlig mye)

    [*] Hvis du ikke luftet skikkelig når du monterte vannkjølingen din - så har du i ditt tilfelle vært så heldig at all luften fanget i systemet etterhvert har endt opp i vanntanken

    Prøv følgende: fyll opp igjen - og se etter vannlekasje. Helst demonter kjøleanlegget og test det separat - ellers kan det bli dyrt hvis du gir fuktighet mulighet til å komme i kontakt med elektronikkomponentene dine.

  4. Output current +5V [A] 30A (Sticker 40A)

    Output current +12V [A] 16A (Sticker 20A)

    Output current -5V [A] 0,5A (Sticker 1,0A)

    Output current -12V [A] 0,5A (Sticker 1,0A)

    Output current +3.3V [A] 18A (Sticker 30A)

    Output current +5V STB [A] 2,5A (Sticker 3,0A)

     

    Hmm - solgte mitt. Det var ikke nok til mitt forbruk, men billig var det.

    Sticker - Husker du hvor du fikk det fra? Ser man her:

    02.jpg

     

    Et bilde av "sticker" på siden av psu :D, og der ser du at det er peak-verdier som er oppgitt.

  5. Nå som du begynner å bli varm i trøya Jarbra, er det på tide å dra inn selve poenget med peltier: i vårt tilfelle å fjerne varme fra et definert system (våre kostbare elektronikkomponenter). Elektronikken har temperaturavhengige egenskaper som gjør at vi ønsker lave temperaturer. Vel vitende om at varme er langbølget stråling er det termomdynamiske problemet ikke løst bare vi monterer et tec-element - langt i fra. Det er bare "halvparten" av løsningen, men som gjerne får mesteparten av oppmerksomheten.

     

    Den andre halvdelen er isolasjon - det handler også om å hindre varmestrålingen i å gå i "feil retning" - varme skal transporteres bort og ut av systemgrensen. Her finner vi betydningen av god isolasjon: den hindrer tildels energi i form av varme å ubønnhørlig trenge inn/tilbake til elektronikken. Og her, mine Damer&Herrer, kan vi øke effektiviteten til et f.eks peltieroppsett mye. Ta dere god tid til å isolere rundt deres peltierelementer og øk dermed potensialet mye. Ellers blir det som om tec-elementet prøver å holde en sjøsatt sil flytende - uønsket varme entrer raskt systemet (i tillegg til den produserte varme fra komponenten(e)).

     

    Det kan virke banalt å nevne slikt, men i det systemet peltierelementet kjøler ned (f.eks cpu) er det interessant å isolere

    cpu og peltier-elementets kalde side, og la den varme siden være på utsiden av systemgrensen (for å stråle varme ut i kosmos :D )

    Ved å kunne benytte det ideelle materiale, ville det kun transporteres varme ut av systemet - og cpu ville ha himmelske forhold, men slik er ikke virkeligheten. For tilbake i virkeligheten finnes ikke et slikt materiale, så varmetransport er ustoppbar. Videre får vi også kondens ved kjøling under omkringliggende temperatur. Derfor må også isolasjonen dekke oppgaven å holde luft unna nevnte elektronikk, eller holde den i temperaturer i eller over romtemperatur. Det skal ikke være lett.

     

    PS:

    Så til isolasjonsmaterialene.

    Materialene som bør brukes har dårlige varmeledningsegenskaper. Et typisk kjennetegn for isolasjonmaterialer til bruk i luft/gasser er at de er porøse, noe som gjør at luft (som leder varme relativt dårlig) "fanget" i emnet blir stillestående og skaper den systembarrieren vi ønsker. Eksempler på slike materialer er neoprenskum og velkjente isopor. Begge er lette å tilpasse og har de egenskapene som vi ønsker. Jo tykkere isolasjon - desto bedre, er en direkte sammenheng.

     

    Ditt peltierelement har langt i fra stor nok overflate til å kvitte seg med varmen den pumper, inkludert varmen som cpu produserer. Derfor har du et egnet emne som tar oppgaven å fjerne varmen peltierelementet pumper fra kald til varm side. Som regel brukes også vannkjøling til å dette - koblet sammen med en radiator med stor overflate. Denne energien vil vi absolutt fjerne fra det lille systemet pc'ens kabinett representerer og ut i det store kosmos eller stua som krever tilnærmet uendelig med energi for å øke temeperaturen sin. Derfor tenker du nå sikkert som jeg; at best effekt får du fra radiatoren når den plasseres i kaldest mulig omgivelser som gir den største tilhørende varmetransporten bort fra systemet.

     

    Håper dette er brukbar informasjon - Lykke til

    (Edit: det ble sent - så bær over med meg)

  6. Hmm.... Tror du det står i bruksanvisningene til komponentene hvor mye de trekker ?

    Det står som regel også på selve komponentene - bare se etter selv :D

    Dermed kan du putte inn i tabellen jeg sendte deg og regne sammen.

     

    For komponenter du ikke finner noe på - søk på produsentens hjemmesider, og vær ikke engstelig for å sende de mail for å spørre om slikt. Kunnskap er makt!

  7. Blacksheep:

     

    ddd-king mente at Antecèn hadde 36A@12V i peak, men at den hadde rundt 24-28A i vanlig modus... Er dette riktig er det vel ikke nok med bare èn, er det vel ?  :roll:

     

    Det interessante er kontinuerlig strømtilførsel - og hvis man sjekker med spec'en til Enermax 550W så er det ikke peak som er oppgitt.

    Slik fungerer det (tatt fra manualen til Enermax):

    [*]"Max output combined on +5V & +3.3V shall not exceed 200W"

    [*]"Max continuosus total DC output shall not exceed 550W"

    Hva dette betyr? Jo, så lenge ditt system kombinert ikke trekker mer enn 200W (kontinuerlig) fra +3.3V&+5V linjen, så vil du ha saft igjen til et peltier på +12V. Videre sier det at går du over 550W i total belastning - så har du en case = med ustabilt system som resultat.

     

    200W(@3.3V&5V)er forsåvidt ikke mye i et overklokket system når du gjerne putter inn et skjermkort med litt kraft i - håper du har lest mailen jeg sendte deg for å beregne forbruket ditt.

     

    Så det er ikke slik at du kan forvente 36A tilgjengelig på 12V railen når psu er koblet med alt annet stasj i tillegg - så der er ddd-king inne på noe, men uten annen belastning på psu så leverer Enermax 550W 36A på 12V-linjen :D

  8. Gå for Enermax'en - sikker investering og gode ripple-egenskaper.

     

    Tengte jeg skulle skyte in de fleste av dere tar dette som en selvfølge men føler at det er riktig å nevne i denne tråden.

     

    Elementet (226W) vil ikke "være" 226W i når den er tilkoblet en PSU 12V,

    På 12volt blir ca 180W mer riktig.

    Elementet er beregnet på 15V

     

    Og jeg tror det er på tide å nevne at de oppgitte 226W ikke er strømtrekk - men maksimal pumpeeffekt.

    Avhengig av virkningsgraden til peltier-elementet vil du oppleve å måtte tilføre betydlig mer enn 226W @ 15.2V/24A for å oppnå 226W pumpeeffekt.

     

    ddd-king: Vil gjerne vite hva du baserer "tippingen" din på.

  9. 36A*12V=432W

    hvis alt igjen brukes til 3.3V: (not true)

    da er det igjen 118W som gir 118W/[email protected]

     

    Jeg synes dette høres litt merkelig ut at en 550WPSU som kan levere 36A@12V. Jeg kan ha lest feil, men er du sikker på at dette er riktig trd374?

     

    Jeg kan bare referere til produsentens dokumentasjon - har ikke selv testet eller målt. Det er nok peak det refereres til - se skjema.

    Noe som peltier-brukere også bør tenke på er ripple-egenskaper til psu: det anbefales ikke over 10% ripple på forsyningen (aktuell rail).

  10. Har nå bestemt meg for å prøve dielektrisk væske - det selges slikt også i norge, selv om det er dyrt.

     

    Mitt spørsmål gjelder den dielektriske egenskapen til slike væsker og deres innvirkning på elektronikk nedsenket i den:

     

    Finnes det elektronikk på hovedkortet som vil bli berørt/reagere i denne væsken når den har en dielektrisk konstant på f.eks 7.39 (3M HFE-7100)?

    Potensialet for at det vil skape/forstyrre felt er der og jeg er i tvil om det ha innvirkning...

     

    Noen med meninger her?

  11. Har montert vannkjøling (waterchill) på grafikk-kortet. Jeg tok ikke av den shimsen eller hva det er som ligger rundt coren. Kan man ta den av, og vil man isåfall få bedre kjøling ?

     

    Se her Picachu!

     

    Du kan med fordel ta den av for å sikre kontakt mellom blokken og gpu.

    Du er sikkert en kar som vannsliper litt også - så sjekk om gpu er plan og har en fin overflate.

     

    Off topic: Hvilken mus bruker du på UTournatment :D og hvilken sensitivity bruker du?

  12. Så jeg trenger egentlig en strømforsyning som har mer enn 25A i +12V'en?

    Ja - og en ting til (Siterer Hondaen fra hans peltierguide) : "For optimal ytelse trenger en TEC å få tilført Imax og Vmax med en helt glatt DC spenning. Rippel bør være under 10 %. Høyere rippel vil medføre at DeltaTmax synker, samtidig som dens varmepumping synker. Levetiden vil også reduseres, siden rippel fører til mekanisk stess på delene". Kort sagt - finn ut så mye du kan om leverandøren holder det han lover på kvalitet.

  13. 340W

    +12V - 15A

     

    Vel - dette ser stygt ut for bruk av peltier med kun denne strømkilden montert.

    Hvis den virkelig leverer 15A på +12V er ikke mye å ta av - det holder nok til overklokking med luftkjøling. Men en last som peltier vil den ikke kunne drive. Husk at uten skikkelig tilgang på nok effekt blir systemet ditt ustabilt - og i alle tilfeller synker gjerne spenningen under load.

     

    Kjøp ny (Med fart på +12V delen eller psu tilpasset det aktuelle tec-elementet).

×
×
  • Opprett ny...